Модифициране на шаблона normal

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да модифицираме настройките, които Word зарежда при стартиране?
Като модифицираме шаблона normal
Като правим настройките всеки път преди да започнем работа
Като копираме текст от друг файл, който е настроен, за да се прехвърлят настройките

Въпроси и отговори

 • Защо не мога да запиша промените в шаблона normal?

  Sarkis :

  По принцип тази грешка ми я дава винаги като отварям Word, но не и обръщах внимание досега. Сега като се опитам да запазя промените в шаблона normal , ми дава да запиша документа , записвам го, но след това ми излиза 2ро съобщение и когато дам Yes ми дава съобщението, което винаги ми се показва при стартирането на Word ,  и от там вече след Ok не мога да излезна от програмата. Единствено като кликна на 1вото съобщение No , тогава мога да излезна , но така не ми се запават променените настройки в програмата.

  Краси Кръстев:

  Здравей, влез в microsoft  бутона ( при мен пише File т.к. съм с версия 2013 ) след което отиди на Options, след което отиди на Trust Center, след което отиди на macros settings, след което дай тикче на Disable all macros with notification ( общо взето следвай последователността показана на снимката ) след което затваряй всички прозорци с ОК и пробвай да видиш дали ще имаш същия проблем.Надявам се да съм бил полезен с отговора си. 

  Sarkis :

  То това ми го пише и на съобщението във втората снимка, ама вече се ровичках там. Тоест като го отворих за 1ви път там на Trust center , то си ми беше Disable all macros with notification . Благодаря все пак за отговора.

  Ekaterina:

  Не знам в кой раздел да задам този въпрос - как да направя страниците да са съответно вляво и вдясно, т.е. ако се направи книжка, да са на тек страница отдясно, и на чифт стр - отляво. И второ - ако имам по-дълъг текст с различни глави, защо на различните глави не мога да сложа различни Heather, той е един и същ за целия текст?

  Виктория Чобанова:

  Екатерина, мисля, че не е необходимо да се правят съответно леви и десни страници. Това може лесно да стане с настройки за печат, като се избере функцията: "отпечатване на брошура". Програмата сама смята колко страници са и ги подрежда по правилния начин от двете страни на А4. Ако искаш А4 формат на книгата, избираш двустранен печат.

  На втория въпрос има отговор в урока за стиловете в предния раздел - можеш да избереш различни типове заглавия в текста. Иначе, доколкото разбирам, стилът касае целия документ. Не съм сигурна дали можеш да комбинираш различни стилове.

  Мариана Атанасова:

  На въпроса на Саркис. Имах подобен проблем. Отварях стандартната празна бланка от шаблоните на Word и си правих промените, както е описано в урока. След няколко неуспешни опита да ги запиша констатирах, че стартирам празна бланка с име на файла "Blanc document", а не Normal". Накрая си записах настройките във фаил с име normal.dotx и всичко си дойде на мястото.

 • Къде трява да отида, за да направя смяната от инчове в см? 

  Ромина:

  Здравейте, Искам мерните единици да сa в (см) както е урока, но настройките по default са в инчове. Бихте ли ми казали, къде да отида, за да настроя промените?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ромина.

  Отиди на File (снимка 1 позиция 1), след това отиди на Options, следва да ти се отвори прозореца Word Options (снимка 1 поциия 2), след това отиди на Advanced (снимка 1 позиция 3), след това отиди на раздела Display (снимка 1 позиция 4), в полето Show measurments in units of (снимка 1 позиция 5), избери Centimeters (снимка 1 позиция 6) и съответно потвърди избора с ОК (снимка 1 позиция 7).

  Снимка_1

  Ромина:

  Благодаря, Краси.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Йовка.

  Най-вероятно проблема идва от това че темплейтният файл - Normal.dotm е преместен в папка извън папката My Templates. Намери файла Normal.dotm и след това го премести в My Templates и следва казусът да се разреши.

  Йовка Танева:

  Благодаря! Проблемът е решен и вече не ми се появява.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер че там е точно там е бил проблемът и успяхме тук с теб да го разрешим!