Създаване на мастер шаблон за нашите бързи части

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Защо не е препоръчилно Quick parts да се записват в шаблона Normal.dotm ?
Защото това е стандартен шаблон за Word и при негова преинсталация ще изгубим настройките и самите quick parts
Защото така не може да  ползваме този шаблон за всеки отделен документ
Защото в него не може да записваме създадени от нас quick parts
 
Ако създадем един мастер шаблон за Quick parts, къде трябва да го запишем, така че да може да го ползваме за всеки един документ ?
В Startup папката
На десктопа
Където и да било, но задължително в C директорията.

Въпроси и отговори

 • Как да стартирам template през Start Up?

  Илия Грухлански:

  Няколко пъти гледах филмчето и не мога да рабера как става зареждането на шаблон от start up. Ако може да го опишеш стъпка по стъпка, от видеото просто не мога да разбера кога копираш адрес, къде го пускаш копираното. Благодаря предварително. Курсът иначе е страхотен!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето в няколко стъпки как до достигнеш до желания ефект:

  1. Отворил си един Word файл, в него си създал нещо ( на снимка 1 е показан един header, като пример ), този word- ски файл го save as като template ( krasi_template_1212 - позиция 1 на снимка 1) като адреса в който го save - аш е  позиция 2 на снимката, този адрес ( може да не е точно същия, обикновено настройките по подразбиране са някъде в My Dovuments) го взимаш ( ctrl + C ), след което отваряш един win browser и поставяш адреса ( ctrl +V ), минимизираш го ( нека го кръстим адреса X ), template файла трябва да го виждаш в тази папка вече;
  2.Правиш си quick parts с Create New Building Block ( тези quick parts вече са записани в template файла, който създадохме в точка 1 )
  3. Ако случайно тези quick parts вече са били веднъж създадени в Normal шаблона - трябва да ги изтриеш от Building Blocks Organaizer - a ( както е показано във видеото )
  4. В word options - advanced - file locations отиваш на start up и даваш modify от там взимаш адреса ( на снимка 2 позиция 1 ), след което отваряш пак един win browser и копираш адреса по употия по горе начин ( снимка 2 позиция 2 ).Минимизираш ( Нека този адрес да го кръстим адрес Y );
  5. Взимаш template файла от адрес X, ( krasi_template_1212 ) и го копираш в Адрес Y ;
  6 След като си го копирал, за да има ефект, изключваш ( " убиваш" ) Word отвсякъде, за да получиш желания ефект.
  7.При ново стартиране на Word, вече quick parts ще ти бъдат в template, който е в star up папката. 

  Има и друг, по - кратък вариант:
   1.Да си вземеш адреса Y по описания по-горе начин и съответно, когато save - ваш template за директно в позиция 2 на снимка 1 да зададеш директорията ( адреса Y ) и да запаметиш директно новосъздадения шаблон ( template ) в папката start up. Така би си спестил прехвърлянето на файла.

  Доста дълго се получи обяснението въпреки че се стараех да е максимално кратко, но уви.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Любомир Жипонов:

  Ще опитам с по-лесен отговор:
  Отваряш си Word и се появява белия лист (Normal.dotm). Даваш Save as и пишеш напр. "Master Template" .dotm - с това разширение да е файла и Save на десктопа. Отваряш го този файл, пишеш си текст който използваш често. Маркираш текста-Quick Parts - Save selection to quick part galerry- слагаш в новия прозорец Име на Текста си и важно долу на Save in- "Master Template.dotm" . SAVE на документа. Излизаш от него.
  Отиваш в My Computer - отваряш C:/ - натискаш Alt бутона и се появява едно скрито по принцип меню в ляво горе на прозореца -> на реда в него [Тools- folder options- view панела - и на Advanced settings слагаш точката на SHOW HIDDEN FILES,folders... ОК]
  Oтиваш на C:/ - Users - User (или каквото име си сложил) - APPDATA (скритото иначе меню) - Roaming - Microsoft - Word - STARTUP - И ТУК Слагаш твоя "Master Template.dotm" от десктопа. Изключваш всички Word файлове които си отворил и натискаш после ctrl alt del - Start task mаnager - Processes - Изключваш WINWORD процеса ако е включен въобще.
  ВОАЛА това беше, отвори Word и виж в quick parts твоите бързи текстове са там ;)

  Илия Грухлански:

  Направо съм изумен от изчерпателните Ви отговори. Благодаря !!! 

  Emiliq:

  Инж. Любомир Жипонов, благодаря! Това ми се стори,лично на мен, най- простото обяснение.

  Кирилка Станкова:

  Още по-нагледно и ясно инж. Любомир Жипонов е обяснил създаването на мастер-шаблона в рубликата "Трикове". Темата е "Лесно създаване на Quick Parts и намиране на папка STARTUP на Word". Благодаря на инж. Любомир Жипонов за прекрасното обяснение. 

  Магда Мичева Иванова:

   На мен също ми се видя доста сложно  създаването на мастер шаблона в STAR UP и може да предизвикам усмивките ви ,но какво значи WINWORD ?

  Vesela Hristova:

  Благодаря на инж. Жипонов! И аз успях с първо с неговия начин от триковете, но задължително ще пробвам и с другите!

  Ваня Сиракова:

  Работя с Word 2010.:Маркирам текста,който искам да използвам като шаблон избирам  полето Quick parts - Save selections to quick parts  - в прозорчето,което излиза изписвам името на файла,но вместо   в Normal -избирам  файла да се съхрани в Building Blocks.dot x.След това, когато ми е необходим създадения шаблон го извиквам от Quick parts - организатор на градивните блокове.Това го направих случайно.Допустимо ли е?

  Светлин Стоянов:

  Здравейте, Шаблона Building Blocks.dotx идва с инсталацията на WORD, също както Normal.dotm. T.e. каквото и да запишете в него след една преинсталация на програмата този файл ще бъде подменен с оригиналния и вашите промени в него ще бъдат изгубени. Препоръките направени от инж.Цукев за шаблона Normal важат с пълна сила и за Building Blocks.dotx Пътят до този шаблон е C:\Users\името на юзъра\AppData\Roaming\Microsoft\Document Building Blocks\1033\ Надявам се да съм бил полезен.

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Няма занчение с какъв шаблон започваш работа, началния документ винаги се стартира с определно име - Document 1 (в твоя случай е Документ 1 т.к. си на български).

  Какво имам предвид?

  Кори и да стараш oбикновен шаблон (този запложен по подразбиране в Word), следва текущия ти отверен файл да се казва *Документ 1". Т.е. ти винаги почваш даден документ от шаблон било създаден от теб шаблон или такъв който е поподразбиране.

  Шаблона (който и да е той - отнася се за всеки шаблон) съдържа в себе си информация която е по отношение на стилове, формати и текст който е структуриран по определен начин, до момента в който не си Save - нал ти имаш отворен Word с име Документ 1, ако отвориш 2,3,4 -ти документ следва да имаш - Документ 2, 3, 4.До момента в който направиш Save - тогава променяш името и реално от шаблонния файл не създадеш реален файл.

  Накратко винаги стартираме с шаблон (бланката), който се отваря като нов документ - Документ 1, който реализираме (запазваме) като реален документ с разширение .docx (.doc).


  Тук идва въпроса, как да процедирам, ако имам паблонен файл с текс и искам да направя промени в него ами се отваря като Документ 1 ... какво се случва как да направя допълнения, за мен най-лесния начин е правя промени, като въвеждам тескт, добавям нов стил и запазвам със Save as като друг шаблон или презаписвам върху стария такъв ако сметна че тези промени ще са окончателни и стария вариант на шаблона няма да ми е необходим (приложим) никога.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Петър Петров:

  Благодаря за отговора!

 • Как да вкюча Window Task Manager? 

  Десислава Петрова:

  при мен комбинацият от ctrl+alt+del, отваря съсвсем друго.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава.

  Какво точно излиза на екрана ти при тази клавишна комбинация?

  Десислава Петрова:

  Намерих го, Краси, благодаря. Не излизаше директно, но се оправих.

 • Как да запиша шаблоните при  macOS

  Anna:

  По какъв начин мога да запиша шаблоните ако ползвам macOS?

  Благодаря.

  Диана Христова:

  Не е ли това въпрос на софтуер, а не на ОС?