Контролиране на отстъпите при форматиране

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи иконката в рулера със стрелка нагоре, под която има правоъгълник?
Контролира отстъпа отляво на първия ред от абзац
Контролира отстъпа отдясно на първия ред от абзац
Контролира отстъпа отляво на редовете от абзац без първия ред
 
За какво служи иконката в рулера със стрелка надолу?
Контролира отстъпа отляво на първия ред от абзац
Контролира отстъпа отдясно на първия ред от абзац
Контролира отстъпа отляво на редовете от абзац без първия ред
 
Как се избира цял ред от текст?
Клик отляво на реда в полето
Двоен клик върху дума от реда
Клик на произволно място в реда, задържане на Shift и натикане на PageUP

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, Вариант е с клавишната комбинация ctrl + A  - съответно ще маркирате всичко.

  Райна:

  Друг вариант с трикратно кликване в лявото непечатимо поле (зоната за маркиране)

  Ана Йонкова:

  Благодаря и на двамата! Трикратното кликване  е супер.

  Райна:

  След като е маркиран целият документ отстъпите най-бързо може да се направят от Ruler-а: горното триъгълниче за отстъп за 1-я ред, долното -  за висящ отстъп и правоъгълника за отстъп в целия параграф

  Silviq Chausheva:

  ne moga da si isteglq 2013


  Райна:

  Понякога се налага да маркираме блок от текст (по колонки) и това става като натиснем клавишите Ctrl+Shift+F8 и след това със стрелковите клавиши определяме блока от текста. Друг начин, ако използваме мишката при натиснат клавиша Alt.

  Силвия:

  Здравейте, имам случаи при подравняване на текст двустранно да се получат големи интервали между думите в текста. Тези интервали трудно ги изчиствам, но понякога не успявам. Има ли пряк път за това действие? Благодаря предварително!

  Таня Георгиева :

  Здравейте, може да използвате командата Replace. В полето Find what избирате Manual line break от бутона Special (от долната страна на прозореца). В полето Replace with избирате Paragraph mark. Надявам се да съм помогнала!

  Николай:

  Здравейте харесдва ми гторното обяснение

  Силвия:

  Благодаря!

  Пепа:

  Здравейте инж. Кръстев, бихте ли активирали този линк или къде мога да го видя https://aula.bg/question#id-119590400001 

  Соня Бонева:

  Благодаря за пояснението на Таня Георгиева! Лесно и удобно!

  Виктория:

  Благодаря за урока! Много полезен!!

  Elena:

  Много полезен урок!

  Калина:

  Изключително полезно!

  Полина:

  Друг начин за маркиране на целия текст е клавишната комбинация Shift + CTRL + Home/End.

  Shift и CTRL, в комбинация със стрелките, са много удобни при маркиране на текст. Например: 1. при натискане на Shift + CTRL + стрелка наляво/надясно се маркира една цяла дума в съответната посока. 2. при Shift + Home/End (в зависимост къде се намира маркерът на мишката) се маркира един цял ред или частта от него, която е от маркера на мишката до началото/края на реда. 3. при Shift + CTRL + стрелка надолу/нагоре се маркира абзац.

  Също така, при натискане само на CTRL + стрелка (която и да е от тях), маркерът на мишката се придвижда към началото на следващата дума (стрелка наляво/надясно), на следващия абзац (при стрелка надолу/нагоре).

 • Как в случай при подравняване на текст двустранно да не се получат големи интервали между думите в текста. Тези интервали трудно ги изчиствам, но понякога не успявам. Има ли пряк път за това действие? Благодаря предварително!

  Силвия:

  Как в случай при подравняване на текст двустранно да не се получат големи интервали между думите в текста. Тези интервали трудно ги изчиствам, но понякога не успявам. Има ли пряк път за това действие? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Силвия.


  Виж тази тема тук : https://aula.bg/question#id-119590400001 

  в която има хубави коментари свързани точно с този твой въпрос,

  доста подобна е на темата която задаваш.
  Силвия:

  Благодаря!

  Емил Ваклинов:

  Здравейте. Предлагам нова тема- преминаване от portret към landscape? Бихте ли ми помогнали, как да завъртя текста и таблицата на широката част на листа??? Благодаря

  Николай:

  При мен съществува същия проблем и благодаря за отговора

  Дарина Иванова:

  Завъртане на листа се прави от Page Setup, което за версия 2007 и по-висока се намира в лента Page Layout. Пак в лентата има директна настройка на ориентацията на листа. Настройка може да се направи и в изглед Print Preview.

  Дарина Иванова:

  Големите интервали между думите се получават когато не е спазена пунктуацията - интервали след препинателни знаци или имаме знак за нов ред в параграф в края на реда (при директно копиране на информация от интернет). Знакът за край на параграф се различава от знака за нов ред в параграф и това е видимо при включен бутон Show/Hide от часттс Paragraph на лента Home. Този бутон показва така наречените непечатаеми символи, които показват как е набран текста. В този режим например се виждат точки (в средата на реда) между думите, което е знак за наличен интервал между думите и т.н.

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  В тази статия:


  Ориентация в Word. Как да направим отделни страници?


  ще разбереш отговора на въпроса.

  Надявам се да съм бил полезен с обяснението в статията, към която те препратих.

  Само една препоръка, когато задавате въпрос, който не е по дадената тема както този който зададохте в темата - (виж. снимка 1). Препоръка ми е във връзка с това, че когато въпроса е с друга насоченост е хубаво да е в отеделна тема, така форума става по - подреден и шанса да ви се отговори на въпрос зададен в нова тема е в пъти по - голям.

  Снимка_1

  Златина Иванова:

  Пробва ли да маркираш съдържанието на тази която искаш да промениш ориентацията и тогава да приложиш командите Page layout --> Orientation

  Shy6ylka:

  Получи се. Благодаря много! Извинявам се за мястото на въпроса, но по някаква причина не успях да го изпратя като нова тема.

  Краси Кръстев:

  Моля радвам се, че се е получило.

 • Как мога да използвам лупата за моментно увеличение?

  Красимир Мичев:

  Мога ли и как да използвам лупата за моментно увеличение на част от текста където искам временно да увелича за по ясен изглед. Благодаря предварително.

  Георги Генев:

  Здравейте инж. Красимир Мичев, Аз лично не ползвам инструмента Zoom ( поз.1) от раздел View. Ползвам инструмента от лентата за състояние (поз. 2), а най често ползвам комбинацията клавиш CTRL+Scroll. Аз лично не знам да има инструмент във MS Word , който да позволява "зумиране" на отделна зона в документ.Ако някой от колегите знае такъв, бих се радвал да сподели!

  Красимир Мичев:

  Само тези са ми познати и на мен,но все пак благодаря.

 • Защо понякога Word документите ми се отварят много широки и неформатирани?

  Синесий монах:

  Къде съм променил настройките и откъде да ги възстановя? В началото на курсовете учебните файлове ми се отваряха така, както са на видеоуроците. Сега обаче някъде съм разбъркал настройките и документите ми се отварят неформатирани – много широки с дълги редове, показващи на рулера не 18, а 32. Листът си е зададен А4 в портретен режим. Дори ако създам сам добре форматиран свой документ, когато го запиша и затворя, при ново отваряне на Wordq отново изглежда така объркан и широк.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  В долния десен ъгъл на Word в момента най-вероятно е избран Web режим на изобразяване - снимка 1 позциия 1.

  Снимка_1

  Препоръката ми е да селектираш средната иконка (снимка 2 позиция 1) и следва документа да ти се появи в изглед за принтиране (снимка 2 позиция 2) - този който си свиканал да виждаш попринцип при работа с Word.

  Снимка_2

  Синесий монах:

  Благодаря за отговора! Решението се оказа един клик.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че при теб вече всичко работи, както трябва.

 • Защо понякога Word не позволяа два поредни реда да бъдат еднакво подравнени?

  Невена Добрева:

  Между началото на горния и долния ред се получава около един празен интервал разлика и триъгълната икона не застава на една и съща позиция в линията (ruler) и на двата реда. Случва ми се както в абзаци, така и в таблици.

  Иван Цукев:

  Дайте пример със скрийншот, за да може да дадем конкретно решение.

 • Иван Иванов:

  Да може. Маркираме целия текст и от менюто избираме иконата Paragraph от там се избират необходимите настройки на отстъпите.

  Гинка Младенова:

  Много благодаря! Успех!