Стилове за параграф и символи. Теми

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Защо модифицирахте стиловете от горното меню? Не може ли това да стане и от Styles като се кликне с десен бутон върху стила, който искаме да изменим? Видимо няма разлика - отваря се същия прозорец, но може би има друга причина?

  Кирилка Станкова:

  Защо модифицирахте стиловете от горното меню? Не може ли това да стане и от Styles като се кликне с десен бутон върху стила, който искаме да изменим? Видимо няма разлика - отваря се същия прозорец, но може би има друга причина?

  Margarita Angelova:

  Моето мнение е,че няма разлика.Но очаквам отговор от по-компетентни от мен.

  Ваня Пеевска:

  Да и според мен няма разлика, по скоро това е друг начин на отваряне на въпросния прозорец.

  Ваня Сиракова:

  Има разлика и тя е,че когато  модифицираме стилове ,след това  много по бързо и лесно да модифицираме целия документ.

  инж. Димитрина Янева:
  Няма разлика, пътя е различен. Ето още един начин за достигане на това меню-след кликване с десен бутон на мишката върху текста достигаме до " Styles", виждаме стила в който е форматиран параграфа или думата, зависи какво сме посочили и след това с десен бутон на мишката върху този стил може да направим необходимите промени.

  Зоя Желязкова :

  Различни начини за отваряне на меню, стигане до стил и модифицирането му

  Константин Петров:

  Според мен е показано модифицирането в горното меню, защото палетата Style е нова за повечето. Например ако ти се наложи модифициране, а палетата не ти е отворена, нчма да отидеш на бутона да я отвориш, и от там да модифицирш. Или пък решиш да модифицираш , но непомниш от къде се отваря палетата Style. Има различни пътища до там, както е показала инж. Димитрина Янева, Принципа е на който както му е по удобно. Това е мое лично мнение!

 • Защо не се отмята с "око" урокът, който съм изгледал?

  Георги:

  Изгледал съм всички уроци на курса "Тайните на Word". Но не всички се отбелязват с "око", като изгледани. Току-що изгледах Урок №4, от Модул3 - "Стилове за параграф и символи. Теми", но не ми се отбеляза като изгледан. Остана си "чавка". Излезнах от сайта, върнах се в него и пак си е "чавка". За да мина крайния тест, на всички уроци трябва да има "очи". Как да постъпя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, за да преминеш теста просто трябва да си изгледал всички видео уроци от дадения курс,   Накратко :


  Означението с ОКО означава че дадения урок е гледан.

  Означението с ЧАВКА означава че дадени урок е маркиран като научен.

  Условието е ВСИЧКИ уроци да са изгледани т.е. да са маркирани със знак ОКО, или да са с ЧАВКА НО НЕ и да са просто с бяло поле.

  Вижте това видео тук :

   https://aula.bg/Word-introdukciia-kam-onalyn-obuchenieto-v-aula

  в него ясно е обяснено коя маркировка какво означава и какви са условията за преминаване на финалния тест.
 • Каква е разликата между стилове и теми?

  Dodo:

  Не мога да разбераразликата, взаимовръзката  и логиката междустилове и теми.  Работя с Office 2007. Стиловете сав раздела Home, темите - в Page Layout. Когато избера дадена тема от Page Layout  каква е взаимовръзката между дадената тема идаден стил? Избирам например някаква тема и избирам някакъв стил, темата сепроменя – тогава защо да го избирам. Защо да не променя х-ките на темата само? Имашенякъде подобен въпрос, но отговора беше повърхностен и  незадълбочен.

  Дарина Иванова:

  Стиловете се прилагат към параграфи, а темите към целите документи. Но темите са базирани на стилове, така че като променяме стиловете, се променят и темите.

  "Можете бързо и лесно да придадете на своя документ професионален външен вид, като приложите тема на документ. Тема на документ е набор от възможности за избор на форматиране, който включва набор от цветове на тема, набор от шрифтове на тема (включително шрифтове за заглавен и основен текст) и набор от ефекти на тема (включително ефекти за линии и за запълване).

  ВАЖНО   Темите на документи, които прилагате, засягат стил, които можете да използвате във вашия документ." 

  за 2007:

  https://support.office.com/bg-bg/article/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-fd8b5c86-b2be-4960-85a9-1d854935d520  Зоя Желязкова :

  Нисходящ ред - тема, стил, цвят и шрифт, т.е. ако прилагате теми в документа - може да сменяте стилове, може да сменяте цветове и шрифтове в целия документ, а не само на един символ.

 • Защо не работи стил за дума 

  Росица Вълова:

  Защо при избрана дума и приложен стил за дума-стронг например, то при повторение на думата стила не се повтаря?

  Росица Вълова:

  Повтаря се само модификацията, ако преди това към всяка дума поотделно е приложен съответен стил, така ли е?

  Андрей Николов Добрев:

  @Росица Вълкова, ако изпишете произволна дума и за нея зададете "стронг", при копиране и поставяне на същата тази дума в документа - тя ще се прехвърли, заедно с настройките, които сте задала. Ако просто изпишете същата дума, втори път - тя ще бъде нормален текст "нормал". Ако имате n-на брой думи (еднакви или различни това няма значение), на които сте задала стил "стронг", от бутона modify за конкретния стил "стронг" можете да въведете изцяло нов изглед на тези думи - в цвят, подчертаване, големина на букви и т.н. Тази промяна ще се отрази на всички думи със зададен стил "стронг". Надявам се това да отговори на въпроса Ви!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Tonyo.

  Доста странен проблем.

  Също така казуса е доста интересен, защото именно по тези иконки отстрани се ориентираш какъв точно е вида на стила дали е параграфен или не и т.н.

  Виждам че Word, който ползваш е на български.

  Въпросът ми е такава беше инсталираната от теб версия по първоначални настройки или направи промените в последствие?

  И преди да препоръчам каквото и да било, ако инсталацията е била с настройки език - Английски и в последствие е била променена на български, ако мога да те помоля да я промениш отново на английски и да видиш както се случва в тази палета Style (Стилове).

  Пиши да видим какво се е получило :).

  Tonyo Tonev:

  Здравейте, Краси.

  Благодаря. за обърнатото внимание

  Tonyo Tonev:

  Здравейте, Краси. Благодаря. за обърнатото внимание

  Tonyo Tonev:

  Здравей, Краси.

  Благодаря за обърнатото внимание :)

  След като закупих офис пакета, от Microsoft ми изпратиха връзка която ме препрати към към една тяхна страница. В нея вкарах закупеният ключ и изтеглих офисът, и той дойде на български. Направих опит да го прехвърля на английски за курса,но не можах.

  Като забелязах проблема си помислих ,че офисът е счупен и чрез контрол панела го изтрих, и го инсталирах на ново, и той отново се инсталира на български.

  Краси Кръстев:

  Здравей, отново.

  Пита ли те в началото на иснталацията на какъв език да бъде инсталиран?

  Как точно опита да смениш езика?

  За мен е БЪГ и щом казваш че е закупен от представител на Microsoft, може да се обърнеш директно към тях и да кажеш че има нещо нередно с пакета, поне за мен е това, не съм срещал подобен проблем, НО основанието на което казва че има нещо от инсталацията е че може тези символи леко да са пропуснат в БГ версията и нещо да се счупва ... но това е 50% процента възможност.Интересно ми е на 100 % какво точно се случва.

 • Може ли

  инж. Юлиан Ангелов:

  все пак да използваме теми, които не кирилизират с кирилица? Според мен вероятната причина за това темата да не кирилизира е, че в нея е зададен шрифт, какъвто няма на нашата машина. Има два варианта - или да сменим шрифта на темата, или да издирим шрифта, който и е зададен и да си го инсталираме. И двата метода крият един и същи подводен камък: При нас вероятно ще сработят, но ако изпращаме Word файл на други хора те може и да нямат същият шрифт. Причината е, че Word2007 и по- горните версии отварят docx, но Word ползва шрифтовете, които са инсталирани във Windows. Самият той не притежава вградени шрифтове. А дори една и съща версия на Win може в различните инсталарки да съдържа различни шрифтове според пазара (страната) за който е предназначен. Шрифтовете са най- дребната разлика в инсталарките. У нас е масова практика Win да се тегли от Замунда-та и какви шрифтове (освен основните) ще има така инсталираният Win е пълна загадка. От там - и какви шрифтове ще може да ползва офиспакета. Съвет или подсказка - поне в отговорните случаи изпращайте файловете си във формат PFD, който беше разгледан в първият модул на този курс. Впрочем така работят всички държавни институции - НАП, НОИ и др.

  Plamen:

  Може

 • Защо модифицирайки стила "normal" автоматично се модифицира и стилът "title"

  Добромир:

  Здравейте,

  Когато се опитах да променя разстоянието "before" в "paragraph" на стила "normal" автоматично се промени същото разстояние и за стила "title". Също така не мога да разбера кое форматиране за Word е приоритетно след като вече сме избрали даден стил - от "Home"-страницата -> разделът "paragraph" или от раздела "paragraph" за съответния стил?

  Дарина Иванова:

  По всяка вероятност стил "Title" се базира на стил "Normal".