Отваряне на PDF документ директно в Word

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кои от документите с разширение .pdf може да се отворят в Word с възможност за редакция?
Нито един
Тези PDF файлове, които са създадени от компютърна програма.
Тези PDF файлове, които са сканирани през скенер или друго подобно устройство
Абсолютно всеки един PDF документ може да се отвори с Word

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, отварянето и редактирането на документи създадени от компютърна програма в PDF формат, в средата на Word е въведение на MS ( до колкото знам) от версия 2013.Има вариант да използваш или някой онлайн convertor - например : https://www.freepdfconvert.com/pdf-word , или другия вариант е да се използва една доста разпространена програма  - https://finereader.abbyy.com/ или други подобни онлайн или офлайн програми за конвертиране - в повечето случай тези програмки може и да конвертират и сканирани документи, както споменава и лектора във видеото. Ако някой знае за някоя допълнителен Add on към Word с който може да конвертираме pdf в doc(x) нека сподели.Надявам се да съм бил полезен  с отговора.

  Emiliq:

  Много благодаря, инж. Кръстев! Аз работя с Office 2010 и не мога да отворя PDF  документа по показания начин.

  Любомир Жипонов:

  Аз препоръчвам една много добра програма за convert между pdf word excel и дори image файлове - Nitro pdf ! Може също няколко pdf страници например да ги обедините в един общ файл и други.


  Галина Славчева:

  Здравейте, аз също не мога да отворя PDF  документа по показания начин в лекцията. Работя на версия 2010

  Десислава:

  ЗДРАВЕЙТЕ, АЗ СЪЩО СЪМ НА 2007 И НЕ МОГА ДА ОТВОРЯ ТАКА ДОКУМЕНТА КАКТО Е ПОКАЗАНО. КАКВО ДА ПРАВЯ?

  Краси Кръстев:

  @Десислава , @Галина, Здравейте ами под въпроса ( темата ) има доста опции написани   aula.bg/question#id-102220800001 - изберете си някоя от тях било онлайн или инсталационна програмка и ползвайте нея.В Word това въведение пак подчертавам е от 2013 версия.

  Margarita Angelova:

  Бих била благодарна на един пример как да отворя документа с помощта на  Nitro pdf например,или която и да е програма за конвертиране.Не знам как се прави.Благодаря!

  Margarita Angelova:

  Работя с версия 2007.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Маргарита - давам един пример с онлайн pdf creator ( на същия принцип горе долу работят и другите такива в интернет ) , който е  безплатен -  ( снимка 1 ) - стъпка 1 - от какъв документ в какъв искате да превърнете - в случая от pdf в doc съответно избирате файла който искате да конвертирате ( choose file ) , стъпка 2 - посочвате email - а на който искате да получите преобразувания файл, стъпка 3 - давате да се конвертира избрания файл ( Convert ) след което малко мисли и ви изписва съотбщение от сорта виж снимка 2.След което файла вече .doc може да си го свалите от пощата и да си го отворите през word 2007. Надявам се да съм бил полезен с примера. 

  Margarita Angelova:

  Благодаря!Отговорът ми беше много полезен.Успях,като намерих един друг онлайн пдф  конвентор.

  Мария Урилска:

  Аз използвам и Zamzar.com - безплатен конвентор онлайн :)

  Ваня Сиракова:

  Ако се отворя файла с програма Nitro Pro 8 и след това избира  опция To word - възможно ли е?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ваня.

  Да възможно е Nitro е една от програмите който конвертират .pdf към .docx . 
  Veselka Manavska:

   finereader.abbyy е много добра, но доста скъпа. Мисля, че е най-добрата професионална програма за такова конвертиране. Преди около две години попаднах на безплатна програма на Майкрософт за конвертиране от PDF на Word. Ако успея да я намеря, ще ви я пусна. При нея обаче на всяка страница остава лого на програмата, което не се маха. Предполагам, че в платената версия не е така. Но вероятно с копи-пейст само на готовия текст на нов файл, това може да се преодолее. Аз работя с Readiris Pro 12, която е значително по-евтина от Файн рийдър, доста по-лека е и освен това работи с много езици.

  Veselka Manavska:

  Попаднах на безплатна програма за конвертиране - PDF Shaper. Може от PDF към Word и обратното, от картинки към PDFи други функции като на платени програми. Изглежда лесна и интуитивна, но още не съм я пробвала.

  Yovka Atanasova:

   Здравейте,аз използвам ABBYY FineReader 9,0 Professional Edition, добра е, но прави нещо като паразитни файлове и заемат доста голяма част от паметта; трябва често да се прочистват.

  Лъчезар Николов:

  Програмата създадена за тотална обработка на несканирани пдф-и това е Adobe Acrobat XI. Това е революционна програма с помощта на която можете да редактирате пдф документи директно, без конвертиране. Можете да вмъквате снимки, дори видео. 

  Колкото до Abbyy FineReader /вече е излязла 12 версия/ тя използва OCR - оптично разпознаване на текста и с нея единствено можете да конвертирате сканиран документ в Word, Excel и т.н.
  Христо Спасов:

  В работата ми се налага постоянно да конвертирам и за целта ползвам поне 5 различни програми.Имайте предвид че не всички се справят еднакво добре при различните случаи. Наблюдението ми е че в около 50% най-добре се справя ABBY, след това в около 30-40% от случаите е акробата и след това следват поне 3 програми при които успеха е еднакво нисък: Нитро,както вече бе отбелязано, но и продуктите на Wondershare и Foxit.

  Shirin Solak-Djebedji:

  благодаря на всички за въпросите и отговорите :) наистина бяхте много полезни :)

  Vania Kopcheva:

  https://www.onlineocr.net/  Добра е, но текста трябва да се провери, защото има вероятност за грешно разчитане и прехвърляне на текста.

  Лъчезар Николов:

  Безсмислени  са всички тези коментари относно обработката на пдф документите - вече повече от година и половина е пусната в употреба програмата, която може да прави АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, което можете да си представите, дори и което не можете да си представите с всеки несканиран пдф документ и това е Adobe Acrobat XI, който не може да си си го позволи на работното място, може спокойно да го направи в къщи..,какъв е смисъла да измисляме отново топлата вода след като вече е измислена!!! Колкото до сканираните пдф-и, но само до сканираните се използва ABBYY - но трябва да се проверява внимателно, защото допуска грешки!!! Освен това - с нея можем само да конвертираме, множеството действия, като екстрактване, комбиниране, разделяне и т.н. не могат да се правят с нея!!!

  Христо Спасов:

  Разбира се че Акробат Про е лидера при обработка на пдф и няма как да е другояче. Това никой не го и оспорва. А и ABBY  никога не е имала за цел да прави нещо различно от това което е обявено, а именно да конвертира. И точно при тази си функция тя се справя в повечето случаи по-добре от акробата. А относно самият акробат, то вече има и наследник на версия XI и това е Acrobat Pro DC. Измененията са може би най-големите от версия 8 насам и ако не броим "метро" интерфейса на иконите (мен лично ме дразни,но разбира се е въпрос на лични предпочитания), то всичко останало заслужава адмирации.

  Лъчезар Николов:

  Да и определено с тази версия Acrobat Pro 12 DC Adobe направо удариха джакпота и доказаха, че са безспорен лидер в тази област! Добавена е опцията да работи със сканиран документ/крайно време беше/, който да се редактира директно или да се конвертира в Word. Така на практика използването на ABBYY става почти безпредметно! Наистина версията е уникална!

  Христо Спасов:

  ABBY е все още по-добър при конвертирането в повечето случаи. Акробата обикновено не се справя много добре с текста във футърите и хедърите. Също така понякога се дъни и с емблемите които могат да са разположени там,цветовете са му проблем и ги променя, а когато се касае за официален документ като разни бланки например, то това е недопустимо.

  Yaneva:

  Мечтала съм за тази опция, но не знаех, че е възможна! Благодаря и за поясненията за старите версии. 

  Лъчезар Николов:

  Ами така е - технологиите се развиват главоломно вече! С двете програми Acrobat Pro DC и ABBYY можеш да направиш абсолютно всичко с пдф-ите  вече! И най-важното е, че ако пдф-те не се конвертират правилно - когато са сложни таблици или подобни - тогава работиш направо върху пдф-а с Acrobat-a! 

  Veselka Manavska:

  Колко струва този Acrobat? Предполагам, че доста?

  Лъчезар Николов:

  Естествено! :) Около $380....А иначе за домашно ползване е безплатно нали знаеш :D   https://zamunda.net/banan?id=449838&hit=1   Както казват - пробвайте и ако ви хареса си го закупете! 

  Христо Спасов:

  Всъщност има поне още няколко неща които акробата не прави или не ги прави по най-добрия за потребителя начин. Тези които не ги прави, всъщност умишлено не са вградени като функции в него, понеже това би било против самата му същност. Като първи такъв пример мога да дам "разпаролването" или свалянето на паролата на някой файл. Акробата по подразбиране не го прави, но често се налага и то без пиратски цели. Програмата която аз лично ползвам за целта е отново продукт на Wondershare, като я има във версии и за мак и за windows. Но разбира се има и други програми които го правят не по-зле. Второто нещо за което се сещам че акробата по подразбиране не го прави, това е редактиране на метаданните. Относно нещата пък които прави, но не винаги по най-добрият начин, то водещият ми пример е с редуциране обема на файла. Акробата го прави по два начина и много често резултата е отличен, но при специфично съдържание на файла (особено при наличие на повече графики), резултата е разочароващ. Тук отново ползвам допълнителна програма и то една и съща за двете платформи и това е PDF Shrink.

  Павел Певичаров:

  Здравейте! С конвертиране на PDF документ във Word, Excel и ... най-добре се справя e ABBYY Transformerer, а както казва г-н Лъчезар Николов, Abbyy FineReader използва OCR - оптичното разпознаване на текста и е предназначена основно за конвертиране на сканирани документи (предимно текст).

  Христо Спасов:

  След последните два ъпдейта на Акробат про, качеството на конвертирането се покачи драстично и мисля че в момента са безспорен лидер, наклониха рязко везните в тяхна полза. Много рядко вече се сещам за ABBYY.

  инж. Златко Петов:

  Не така с лошавата! АBBY е страхотна програма! Може да си направиш "print sreen" или да снимаш с телефона, да си изрежеш с Crop отделни части и да ти ги направи в WORD почти без забележка. При нас за редактиране на PDF използваме програмата FOXIT има я в "замундите" и работи.

  Iskra Ionkova:

  blagodaria vi mnogo ca polezni otgovorite

  Христо Спасов:

  Имах интересен случай съвсем наскоро и може би ще е интересен и за други, поради което го споделям. Налични два пдф документа - единия сканиран, а другия свален като скриншот от сайт. И двата са с цветен воден знак и при опит да се махне с Акробат ДС, програмата заявява че не вижда воден знак и ако потребителя вижда такъв, то не е създаден от нея, което си е вярно. Конвертирах ги в word посредством ABBY и акробат и в двата случая резултата бе отличен - водния знак изчезна. Тогава ми хрумна да направя същите документи в пдф, но с черен воден знак и отново да конвертирам в word. И този път имаше изненада - акробата не се справи, водния знак си стоеше, докато ABBY нямаше никакви проблеми. Резултат от експеримента 2:1 за ABBY.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Христо.

  Доста полезно.

  Благодаря, че сподели!

  Александър Атанасов:

  Аз сканиран pdf, който не подлежи на редакция, го отварям в Acrobat и редaктирам с Paint, което предлага самата програма. Разбира се, не всичко е възможно по този начин и понякога е голяма играчка, но в определени случаи си заслужава.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Александър.

  Благодаря че сподели твоя метод.

  Валентина Малджанска:

  Благодаря че споделяте харесва ми!

  инж. Златко Петров:

  Изтегляте от "замунда" https://zamunda.se/details.php?id=242118 програмата Foxit PDF Editor v2.2.1 (Build 1102) + Portable и нямате повече грижи. Гледам, че има и "Portable", както се казва на български - "рък и трък".

  Катрина Колева:

  Аз също не мога да го конвертирам - излиза ми това меню и като му дам ОК, всичко става на символи :(

 • Краси Кръстев:

  Здравей, PDF файлове с word версия 2007 няма как да отвориш. Прочети тази тема : https://aula.bg/question#id-102220800001  , където е дискотирано алтернативните варианти за превръщане на един pdf в word документ ( .doc ).

  Anna Ivanova:

  Здравейте! Искам да попитам 2 неща. Първо - защо след като свалих пакета MS Office и се опитах да отворя самия Word, ми поиска електронна поща и парола, и въпреки това не можах да вляза даже чрез учебния ми акаунт? Второ - защо на видео - уроците в Word командите са английски език, а в сваления от мен Word - са на български език? Аз съм учила английски език и малко го знам. Бих искала да мога в Word с командите на английски език да мога да работя в пакета MS Office.

 • Как да форматирам  PDF файла в  WORD документ, като мен не ме пита?

  Elitsa:

  Защо мен не ме пита дали искам да форматирам документа от pdf на word document?Аз съм с версия 2010.

  Краси Кръстев:

  Здравей, във версия 2010 няма възможност за превръщане на pdf в doc файл.Това е въведение от 2013, като това превърщане както се споменава и в урока става само когато pdf  е направен от компютърна програма.

  :

  За готови файлове:

  https://www.pdftoword.com/
  Краси Кръстев:

  Освен онлайн начина, който е споменала по горе инж. Юлиана  може и офлайн програма например Finereader - би свършила също конвертирането.Като цяло по този въпрос може да прочетете тази тема ТУК : https://aula.bg/question#id-102220800001 , в която сме коментирали доста с други хора от форума.

  Милена Петкова:

  Аз съм с версия 2013, но и мен не ме пита дали да отвори документа в WORD. Пробвах с различни документи, като за някои съм сигурна, че са направени от компютърна програма.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милена по подразбиране когато имаш инсталирана програма която е предназначена за отваряне на PDF, то следва при двоен клик върху pdf файла, той да се отвори през програмата, която е основна за pdf файлове. ( Снимка 1 ) Ако искаш директно през word 2013 да отвориш един PDF ( в който си убедена че е създаден от компютърна праграма, а не от скенер ), то отиди на файла с десен бутон на мишката ибери open with..... след което ще те попита с коя програма искаш да отвориш файла ( ако нямаш word сред посочените тогава избери Choose program ) в моя случай вече има word - избирам WORD след което ( снимка 2 ) ми се появява съобщение че word иска да ми Конвертира файла ( пита ме дали да го прави това конвертиране) давам ОК съответно резултатът е на снимка 3, за това питане от страна на Word става дума.Като цяло може да настройш PDF файловете да се отварят директно през WORD, но лично аз не го препоръчвам.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Милена Петкова:

  Благодаря! Много изчерпателно и изключително полезно! :)

  Цветанка:

  Здравейте, последвах стъпките в този пример. Отворих PDF файл чрез EXCEL, само че информацията не се чете. Какво мога да направя, така че данните да са разбираеми?


  Краси Кръстев:

  @ Цветанка, Здравей.

  Примера е даден за отваряне на PDF ( подчертавам НЕ сканиран документ ) от WORD ( НЕ от excel ).
  Павел Певичаров:

  За да отворите PDF файл чрез EXCEL е необходимо да го конвертирате например с FineReader 10+ Pro или NitroPDFReader 8 Pro, които го експортират в .xls формат.

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ето ти един вариант..


  отиди на File след което на Export и там натисни бутона Create pdf/xps ( снимка 1 позция 1 и 2 ).

  След което ( снимка 2 позиция 2 ) може да избереш pdf или xps да е формата и къде точно да бъде запаметен файла. 

  В курса Тайните на Word в урока Превръщане на word file в pdf  ( Модул 7 Урок 5 ) има доста по - подробно разяснение как бързо и лесно да създаваме pdf от word по различни начини, изгледай урока и ако има нещо което недоразбираш пиши във форума ще помогнем.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Мария:

  А възможно ли е от Word 2010 да се направи в PDF?

  Валентина :

  Да, възможно е, от същото меню, но се запаметява като ПДФ, в запамети и изпрати.

  Никола Петров:

  2010 Лек ден и успехи!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, това което е показано в Урок е валидно за версии след 2013, т.е. във версия 2010, няма как да отвориш pdf по показания във видео урока начин.

 • Как да вкарам една страница в документ на WORD, която е графично изображение в PDF формат?

  Илияна:

  Имам графичното изображение в PDF формат. Представлява една страница, която искам да вкарам като страница в документ на WORD. Единствената ми идея е да превърна PDF-a в графичен файл и после да го вкарам като картинка. Посъветвайте!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Илияна.

  Отиди на Insert ( снимка 1 позиция 1 ) след това в раздела Text ( снимка 1 позиция 2 ) и избери Object ( снимка 1 позиция 3 )

  Снимка_1

  Следва да ти се отвори прозорец подобен на Снимка 2 позиция 1 ( Object ), след което от раздела Create New се избира Adobe Acrobat Document ( снимка 2 позиция 2 )

  Снимка_2

  Следва да ти се отвори прозорец ( снимка 3 позиция 1 ) от който да си избереш PDF - а ( снимка 3 позиция 2 ) който искаш да вмъкнеш в документа ( снимка 3 позиция 3 )

  Снимка_3

  Иначе да може да се конвертира в снимка и да си го вмъкваш като снимка, даже може да си обработиш с някаква програмка снимката.

  Надявам се това да е търсения ефект и съответно да сме разрешили казуса.

  Илияна:

  Благодаря от сърце! Получи се. Има една особеност, която бих искала да споделя. След като направих всичко описано, картинката от PDF-а ми се получи защрихована (опитах с два различни файла). След SAVE обаче защриховането изчезна, за моя радост. Не знам откъде се взе този ефект...

  Краси Кръстев:

  Да, хубаво е че го сподели ! Това е дребна подробност която обаче стряска в началото, но при save или клик встрани всичко е наред

  Илияна:

  Ами при клик встрани при мене не се оправи ситуацията!

  Краси Кръстев:

  Ами явно за по - сигурно трябва да се направи един SAVE.

  Илияна:

  Забелязах, че силно се влошава качеството на изображението, след като го вкарам по описания по-горе начин. PDF файлът е с отлично качество на А4, когато обаче искам и в WORD да е с размер А4, се размива. Бихте ли дали идея как да запазя качеството на изображението?

  Shy6ylka:

  Здравейте, след гореописаните операции при мен се вмъква не самата картина, а иконата за PDF файл. След като кликна на нея се визуализира картината. Къде е проблемът?

  Краси Кръстев:

  @Shy6ylka,

  Обърнете внимание на снимка 2 от първия ми отговро в тази тема. Има Display as Icon, там най - вероятно сте оставила отметка (тикче), ако махнете това тикче вмъкването на пдф - а няма да е като иконка, ами ще е както е описано в отговора ми по - горе.

  Павел Певичаров:

  Привет! Ако само желаете да вмъкнете изображение от PDF към WORD, то може да стане и с копирането му през клипборда, т.е. с познатото: COPY - PASTE. И може да форматирате или дообработите "картинката" с вградените опции на WORD.

 • Как да преобразувам в ПДФ

  Ваня:

  Защо автобиография написана в WORD искам да превърна в PDF,ноне ста ...дава ми го много особено като снимка или...не знам точно как точно да го напиша.Това ми се случва за първи път....като снимка ми изписва на екрана.....

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Коя версия на Word ползвате ? и ако може да сте малко по - ясно да опишете проблема.

  Искате да отворите ( или да вкарате ) в Word PDF ?

  Или

  Имате създаден документ в Word и искате да го запишете като ПДФ?

  Ваня:

  Zdravejte....iskam da go zapisa v PDF.POlzvam WORD 2013

  Краси Кръстев:

  Добре отидете на File ( снимка 1 позиция 1 )

  Снимка_1

  След което отидете на раздела Export ( снимка 2 позиция 1 ), след това кликнете на бутона Create PDF/XPS ( снимка 2 позиция 2 ) .

  Снимка_2

  След това избираме мястото където искаме да запазим файла като pdf, посредством прозореца който ни се появява ( снимка 3 позиция 1 ).С Publish го поставяме ( снимка 3 позиция 2 ).

  Снимка_3

  • Ако мога само да помоля да пишете на кирилица занапред.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • как да пиша в

  Даниела Георгиева:

  Как да пиша в тетрадката на Word ,след като я отворих ?

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Трябва да имаш инсталирана програмата Adobe Acrobat Reader, за да отвориш тетрадката и да редактираш в нея. :)

 • Как да конвертирам .pdf в картина. (За да го вмъкна от бутона "Вмъкни картина"?

  Shy6ylka:

  Как да конвертирам .pdf в картина. (За да го вмъкна от бутона "Вмъкни картина"?

  Краси Кръстев:

  Ами може да си избереш някой от следните варианти:

  • посредствам някой PDF reader който позволя конвертиране в формат на картина,

  • посредством вируален принтер CutePDF или подобен

  • посредством Photoshop, може да използвате някой онлайн конвертор например : https://pdf2jpg.net/ или https://pdftoimage.com/ или https://convertonlinefree.com/PDFToJPGEN.aspx ,

  • може да ползваш и Fine Reader, която e една от добрите офлайн програми за конвертиране не само от pdf в картинки, ами и в и от pdf в много други формати.

  Има доста варианти,горе са изброени само част от тях.

  Надявам се някое от изборените да го имате налично и да може да се справите с казуса. Ако нямате нещо офлайн винаги може да изпозлвате онлайн конверторите, които описах по - горе.

  Kocho:

  Предполагам целта е някаква част от страница в PDF файл (примерно графика) да се превърне в картинка, за да се вмъкне в презентация, word документ, xls файл и т.н.

  Отлична работа върши един прост трик:

  Отива се на въпросната страница

  Натиска се Print Screen бутона. Това копира в клип борда всичко, което се вижда на екрана

  След това отваряме Paint и просто пействаме (CTRL+V)

  От появилата се картинка изрязваме каквото е необходимо, отваряме нов файл в Paint и го запазваме в съответната директория.

  Вече имаме картинката, която искаме, остава само да си я вмъкнем.

  Понякога е необходимо малко да се поиграе в Paint, за да я докараме до подходящия размер

 • Какъв да е словореда на документа?

  Dimitrina Stoyancheva:

  Какъв да е словореда на документа?

  Дарина Иванова:

  "Словоред" - подредба на думите в изречението. За какъв документ конкретно става въпрос? Според езика, на който е написан текста, може да има някои особености.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Вики.

  Версия 2010 не подържа отваряне на PDF генериран от компютър, така както е показано в настоящият урок.

  Ето една тема по долу, която ще ти даде малко повече яснота.

  Изображение в PDF формат. Как да го вкараме в Word?

  Viki:

  Много благодаря! :)

 • Как се наричат различните pdf-файлове?

  Здравка Добровска:

  В урока бе уточнено, че pdf-файловете се разделят на два вида: 1) такива, които се създават от софтуер и 2) такива, които преминават през скенер и са нещо като "снимка" на документа. Интересува ме дали имат някакви по-точни и коректни наименования на тези два вида pdf-файлове (може би специфични термини).

  Здравка Добровска:

  Оказва се, че тези файлове се наричат: 1) text-based PDF - съдържа текста и форматирането на оригинала и съответно могат да бъдат и searchable, т.е. в тях може да се извършва търсене; 2) image-based PDF - съдържа само снимка на оригинала.