Форматиране на дати с помощта на инструмента "Custom Format"

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как да подредя правилно хронологично датите в една колона

  Vesela Hristova:

  Как да подредя  хронологично датите в една колона, така че да следват правилно месеците? Обикновено ми ги подрежда по първото число и смесва месеците.

  Kocho:

  Допускам, че причината е в това, че всъщност нямате дати, а текст, който прилича на дати Може ли някаква картинка?

  Иван Цукев:

  Като за начало трябва да се провери дали форматът е зададен да е дата. Ако е дата, то може да се сортира и опциите за сортиране започват да се появват с възможности за дати:

  Ако е просто текст ще изглежда така:

  Vesela Hristova:

  Благодаря, наистина изчистих съкращението за година и се преобразува в числа.

 • Как да

  Христина Христова:

  Как да форматирам поредица от данни напр. 3_06, 3_15, 4_23 във вид 03_06, 03_15, 04_23 и т.н., т.е. преди долната черта да бъдат два знака, а при липса на втори знак да се визуализира 0?

  Radoslav:

  Не разбирам какво имате предвид под "при липса на втори знак". Пред долната черта е винаги един знак според примера и като добавим нулата отпред, стават два знака. В каква ситуация може да имаме липса на втори знак?

  Христина Христова:

  Това по принцип са кодове - винаги са по две цифри преди и две цифри след долната черта. Получават се от външни клиенти, и когато има нула като първа цифра преди долната черта се губи. Може би дадох непълен пример - по-скоро са 10_05, 6_10, 12_01, 3_05..., а трябва да изглеждат 10_05, 06_10, 12_01, 03_05.

  Димитринка Вълкова:

  В решението използвам функция FIND, за да намеря позицията на разделителя за кодовете (във Вашия пример това е "долно тиренце"). С функция IF проверявам позицията на разделителя. Ако позицията е 2 (първата цифра на кода е едноцифрено число), добавям 0. Вижте картинката по-долу

  Христина Христова:

  Благодаря!

  Христина Христова:

  За съжаление резултатът е в допълнителна колона. Търсех вариант чрез Format Cells custom евентуално...

  Димитринка Вълкова:

  Custom Format се създава само за числа!

  Ангелина Георгиева:

  Мисля, че 0 може да се запази ако самите числа се форматират като текст. Използвала съм този начин при въвеждане на телефонни номера, за да запазя първата 0. Format Cells - Text.