Времеви функции - YEAR, MONTH, DAY, HOUR, MINUTE & SECOND

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Some description

Тест за преминаване към следващия урок

 
Ако в искаме в дадема клетка да се визуализира текуща дата, която да се актуализира автоматично, походящо е да използваме следната функция:
TODAY
DAY
Няма такава функция

Въпроси и отговори

 • Има ли формула, която да дава час/ дата и не е динамична

  Маргарита:

  Здравейте, интересува ме дали има формула/функция, която да ни позволява да попълваме дата/час, които после да не се обновяват. Например попълваме днес и излиза днешна дата и когато утре отворим файла, отново има днешната дата, а не утрешната. Да кажем, че това е списък, в който е важно кога нещо е свършено и не искаме да пишем датата ръчно, а например да сме задали критерии определена клетка когато се попълни, автоматично в друга клетка да ни излиза дата или час кога е попълнено. Благодаря!

  Райна:

  Въвеждане на днешната дата, без да се обновява, въвеждаме с клавишната комбинация Ctrl+; а часа с клавишната комбинация Crtl+:

  Райна:

  Ако сме използвали функциите Today/Now и не искаме да се обновяват, то може да копираме клетката и пействаме само стойността (Paste Values) в исканата клетка.

  Маргарита:

  Здравейте, благодаря Ви. тази информация я има и в урока. Както написах се чудя дали има функция, която да върши същото нещо.

  Kocho:

  Няма готова функция, която да върши тази работа. Може обаче да се направи макрос, който да проверява дали дадена клетка е променена и да запише датата и часа, в които е направена промяната.

  Kocho:

  Да допълня за макроса:

  Използва се методът Intersect, който е добре и подробно описан тук

  Тук статия на български как при промяна на клетка да се изтрива друга. Макросът, описан там трябва да се преправи - не да изтрива съдържанието на клетката, а да въвежда дата и час.

  Ще се справите ли или да помагам с още нещо?

  Маргарита:

  Благодаря Ви, ще пробвам с макроса и ако не стане ще пиша пак!