Различни методи за редакция на изображение

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

 

Линкове към онлайн редaктори на изображения:

 
photoshop
 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как НЕ можем да редактираме нашите изображения?
Чрез програмата Photoshop
Чрез уеб базирани безплатни инструменти 
Чрез Paint
Чрез Google
 
Какво НЕ е подходящо да правим с изображението си?
Да го конвертираме в .jpg формат, което ще го направи по-малко като размер, но с по-лошо качество от същото изображение в .png формат
Да го конвертираме в .png формат, което ще го направи малко по-голямо, но пък по-качествено от изображението с .jpg формат
Да го премащабираме в Paint, като отбелязваме отметката Maintain aspect ratio
Да го премащабираме в Paint, като избираме Resize и си избираме сами резолюцията

Въпроси и отговори

 • Какви са препоръчителните размери на изображенията в Header-a?

  Зорница Каракулева:

  Здравейте,

  Бих искала да попитам какви са препоръчителните размери на Header Image, Background Image или зависят от избраната тема?
  Дарина Иванова:

  Header е заглавната част на страница и ако е много голям ще остане малко място за друг текст. Според мен е въпрос на преценка и дизайнерско виждане. Дали 250 рх е най-добра височина? А може би не повече от 1/4 от височината на страницата?

  инж. Димитрина Янева:

  Не зависи ли от темата и препоръчителните размери описани в документацията на темата? Какво ще се случи, ако се променят препоръчителните размери?

  Биляна Борисова:

  Здравейте,каква е причината след като  издърпам  изображението да не се визуализира в Sketchpad.А в урока ,който  гледам ,веднага се показва на  екрана

  Ana:

  Според мен е хубаво да се следват препоръчителните размери на темата. Аз пробвах с по-голямо изображение, съответно зае по-голямо място и стоеше грозно. Въпрос на преценка...

 • Иван Цукев:

  Може да е извън екрана. Пробвайте да изберете ново изображение (нещо като new file) и вижте дали проблемът се повтаря.

  Стефка Иванова:

  При мен също не се визуализира. Съобщението  е invalid format uploaded. Качваното изображение си е *.jpg.

  Даниела Ганчева:

  При мен не се вижда файла /черна картинка/. Защо?

  Radkish1:

  Вероятно проблема е в настройките на браузера или версията която имате. Тя вероятно не е същата като тази от клипчето. За повече инфо се налага да има снимки по които да се коментира. :)

 • Мария Балева:

  Здравей Румяна,  може ли да ми напишеш точно какви размери си задала, за да проверим какъв е проблема.

  Ivan Mirev:

  Здравейте! Между другото можем да направим преоразмеряване на изображението и в Paint. Отиваме в Начало -> кликваме на Преоразмеряване -> след като ни се отвори прозореца отмятаме пиксели и след това си слагаме пикселите, които искаме. И да не забравим да си махнем отметката за Запазване на пропорциите и ОК.

 • Какви...

  Надежда Димитрова:

  Здравейте,Какви размери да използвам за моите изображение при положение,че съм избрала друга тема, не тази, която е в урока, и в която е посочен препоръчителен размер,но само за заглавното изображение?Това означава ли,че за другите изображения трябва да използвам същия размер,тъй като не стоят добре или да използвам тези,които посочихте-1200х630?

  Мария Балева:

  Здравей Надежда, размерите на изображенията в темата са конкретно съобразени с темата, която се използва в курса. Ако използваш различна тема най-вероятно ще трябва да се съобразиш с размерите, които са посочени в документацията на темата, която си инсталирала. Не е задължително да използваш размерите показани в урока. Моя съвет е да провериш препоръчителните размери и да се съобразиш с тях. Подбери си различните изображения, които ти трябват - featured image, изображения за публикацийте или ако имаш галерия и др. и един път вече като имаш точните размери ги използвай за всяко ново изображение, което ще качваш в темата.

  Надежда Димитрова:

  Благодаря Мария.

 • Защо да не използваме Office пакета :)

  Даниела Найденова:

  Още един вариант за базова редакция на изображения, който използвам често и не изисква специфични програми - редакторът на Office пакета. Можем да го достъпим, като кликнем на снимката с десен бутон, от падащото меню избираме Open with --> Microsoft Office 2010 (в зависимост от версията може да е 2007, 2013 и тн.), Edit Pictures (под менютата с команди), отдясно се отваря лента с опции, избираме Resize - и тук можем да избираме от готови размери (напр. 1024 х 768рх), да зададем точни размери или да посочим % от ширината и височината на изображението. Единственият недостатък е, че не можем да променяме формата на изображението (ако е .jpg, си остава .jpg), но това можем да го "пипнем" в Paint :)

  Лилия Ласкова:

  Благодарим ти за полезното предложение. Със сигурност и това е доста удобен вариант, който доста хора ползват. :)

  Петър Триндев:

  Ако изображението е jpg няма никакъв смисъл да го записваме като png - качеството веднъж загубено при jpg поради по-голямата компресия не може да се възстанови в запис на png.

  Васил:

  аз лично ползвам https://compressor.io компресира доста снимките, като запазва качеството им

 • Защо не използваме инструментите за редакция на Wordpress?

  Radkish1:

  Вярно е че качеството на снимката се променя, яко коригирамен направо в публикацията, но в редакция на снимки нещата са по-добре.

  Стефан Рачев:

  Най-Малкото ако зададем на картинката точни размери, които не са пропорционални на оригинала ще я смачка.

  Лъчезар Николов:

  Макар, че Фотошоп си е Фотошоп, една лека и супер удобна програмка за премащабиране, с която можем и да увеличаваме е Benvista Photozoom, само че е платенa. А иначе най-доброто и прецизно решение е FastStone Photoresizer. безплатна и уникална програмка, както всички продукти на FastStone. :)

 • Боряна Велева:

  Може ли уточнение? За Plugin за Wordpress ли става въпрос? Или за автоматично генериране на текст върху снимка?

  Олег Терзиев:

  Става въпрос за Wordpress. Предполагам, че често се случва и на други. Събираме снимки от: собствени апарати, телефони, камери; от клиенти по различен повод но всички те по наша преценка е полезно и трябва да влязат в сайта. Проблема е че имат различни имена и различна дължина. Естествено ги групирам в някаква папка по определен признак. Преименуването им на "ръка" обаче е доста бавно и трудно. Има доста програми за преименуване - търсим най-безопасната. Генерирането на текст върху снимката ще е бонус.

 • Какво е полезен безплатен инструменти за единична или пакетна обработка на изображения, преименуване, цветова корекция и доста други опции?

  Primeintime:

  От години използвам за бърза или пакетна обработка на изображения следната програма: FastStone Image Viewer Част от безплатните програми от разработчика: FastStone За мен това е чудесен безплатен и лек инструмент за целта.

  Иван Цукев:

  Разкажи за какви ситуации използваш тази програма?

  Primeintime:

  Бих направил и видео отговор, свалих програмката за запис, направих тестов запис, но няма аудио. Има ли по специални настройки, за да се хваща и аудиото. Всъщност откъде взима настройките програмката за запис на видео, за входящо аудио? Благодаря.