Тънкости при настройка за разпечатване

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как да разпечатвам текста по-голям?

  Исмаил Исмаил:

  Имам предварително форматиран документ и искам текста и другите елементи да разпечатвам по-големи. Например ако имам текст с големина 12 и 14 искам да ги разпечатвам по-големи пропорционално, все едно да станат на 16 и 18. Може би страниците ще са малко повече от оригиналния документ. Има ли някаква настройка това да се реши на етап разпечатване, а не да се копира текста отделно и да се форматира наново целият документ?

  Антон Иванов:

  Исмаил, това може да зависи и от драйвера на принтера, но в общия случай, мисля, няма такава възможност. Бих ти препоръчал да използваш стилове (не само в този случай, винаги е по-удобно и има много предимства), и преди печат увеличаваш размера на шрифтовете на тези два съответни стила, а след това просто не записваш промените във файла, освен ако не ти трябват по-големи за постоянно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Исмаил. 


  Имам едно малко по различно предложение от това на Антон, което мисля че е малко по - бързо и ми се е случвало да ползвам в практиката.

  Пак си ползвай стилове и така нататък ( даже да не кажа задължително с цел по лесно управление стила на документа впоследствие реално може да искаш само Normal стила да стане малко по голям но другите Title ,Heading да си останат същите тогава бих направил така както предлага антон) , НО ако искаш пропорционално цялостно увеличение на шрифта на документа би станало лесно поне според мен по следния начин :

  Главната идея е да селектираш всичкия текст ( например с клавишна комбинация Ctrl + A ) в документа ти и след това пропорционално да го увеличиш чрез бутона показан на снимка 1 - с него може пропорционално да увеличаваш шрифта , т.е. ако си маркирал целия текст натискайки бутона за увеличаване на шрифта то следва всеки един от шрифтовете да се покачи с един pt - шрифт 11 -> става на 12, ако имаш текст с шрифт 26 -> 27 натискайки още веднъж ще станат респективно 13 и 28 ( покачването с 1 или 2 ...3 pt при еднократно натискане на бутона е до настройка ).Така вече постигаш с два клика увеличаване на шрифта пропорционално в целия документ....принтираш.... и след това с другия бутон до него ( снимка 2 позиция 1 ) респективно го натискш толкова пъти колкото си натиснал този за увеличаването на шрифта и пак се връщаш в изходната ситуация т.е. имаш големина на шрифта такава каквато е била в началото преди да ползваш бутона за уголемяване.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Исмаил Исмаил:

  Здравейте, много благодаря на Краси и Антон за полезните отговори. Много полезен трик Краси не знаех, че с този бутон може да се уголеми или умали пропорционално текста.

  Антон Иванов:

  Полезно беше и за мен, Краси, благодаря! ;-) Не се бях сещал, че тези иконки могат да вършат работа и за целия текст и по-точно това, което си маркирал.

  Юлияна Борисова:

  Благодаря Краси! Знаех, че по този начин се коригира размера на шрифта, но не се бях сетила, че ако селектираме целия документ, тази промяна ше става пропорционално на оригиналното форматиране и ще запази разликите...Много полезен трик!

  Daniela:

  Винаги съм се питала защо в ексела има такава опция за увеличаване на формата, а в Word не е същото. В началото пробвах с Ctrl + A и увеличавах Font Size, но това Grow Font запазва настройките на текста.

 • Zenny:

  Здравейте, понеже в момента нямам много време просто ви направих снимки как да смените цвета на линията. Ако не е ясно нещо пишете и ще ви опиша с текст. Успех!

  Таня Вълкова:

  Много благодаря. Прекрасно е че може да попитам и почти веднага някой да ми отговори. Отново много благодаря. Прекрасен и нагледен отговор. Но имам още един въпрос от къде взимате стрелките с номерца в началото за онагледвяане на отговора.

  Zenny:

  Радвам се, че съм помогнала :-) Относно стрелките - Аула имат собствен инструмент, който ползвам при отговорите. Ето тук може да видите нагледно всички възможности - https://blog.aula.bg/aula-screenshot-2/ :-)

  Stanislava Gospodinova:

  Много благодаря. Прекрасно е че може да задам въпрос и почти веднага някой да ми отговори.

 • Kак да се създаде един шаблон за принтиране, или как едни настройки за тип документ да се запазят, за да не се настройват всеки път при принтиране? Благодаря

  Валентина :

  Имам една бланка, за която трябват по-специални настройк за принтране, отколкото нормалните документи и всеки път трябва да си играя да ги настройвам, няма ли начин как да се запаметят дадени настройки за принтиране.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Валентина.

  Тествал съм с макроси и работи, точно по определени насртоуйки които са специфични за даден файл и се променят след отваряне затваряне и насторйки на други документи.

  Пробвай да запишеш един макрос с настройките, за принтиране. СЛед това тази бланка я направи с разпирение с .docm за да може да използваш макроса.Наистина някои настройки се премахват от файла след отваряне и затваряне. А така с макрос а който ве вътре в документа само трябва да го стартираш и той изпълнява всички настройки - принтер, ориентация на листа и т.н. които си му оказала.

  Повече за макросите в Word може да видиш тук:

  Използване на макроси за автоматизиране на задачи в този урок от курса Тайните на Word в Aula.

  Повече специфични идеи за макросите също може да начиш ако поразгледаш и форума.

  Валентина :

  Благодаря Краси :)

  Валентина :

  Здравейте Краси, имам проблем сега, че не мога да отговоря макроса от всички други Word документи, които имам, опитах се да го запазя в С, но не работи. Какъв може да е проблемът?

  Краси Кръстев:

  Виж разширението на документите .docm ли е?

  Валентина :

  Public Sub Print_NEU()

  ' Nastroiki za printirane ' Application.PrintOut FileName:="", Range:=wdPrintAllDocument, Item:= _ wdPrintDocumentWithMarkup, Copies:=1, Pages:="", PageType:= _ wdPrintAllPages, Collate:=True, Background:=True, PrintToFile:=False, _ PrintZoomColumn:=0, PrintZoomRow:=0, PrintZoomPaperWidth:=0, _ PrintZoomPaperHeight:=0 End Sub

  Здравей Краси, това е макросa, дори когато документът е в docm разширение, макросa не се изпълнява.

  Валентина :

  Той е запаметен в Normal - Module - New Macro.

  Краси Кръстев:

  Хм, интересно.

  Пробвай да го запазиш в самия файл, да не е в шаблония Normal.

  Изписва ли някаква грешка или изобщо не тръгва.

  Валентина :

  Макрото тръгва, но не променя цвета и не добавя допълнителните Outlays, които съм записала с макрото. Не изписва никаква грешка.

  Валентина :

  Нищо не помага, записвам файловете в правилния формат, макрото работи само, докато го запиша и после спира да извършва инструкциите. Или по-скоро извършва частично макроса. Не мога да разбера, какъв е проблема.

  Валентина :

  Аз не мога да намеря все още решение, може ли някой да ми помогне?

  Дарина Иванова:

  Промяна на кой цвят трябва да се постигне? В постнатия код не виждам нищо свързано с цвят.

  Дарина Иванова:

  Сещам се за вариант - "нов документ". Когато в празен файл зададем настройките, които искаме (включително собствено създадени стилове) за форматиране и разпечатване и запишем този празен файл с някакво име, всеки път при отварянето му тези настройки ги има. Остава да се въведе съдържанието.

  Дарина Иванова:

  Всеки принтер допуска различни настройки според модела си. Какво се случва, ако настроите свойствата на принтера по ваш вкус?

  Дарина Иванова:

  НО !!! тази промяна трябва да се направи от контролния панел или от Start / Devices and Printers и да се присъедини към препоръките за разпечатване. Направените промени се зареждат за всеки нов документ за разпечатване.

  Валентина :

  Здравейте Дарина, благодаря за отговора. Става на въпрос за само един тип оферта до клиента, която трябва да се принтира на два отделни листа и цвета да е Auto Color. След това се добавят два Outlays, които са специфични само за този документ, които се поставят от настройките на принтиране. Ако настроя принтера да принтира само така, няма да е добре, защото не всеки ден принтирам този тип оферта, а и други черно-бели докименти. Поздрави

  Валентина :

  Ето Screenshot за Overlays (Stamp and Composition), които ползвам и в тях има цветови настройки, вероятно затова не се вижда цвят в макроса.

  Валентина :

  Ще се радвам ако получа съвет как мога да се справя с проблема. Благодаря на всички отделили време до момента.

  Райна:

  След като установиш исканите настройки ги запомняш за следващите документи като избереш Set As Default.

  Валентина :

  Здравейте, въпроса е, че на мен не ми трябва да е default за всички документи, а само за един определен тип. Поздрави

  Дарина Иванова:

  При създаване на нов файл имаме право да избираме между нов-празен (Blank) и различни други видове макетни файлове (Template). Предполагам, ако си създадете подобен - макетен файл, който съдържа онези желани от Вас настройки и всеки път избирате точно него при започване на нов, ще се получи търсеният ефект.

  Валентина :

  Благодаря за идеята!

 • Как да спра компютъра да принтира?

  Филиз Велиева:

  В случай, че съм пуснала компютъра да принтира, какъв е начина да откажа заявката и да не се изпринтира остатъка?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Филиз.

  Имаш няколко варианта за които се сещам.

  1. Долу до часовника ( старт лентата на Windows ) излиза една иконка на принтер, когато започнеш да принтираш. Кликваш два пъти на нея и се появява прозорец в който се вижда КОЙ принтер каква задача изпълнява, кликваш с десен бутон на задачата която искаш ад спреш и избираш Cancel и следва да прекратиш принтирането.

  2. Отиваш при принтерера и натиска бутона X или Cancel.

  Филиз Велиева:

  Благодаря много!

  Пенка Борисова:

  Защо имам проблем с WORD - не ми дава да разпечатам цветно документи, в pdf, снимки и картини имам опция за цветен печат, но при word - нямам и печата само черно - бяло. Влизах в настройките, но всичко ми се видя добре!

  И още един проблем - не ми дав ада записвам в pdf, налага се да търся конвертори в google. Ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете. Здравейте, казвам се Пенка.

  Дарина Иванова:

  Формат .pdf се появява от версия 2010 нагоре в офис пакета. Ако в Save As в полето Save As type не се появи формат .pdf няма да можете за запишете в този формат. За цветен печат принтерът трябва да е подходящ и да има заредени цветове. В предварителния изглед трябва да се вижда цветното изображение.