ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА - ROUNDUP

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Some description

Тест за преминаване към следващия урок

 
Ако искаме да изведем номер на тримесечие от дадена дата, това ще постигнем с помощта на функцият CEILING
Да
Не, това става само с ROUNDUP
Може, но ако ползваме CEILING.MATH

Въпроси и отговори

 • Може ли да обясните по - подробно , като за начинаещи какво ще рече - пореден номер на тримесечие от дадена дата ? Благодаря :)

  Николай :

  Може ли да обясните по - подробно , като за начинаещи какво ще рече - пореден номер на тримесечие от дадена дата ? Благодаря :)

  Никола Петров:

  Надявам се да е това, което питате: Формулите са предложени от Николай Павлов преди десетина години. Дано е това, което питате и да помогне! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Формулите, предложени от Николай Павлов, са на долния ред, като само съм добавил "тримес."! Лек ден и успехи!

  Николай :

  Нищо не ми говори тази снимка. Може ли да обясните по - подробно , като за начинаещи какво ще рече - пореден номер на тримесечие от дадена дата ? Благодаря :)

  Никола Петров:

  Имаме дата, в случая 27.10.2011г.Иска се тази дата(или дати) в кое тримесечие попадат? Числото 4, което виждате, е поредния номер на тримесечието, в което е тази дата, т.е. четвърто тримесечие на 2011г. Формулите показват всяка една от датите в колона F в кое тримесечие са. Показана е и възможността това да се покаже и със римски цифри, а не, както съм написал "латински" за което се извинявам!Знакът за равенство между картинките означава, че формулите, които са в тях, са равносилни, т.е.всяка от тях върши работа! Функцията INT идва от INTEGRAL, което значи цял, цялостен. ROUNDUP закръглява до цяло число, MONTH показва месеца от датата, а ROMAN показва числото, но със римски цифри! В най-лявата колона от дати числата 1900 и 9999 са числа, с които програмата работи, т.е. може да избираме дата между 01.1. 1900г. и 31.12. 9999г. Тези дати са показани само като пример. Дано да е ясно и да е това, което питате! Ако не е ясно, пишете! Във форума винаги ще се намери някой, който може да помогне! Лек ден и успехи!

  Николай :

  Светна ми най-накрая :):):) - (разбрах го ).Много Благодаря!!!

  Никола Петров:

  Радвам се, че се е получило! Още две думи за другите функции - CONCATENATE и YEAR. CONCATENATE в свободен превод - във верига, в редица. YEAR ще покаже годината в датата, но тъй като е включена и функцията ROMAN, то годината ще се изпише със римски цифри. Още веднъж, радвам се, че е това, за което питате и съм помогнал! Лек ден и успехи!