Създаване на диаграми с възможност за избор на визуализация на част от данни с INDEX, MATCH

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
В урока за създаване на диаграма, включваща отделни ръчно дефинирани периоди, използвахме функция MATCH с приблизително съответствие. Кое е ограничението на това решение?
Не можем да сортираме в базата данни, защото така ще се наруши подребдата на датите.
Не можем да изтриваме редове от базата данни.
Не можем да добавяме редове към базата данни.

Въпроси и отговори

  • Защо пред формула INDEX се изписва знака @

    Aleksandar Stoyanov:

    Защо в готовият документ към видеото в формулата пред INDEX стои знака @ без да поставя този знак резултата е друг. Като се постави знака @ нещата се оправят, но това не се споменава във видеото. Може би имам различни настройки?

    Марина Мицева:

    @ във формулите в excel показва "implicit intersection" (нещо като подразбираща се връзка). Ползва се при връзка към масив от данни. Идеята е да върне една стойност като резултат. Съответно: 1. ако формулата е вързана към една клетка, то връща нейната стойност; 2. ако реферира към таблица/рейндж от клетки -> ще върне стойността от същото място (ред и колона) в таблицата, на което е написана формулата; *може тестово да се провери с 2 sheet-a. В единият попълваме някакви стойности = таблица01, във вторият, на клетка, която в първият sheet е пълна пишем :@index(sheet01 таблица01; ред=0; колона=0) => връща описаният по-горе случай. В старите версии на excel връща съобщение за грешка. В новите версии, без @, връща данните от цялата таблица01. 3. ако реферира към масив от стойности, ще върне най-горната, най-лява стойност като резултат.