Настройки на границите при разпечатване, полета и номера на страниците

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • как да настроя трите тирета и след това ентер да става на черта

  Борис Симеонов:

  как да настроя трите тирета и след това ентер да става на черта

  Борис Симеонов:

  Разбрах го, отивам в Auto Correct Options, от там Control Auto Format Options, и слагаме отметка на Border lines.

  Stanislava Gospodinova:

  Благодаря много на инж. Ив. Цукев за полезните лекции и на всички негови сътрудници. Научавам много нови неща и по- лесни за изпълнение действия

  Венета:

  @ Борис Симеонов, къде се намира Auto Correct Options? :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Венета.

  Отиди на File (снимка 1 позици 1), след това отиди на Options, следва да се отвори прозореца Word Options (снимка 1 позиция 2), отиди на Proofing (снимка 1 позиция 3), след това кликни на бутона Auto Correct (снимка 1 позиция 4).

  Снимка_1

  В новоотворилия се прозорец Autocorrect (снимка 2 позиция 1), отиди на раздела Autocorrect as you type (снимка 2 позиция 2) и съответно там може да намериш опцицията Border lines (снимка 2 позиция 3), сложи отметка както е написал Борис и потвърди настройката с ОК (снимка 2 позиция 4).

  Снимка_2

  Никола Петров:

  Още линии: Весели празници! Лек ден и успехи!

  Венета:

  Много Ви Благодаря, Краси и Никола, не го знаех това за Border Lines! :)

  Иначе едно допълнение при 3 звездички става това:

  Никола Петров:

  Ето още нещо: Лек ден и успехи!

  Краси Кръстев:

  Никола, много добри допълнения към темата!

  Никола Петров:

  Ето как да направим таблица, без да ползваме вграденият инструмент - Insert Table. Лек и успехи! Весели празници!

  Юлия Филипова:

  Изключително полезно! Много Ви благодаря!!

 • Как да наглася Word да започне да брои от друга страница?

  Исмаил Исмаил:

  Как мога да наглася Word да започне да брои от трета страница, примерно, като 1 да е третата страница, 2 да е четвъртата страница от документа? А на първата и втората страници да няма нищо на Header and Footer. Дали има такава възможност в Word?

  Краси Кръстев:
  Здравей, в момента се сещам за един начин по който може да се стигне до решение на казуса ти.

  Накратно .....Решението е чрез използване на отметка за Different first page и отделяне на първите две страници с Section Break, като между номерацията на Section Break има врзъка LInk with Previous.

  Имам един документ с 23 страници искам първата и втората страница да нямат номерация, а съответно третата страница да има номер 3, четвъртата 4 и т.н. 

  Слагам номерация във Footer - a на ВТОРАТА страница от документа  страница ( снимка 1 позиция 1,2,3,4 ) и давам отметка за различна първа страница ( снимка 1 позиция 5 ) - така вече документа има номерация 2,3,4,5...( снимка 2 всички позиции ) НО аз искам 2 да го няма затова след първата страница слагам един Section Break ( снимка 3 - отивам на Page layout и от там на Breaks и слагам Next page ( това реално означава да сложа Section Break  и снимка 4 - на нея съм показал при включен параграф маркер как изглежда този разделител в Word ) така първата страница е отделена и след това страница 2 се явява първа страница за следващата "секция", тъй като в нaчалото зададох отметка за Different first page съответно вече и страница 2 няма да има номер тъй като за дадения Section съответно се явява страница 1, съответно страница 3 има номер 3, 4 - 4 , 5 - 5 и т.н. ( снимка 5 ).

  Надявам се да съм помогнал с отговора и да се е получил желания резултат и при теб.
  Краси Кръстев:

  Само едно нещо  да вмъкна, че горе само съм го споменал, но не му обърнах много внимание, защото настройката е по подразбиране, НО все пак да го спомена - на снимка 1 позиция 1 съм маркирал първата номерирана страница ( 3 - тата ), за да е с номер 3, трябва да е включен бутона ( включен означава, че свети както е и на снимката ) Link to Previous - който реално прави така, че номерацията да върви последователно, независимо от това, че си разделил документа с някакви разделители, в случая Section Break, ако не е включена тази отметка, би следвало номерацията да започне от последния Section break т.е. в нашия случай страница 3, ако я няма тази отметка, съответно ще бъде номерирана с номер 2.


  Надявам се вметката да ти е полезна, в случай, че не е по подразбиране настройката или си я пропуснал и се чудиш "ЗАЩО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА"
  Краси Кръстев:

  Правя и една препратка към една тема в която така доста е коментирана тази тема със номериране на страниците само че на баз ана Headling - ите, и би била интересна за хората четящи тази тема.


  Линк : https://aula.bg/question#id-110476800001
  Исмаил Исмаил:

  Благодаря Ви много! Процедирах както сте показали и успях да го направя.

  Краси Кръстев:

  Идеално, щом се е получил крайния резултат .... отговора да е влезна в употреба :)

  Венета Славкова:

  Честита Баба Марта! Исках да номерирам страниците да започват от 5. Не ми се получава. Прекалено сложно е за такова просто нещо, като се има предвид, че всички книги започват не от стр. 1. Горе исках да задам въпрос, не ми го приема, затова ще попитам тук: Как да се отърва от черта (съставена от малки квадратчета), която ми се появява обикновено в края на страниците (не на всички), а често и на други места?

 • Как да настроя параметри в мм, а не в pt?

  Александра:

  Здравейте, как мога да настроя отстъпът за нов ред да е 20 мм, лявото поле - 30 мм, дясното - 10мм, горното - 15 мм, долното - 15 мм? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Най - накратко казано може да го направиш като отидеш на стрелката ( снимка 1 позиция 1 ) на Paragraph - a.

  Съответно позиции 3,4,5 и 6 са ляво, дясно, преди и след. Имай предвид че това е хубаво да си го направиш на template както е показано в курса и след това да си го ползваш всеки път.

  Имай предвид че 10 мм са около 28 pt.

  Най - накратко давам идеята, защото затова как да се дават отстояния и да се подготвят tempalate - и доста ясно се обеснява в началото на курса и то доста.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Александра:

  Благодаря! Това, което ме обърка, са стойностите, които трябва да въведа, тъй като в настройките няма мм. И другото, което ме обърква, е може ли едновременно да бъде изравняване от двете страни - justified и в същото време тези стойности за ляво и дясно поле?

  Краси Кръстев:

  Няма никакви проблеми само трябва да си прецениш добре колко реално да са като mm ( pt ).


  На снимка 1 показвам че реално местейки начина по който се подравнява параграфа не е от значение за стойностите. Т.е. може да зададеш стойностите и след това да променяш подравняването и стойностите ще си стоят.
  Александра:

  Много благодаря! Вече ми стана по-ясно!

 • Как да направя така че в Header/Footer да се показва директорията на файла?

  Diana:

  Какво да направя така че  да се изписва в Header или Footer адреса на файла, на кое място е и в коя папка?

  Краси Кръстев:

  Един от вариантите за справяне с този казус е с използването на диамични полета ( field ) - мисля че в модул 4 на насточщия курс се говореше за тях.

  Каква е идеята :

  Трябва да сте в режим на Footer или Header ( снимка 1 позиция 1 ) след което отивате на менюто Insert  ( снимка 1 позиция 2 ) след което отивате Quick Parts ( снимка 1 позиция 3 )  след което отивате на Field ( снимка 1 позиция 4 ).

  Избирайки Insert Field следва да ви се отвори прозорец като на снимка 2, там в полето Categories изберете All ( снимка 2 позиция 2 ) след което от полето Field Names изберете FileName ( снимка 2 позиция 3 ) след което в Полето сложете едно тикче ( снимка 2 позиция 4 ) Add path to filename, ОК и готово на снимка 3 е показан търсения от вас резултат.При промяна и настройка за Автоматичен Update на field - а следва горе в Header - a да се променя пътя на файла - снимка 4.

  Надявам казусът да е решен.
  Diana:

   Аз дълго време се мъчих и сама да намеря отговора и съм Ви много благодарна, че винаги мога да разчитам на Вас да получа помощ и да разреша някой проблем. 

  Natalia:

  Опцията FIELD, която е в Document Info в същия Insert панел същия ефект ли има, като FIELD в Quick parts? Видимо - да, но се чудя, дали има нещо "невидимо" :)

 • Къде да намеря инструмента за инфо на документа в WORD  2010?

  Веселина Грозева:

  Здравейте! Работя с Word 2010 и не открих от къде мога да задам инфото на документа ! Има ли го инструмента Document info в тази версия и къде да я намеря ! Благодаря!!!

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  ако става дума за това INFO, за дадения документ, показано на снимка 1

  В 2010 може да се открие като кликнете на File - снимка 2 позиция 1

  След което следва да се отвори File менюто - снимка 3 и там вече може да намерите Info ( във версия 2010 не е точно на същото място както е показано на снимка 3 ... намира се малко по - надолу )

  Веселина Грозева:

  Здравейте, Краси! Мисля, че съм задала въпроса си... не много ясно. Исках да попитам за опцията "Document Info, която използвахте в урока, за да видите общия брой стр. на документа.във видео урока е на време 2:20! От къде мога да отворя този прозорец във WORD 2010 ?

  Краси Кръстев:

  Да, ясно не съм те разбрал сега с това допълнение от твоя страна и от самото видео видях за какво става дума точно :).

  Снимката която прикачам е за версия 2007, НО за 2010 е на абсолютно същото място, т.е. след 2013 fields са вкарани в този раздел Document info, а преди това fields бяха в Quick Parts. Така че на снимка 1 съм показал къде в контекстуалното меню Design ( подчертавам че то е активно когато сме в редакция на Header/footer ) се намира това което търсите.

  снимка 1

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и това да е опцията която търсехте.

  Веселина Грозева:

  Много благодаря! Намерих го много бързо и лесно! Благодаря и за курса- всичко е много лесно разбираемо!!!

 • Как мога да направя вертикална линия в Word?

  Чaвдар Павлов:

  Tози трик с изписването на три минуса и след това Enter за получаване на дълга хоризонтална линия е страхотен! А как може да стане дълга ВЕРТИКАЛНА линия?

  Маргарита Николова:

  Не знам дали има подобен трик за вертикална линия, но се сещам за два начина, по които може да стане:

  • Единият начин е от менюто Insert да се избере Shapes и след това Line. Може да се начертае каквато и да е линия (права, наклонена, къса, дълга). С клавиша Shift се "хващат" ъгли през 45 градуса и лесно можем да изчертаем вертикална линия.

  • Вторият начин е да се очертае полето от едната страна. Линията ще се изчертае на такова разстояние от края на листа, в зависимост от зададените Margins на страницата.

   инж.  Милка Нешева:

  Милка Нешева: Благодаря на инж. Ив. Цукев за полезните лекции и на всички негови сътрудници. Научавам много нови неща и по- лесни за изпълнение действия.

  Чaвдар Павлов:

  Благодаря на Маргарита!И аз си мислех за използване на Shapes,но е странно че няма такъв трик и по вертикала.Все пак и това е ОК!:)

  :

  Как да номерирам страниците така, че на четната да се изписва номера на страницата долу отляво, а на нечетната - долу вдясно?

  Дарина Иванова:

  Това си е въпрос за нов пост, но това е настройката на Page Setup (Оформление на страница). При избор на Mirror Margins (Огледални полета), след номериране на страниците, те се появяват на избраното място. Позиционираме върху страница номер 1 например и когато се отвори полето Header and Footer (Горен и долен колонтитул), включваме отметката пред Different Odd & Even Pages (Различни нечетни и четни страници). След това позиционираме на втора страница и за нея избираме показване на номера в противоположната посока, като изберем Current Position (Текуща позиция).

 • Може ли да добавя?

  Daniela:

  Може ли да добавя? Относно вмъкването на страници в Header & Footer. Ако искам да сложа page 1 of pages 11 . Има готови такива. Можем да сме някъде в текста. Отиваме на Insert, Header & Footer, Page Number, Top of Page или Bottom of page, и избираме Page X of Y. Аз също предпочитам Bottom of Page. Правила съм го това и понеже го знаех, че го има.

  Краси Кръстев:

  Чудесна добавка, Daniela.

  Виждам че добавяш интересни доста често във форума. Да споделяш нещо което си разучил е доста добро качество. Една препоръка .. още по - добре би излеждала темата с едно изображение в нея :)

  Снимка_1

  Daniela:

  Благодаря за препоръката, Краси.

  По принцип достатъчно ми е да знам пътя за извършването на дадени действия. Но наистина е по-нагледно да има print screen за онагледяване. Ще се постарая занапред. Но пък понякога разполагам с таблета само. Хубаво е , че сте улеснили представянето с тези инструменти за показване.

  Краси Кръстев:

  Да, явно въприемаш по - добре когато четеш някаква последователност.

  Например при мен е визуално, ако имам една схема мога да се ориентирам доста по - бързо, отколкото ако има само текст.

 • Каква е разликата между отстъп (Indent) и граница (Margin) вляво и вдясно?

  Илияна:

  И двете функции задават границите на текста вляво и вдясно. Също така, бих искала да знам коя от двете функции се определя еднозначно от файла (документа) и коя от компютъра/настройките? С други думи, ако отварям един файл на различни РС, какво ще е еднакво и какво може да е различно в отстъпите и границите?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, разликата е в това че с Indent задаваш отстъп за дадения параграф. Докато с Merge задаваш глобално границите ( листа ) в който ти е документ.

  На снимка 1 позиция 1 и 2 са показани маркерите за Indent - отстъпите, в зависмост на кой параграф се намираш тези отстъпи са спрямо параграфа.

  Снимка_1

  Например обърнете внимание къде са водачите ( снимка 2 позиция 1 и 2 ) на отстъпите когато съм кликнал на Параграф 2 ( снимка 2 позиция 3 )

  Снимка_2

  След това обърнете внимание когато съм в позиция Параграф 2 ( снимка 3 позиция 1 ) къде са водачите на Indent.

  Снимка_3

  Сега да обърнем внимание на Merge границите.Техните маркери са по казани на снимка 4 позиция 1 и 2.

  Снимка_4

  Например на снимка 5 позиция 1 стесняваме дясната граница на листа.

  Снимка_5

  Местейки тези маркери стесняваме границите на целия лист ( page ), т.е. мърдайки ги се преместват абсолютно всички параграфи незавсимо в кой параграф се намира курсора ни !!!

  На снимка 6 пак преместрваме отново маркера за граници на листа ( page ).

  Снимката _6

  И сега нещо важно което трябва да се вмъкне !

  Ако в рамките на документа имаме break да речем тип Next page, т.е. създали сме отделни секции ( Section breaks ) в нашия документ, ТО тогава за всяка една отделна секция може да зададем граници на листа ( page ).

  Ето и разликата на снимка 7 съм в първата част преди да съм сложил Section Break ( снимка 7 позиция 2 ), вижте къде точно се намират водачите за Mergin - ните ( снимка 7 позиция 3 и 4 )

  Снимка_7

  Сега обърнете когато съм на страницата след това разделение( снимка 8 позиция 1 и 2 ) къде са водачите ( снимка 8 позиция 3 и 4 ).

  Снимка_8


  Начина по който сте форматирала документа на вашия компютър следва да бъде същото и на други PC - та.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Илияна:

  Благодаря за подробния отговор. Нещата станаха по-ясни.

  Дарина Иванова:

  Когато започнем да създаваме нов файл се отваря нов лист, върху който можем да си определим текстовото поле. От меню Page Layout / Page Setup (първи участък от бутони (фиг. 1)) определяме белите полета или Margins, които ще останат бели след отпечатването на хартия. Написаният текст (той ще заема само текстовото поле) можем да подравняваме хоризонтално и вертикално по абзаци (параграфи). Това се прави бързо с бутони в участъка Paragraph на меню-лента Home (фиг. 2)

  Краси Кръстев:

  До Дарина.

  Добро допълнение !

 • Как мога да променя общия брой на страниците, които Word автоматично показва във Footer?

  Искрен Иванов:

  Както е показано в урока, добавям във Footer-a общия брой на страниците на документа. Проблемът е, че по този начин, Word брои всички страници на документа, а аз искам да не брои първата страница. Документът (заедно с първата страница) е общо 6 страници, но аз искам да показва, че е 5 страници - 1/5, 2/5, 3/5 и т.н.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Искрен.

  Наскоро имаше подобен въпрос зададен във форума, за който въпрос направих едн любителско видео, което споделям тук:

  Видео_ -номерация_ -на страница_footer

  в него е описано как ноемрацията да започне от определена страница и как общата номерация , да брои само страниците от отделната секция, А НЕ от целия документ.

  Проблема е аналогичен, така че мисля че ще ти даде отговор на въпроса.

  Искрен Иванов:

  Перфектно! Точно това ми трябваше. Явно има особеност със section, за която не става въпрос в курса. Много благодаря!

  Николай Петров:

  Здравейте, файлът, който сте представили по горе вече не съществува. Ако е наличен още може ли отново да го споделите за да си припомня.

  Поздрави!

 • Може ли да се махнат номера на страница?

  Лили Миланова:

  Здравейте, пиша дипломна работа, но последните страници трябва да бъдат без номерация. Как мога да го направя?

  Виктория Ролинска:

  Здравейте,няма опция последните страници да са без номерация.Можете, преди изпринтването, да си подготвите информацията за последните страници на отделен Word файл без номерация и така като ги изпринтите ще сглобите самата дипломна работа. Успех с дипломната работа!