Използване на шаблони за графики. Създаване на органиграма

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Защо във версия Word 2013 има разлика в прозореца на SmartArt?

  Магда Мичева Иванова:

  при мен след стартиране на бутона SmartArt се отваря този прозорец характерен за по - ниска версия
  защо е по -различно ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Магда.Проблема идва от вида на файла който си отворила в момента той е .doc ( word 97-2003 ) същия този файл го save as като .docx ( word 2007 - ) виж снимка 1.След това упражнение няма да имаш този проблем.

  Краси Кръстев:

  Само да направя едно уточнение щом имаш такъв проблем само направо при новоотворен файл, то това означава че в момента настройката ти за нов документ и quick save е настроена за  .doc оправи тази настройка, за да може да си решиш глобално проблема.На снимка 1 съм показал от къде става това - отиваш на File след което отиваш на Options, ще ти се отвори прозорец ( Word Options ) след което отиди на раздела Save след което дай на Savc file in tshi format настройката .docx - тази която съм посочил и на снимката.Направа на тази настройка и след това един Save на документа в който правиш тази настройка, затвори го след това ...... и проблема ще е решен глобално. Надявам се да съм помогнал с отговора и да съм разрешил проблема ти.

  Магда Мичева Иванова:

  Краси, много благодаря, всичко се оправи благодарение на твоя точен отговор и сега
  е както в урока. Аз нямаше да се справя с това . Благодаря!

  Краси Кръстев:

  За нищо, радвам се че съм помогнал.

  Магда Мичева Иванова:

  Краси, как разбра ,че документа е . doc ?

  Краси Кръстев:

  Наскоро имах един подобен проблем само че в Excel и събрах 2 и 2, и предположението ми се оказа вярно :).

  Galin Ginev:

  Файловото разширение на  версия 2013  ( .docx ) не се отваря в старите версии.
  Ако изпращате файл за принтиране или го конвертирайте в  ( pdf ) или се информирайте каква версия на  Word, Excel  имат за да го запишете на тяхната версия.  Тъй като в повечето институции ползват стара версия на Microsof Office.

  Даниела Ангелова:

  И на мен ми беше особено полезно, за което благодаря на Краси :).

  Радослава Колева:

  Г-н Кръстев, искам много да благодаря на вас и екипа ви, както и на активните курсисти с техните въпроси, за страхотния скок на моите умения само с няколкото урока, които усвоих. Благодаря Ви, че ви има. Бъдете здрави!

  Краси Кръстев:

  Радвам се, че това  което се прави в AULA.BG Ви е от полза и благодаря за пожеланието.

  Бойка Иванова:

  Работя с WORD2013 но много често ми засича урока, каква е причината? Не е от нета!

  Гинка Младенова:

  Ина мене ми засича. Аз съм с WORD 2007

  Dragova:

  Много, много полезен съвет, Краси - голямо благодаря!

  Кремена:

  Безкрайно много благодаря за безплатните модули за Word! Ползвам Word oт много години, а сега осъзнавам каква малка част от възможностите му съм познавала.


  Юлия Качкова:

  Много благодаря! Мислех си, че се справям добре с WORD... Беше ми много полезно!!!

  Юлияна Борисова:

  Благодаря на целия екип на Аула за перфектната работа. Щастлива съм, че попаднах на вашия сайт. Научих толкова много неща, за чието съществуване дори не съм подозирала, а работя с офис- пакета много години. Страхотни сте!

  Elka Stoilova:

  Присъединявам се към благодарностите и пожеланията на курсистите, Изключително полезни уроци, Страхотни и компетентни преподаватели! Благодаря!!!

  Olga:

  Имам въпрос не съвсем по тема: защо при мен при Customize Ribbon - Main Tabs няма DESIGN  като във вашите примери. Заради версията ли е? При мен е WORD 2010

  Краси Кръстев:

  Здравей, Olga.


  Toва е от версията  в 2010 в main tabs няма да намериш бутона Design той се появява от версия 2013 нататък... 

  За твоята версия .... единствено Design tab имаш като контекстуално меню на Table Tools.
  Olga:

  така си и помислих...

  Мая Начева:

  Имах същия проблем като Магда, реших, че е отверсията (word 2010). Първоначално не се промениха нещата дори като запомних файла във формат .docx.  След малко игра обаче открих "виновника" - в квадратчето преди надписа Maintain compatibility with previous versionsof Word имаше отметка. Махнах я, запомних файлаотново и всичко стана  ОК.

  Благодаря и на инж. Кръстев за обяснението как да решим „глобално“ проблемаси и всеки нов документ да се отваря във формат .docx.

  Б.Милева:

  И аз се присъединявам към благодарностите. А си мислех, че съм на ясно с нещата.....! Само ме е яд, че тези уроци ги нямаше, когато пишех дипломни работи. Щях да си спестя много нерви!

  Стефка:

  Здравейте, аз в момента пиша дипломна работа и понеже не съм много компетентна в областта на компютрите, мога да кажа, че ми е много приятно да гледам вашите уроци.Бяхте ми много полезни и ми доставяше удоволствие да гледам уроците.Осъзнавам, че има още много какво да науча. Сърдечно Ви благодаря и горещо препоръчвам на познатите си този сайт.Страхотно обяснявате!

  Стефка:

  Ако знаете колко съм се мъчила да начертая организационна структура на управление, а то било толкова лесно!

  Вяра Петрова:

  Безкрайно полезен урок!

  Daniela:

  Относно въпроса на Магда - Защо във версия на Word 2013 има разлика в прозореца на SmartArt?

  И отговора на Краси - Как разбра, че документа е .doc?

  Ами трябва просто да се погледне горе в заглавния ред. Там всичко е написано ясно и четливо.

  document1 (Compatibility Mode )

  Никак не може да е Word 2013

  Краси Кръстев:

  Добро включване Daniela. Чесно да си призная дори и не съм погледнал снимката на Магда толкова детайлно :) най - вероятно, просто такъв проблем с разлика в менюто директно ме наведе на мисълта че е от .doc. И сега като го написа наистина като видях горе снимката си пише че е Compatibility Mode.

  Благодаря за допълнението към темата :)

  Daniela:

  Благодаря на Краси за оценката.

  Важно е за мен.

  За да се продължи напред и нагоре.

  Едно от необходимите неща.

  Анжелика Николова:

  Оказа се, че WORD наистина има много тайни, за които дори не съм подозирала. Научих нещо ново и много полезно за мен. Сърдечно Ви благодаря, мили хора!

  Елка Линкова:

  Чудесно, прекрасно, великолепно, много, много благодаря!

 • Защо не мога да копирам в Word в клавиатурата?

  Камелия:

  Здравейте, имам един проблем в Word. Когато искам да копирам или пействам думи или изрази от Word и в Word, с клавиатурата - не става. Трябва всеки път десен бутон на мишката - copy, paste. Това затруднява много работата ми. Някой знае ли какъв може да е проблемът?

  Zenny:

  Здравейте! Ако сте с Word 2013 може би трябва да си настроите бързите клавиши.  Ето две темички по въпроса -https://aula.bg/question#id-117235200001,  aula.bg/question#id-112307200001

  Камелия:

  Здравейте, стигнах до тези опции https://aula.bg/question#id-112307200001, но не ми дава да променя ctrl+Insert. Мога да го премахна, но не и да домавя нова команда. Някакви идеи?


  Камелия:

  Всъщност го оправих. Благодаря за помоща.

  Георгиева:

  Много съм Ви благодарна, че имах възможността да изгледам безплатните уроци за Wоrd. Бяха ми много полезни - научих много нови неща, за които не съм и подозирала. Поздравявам екипа на Аула и лично преподавателя за избрания начин на преподаване. Георгиева

  Краси Кръстев:

  Супер е че курса ти е допаднал, научила си нови неща и съм сигурен че си намерила приложение в твоята практика!

  Райна:

  Стара клавишна комбинация, още от DOS-версиите е: Shift+Del (Cut) i Shift+Ins (Paste). Удобно е на близки разстояния да копираме като маркираме това, което ще копираме и влачим на новото място при натиснат клавиша Ctrl

 • КАК ДА СЕ РАБОТЯ С Smart Art

  Стефани Стоянова:

  Нужна ми е много помоща ви! От много време се опитвам да форматирам Smart Art и не успявам да направя тази схема.Много ще съм благодарна за помоща!

  Стефани Стоянова:

  Извинявайте, схемата трябва да е такава!

  Дарина Иванова:

  Най-напред избираме от меню Insert вида на диаграмата, която ще създаваме:

  Никола Петров:

  Дано да помогне! Лек ден и успехи!

  Стефани Стоянова:

  Благодаря ви много за помоща, но искам да помоля г-н Никола Петров да ми опише в няколко стъпки как е направил точно това което аз искам. Благодаря предварително!

  Никола Петров:

  Г-жо Стоянова, ето моят отговор: Отваряме Word. От Page Layout избираме пейзажна ориентация (за по-добър изглед). От Insert избираме Shapes и чертаем правоъгълник, както е показано, според желанието и виждането си. Дублираме правоъгълника, колкото пъти трябва, чрез комбинацията Ctrl+D. Разместваме ги според схемата, като ги движим с мишката като застанем на контура и курсорът е във вид на четирипосочна стрелка. От Shapes избираме Line и чертаем с курсора линия (хоризонтална или вертикална, няма значение). След пускане на курсора, в двата края на линията ще се видят две кръгчета - това са маркери за местене на началото (края), завъртане, удължаване (скъсяване) на линията.Отново дублираме линията, колкото пъти е необходимо. Свързваме правоъгълниците, като преди това сме ги подредили чрез подравняване и дистрибутиране по хоризонтала и вертикала. От Shapes избираме Text box и чертаем текстово поле във един правоъгълник. Пишем текста, който трябва и го оформяме според виждането си. Отново дублираме текста и го поставяме в правоъгълниците. За оформяне на правоъгълниците използваме Format Shape, след натискане на ляв бутон при маркиран правоъгълник (или друга форма, въпрос на виждане - разнообразието е голямо). След това натискме ДВА пъти Format Painter и последователно маркираме останалите форми. За изключване на Format Painter го размаркираме. Да отбележа, че линията можем да я променяме, като доближим курсорът към един от двата края и той стане на двупосочна наклонена стрелка. Извинения за пространното обяснение! Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  И Format painter Лек ден и успехи!

  За отваряне на прозорецът Format Shape натискаме ДЕСЕН бутон! Извинения! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Прозорецът Format Shape. Вижда се форматирането на правоъгълника, а вдясно горе се виждат размерите, които може да променим, според преценката си. Лек ден и успехи!

  Стефани Стоянова:

  Благодаря Ви много г-н Петров! Изключително много добре сте ми го обяснили и визуализирали! Приятен ден ви желая!

  Никола Петров:

  "... Госпожице, аз съм бил учител и влязох в положението ви..." - Иван Вазов "Под игото" - "Радини вълнения" Радвам се, че съм помогнал, затова сме тук!

  Юлия Иванова:

  Само да добавя, че обикновено може да се пише директно в шейповете, без да се добавя текстбокс.

  Василка:

  Благодаря за коментарите на всички. Безспорно, много от нещата могат да се направят по няколко начина. Но така всеки избира обяснението, което най му допада.

  Adriyana:

  Здравейте, може ли да споделите как създавате стрелките с номерация в тях, с които посочвате коя е следващата стъпка?

 • Здравейте, може ли да се направи родословно дърво в Word?

  Петър Петров:

  Искам да направя родословно дърво на нашата фамилия, съответно със снимки и имена. Възможно ли е да се случи в Word? Благодаря Ви.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Може за мен може да го постигнеп с показания тип органиграма на снимка 1.

  Снимка_1

  Резултатът е :

  Снимка_2

  Никола Петров:

  Защо не използвате Shapes(Форми) - било правоъгълници, било кръгове или каквото решите и свързващи линии между тях? Може да вмъкнете картина или снимка на този, за който се отнася и да напишете текст във фигурата. Ето един пример, без претенция за изчерпателност или точност - все пак зависи какъв е конкретният случай! Лек ден и успехи!

  Захари   Даскалов:

  Проблемът възникващ по темата, не е формата, а съдържанието. Когато дойде момент и аз да се замисля и събрах имена, дати, снимки... и взех да "строя" дървото на живота, някои роднини се отзоваха с внимание и интерес, други разбира се по-далечни се замислиха прекалено дълго... та чак и след утре. Чест и слава за тези, които милеят за рода си и пишат историята му.

  Севдалина Моллова:

  Благодаря!

  Natalia:

  Стана ми интересно и реших да опитам... Едно време майка ми правеше родословно дърво през ДОС и си спомням, че беше яко цъкане на чертички и квадратчета :) Но не мога да измисля как да включа братя и сестри в картинката...

  Дарина Иванова:

  При маркиран елемент избираме каква подчиненост да изберем:

 • Никола Петров:

  Това ли е, което се търси! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Малко подобрение: Лек ден!

  :

  Благодаря Ви г-н Петров за отговора. От къде да сваля документа? Моят имейл е : jana_hristova@abv.bg

  Венета:

  Ако може и тук някой да напише решението на загадката :) Благодаря Предварителноооо :)

  Краси Кръстев:

  :) Никола Петров е творил тук :)

  Супер графика!

  Венета всичко, което е използвано тук предполагам е от Insert - > Shapes

  Снимка_1

  А може и да се започне със SmartArt.

  Но това са само предполаожения, на база това как бих подходил :)

  Никола Петров:

  Краси, не предполагай, а бъди убеден - използвани са: След това е променян ъгъла на въртене на показаната от теб стрелка, както и дебелината на линиите. За размножаването на фигурите съм използвал комбинацията Ctrl+D(uplicate). За оцветяване е използвано това: Благодарност за оценката! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

  Венета:

  Много оригинално, Никола, Благодаря за разясненията :) И на теб, Краси, Благодаря :)

  Natalia:

  Ооо, равното вертикално разпределяне е супер :) )

 • Как да променя оцветяването на кутийките  в органиграмата?

  Синесий монах:

  Здравейте! Може ли да задавам ръчно оцветяванията на правоъгълниците в йерархична схема? Наличните опции за избор на цвят предлагат 1 цвят за всички правоъгълници от !во ниво. За второ ниво има друг цвят, и т.н. На мен обаче ми трябва възможност да избера различен цвят на всяка "кутийка" от първо ниво и след това да направя така, че този цвят да се запази във всички следващи поднива, излизащи от нея. Как се прави такова нещо? Версията ми е 2013.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Синесий монах.

  На снимка 1 е показана поселдоватеността.

  Снимка_1

  1. Селектирай органиграмата;

  2. Избери дадената клетка която искаш да промениш;

  3. В контекстуалното меню избери таба Format;

  4. След това избери Shape fill

  5. От падащото меню избери желания цвят

  и готово :)

  Синесий монах:

  Благодаря за отговора! Вече се престраших да преглеждам интуитивни възможности.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер, смело продължавай напред в прегледа на възможностите.