Цели и структура на курса за Word

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Връзки към урока

Сайт на майкрософт за сваляне на пробна версия (изисква регистрация)

MS Office

Въпроси и отговори

 • Къде се намира лентата за подравнявана на самата страница ?

  ВЛАДИСЛАВ:

  Къде се намира лентата за подравнявана на самата страница (например, ако текстът е много надясно, да го върна по-наляво и т.н.), тъй като при мен той не се вижда над страниците, както е във вашият случай.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако говориш за Ruler - a в Word - може да го включиш като отидеш на Ribbon раздела View и в секцията Show има Ruler - сложи цъкни и му дай отметка и вече ще имаш Ruler ( снимка 1 ).Надявам се да съм би полезен с отговора.

  ВЛАДИСЛАВ:

  Точно за него говоря. Мерси много :)

  Краси Кръстев:

  Радвам се че съм бил полезен.

  никола:

  ok !

  Емил Ваклинов:

  Здравейте, как да поставим "решетка" вурху документа, която да ни служи за подрявняване на текст с таблици?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Първо ако мога да те помоля когато задаваш въпрос който не е допълнение по темата, задавай направо нова тема , не за друго а защото така форума става малко по - подреден, пък и когато е нова темата шанса повече хора да я забележат и да ти върнат отговор и по - голям.

  Относно въпроса , ако искаш да поставиш Gridlines в Word, то отиди на Ribbon раздела View ( снимка 1 позиция 1 ) след което отиди на подраздела Show ( снимка 1 позиция 2 ) и след това сложи отметка на Gridlines ( снимка 1 позиция 3 ) и следва да се появи мрежа ( снимка 1 позиция 4 )

  Снимка_1

  Надявам се това да е търсения ефект и да съм бил полезен с отговора.

  Емил Ваклинов:

  Страхотно, получи се. Благодаря много! Започвам да подравнявам текста.

  Краси Кръстев:

  За подравняване по - скоро прегледай уроците за табулация.

  Например модул 2 :

  Урока : Работа с табулации за по-подредени документи

 • Защо при инсталация на английската версия не работи правописната проверка на български език?

  Димитрина Янева:

  Инсталационните пакети на MS Office 2010, които използвам са на български и английски език и са с корпоративен лиценз. От менюто "файл"-"опции"-"език" не се променя интерфейса на програмата, а само езика за правописна проверка и когато инсталацията е на английски правописната проверка на български език не работи.

  Димитрина Янева:

  Отговорът на моя въпрос се съдържа на този адрес : http://aula.bg/word-instalirane-i-izpolzvane-na-pravopisna-proverka-v-word , но преди да открия този отговор аз преинсталирах моя офис пакет на английски език, след което инсталирах езиков пакет на български език. След допълнителните настройки всичко заработи. Версиите с които аз работя са едно езични и не позволяват инсталиране на proofing tools bulgarian, към който води връзката за версия 2013 и по-ниската за версия 2010. Единственият начин по който се получи е с инсталиране на езиков пакет на български език, но той не се предлага безплатно от Microsoft.


  Краси Кръстев:

  Освен линка към урока който е дала Димитрина Янева бих добавил и да погледнеш двете теми във форума които са точно под този урок ще са ти определно от полза за справяне с проблема.

  Вера:

  Здравейте! Линкът на Димитрина Янева не се отваря при мен(маркирам линка без излишни символи и избирам зареди в нов раздел), вместо него се отваря страницата за самия курс http://aula.bg/kurs-word. Също така не виждам двете теми във форума, които инж. Краси Кръстев, посочвате че са точно под този урок. Благодаря за помощта на всеки, който отговаря компетентно на така зададените въпроси, изключително полезна система!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Вера.

  Този линк, който Димитрина е споделила:

  Инсталиране и използване на правописна проверка в Word

  именно те насочка към един от уроците на курса. Урока е от модул 6 и може би, ако не си закупила курса няма да може да го отвориш, ами ще те препрати към закупуването му.

  Колкото до темите, ето ги и тях:

  От къде да изтеглим безплатен инструмент за правописна проверка?

  Може ли да ми помогнете да инсталирам правилно правописната проверка на български?

  Какво да направя, ако правописната проверка в Word не работи?

  Вера:

  Много Ви благодаря!

  Stefanova:

  инж. Краси Кръстев , Извинявам се че задавам въпроса си тук , Може ли изтегля програмата за правописната проверка но не български а на френски език ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стефанова.

  Stefanova:

  Много ви благодаря , страхотни сте !

  Краси Кръстев:

  Супер е че се е получило! Моля :)

 • Дарина Иванова:

  В ексел се използва функция PROPER. В хелпа на ексел може да се прочете повече например с търсене за "Change text to upper, lower or proper font."

  Vania Kopcheva:

  Благодаря Ви много :)

  пенка кръстева:

  Как се правят надписи по осите на графики и диаграми в excel?

  Дарина Иванова:

  Единият начин е като се маркира зоната, която включва надписите и те автоматично се появяват в диарамата.


  Друг начин е като маркираме диаграмата и от подменютата на Chart Tools/Layout изберем  Axis Labels. Надписваме оста.

  Everflow:

  За съжаление в Excel я няма тази функционалност при смяната на големината на буквите, която е налична в Word. Лично за мен това е пропуск на разработчиците, при това голям (говоря от практична гледна точка - да правиш такива елементарни промени с функции, при условие че много по-просто, лесно и бързо би било да се кликне с десен бутон и да се избере нужната опция...

  Никола Петров:

  Лек ден и успехи!

 • Въпрос как да си сваля пробна версия за упражнения

  Lilia Gancheva:

   Как да си сваля пробна версия 2013  на word i ekseel за упражнения след урока 

  Краси Кръстев:
  Здравей, ето линк към пробни версии

   https://products.office.com/bg-bg/?legRedir=default&CorrelationId=d84bb825-f597-45e6-aa88-0a6b24827df2


  Попринцип след урока под който задаваш и въпроса има линк ( снимка 1 ) 
  Lilia Gancheva:

  Благодаря

 • Здравейте! Защо когато копирам текст на български и го пренасям на нова страница във Word всички думи са падчертани с червена линия. Къде е проблема?

  Пламен Яков:

  Здравейте! Защо когато копирам текст на български и го пренасям на нова страница във Word всички думи са падчертани с червена линия. Къде е проблема?

  Краси Кръстев:

  Най - вероятно на новата страница има настройка правописната проверката да става спрямо английски език съответно подчертава всичко.

  Отиди долу и в ляво в лентата ( снимка 1 позиция 1 ) и промени проверката да е на български ( снимка 1 позциия 2 ) или директно я изключи - (снимка 1 позиция 3)

  Геновева:

  На мен не ми излиза този прозорец "Lenguage". От къде точно да го изкарам?

  Краси Кръстев:

  Отиди с мишката долу на лентата със състояния - ( снимка 1 позиция 1 ) и кликни с десен бутон след което ще ти излезне подменю ( като това на снимка 1 ) сложи отметка на Language ( снимка 1 позиция 2 ) и следва да ти се появи.

  Пламен Яков:

  Благодаря Ви!

  Геновева:

  Благодаря, открих го.

  Геновева:

  Също така ме интересува как да си направя менюто на целия компютър да ми излиза на български и отделно на word i excel да ми излиза на английски.

  Ирена Каменова:

  Благодаря!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, най - вероятно проблемът се крие в това, че операционната система е XP и съответно се опитвате да гледате уроците през по - новия player на Aula (този player, на който иконката на бутона play, е със зелена окраска)

  Затова препоръката ми е да отидете долу под видеото и да пробвате с другия player - на снимка 1 съм посочил бутона под видеото, чрез който може да смените вида на player-a.

  Цвета:

  Благодаря :)

 • Защо няма уроци за електронни документи и подредба на електронни бюлетини?

  Venko Stoev:

  Честно казано останах малко разочарован. Сякаш курса се фокусира върхо разясняването на основните инструменти с куп примери, а липсва предаването на ценни умения за: изработка на електронни документи, които да не се разместват при попълване и да имат клик отметки пр. Второто което липса е трикове за подредпа и списване на бюлетин (колони на текста ипр.) което според мен е също толкова ценно умение.

  Лилия Ласкова:

  Здравей, Венко. В курса сме се опитали да включим най-важните неща, които голям брой от хора да използват. За съжаление, Word е доста всеобхватна тема и няма как да бъде включено и обяснено абсолютно всичко. Съгласна съм, че това са полезни умения, но за допълнителните неща сме предвидили форума, където могат да се обсъждат допълнителни теми извън показаното в уроците. :)

 • Грациела Георгиева:

  Здравей,
  За съжаление аз не използвам OpenOffice Writer или друга алтернатива на Word за Mac OS. Това, което знам със сигурност, е, че имат подобен интерфейс и функционалности. Следователно са взаимнозаменяеми за различните операционни системи. Моят съвет е да погледнеш тази статия тук.

 • Как да оправя номерацията при Landscape ориентация?

  Илияна:

  В един документ трябваше да вмъкна една страница с Landscape ориентация. В резултат след нея се появи номерация, започваща от 0. Не успях да се справя, помогнете!

  Маргарита Николова:

  Здравейте. За да може един документ да им страници с различна ориентация, той се разделя на секции. Съответно след като сте вмъкнала тази страница, Word е възприел две различни секции и им е задал отделна номерация.

  За да се оправи, се влиза във Footer-а. -> Page Number -> Format Page Numbers. Слага се отметка на Continue from previous section и готово.

  А иначе, започва от 0, защото в полето на Start at стои стойност 0, която може да бъде променена.

  Илияна:

  Получи се, благодаря за помощта.

  Маргарита Николова:

  Радвам се, че съм помогнала :)

  Илияна:

  Имаше такъв момент. Страницата с Landscape и тази след нея се получиха без номера (въпреки че се отчита тяхното наличие в общия брой). Махнах отметката Different first page и номерата се появиха. Явно за Word документът си остава разделен на секции и всяка секция си има своята първа страница. Малко ми се вижда объркано.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Това може да направите по следнния начин:

  Отидете на References ( снимка 1 позиция 1 ) в раздела footnotes ( снимка 1 позиция 2 ) и натиснете стрелката в долния десен ъгъл на раздела ( снимка 1 позиция 3).

  Снимка_1

  Следва да Ви се появи прозорец подобен на този на снимка 2 позиция 1.

  Сложете отметка на Endnotes ( снимка 2 позиция 2 ) и след това в раздела Format ( снимка 2 позиция 3 ) изберете стрелката на падащото меню Number format ( снимка 2 позиция 4 ) и след това изберете начина по който искате да изглеждат цифрите - римски, арабски ... или пък с буквено означение ( снимка 2 позиция 5 ). С Apply съответно приложете направените промени.

  Снимка_2


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Как да започва номерацията от втора страница с № 2?

  Диана Димитрова:

  Как да започва номерацията от втора страница с № 2?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Когато вече си направила номерация за даден документ, кликни на число (или просто във footer - a или Header - a) от това номериране, така че да ти се покаже Header and Footer Tools (снимка 1 позиция 1) след това сложи отметка на Different First Page (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  Следва в първата страница да нямаш цифрата 1 , но втората ще си е запазла номерация 2, съответно третата 3 и т.н. (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

  Диана Димитрова:

  Привет. Така номерирам страниците, но не ми започват от 2-ра. Винаги ми се вижда 1. Отметките са ми сщите. Явно пропускам нещо...

  Дарина Иванова:

  Имате ли отметката, която е посочена от стрелка с номер 3 на първата снимка?

  Диана Димитрова:

  Да, имам. Нещо пропускам. От коя страница да започна?

  Дарина Иванова:

  Щом има отметка, не трябва да се появи номер на първа страница. Първият номер, който се появява е номер 2 на втора страница.За да изберем друга начална страница настройваме където сочи стрелка с номер 1:

  Диана Димитрова:

  Много благодаря! Получи се!