Създаване на собствена тема

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как да направим собствена тема на Microsoft Office 2010?

  Никола Милчев Стамболиев:

  Как да направим собствена тема на Microsoft Office 2010?

  Краси Кръстев:

  Здравей, провери в раздела page layout поне във версия 2007 (виж снимката ) там са поставени темите.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Кирилка Станкова:

  Много благодаря за последните 2 въпроса и отговорите към тях. Бяха ми изключително полезни, защото и аз работя с Word 2010 и сама нямаше да се справя.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, да найстина има разлики във версиите и е малко объркващо, НО на въпроса - в 2007 а и в 2010 в Page Layout се намира раздела за теми, където може реално да запазите стил който сте направил.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Никола Милчев Стамболиев:

  Не точно. В Page Layout може да се запазим тема, но модифицираните стиловете при отваряне на нова бланка (файл) вече не съществуват. Не мога да разбера къде бъркам.

  Краси Кръстев:

  Здравей, съжалявам, явно не съм разбрал добре въпроса, но сега надявам се съм разбрал за какво иде реч.След като си направил някои промени по Heading 1,2,3 , Title и т.н., отиди на change style -> style set -> save as quick style set ( снимка 1 позиции 1,2 и 3 ), и съответно запази "новоизградения" от теб стил ( обикновено директорията, в която програмата директно save - a новия стил  e нещо от сорта на C:\Users\COMPUTER_NAME\AppData\Roaming\Microsoft\QuickStyles ), в моя случай името на стила го запазих с наименование Aula_3, затворих документа, след което отворих напълно нов документ, отидох на Change style -> Style set и като вариант за стил имам съответно Aula_3 натискам той да е активен и съответно стиловете се промениха спрямо настройките които направих за стила Aula_3 ( виж снимка 2 ).Надявам се съм те разбрал и реално за това питаш.

  Никола Милчев Стамболиев:

  Да, сърдечни благодарности!

  Веселка Димитрова:

  Много добро обяснение, благодаря!

  Ваня Пеевска:

  Добър въпрос и добър отговор! Много ми помогна това разяснение! Благодаря!

  инж. Юлиан Ангелов:

  Това "Къде" е много важно!!! При една евентуална преинсталация нс Windows, ако не знаете къде да ги търсите за да ги запазите някъде, можете да загубите направените от вас собствени теми и труда и времето инвестиранив тях.

 • Защо

  Теодор Димитров:

  Първо да Ви поздравя за невероятният курс много ми помага.Въпроса ми е понеже използвам в документа рамки на листите,но по този начин ми се залючва опцията тема и не мога да използвам пълноценно функциите.Има ли начин да използвам рамки и теми или някакъв алтернативен метод?


  Татяна Васильовска:

  Според мен би трябвало да използвате тема и когато е готов документа  да отидете в Page Layout и да изберете Page Borders избирате рамката, която Ви харесва и Word я поставя автоматично на всички листове

  Бойка Иванова:

  Благодаря много за тази тема, защото ми беше изключително полезна! 

  инж.Красимира Пеновска:

  Записването на стилове в 2007 е по същият начин както при 2010.

 • Каква е разликата при преминаване на следващ ред между Shift + Enter и само Enter?

  Албена:

  Здравейте, благодаря за хубавите уроци. В настоящия казвате (на 9'25), когато въвеждате заглавието и подзаглавието на новия текст, "ще сложа Shirt и Еnter, а не само Еnter". Каква е разликата между двете команди? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, с Shift + Enter се минава на следващ ред като този следващ ред е в същия параграф ( Paragraph ) в който е горния ред, АКО натиснеш само Enter започваш следващ параграф. Виж снимката с един прост пример на нея се вижда разликата - за всяка отделна информация за определенния човек се въвежда Enter + Shift, след което за следващия човек ( започва нов параграф съответно ) се въвежда Enter.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Албена:

  Благодаря за отговора. Имах подобни съмнения, но все пак исках да се убедя, че няма и нещо друго.

  Тодор Николов:

  И от мен благодарности на инж.Краси Кръстев

  Веселка Димитрова:

  Маже ли да се направи (по-скоро да се запамети) собствена тема в Word 2003?

  Юлияна Борисова:

  Благодаря Краси, това ми е много полезно.

  Boyana Ivanova:

  И аз благодаря на инж. Кръстев. За мен също беше полезна тази информация.

  Ангелина Стоянова:

  Много полезна възможност с тази клавишна коммбинация. Благодаря на инж.Кръстев.

  Милена Иванова:

  Благодаря на инж. Кръстев за полезната информация.

  Соня Бонева:

  Благодаря и аз! Това пояснение на инж.Кръстев е много полезно!

  Красимир Мичев:

  Благодарности и от мен за инж. Кръстев. Неговите отговори винаги са максимално точни и полезни.

  Нели Неделчева:

  С огромни благодарности на инж. Кръстев за подробното обяснение!

 • Защо

  Dodo:

  Ако вече сме създали свой стил, запазили сме го и виждаме, че сме забравили да дадем Shading на Heading 1, може ли да добавим тази промяна във вече запазения стил или трябва да създадем нов стил с добавената промяна и да дадем ново име-Aula1?

  Дарина Иванова:

  В прозореца за създаване на стил имаме бутон Modify, чрез който може да се направи редакция на създаден или съществуващ стил.

  Dodo:

  Бутона Modify е в Styles, а въпросът ми беше за Style set в раздела Change styles.

  Дарина Иванова:

  Не откривам  "Change styles" за  "Style set". Ако променя стил, то той се предава и на участъка форматиран с избраната тема (Style set). Може ли снимка на това за което пишете?

  Dodo:

  Аз мисля, че се справих.
  След като лектора показва как правим собствен стил, отива и го запомня в Design, но в Office 2007 е в Home/Change styles/Style set/Save as quick style set - има снимки по-горе.
  И ако след като сме задали име, искаме да направим още нещо по форматирането, след промяната, отиваме отново на Save as quick style set и даваме същото име -Aula и Word ни казва, че има вече файл с такова име и искаме ли да го замени. По този начин си оставаме със същото име нашия стил и с допълненията, които сме направили.

 • В Word 2010 има ли Relaxed в Paragraph Spacing?

  Методи Атанасов:

  Дали има тази опция, с която да се отрази промяната в параграфите?

  Zenny:

  Здравейте! На картинката ви показвам къде се намира в Word 2010 - Change Styles -> Paragraph Spacing -> Relaxed

  Методи Атанасов:

  Благодаря)

  Ирена Каменова:

  В Word 2016 е в Design - Document Formatting - Paragraph Spacing. Благодаря за въпроса и отговора.

 • Как една и съща дума, повтаряща се в текста да има собствен стил/emphasis/

  Irina Rupova:

  Например думата "Отговор" да бъде наклонена и в червено. Как с един клик навсякъде, където я има в документа да се промени по искания от нас начин?

  Irina Rupova:

  Маркирах думата и потърсих със "всички подобни текстове", но това сеотнася за вида текст, а не за съдържанието и разбира се нищо не се получи.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ирина.

  На снимка 1 е показан подобен пример :).

  Снимка_1

  Отиди на Find and Replace.

  Снимка_2

  Следвай стъпките показани по-долу:

  Отваря се прозореца FInd and Replace (снимка 3 позиция 1). Там отиди на раздела Replace (снимка 3 позиция 2), в полето Find What (снимка 3 позиция 3) изпиши търсената от теб дума ... Отговор, след което се "премести" кликвайки в полето Repalce with (снимка 3 позиция 4).Последната стъпка да си кликнала в полето Replace with е една от най-важните.

  Снимка_3

  След това кликни на бутона Format (снимка 4 позиция 1) и избери Font (снимка 4 позиция 2)

  Снимка_4

  Следва да се отвори прозореца показан на снимка 5, където може да избереш желания от теб цвят, прифт и т.н. за думата която искаш да промениш в случая е отговор. Избери необходимият фонт от който имаш нужда и избери накрая ОК, за да потвърдиш.

  Снимка_5

  На снимка 6, ще забележиш как под полето Replace with се показа единт текст, който посочва именно как и какво искаш да земениш в избраанта от теб дума. Избираш Replace all т.к. искаш това да стане със всички думи със съдържание отговор (снимка 6 позиция 2).

  Снимка_6

  Резултатът ена снимка 7, където вече дадения текст е преформатиран по начина по който искахме.

  Снимка_7

  Може да направиш същото, НО не за Font, ами да речем за Style ... т.е. да промениш стила в който се намира дадената думичка Отговор.

  Irina Rupova:

  Благодаря, получи се. Просто исках да откроя думата, тъй като "въпрос" е на едно ниво с нея и би трябвало и двете да изпъкват,т.е.да се забелязват. Но научих логиката на нещата, което за мен е от голямо значение.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че принципа е ясен и е приложим в твоят случай.

 • Може ли да се създаде шаблон, в който предварително сме си подготвили листове с текст?

  Николай Петров:

  Здравейте, не знам колко правилно съм процедирал, но съм създал 3-ри едни и същи файлове (като структура), но с различна челна страница. Файловете представляват: - титулна страница (0); - съдържание (0); - текст от изложението (1); - приложения (2). Шаблоните ги използвам когато изготвям дипломна работа, курсов проект или курсова задача. Всеки един от шаблоните е с предварително номерирани страници и с модифицирани стилове. Целта ми е да имам един шаблон с избор на титулна страница, защото правейки корекция в шаблона примерно за дипломна работа, то тази корекция не се прехвърля автоматично в останалите два шаблона. И дали е възможно стартирането на шаблона да става от панелите в Word, а не да отварям все едно е някакъв документ и в него да работя.

  Диана Христова:

  Да, създаваш си три различни шаблона, при стартиране на нов файл избираш кой шаблон да се зареди и действаш. Файла го съхраняваш вече като документ, не като шаблон, и по този начин шаблона чака следващото активиране.

  Николай Петров:

  Благодаря за отговора! С напредване на курса разбрах каква е концепцията. Остана въпроса дали е възможно след модифициране или добавяне на нов стил, в някои от шаблоните то този стил автоматично да се прехвърли и в останалите шаблони.

  Диана Христова:

  Не може да има автоматично прехвърляне, затова трябва внимателно да се обмисли какво да се запази като шаблон. Може след модифицирането да се съхранят като друг шаблон.

  Николай Петров:

  Проблема идва, че след време мога да надградя даден шаблон и е необходимо да правя операциите и в другите шаблони. Още не съм разучил "DEVELOPER" раздела, мисля че в "Documnet Template" ще намеря интересна подопция, за прехвърляне на стиловете от един шаблон в друг. Даже мисля, че ако актуализирам стиловете в Normal шаблона, то при пускане на даден шаблон всички стилове от Normal шаблона ще присъстват и в другите шаблони.

  Диана Христова:

  Можеш да използваш макрос за целта. А дали ще стартираш нормал шаблон или друг зависи от теб при избора за стартиране на нов файл.

 • Как да изтрием "Custom" тема и стил?

  Диляна Димитрова:

  Как да изтрием "Custom" тема и стил?

  Ivan:

  В избора на теми и стилове кликваш в долния десен ъгъл на стрелкичката надолу и се отварят опции като "Create a style"

  Диляна Димитрова:

  Благодаря за отговора

 • В Word 2010  къде е Page Layout?

  Радка:

  В по-долните отговори насочвате към него,но не мога да го намеря.

  Диана Христова:

  В рибън Оформление.

 • Как

  инж. Юлиан Ангелов:

  да разберем коя тема сме модифицирали? Направих промените от урока и още някой, записах и сега не мога да разбера коя тема съм променил, че да я използвам.

  Емилия Брейчева:

  В Custom при вградените теми се появяват модифицираните теми.