Вмъкване на изображения. Контекстуални менюта. Специални ефекти.

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Защо след урок 9 трябва да се преминава теста за урок 8?

  Огнян Макавеев:

  Офис 2013

  Мария Балева:

  Здравейте,

  беше разместен въпроса. Вече трябва да е ок. 
 • Защо в 2003 година не мога да намеря ефектите?

  Mariya:

  Вмъкнах снимка, но не мога да намеря ефектите както показахте: заоблена рамка и др. Има ли ги в 2003 година

  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай да маркираш една картинка и да отидеш на format  след това най - вероятно има picture като опция влез там и виж дали има така опция там, лично аз съм 99 % сигурен че няма такива ефекти тъй като при save  на word файл в .doc форматирането на картинките въобще не се отчитам.Все пак проверете или някой с 2003 версия във форума ако знае начин то нека да го сподели :).

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Mariya:

  Благодаря за отговора, но май действително няма нищо. Значи тези ефекти са в по-новите версии?

  Краси Кръстев:

  Да от 2007 нататък, като във всяка версия добавят нови ефекти :).

  Кремена:

  В Word 2007 опциите от този урок ги има.

  Veselka Manavska:

  Оууу! Ах! :-)  Във версия 2007, раздел "Формат" има много красотички и най-различни. Супер! Предполагам, че в 2013 са много повече. (y)

  Райна:

  Един вариант картинката да бъде със заоблена рамка е да изчертаете от Drawing (Shapes в новите версии) фигура със заоблени ъгли и тази фигура да запълните с исканата картина.

  Yovka Atanasova:

  За 2003:  могат да се ползват Draw; Desing Mode; Shadow Setting..., но изборът е ограничен

  Райна:

  След като се изчертае фигурата oт Draw, запълнете я (Fill Effects, Picture)

  Виктория Иванова:

  Защо не мога да преместя снимката в средата на текста ,изпълнявам всички команди ,но мога да я поставя само в дясно или ляво на текста ,не и между текста  както е в урока ((

  screenshot1d36d53-1bf3b5a6d.jpg
  Райна:

  След като снимката е маркирана, от полученото контекстно меню Picture Tools, изберете Wrap Text  и след като изберете опцията Square, можете да преместите снимката където искате в текста.

  Лъчезар Николов:

  Весели мартенски празници, приятели! От нас дизайнерите в Illustrator! :)))

  Райна:

  Ведро, пролетно настроение и много ентусиазъм на всички участници и отличен екип на Аула.

  Лъчезар Николов:

  Честит празник, приятели!

 • Как да вмъкна изображение, което да запази възможността за актуализиране?

  Ваня Драганова:

  Здравейте, интересува ме дали има възможност и как се вмъкват изображения в word, които обаче запазват възможността да се актуализират в документа. Примерно - правя записка или фотодокументация в word и съм вмъкнала 15бр изображения във формат jpg, някои снимки, някои извадка от чертеж и тн, но се налагат промени и тези изображения трябва да се актуализират. Има ли автоматичен начин, по който само с подмяна на конкретния jpg, където е съхранен и от където е вмъкнат, той да се актуализира в документа? На принципа на референтните връзки между чертежи в AutoCAD? Благодаря за отговора предварително. 

  Антон Иванов:

  Ако искаш да се вижда в оригиналния размер в Word, не знам дали може и как би трябвало да стане, но може да вмъкнеш хиперлинк към всякакви външни документи (вкл. JPG) и ако не променяш името и мястото на външния документ, в word-овския винаги ще е последната му версия ;-)

  Виктория Иванова:

  Вмъкнала съм изображение  Мога ли и как  да направя надписа от страни на изображението ? Искам да поставя надпис на самото изображение 

  арх. инж. Краси Петрова:

  Всички тези въпроси имат отговор в Урок 8 от Модул 1. И конкретно - вмъквате изображението в документа. Цъкате с мишката върху него за да го изберете и да ви се покажат инструментите PICTURE TOOLS. От там си избирате Wrap text и в него има различни варианти за текста - над картинката, под картинката, отстрани. Същото се показва като избереш картинката, отстрани в горния и десен ъгъл с малка квадратна иконка на Word 2013. След като си изберете от тук опцията, текст над картинката или вмъкната картинка между текста, с празни редове, шпации и другите инструменти си нагласяте самия надпис, така както го желаете.

  Виктория Иванова:

  Благодаря за отговора,но не се получава Опитвах какви ли не варианти Надписа на снимката ми  не е текста  ,който е над снимката ....ох, явно не мога да обясня  какво точно искам да постигна За съжаление не знам как да снимам екрана и да ви покажа 

  Виктория Иванова:

  С проба стана, но пак не се получава с всички снимки ((

  Антон Иванов:

  Мога да споделя опит - като ми трябва някакво такова по-завъртяно разположение, най-бързо се справям при подобни ситуации (картинка с надписи около еня), като си направя табличка, на която контурите накрая правя невидими. В една от клетките вмъквам картинката, в съседните клетки - текстовете - мога да си ги въртя и форматирам както си искам. Същото може да се получи и с текст-боксове. 

  Лъчезар Николов:

  Всичко е много просто - има опция с помоща на която можеш да поставиш текст където си пожелаеш, включително и върху картинката! Това става чрез очертаване на текстово каре!  Insert>Text box>Draw text box...Курсорът става кръстче и очертаваш текстово каре, където пожелаеш! :)))

  Лъчезар Николов:

  И ако не искате текстовото каре да има очертание избирате "Shape outline>No outline"

  Svetlana:

  Благодаря за прекрасните и изключително полезни уроци, поднесени  толкова достъпно и ясно!

  Ваня Драганова:

  Благодаря за интересните коментари. 

  При мен с hiperlink се получава точно това - само link към файла, а не да виждам самата картинка, което не е търсеният от мен резултат.
  Всъщност се оказа, че има подходяща опция, която да позволява това актуализиране при видима картинка. Единствено картинката трябва да е във формат pdf или най-малко така ми се получи сега, а не виждам други подходящи опции. Така че, ако човек има word документ, в който иска да вмъкне изображение, но знае, че то ще се промени по някакви причини скоро, може да разчита на автоматичното му актуализиране в word документа, ако е направил следното:
  1/ В insert меню е избрал да вмъкне Object (то е още по-вдясно от Quick Parts)
  2/ В отворения допълнителен панел е избрал подраздел Create from file
  3/ Отметнал е полето Link to file
  4/ Избрал си е pdf - чето, което му трябва
  На първо четене, при коригиране на самата картинка, когато се актуализира в word, изглежда да запазва настройките, които са и били направени като големина, позиция в текста и тн. 
  Йоданка Любенова:

  Информация за вградени и свързани обекти: https://support.office.com/en-us/article/Link-or-embed-an-Excel-worksheet-41bf021e-ba7c-44ef-9914-0d7e88062257#bm1

  Цанко Дилов:

  Не успях да прегледам линка за вградени и свързани обекти, който ни предлага Йорданка Любенова, но изпробвах решението за връзка между Word и PDF по стъпките на арх. Ваня Драганова. Наистина се получава връзка, но не разбирам смисъла от цялата тази работа. За мен PDF е нещо като завършен продукт преди принтиране и лично аз не мога да променя в него кой знае какво. С връзката за една картинка направих едно завъртане на PDF , което се отрази в Word, а в PDF от CAD мога не само да го завъртя, но и да "изгася" някой слой. И какво от това?! По-добре е да направя връзка с Photoshfp, където ще обработя картинката с неограничени възможности. Но пак не виждам смисъл, защото в Word остава връзката без картинка, която отново ни връща във Photoshfp или PDF. Може би като неприкосновен запас! Не знам!

  Цанко Дилов:

  В този урок основно се вмъкват изображения в готови "обемисти" текстове. Пред текста, зад текста, текстът около тях, различни ефекти на снимките и пр. Конкретният въпрос на Виктория Иванова е: как върху импортирано изображение  да се постави текст. Или където и да е другаде. Точният отговор е подсказан от инж. Антон Иванов и подробно описан от г-н Лъчезар Николов. Аз бих добавил и Shape Fill-No Fill, който може би в бързината е пропуснат. За майсторите това може и да е просто, но за начинаещи едва ли. Затова, с тяхно разрешение, надявам се, като един посредник ще покажа тази "технология" с няколко снимки за вмъкване и обработка на текстовото поле.

  Ваня Драганова:

  В отговор на инж. Дилов

  Причината, поради която ми е нужна такава активна връзка между pdf и doc е, че правя в момента един документ, който е съставен от текст, таблици и изображения, но изображенията са схеми, които периодично се допълват, актуализират и тн. Тях създавам в AutoCAD, защото информацията е такава. Подготвям си layout-ите в AutoCAD и правенето на pdf с dwg-to-pdf е лесно, бързо, винаги със същите параметри на картинката и без разместване. Тези pdf-и си стоят в една папка за изображения. Такива изображения има доста, вкарани в Word, на различни страници, номерирани и вече обработени. За мен е далеч по-удобно да променя pdf-а в папката, когато съм се усетила, че трябва да дочертая нещо в него и да зная, че ще се актуализира в документа, отколкото ръчно да трябва да го подменям. 
  Проблемът, който срещам, е, че файлът ми става доста тежък вече, което не е добре като се има предвид, че тепърва трябва да става още по-обемен :(((
  Връзката с Photoshop е интересна, но към момента не тази програма ми е нужна.
  Цанко Дилов:

       Арх. Драганова,

  Вие зададохте много интересен въпрос. Все пак ехаресан от над 100 човека. Но тъй като отправяте отговор лично до мен, мисля,че имам право на „дуплика“. Само че като прочетох внимателно още веднаж въпросаВи, смятам, че само архитект може да отговори на него. За съжаление аз имамсамо инженерна логика и не бих могъл да отговоря на въпрос или да реша задача,ако не е поставена точно и ясно. В края на краищата Вие сама си отговорихте. Иизлезе, че решението е с PDF в Word.     В такъв случай тозивъпрос би трябвало да се зададе на повече хора, изучаващи различни курсове,защото всеки работи с Word, а повечето и с PDF. И още нещо: защо все пак непубликувахте някой и друг скрийншот?! Вероятно няма да Ви затрудни особено.Нали се знае, че една картинка говори повече от 100 думи. Каква например еразликата между JPG и снимки?! Може би имате впредвид други форматиили разширения: PNG; TIFF; GIF или векторни. Доколкото разбирам сте проектант, следкато ползвате AutoCAD, иправите лесно PDF от layout. Тогава защо не сиорганизирате проектите с Tainite-SheetSet-IvanTsukev?! Аз също правя записки сизображения и детайли от чертежи и ползвам няколко софтуера едновременно, но ипрез ум не ми е минавала организация като Вашата. Държали сте PDF-те в отделна папка заизображения. PDF-те накакво! На чертежи от AutoCAD, или и на снимки някакви. Защо не ни покажете, ако не епрофесионална тайна. Много хора биха се интересували, включително и аз. Направихвсякакви PDF: отснимки; от чертежи и др. По Вашия метод получих едни линкове, които след катосе кликнат, показват PDF, който не може да се променя. Освен това защо смятате, че Photoshop не Ви е необходим? С него можеда си намалите размерите и тежестта на всякакви файлове. Ако си импортиратеедно CAD разпределение във Photoshop, запишете го като PNG и след това в Word, ще се изненадате какво щесе получи. Явно, че трябва да се търси решение за свързани обекти, като OLE при Excel и Word. Изпращам Ви приятелскипоздрав с един растерен колаж, направен в Word! И наздраве!

  Ваня Драганова:

  Благодаря Ви, инж. Дилов, за изчерпателния коментар. Както Вие сам отбелязахте, намерих отговор на въпроса си. Сигурна съм, че има алтернативни начини, като тези, които предлагате, но за мен засега това работи и ме устройва. Ще се запозная с Tainite-SheetSet-IvanTsukev, благодаря за идеята.

  Дончо Василев:

  Браво на инж. Дилов

  Людмил:

  Единствено което разбрах, че от текстови редактор .. трябва да стане уеб сайт... Може да се актуализират снимките, ако записвате не като doc а като филтрирана уеб страница!

  Людмил:

  Ето ги снимките!

  Людмил:

  Скриин 1

  Людмил:

  Скриин 2

  Людмил:

  Скриин 3

  Людмил:

  Презаписвате в директорията и ето резултата от последният скрийн!

  Людмил:

  Малко съм старомоден и работя все още с Word 2003, ще разцъкам по висока версия .. убеден съм, че може да има такава възможност!

  Людмил:

  Винаги можете да продължите да работите в нормален документ и да го запишете като такъв!

  Поздрави!

 • Може ли в Word online да се използват всички функции?

  Николов Никола:

  Здравейте,имам един въпрос,може би малко, не точно по темата-важи ли всичко във WORD2013 online?

  Краси Кръстев:

  Имаш предвид googledoc ? ... Ако става дума за тях  нещата са орязани малко в googledocs да не кажа доста спрямо възможностите които би имал ако си ползваш word инсталиран на компютъра ти.

  Николов Никола:

  Имах предвид онлайн ,от акаунта в Майкрософт,не googledoc. Благодаря все пак,инсталирах си на компа.

 • При мен липсват Artistic Effects, в коя версия се появява?

  Милена Цанкова:

  Аз мисля, че съм на версия 2007, но не съм сигурна. Как да проверя версията?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако си с версия 2007 следва да липсват Artistic Effects.


  Artistic Effects се появиха след версия 2010.
  Относно как да си разбереш версията.Отиди на иконката за Word и дай десен бутон с мишката и отиди на Details - снимка 1 позиция 1 и там трябва да пише коя е версията на Word - снимка 1 позиция 2.


  Друг вариант е че в повечето случай на иконката за word ( shortcut - a ) пише и самата версия MS Word 2007 например.

  Като цяло най - бързо може да се ориентираш коя е версията ти с бутона на програмата в горния ляв ъгъл, когато тя е отворена.

  АКО при стартирана програма в горния ляв ъгъл имаш иконката, както на снимка 2 позиция 1, означава че ползваш версия 2007 ( както вижда и от снимката в Picture Tools ( Format ) Artistic Effects  липсват ). 

  АКО обаче горе в левия ъгъл бутона е както на снимка 3 позиция 1 ( на него пише FILE ), то означава че ползваш версия 2010 или 2013 ( на снимката е показана версия 2013 , за 2010 е подобна пак пише файл, НО с малко по - различен шрифт на буквите ).

  По този начин бързо и лесно чисто визулано може да провериш коя е версията ти.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Милена Цанкова:

  Странното е, че при стартирана програма в горния ляв ъгъл имам иконката, както на снимка 2 позиция 1, но като отида на Properties>Details там пише Word 97 - 2003, прилагам снимка.

  Можете ли да ми кажете с коя версия съм?
  Благодаря Ви предварително!

  Краси Кръстев:

  Версията Ви е 2007,


  а това което виждате в Properties -> Details е формата на файла под който е записан файла за който давате Properties..... т.е. вие не давате Properties за самата програма, а за файл създаден от програмата....  това което писах по горе в коментарите беше за Shortcut - a на самата програма, а не на отделен файл създаден с Word. 

  Това което сте показали на снимката Save as type : това са възможностите за Save на даден файл. При версия 2007 може да се save - ва в вариант  с разширение   .docx ( Word Document ), A може да се Save - ва и в по - стария вариант на файловете .doc ( Word 97-2003), НО относно файловите формати спрямо версиите коя версия какви формати отваря и т.н. няма да влизам в подробности защото ще трябва да изпиша доста.

   В курса за Word има няколко урока по тази тема.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Милена Цанкова:

  Да, благодаря Ви за изчерпателния отговор!

 • Как да преместя текст под линия?

  Георги Крумов:

  На много от страниците в документа, по който работя, в скоби посочвам
  авторите на използваните цитати. И на много страници, както е на посочената,
  има по два цитата от един и същ автор. Искам да го изкарам под линия.
  Като гледах урока ми хрумна идеята да вмъкна едно каре, което да придвижвам
  по подобие на изображенията, и в него да поставям пояснителния текст.
  Идеята не ми се струва добра, затова моля за съвет, как да запращам
  пояснителните текстове под линия?    

  Zenny:

  Здравей! От References -> Insert Endnote може да слагаш бележки под линия. Слагаш курсора на мястото в текста, където ще бъде обяснението, или в твоя случай пояснението, цъкаш на Insert Endnote и пишеш бележката. За следваща бележка цъкаш на следващото място в текста и т. н . На снимката е показано. Успех!


  Дарина Иванова:

  В меню References освен Endnote има и възможност Footnote - бележка под черта, която се появява на съответната страница. При Endnote бележката се появява в края на документа. 

  Георги Крумов:

  Много благодаря за отговорите! Изпробвах и двата варианта - под черта и в края на текста. Приех този под черта, защото ми допада в момента на страницата  да се виждат цитираните автори, а не да се отгръща винаги в края.

 • Теодор:

  Извинете ме за въпроса. Свалих си office 2016 и веднага разбрах че там нещата се случват много по лесно :) 

  инж. Юлиан Ангелов:

  Опитайте да конвертирате чертежа си в плотерски формат - HPGL, но навярно работи и с други и го импортнете. WORD обикновенно съдържа нужните филтри и изобразява чертежа от HPGL формата.

 • Как може да се вмъква коректно “dwg” обект чрез командата „специално поставяне AutoCAD drawing обект“?

  Rumyana:

  Здравейте, не знам към кой урок е най-подходящо да задам въпроса си, независимо че изгледах целия курс. Имам следния проблем. Искам да поставя чертеж на AutoCAD в Word документ. В AutoCAD копирам в клипборда чрез командите COPYCLIP или COPYBASE. В WORD използвам специално поставяне AutoCAD drawing обект. Word мисли прекалено дълго около две минути и поставя деформиран, с лошо качество, ма-лък чертеж (първата фигура). След това реших да използвам специално поставяне като картина(метафайл на Windous)-втората фигура . Вмъкването е почти мигновено, пропорциите са запазени, качеството като че ли е по- добро. За информация използвах същото специално поставяне за други приложения от MS Office пакета Power Point , Excel и Visio. В тези приложения поставянето е незабавно , със запазени пропорции, за качеството не мога да преценя. Какво може да се направи. За сега вмъквам по други два начина – индиректно (третата фигура). Това е много по-трудоемко. Използвам WORD 16, WIN 10, AutoCAD 16.

  Захари   Даскалов:

  Благодаря на Rumyana. Самият въпрос за мен е откритие защото не съм имал такава практика. Правил съм обратното. В AutoCAD съм влагал формат jpg, адаптирал съм мащабите по еталон, изчертавал съм определен контур с цел скициране и съм ползвал за приложни инженерни разчети.

  Manuela:

  Здравей Rumyana, прилагам ти линк с отговор на въпросът ти. https://www.youtube.com/watch?v=-3ww8tnijco

 • Защо ако опитаме от WORD документ да копираме импортнато изображение се променя цветността на изображението с по- нискобитова?

  инж. Юлиан Ангелов:

  Водя си записки и понякога се налага да коригирам с Pain Brush или Photoshop вече направени илюстрации на стари неща на които не пазя скрийн шотовете, но си ги имам в текста. Заради промяната на цветността с по- нискoбитова. Как можем да избегнем това?

  Павел Певичаров:

  Запишете изображението от WORD с десен бутон на мишката като изображение: "Save as Picture..." Имате на разположение 5 формата.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, и от мен ако позволите да се включа в темата с няколко screenshot -a.

  Снимка_1

  Снимка_2

 • Защо са изчезнали DIVELOPER и FORMAT? 

  Георги Крумов:

  Вместо желаните команди при мен се явява посоченият въпрос.

  Ивайло Миланов:

  Format се появява когато сте избрали обект. а за Diveloper може да го изкарате на екрана като се формати лентата с инструменти. Форматиранте на лентата става като се цъкне с десен бутон на лентата ,, File, Home, Insert, ....... ''' и се избере Персонализиране на лентата. Появява се нов прозорец в който с тикчета са показани влкючените раздели.

 • Как да вмъкна картинка, която при кликване да се увеличава?

  Vesela Hristova:

  Здравейте, как може картинка, която е вмъкната в текста в умален размер, да се увеличи при кликване, а не с раздърпване?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Весела.

  Мисля че разбирам, какво точно искаш да направиш.

  Искаш както на повечето сайтове има една малка картинка, НО ти искаш да я видиш по детайлнпо и като кликнеш на нея тя ства 5 пъти по-голяма.

  Word, обаче не е програма за създаване на web сайтове и затова чисто практично такъв директен инструмент не е заложен в Word.

  Идеята на Word e да създадеш документе, след което те ще са изпечатани на хартия. Да може и да се четат и на компютъра или да се направят на PDF формат, и пак да се четат от компютъра, но пак си остават документ.

  Това което може да се направи е да се правят препратки, тези препратки съответно са например имаш една малка картинка в Word и кликаки на нея във, отделен файл да ти се отвори картинката.

  Може да се направи и вътрешна референция, т.е. да имаш една малка картинка и клквайки на нея, тя да е свързана с големия вариант на картинката която се намира на края на докумнета, същевременно с това обаче на тази голяма картинка на последната страница има пък линк, който когато го кликнеш да те върна на страницата с малката снимка.

  Т.е. с препратки вътршни или външни за файла може да бъде постигнат този ефект, НО това ще бъде докато документа е в .dox и pdf формат.

  Ако беше WordPress или Powerpoint или пишеш код за даден сайт на HTML и т.н. то това е нщо базово и може да се добави без никакви заобиколящи варианти.

  Ето някоко теми свързани с препратките в Word. На един и същи принцип са дали ще прибавиш връзка на текст или на снимка.

  Как се правят препратки към определени страници в Word?

  Как да създадем съдържание с препратки в Word?

  Vesela Hristova:

  Благодаря за бързия отговор. Ще пробвам посочения вариант с препратки.

  Kocho:

  А вариант с макрос?

 • Има ли възможност да настроя всичките вмъкнати картинки да са с еднакъв размер и ефекти?

  Вера:

  Виждам, че г-н Цукев променя големината на всяка една картинка ръчно, както и ръчно слага на всяка една едни и същи ефекти. Ако искам наистина всичките да изглеждат еднакво, има ли възможност да бъде зададено еднократно за всички вмъкнати изображения? Или поне да са с еднаква височина и широчина. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Вера.

  Може вече да си нанесла всички изображения в файла и да им направиш с един и същ размер.

  Ето например този:

  Sub SetupAllPictureSize()
   Dim objInlineShape As InlineShape
   Dim objShape As shape
  
   For Each objInlineShape In ActiveDocument.InlineShapes
    objInlineShape.Height = 250
    objInlineShape.Width = 300
   Next objInlineShape
  
   For Each objShape In ActiveDocument.Shapes
    objShape.Height = 250
    objShape.Width = 300
   Next objShape
  End Sub
  

  VBA код може да направи това вместо теб. Работи като всеки един друг VBA код, поставя се в VBA редактора и се стартира.

  В редовете, променяйки стойностите променяш съответно какви точно да бъдат размерите по височина и по дължина на изображенията.

  Имам предвид тези:

    objInlineShape.Height = 250
    objInlineShape.Width = 300
  
  Вера:

  Много благодаря за отговора! Ето че отново отговорът на мой въпрос е във VBA код :) Признавам си, струва ми се сложно, но определено интересно. В конкретният случай и заглавната ми страница е възприета като картинка и в резултат на приложения код е смалена до размера на останалите.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Вера.

  Първоначално всичко изглежда сложно, но стъпка по-стъпка нещата стават все по-разбираеми в процеса на обучение и работа.

  Макросите са нещо много приятно, за конкретния случай само трябва да се поразтърсиш и винаги ще намериш нещо, което да ти помогне за да си решиш проблема автоматизирано. Понякога се налага и лека промяня в в кода, но за стандартни процедира винаги изкача нещо :)

  Да VBA кода е направен така че да обхваща всичко, така че ако в заглавната страница имаш подобен елемент, то той се е променил.

  Вера:

  Наистина съм привърженик на оптимизацията на времето и когато нещо може да стане по по-умен начин, ме радва :) Благодаря за отговора!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че ти е свършил работа кода пък и супер че разсъждаваш така за автоматизацията на работния процес!

 • Има ли?

  Диана Маринова :

  Има ли начин да се намалят различни по големина изображения, изтеглени от интернет, така че да бъдат с едни и същи размери или това се прави на око?

  Стела Павлова:

  Има начин. Чрез подравняване.

 • Защо снимките ги няма в графа "Допълнения към урока"?

  Борислав Цоков:

  Здравейте и благодаря за хубавите, последователни уроци. За жалост във въпроси и отговори под уроците хората продължават да коментират прекалено сложни лични свои казуси с програмата, а не допълнения и въпроси към начален урок.

  Мисля за грешка факта, че не сте прикачили снимките от скалите и Рилския манастир, защото много начинаещи като мен, които се учим по уроците правим упражнения по съответния урок. И аз сега, например, няма как да прикача и обработя снимките, както е показано към този урок. А смисълът е да работим по документа, по който работи и лектора. В момента трябва да потърся снимки, които отговарят на текста и да ги прикача. Благодаря за вниманието.

  Борислав Цоков:

  (http://upload.aula.bg/screenshoteebfc7-19e791c73.jpg) Здравейте отново! Реших аз да дам своя принос в нашия клас тук като извадих няколко снимки от Интернет, свързани с темата, по която работим. Снимките не са същите като във видеото на лектора, инж. Цукев, но са тематични и ще ви послужат при упражнението върху документа! Снимките са 7 - на Белоградчишките скали, Рилската обител и Царевец, които може да вмъкнете при упражнението, вместо оригиналните. Сложил в архив за по-лесно и бързо теглене. Ето и адреса, от който може да изтеглите .rar архива:

  ==> http://bit.ly/2YQ0RH0

 • Как да вмъкна изображение в текст от две колони, така че изображението да заеме позция в средата на листа?

  Илиана Илиева:

  Как да вмъкна изображение в текст от две колони? Здравейте! Как да вмъкна изображение в текст от две колони, така че изображението да заеме позиция в средата на листа? С инструментите се вмъква без проблем, но стои само в едната колона.

  Илиана Илиева:

  Благодаря