Кои са инструментите за автоматизация в Word

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Каква е разликата между шаблон и тема ?
Няма абсолютно никаква разлика
Има разлика само в наименованието, иначе са напълно еднакви
Шаблоните са един вид документни Word файлове, които може да съдържат текст, макроси, форматиране и т.н, а темите съдържат в себе си информация само за настройките на цветове на темите, шрифтове и ефекти за темите.
 
Използвате ли вече шаблон в Word?
Да. Всички използват шаблон съзнателно или несъзнателно
Не. Досега не съм използвал(а) шаблон
 
Каква е разликата между шаблони с разширение .dotx и .dotm ?
Няма никаква разлика
.dotx са за по - стара от версия 2007 на Word,  а .dotm за по - новата
При шаблони с .dotm може да има включени макроси, при .dotx - не може

Въпроси и отговори

 • Какво е точното определение за макрос? 

  Диана Бонкова:

  Здравейте, 

  Какво точно представлява макросът? Как и къде го използваме?
  Краси Кръстев:

  Здравей, в модул 4 урок 9 ( Използване на макроси ... ) от настоящия курс ще ти се изясни как работи един макрос и какво точно представлява макроса.Ако и след минаването на урока има нещо неясно пиши ще помогнем тук във форума.

 • Как да направя автоматичен списък с цитираната литература?

  Илияна:

  При писане на дипломна работа се изисква списък с цитирана литература, който стои в края на документа и е номериран по специален начин. На първо място стои литературният източник, който се цитира най-напред в текста, на второ място в списъка - вторият цитиран и т.н. Особеното е, че един литературен източник може да бъде цитиран многократно в цялата работа/документ, като запазва своя идентификационен номер. Това винаги съм правила ръчно и не ми е отнемало много време при около 10-20 литературни източници. Сега ми предстои писане на работа с над 100 източника и много бих искала да разбера има ли начин за някаква автоматизация.

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо доста хубав въпрос !

  Хубав защото е приложим в доста професионални сфери и темата ще бъде полезна за доста хора.

  Може да се подходи по различни начини, зависи какво точно какво търсим като ефект, но това което разбирам от това което си описала е че искаш да получиш един списък с литературата която е използвана за направата на голям документ ( книга ) - снимка 1 позиция 1 :) .

  Снимка_1

  Ето един пример, как може да се получи това с ползването на Mark Citation ( снимка 2 позиция 2 ) от раздела References ( снимка 2 позиция 1 ) на Word.

  Снимка_2

  Как работи ?

  Имаш точно определена литературен източник ( наредба, закон, документ, сайт, списание и т.н. ), която съответно цитираш някъде из документа на N на брой места. Тези литературни източници са с точно определено фиксирано име - в примера който ще дам са Наредби издадени от Министерствата на България.

  Конкретно за примера имам

  • Наредба № Iз- 1971 от 29.09.2009 г.

  • НАРЕДБА № 2 от 22.03.2005 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи

  • НАРЕДБА № РД-02-20-8 от 17 май 2013 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на канализационни системи

  които нормативни документи са измежду друг текст, присъстват на различни страници от документа в който са цитирани, като са написани точно по един и същ начин ( разстояние, буквено означение и т.н. )

  Селектирам първата наредба ( литературен документ който съм цитирал ) ( снимка 3 позиция 1 ), отивам на раздела References ( снимка 3 позиция 2 ) след което избирам Mark Citation ( снимка 3 позиция 3 ).

  Снимка_3

  Следва отваряне на прозореца показан на снимка 4 позиция 1 Mark Citation, там в полето Selected виждаме КОЙ е фрагментът който сме селектирали искаме да го направим като цитат ( цитирана литература ), в полето категория Category може да зададем към коя точно категория да се отнесе този цитиран документ - нека го сложим Rules например ( снимка 4 позиция 2 ). В дясната половина на прозореца Mark Citation имаме възможност да изберем дали само за селектирания от нас фрагмент ( снимка 4 позиция 3 - Mark ) или за всички фрагменти от документа в които присъства селектирания от нас текст ( снимка 4 позиция 4 - Mark All ) да им бъде зададено да се приемат като цитатирана литература - в случая ще избера Mark All ( снимка 4 позиция 4 )

  Снимка_4

  Правя същите действия за изброените от мен по - горе наредби.

  Отивам с курсора накрая или в началото на документа. Отивам отново на раздела References ( снимка 5 позиция 1 ) и там Избирам Insert Table of Authorities ( снимка 5 позиция 2 ) - действа на подобен принцип на Table of Contents само че вместо Headings, с него ще направим списък със съдържание на цитираната литература. Следва да ни се отвори прозорец Insert Table of Authorities ( снимка 5 позиция 3 ), съответно в Category ( снимка 5 позиция 4 ) избирам Rules. Махам отметката на Use passim ( снимка 5 позиция 5 ) с цел да се виждат всички страници на които е цитиран документа, а не когато имам повече страници да пише passim. Следва да кликна на OK ( снимка 5 позиция 6 ).

  Снимка_5

  Резултата е на снимка 6. Имам списък с цитираните документи, като срещу всеки докумнет пише страниците на които е цитиран. Отгоре пише Rules, НО винаги мога да влезна в полето и да запиша "Литература" / "Нормативни документи" или др.

  Снимка_6


  Има допълнителни настройки по отношение на форматирането, оставям на вас да ги доразгледате.

  Освен това разгледайте и предимството на това че може цитираната литература да се категоризира, т.е. може да се направят различни категории по отношение на Министерството което издава нормативния документ или пък ако става дума за цитирани книги на различна тематика да речем мжое да се направи класиификация по жанр и съответно когато се изкарва съдържанието да е общо или по категории.

  Помислете как може да го приложите по - добре или във вашата професионална сфера.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Илияна:

  Много благодаря за подробния отговор. Ще трябва да го осмисля и ще съобщя за резултатите.

  Илияна:

  Проработих описаната процедура. Резултатът е наистина полезен, никога не съм правила подобно нещо. Бих включила такъв списък в работата, която се каня да пиша. Аз питах за нещо друго, което се оказа, че се прави по следния начин: От раздел References се прави Insert Citation, Add New Source. Появява се прозорец Create source, в който се попълват данните за литературния източник. В същия раздел References се избира желания стил на представяне от Style (На мене ми върши работа IEEE). Накрая, се отива на желаното място (това обикновено е краят на документа) и се натиска Bibliography (пак в раздел References). В резултат се появява се желаният списък. При това, в самия документ/текст са указани източниците в скоби. Това липсваше във варианта с Mark Citation, който предложи Краси.

  Краси Кръстев:

  Да точно така това е друг вариант, въпрос е какво търсиш като краен резултат.. Супер че си се досетила и за този вариант, и че го споделяш.

  Не мисля обаче че нещо липсва в описания от мен вариант за използване Mark Citation. Накрая аз отново изкарвам списък посредством Insert Table of Authors, което е идентично на Insert Bibliography, и поне за мен Insert Table of Authors е с една идея по - бърза за моделиране на стила отколкото Bibliography. При Mark Citation e малко обратния процес определени пасажи от текста стават на цитати, НО така разбрах въпроса ти и затова описах този метод :).

  Въпрос на преценка какво точно би ти свършило по - добра работа в определена ситуация.

  Илияна:

  Напоследък започнах да прилагам описаната от мене малко по-горе процедура за библиографията. Появи се обаче един проблем. В прозореца Create source, където вкарвам информацията за нов литературен източник, всичко е на английски, включително и тома (volume). В списъка на края на текста обаче том е написано на кирилица, което не ме устройва, защото самите източници са на английски. Откъде мога да задавам промяна на езика за атрибутите на цитирания източник?

  Илияна:

  Всъщност след някой и друг ден си отговорих сама на поставения по-горе въпрос. При кликване с десен бутон върху цитирания източник и избор на Edit Source се появява прозорецът Edit Source. В горния десен ъгъл на този прозорец има поле Language. Там трябва да се избере подходящия за съответния цитиран източник език, български, английски и др. Има и опция Default, но не знам откъде да разбера кой е езикът по подразбиране...

  Илияна:

  Появи се още един проблем за разрешаване във връзка с цитирането на литература. Често се цитират едновременно няколко източника, което в текста би изглеждало, например като [1, 2] или[1-4]. Досега не успях да открия начин нещата да изглеждат по същия начин. Дайте идея как би станало. Аз също продължавам да търся отговор.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Илияна.

  Имаш предвид може би това:

  Как да направя препрадки към други страници в MS Word?

  Препратки към дададена страница/и .... или?

  Илияна:

  Цифрите по-горе не са номера на страници, а номера в списъка с цитирана литература (библиография), който е създаден автоматично. Вече научих как да правя варианта със запетайка: Въвежда се първия източник. След като се появи в текста число, затворено в скоби, се кликва върху него и се прави така, че курсорът да попадне преди затварящата скоба, тогава се въвежда следващия източник. В резултат те излизат в общи скоби, разделени със запетая, както е прието в повечето случаи. Как обаче да получа записа с тиренцето, засега не знам.

  Светослав Стойков:

  Здравей, Досещам, че се занимаваш с научна работа, и ти е нужна библиография използвана при конкретен тип публикация в списание. За целта се използват тъй наречените reference managers, които ще ти решат всички проблеи които си описала по-горе. Ето списък в wikipedia за тях:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_reference_management_software

  За безпроблемна интеграция с Word ти препоръчвам някой от следните: - Endnote - Mendeley - JabRef

  Поздрави.