Добавяне на корица на документ

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой е най - лесният начин да добавим корица на нашия файл?
Отиваме при най - добрия дизайнер и му възлагаме тази задача
Правим си корица в PAINT, по наш вкус и предпочитания
Ползваме вградените корици в Word чрез менюто Insert (Cover Page)

Въпроси и отговори

 • Цветан маш.инженер:

  Показаното на картинката "съдържание" се получава защото промених първоначално зададеният стил от "Heading3 на Heading 2 . Разбрах го малко по късно.

 • Г-н Цукев , а как можем да премахнем съществуваща корица и да я заменим с друга пробвах не ми се получи ? Благодаря !

  Цветан маш.инженер:

  Начало/Курсове/Тайните на Word/Добавяне на корица на документ
  Добавяне на корица на документ

  Г-н Цукев , а как можем да премахнем съществуваща корица и да я заменим с друга пробвах не ми се получи ? Благодаря !

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да изтриеш една съществуваща корица от Insert (позиция 1 на снимката ) след това в Cover Page ( позиция 2 на картинката ) и от там да избереш Remove Cover Page ( позиция 3 ), ако искаш директно да смениш с друг тип корица вече направената просто избери една от предложените в Word корици ( позиция 4,5,6....).Надявам се да съм бил полезен с отговора си.

  Цветан маш.инженер:

  Благодаря за изчерпателният отговор !

  Валерия:

  Каквото и да правя "Красивите места в България" продължават да ми излизат в съдържанието като страница - 0. Пробвах по-горе посоченият от Вас вариант, но отново не стана. 

  Тонка Николова:

  Не можете да изтриете страница, която има съдържание /текст или картинка/. Преди да пристъпите към изтриването на страницата, трябва да изтриете съдържанието. Корицата се състои от картинки и текст. Kартинката се изтрива като кликнете в нея, появява се рамка около нея с квадратчета или кръгчета в ъглите. Поставяте курсора върху горния ляв ъгъл, докато той се превърне в четирипосочни стрелки, кликвате - картинката се маркира и с бутона Delete и я изтривате, така изтривате всички картинки на корицата, а и въобще на всяка страница, която искате да изтриете, текста изтривате с маркиране и delete...Ако искате да изтриете цялата вече чиста страница, кликвате върху маркера за параграф и ако няма такъв върху страницата, кликвате с курсора в страницата и с бутона delete я изтривате цялата, ако има маркер, първо изтривате него..,ако искате да замените само корицата при вече изчистена от съдържание страница избирате Insert>Cover Page...

  Тонка Николова:

  Това е разбира се принципният начин за изтриване на всякаква страница, естествено, ако се отнася само до корицата, просто от Insert Cover Page избирате Remove Cover...:)


  Таня Янакиева:

  В моето съдържание липсва стр. 2, нали е празна. А това за началната корица , винаги съм се чудела как го правят моите деца.....а то било много лесно, стига да знаеш. Чудесни възможности предлагат Майкрософт.

  Иванка Начева:

  Благодаря за отговора!В началото и на мен не се получаваше.Разбрах пропуска си!

  Зоя Желязкова :

  Благодаря за допълнителните въпроси и отговори.Прекрасни сте.

 • Защо има нулева страница, в Съдържание, при някои корици?

  Теодора Петрова:

  Установих, че при някои корици, в обновяването на съдържанието, надписът на самата корица се отчита като стр. 0. При мен, напр. при прилагане на корица Grid в Съдържание ми излиза - Красивите места в България ..... 0. Но при прилага на Sideline, това не се случва, т.е. е както сте демонстрирали в клипчето. Каква е причината за това?

  Христина Машева:

  Здравей,

  зависимостта която открих е в това как в форматирано самото заглавие на корицата. Дали е в стил Title или е например в стил No Spacing. Когато заглавието ти в стил Title, ти изкарва тази нулева страница, ако му зададеш друг стил например No Spacing, няма да ти го слага в съдържанието. Пробвай така, ако не стане, ще търсим друг вариант :)
  Теодора Петрова:

  Здравейте, получи се така, както сте го записали :) Благодаря!

  Мая Лукова:

  При windos 8  как се получава защото аз не намерих вариантите на титулни страници? Благодаря!

  Petia Mateva:

  Аз също не мога да намеря "cover page" в офис 2003... Моля за съдействие, благодаря предварително!

  Цанко Дилов:

  По подразбиране кориците не получават автоматична номерация защото не са част от документа. Ако все пак искаме да са например №1, отделно им поставяме единица. В текстовата част пък стартираме Pаge Number от №2.         Ето и едно приложение на Cover Page в комбинация със SmartArt. 

 • Къде в word 2003 мога да намеря Cover pages?

  Elvira:

  В версията от 2003 година не мога да намеря въпросните корици, можете ли да ми помогнете?

  Христина Машева:

  Здравей, Cover Pages в този си вид са добавени във версия 2010. За съжаление в по-старите, трябва да се дейста ръчно, т.е. трябва сама да си форматираш такава старница. Ако имаш възможност и желание си обнови версията, ще намериш доста неща, които ще са ти от полза :)

  Стефан Петров Петров:

  Здравей ! На този адрес има доста шаблони.
  https://store.office.live.com/Templates
  Мисля че имаше начин от тук да се добавят...
  Дано стане .Хубав ден !

 • Защо не се актуализира съдържанието?

  Mariya:

  При мен е 2003 година Офиса. Сама си направих корица, после изтрих названието КРАСИВИТЕ МЕСТА НА БЪЛГАРИЯ от 2 стр, но при актуализиране на съдържанието (не само страниците, но изцяло), името на съдържанието не се изтри? Защо?

  Краси Кръстев:

  Не се изтри КРАСИВИТЕ МЕСТА НА БЪЛГАРИЯ след актуализация така ли ? или ръчно написаното Съдържание . Не съм сигурен в 2003 дали съдържанието не е на отделни "field - ове" и да трябва да се селектират всичките за да се отрази update - a .Ако някой ползва все още 2003 версия да припомни как е идеята с автоматичното съдържание там. 

  Mariya:

  Да, след актуализацията, не се изтри (не е ръчно написаното

  Краси Кръстев:

  А при актуализацията КРАСИВИТЕ МЕСТА НА БЪЛГАРИЯ  седи ли като отделен field ( сиви полета в които реално са препратките ) или стой отделно .... пробвай да си селектирала всичко което е като съдържание и тогава да update - неш. Ako и това не помогне някой с 2003 версия и save в .doc da pomaga :) 

  Райна:

  В 2003 версия, за да актуализирате съдържанието, изтривате старото и наново генерирате съдържание (Insert > Reference > Index and Tables.)

  Mariya:

  Благодаря, ще опитам пак да го направя, както пишите

 • Как се прави библиография?

  ИВАЙЛО:
  Може ли някой да ми помогне за това как се прави библиография в Word, досега съм вмъквал бележки под линия с CTR+ALT+F, въпросът е има ли начин директно да ги направя като библиография или начинът е съвсем различен? Извинявам се че въпросът не е точно по темата, но имам спешна нужда от решаването му, благодаря предварително!
  Цветелин Стоянов:

  Гола вода съм на WORD. О]е се мотам с Excel :)

  Антон Иванов:

  В менюто има раздел References / Citations & Bibliography (обяснението е за 2007). Позиционираш курсора след цитата и избираш от този раздел Insert Citation / Add New Source... Попълваш полетата в появилото се прозорче и OK. По същия начин отбелязваш всеки цитат из документа/книгата и попълваш данните за използваната литература. Избираш какъв стандарт ще бъде библиографията ти в същия раздел /Style. Може да редактираш източниците в /Manage Sources. Накрая си избираш място за библиография (обикновено накрая на документа/книгата) и пак от същия раздел Bibliography.

  Юлияна Борисова:

  Благодаря инж.Иванов! Не знам кой зададе въпроса, но на мен Вашият отговор ми е много полезен!

  Юлия Филипова:

  Здравейте, при мен бутонът Insert Citation не е активен (намирам го, но не е активен). Имате ли представа какъв може да е проблемът? Благодаря предварително!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, в Модул 4 Урок 8 ( Записване на шаблони и документи на Word в 


  облака ) подробно е описан метода за създаване на шаблони, така че да може 

  да се ползват от всеки един компютър, като цяло целия модул е насочен към 

  ползването на шаблони.

  Във форума може да разтърсите има интересни теми които са обвързани с този казус.

  Отговор на всички тези въпроси има в Модул 4, ако трябва да се опишат тук би следвало да се изпише доста....

  Така че изгледайте модул 4 прегледайте форума има наистина доста изписани 

  неща по този повод и тогава ако конкретно нещо друго ви претеснява и не 

  успявате да направите пишете няма да е проблем да помогнем тук във форума.

 • Защо не се актуализира съдържанието след добавяне на корица?

  Александра Драгомирова:

  Здравейте, с версия 2013 съм. Когато добавя корицата и стигна до момента за актуализиране на Съдържанието, маркирам всичко, избирам Update Field, но страниците не се актуализират. Какво да направя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип корицата не се включва като съдържание, ако е съответно не е направена в някой Heading който да е зададен да се "брой" в съдържанието, така че обърни внимание да не би пък всичко да си е на старото място и просто актуализацията да не се вижда по този начин.


  Пробвай по-средата на документата да сложиш просто още една две страници празни и save и пробвай пак да актуализираш съдържанието да видим тогава дали ще има промяна в номерацията на страниците в съдържанието.
  Александра Драгомирова:

  Здравейте, благодаря Ви за отговора. Това, което ме притеснява е, че текстът реално се е преместил на страница 4, а в съдържанието след актуализацията стои като страница 3. В урока забелязах, че също е така. Не би ли следвало да излиза, че е на страница 4?

  Краси Кръстев:

  Аха разбрах какво те мъчи :) ..... ами няма проблем в това просто корицата не се номерира.. не и логично да се номерира корицата на каквото и да било т.е. тя е страница 0 така го приеми.


  Затова ако видиш на готовия файл, който е качен под този урок ако не бройш корицата ... точно на страница 3 е първия Heading ( снимка 1 ).

  Та това е идеята корицата не влиза в сметките когато се броят страници.
  Александра Драгомирова:

  Много благодаря :)

 • Как?

  Альоша Исаев:

  Здравейте, как може да се добави снимка или фирмен знак на корицата? Альоша.

  Краси Кръстев:

  Може да си я добавиш като снимка например Insert picture, това ли е казуса ?

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси. Наистина това беше казуса. Благодаря за подсещането, поиграх си малко и схванах техниката.

  Adelina:

  Здравейте, Знаете ли как за замразява хоризонтален ред в уърд. Първият хоризонтален ред от таблицата да се вижда напрекъсното, докато създавам други надолу?

 • Може ли да е сгрешена номерацията?

  Peter:

  А не е ли сгрешена номерацията на прикачените към уроците файлове. На файловете вървят с 1 напред, то вярно, че всеки брояч бърка с единица ...

  Краси Кръстев:

  Да така е има малко разминаване.

  Ако обърнеш внимание видето и имената на файловете си отговарят, което ме кара да мисля че ако броим и Интродукционния урок, който реално е първия урок, нещата си идват по местата.

 • Как се свалят файловете?

  Лилия Вълкова:

  Как се свалят файловете под видеата??? Някои има ли идея?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук : Как да си сваля файловете под видеото? в тази подобна тема е дадено обяснение.

  Лилия Вълкова:

  Благодаря.

 • Здравейте! Как можем да премахнем празна страница от документа? 

  Emi:

  Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, във видео урок 11 от модул 1 на настоящия курс - "Използване на маркери за параграфи. Изтриване на празна ненужна страница." ще получиш най - точен отговор на този въпрос.

 • Защо след като сложих корица не мога да актуализирам съдържанието? Бихте ли ми казала моля, каква би могла да е причината. Благодаря!

  Боби Бужов:

  Защо след като сложих корица не мога да актуализирам съдържанието? Бихте ли ми казала моля, каква би могла да е причината. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук :

  Защо не се актуализира съдържанието след добавяне на корица?

  има подобна тема.В нея съм дал отговор и е помогнал, надявавм се да помогне и на вас.

 • Защо тук в този курс не могат да се копират въпросите и отговорите и да се поставят в работна тетрадка?

  Рени Цакова:

  Здравейте, в курса на Ексел могат да се копират въпросите и отговорите и да се поставят в работната тетрадка , а тук не може. Може ли да се оправи този проблем?

  Краси Кръстев:

  В края след всеки модул в работната тетрадка - снимка 1 позиция 1 има въпросите и отговорите към тестовете.

  Снимка_1

  Рени Цакова:

  Здравейте, благодаря Ви за бързия отговор. Всичко и в двата курса е чудесно, но в курса на Ексел аз си копирам въпросите и отговорите на самите курсисти, които са под всеки урок (разбира се това което ме интересува и смятам, че ще ми бъде полезно в работата ми), а в Word задавам копиране, но когато искам да го запиша не става.

  Краси Кръстев:

  Не би трябвало имате проблем. Селектирайте текста, след това десен бутон Copy, след което без да натискате каквото и да било отидете в notepad или word документ кликнете с десен бутон -> изберете paste и нещата трябва да се случат.

 • Как да форматирам датата в Cover Page?

  Александър Вецов:

  В някои от предлаганите варианти за Cover Page от Word 2013, има възможност за вмъкване на дата. Не открих начин за форматиране на тази дата.

  Дарина Иванова:

  Форматирането става по познатия начин - маркираме, от меню Home / Font избираме шрифт, размер и т.н. , както и от появяващите се автоматично възможности за форматиране.

  За удобство можем да работим с включен бутон за видимост на непечатаемите символи (бутон с изобразен знак за параграф в частта Paragraph - Show/Hide). Това ни ориентира къде се намира курсора.

  Александър Вецов:

  Благодаря за отговора Дарина!

  За съжаление въпросът ми не беше конкретен. Имам в предвид при използване на опцията за вмъкване на текуща дата. Ако вмъкнем текуща дата и след това я форматираме, на следващия ден тя не се променя и вече не е текуща.

  Никола Петров:

  Г- н Вецов, ето едно възможност. Ще видя какво ще се появи утре и ще пиша. Дано има резултат и е това, за което питате. Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  ...една възможност....а стрелка 6 показва отметката за автоматично обновяване и след това е ОК! Лек ден и успехи!

  Дарина Иванова:

  Предполагам, че е заради липсваща отметка:

  Александър Вецов:

  При избиране на текуща Date в Cover Page, функцията Date & Time в INSERT, при мен не е активна. Така, че падащото меню с различни възможности за избор на формат за дата, не може да се избере. Затова и зададох въпроса, провокирал настоящата дискусия. Факт е, че Update automatically при мен не беше избрано. Сега го избрах и ще видим утре, дали ще имам положителен резултат.

  Никола Петров:

  Г-н Вецов, за активиране на Date &Time кликнах извън полето и функцията Date &Time стана достъпна Резултатът Дано е това, което е необходимо. Лек ден и успехи!

  Александър Вецов:

  Да, господин Петров, така се получава. Благодаря и успех!

  Никола Петров:

  И при мен се получава - ясно, че това е начинът! Ето днешното обновяване Благодаря! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Г-н Вецов, още една възможност за добавяне на дата и час. Избираме място след Home и натискаме комбинацията Alt+ Shift+ D(ate). Вижда се, че датата е активирана и горе се вижда малко поле за активиране или натискане на бутона F9. За показване на времето натискаме комбинацията Alt+ Shift+ T(ime). При всяко отваряне на документа в рамките на деня времето ще се променя, а датата - при отваряне на следващия ден. Вижда се новото време на същия ден. Дано да помогне! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  На долната картина времето е форматирано по подразбиране, но след клик с десния бутон се отваря прозорецът и можем да изберем друго форматиране. Има разлика във времената, тъй като времето се следи текущо. Дано е ясно! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Прозорецът е Field, а позиция 6 е за бутона ОК. Лек ден!

 • Защо не мога да изтрия с клик страницата със заглавието, след като съм въвела заглавна страница? /Версия 2010/

  Георгиева:

  Защо не мога да изтрия с клик страницата със заглавието, след като съм въвела заглавна страница? /Версия 2010/

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георгиева.

  Пробвай да селектираш страницата и на даниснеш Delete от клавиатурата, най-вероятно има въведен page break, който не изтриваш и съответно не изтриваш и самата страница. Съвета ми е да включиш Paragraph бутона и да видиш дали имаш създаден от теб Page Break и съответно както споменх горе да го изтриеш посредством delete от клавиатурата.

  Георгиева:

  Благодаря за отговора. Прав сте - имаше въведен Page Break. Всичко е ОК.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че проблема е разрешен :) !

  Борислав Цоков:

  При мен страницата се изтрива дори и с добавен --Page Break-- Просто натискам "Дилийт" и страницата изчезва.