Функции AND & OR - комбинация от двете функции

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Искаме да изведем случаите, които отговарят поне на една от две групи критерии. Даден случай отговаря на група от критерии само ако отговаря на всеки единичен критерии от групата. При тези условия формулата ни ще изглежда по следния начин:
OR(AND(група 1 - критерии),AND(група 2 - критерии))
AND(OR(група 1 - критерии),OR(група 2 - критерии))
OR(OR(група 1 - критерии),OR(група 2 - критерии))

Въпроси и отговори

 • Защо Автомобил 8 се продава.

  Иван Калайков:

  Защо след като първото условие за товароносимост е задължително Автомобил 8 се продава, той е 15тона. Би трябвало възраста и годините да не вземат превез над задължителното условие.

  Радослав Белчев:

  Товаросимостта е задължително условие, но не е достатъчно. Идеята е, че ако другите две условия, за които е достатъчно едно да е изпълнено, не са изпълнени едновременно, те дават логическо FALSE. Дори товароносимостта да е над заложения лимит, когато другите две условия едновременно не са изпълнение, резултатък като цяло е FALSE и камионът се продава.

  Иван Калайков:

  "Фирмата е решила всички автомобили над 5 тона да останат и това е задължително условие" - това казва лекторът. Ако товараносимостта беше равноправна на (Пробег + Възразст) то пък възниква въпросът защо се продават Автомобил 2 и Автомобил 3, те имат по-добри параметри от зададените за пробег и възраст и реално при тях според условието се продават заради товароносимостта.

  Радослав Белчев:

  Икономически може би е неоправдано да се продават автомобили 2 и 3 дори и да не отговарят на изискването за товароносимост, но икономическата целесъобразност в случая е на задан план. По-важното е да се илюстрира как могат да се ползват логическите функции. Разбира се, възможно е да се въведат още критерии по 3-те параметъра, така че "негодните" автомобили да се отсеят по-прецизно - например, да се оставят автомобили под 5 тона ако пробегът и/или възрастта им е под някакъв много нисък праг, за 15-тонните автомобилите да се допуска много по-голям пробег, защото двигателите им са с по-голям ресурс при равни други условия. Може да се вземе предвид и 4-ти критерий - EURO стандарт за вредни емисии и т.н.