Как да

Microsoft Excel Excel формули и функции

Как да форматирам поредица от данни напр. 3_06, 3_15, 4_23 във вид 03_06, 03_15, 04_23 и т.н., т.е. преди долната черта да бъдат два знака, а при липса на втори знак да се визуализира 0?

Не разбирам какво имате предвид под "при липса на втори знак". Пред долната черта е винаги един знак според примера и като добавим нулата отпред, стават два знака. В каква ситуация може да имаме липса на втори знак?

Това по принцип са кодове - винаги са по две цифри преди и две цифри след долната черта. Получават се от външни клиенти, и когато има нула като първа цифра преди долната черта се губи. Може би дадох непълен пример - по-скоро са 10_05, 6_10, 12_01, 3_05..., а трябва да изглеждат 10_05, 06_10, 12_01, 03_05.

В решението използвам функция FIND, за да намеря позицията на разделителя за кодовете (във Вашия пример това е "долно тиренце"). С функция IF проверявам позицията на разделителя. Ако позицията е 2 (първата цифра на кода е едноцифрено число), добавям 0. Вижте картинката по-долу

За съжаление резултатът е в допълнителна колона. Търсех вариант чрез Format Cells custom евентуално...

Custom Format се създава само за числа!

Мисля, че 0 може да се запази ако самите числа се форматират като текст. Използвала съм този начин при въвеждане на телефонни номера, за да запазя първата 0. Format Cells - Text.


Вашият отговор

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
  • 20 безплатни урока
  • Трикове и тънкости за софтуера
  • Отговори на вашите въпроси
  • Регистрация