Какво е тема. Как работят темите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
При използване на тема, независимо дали е платена или безплатна, получавате всичко, освен:
php файлове
css файлове
изображения
JavaScript
текстови файлове
разширения
 
Кога да използваме безплатна Wordpress тема?
За лични сайтове, бързи или неангажиращи проекти
За сериозни проекти или за проекти, изискващи специален дизайн
За всичко, защото платените теми са твърде скъпи
 
Какво НЕ определя една тема в сайта ни?
Подредба
Цветове
Шрифтове
Разширения

Въпроси и отговори

 • Има ли опасност да стане проблем ако се ползва тема която се ползва от даден друг сайт който си има запазени права ?

  Асен Маринов:

  Смисъл, може  ли да стане правен проблем ?  или темата няма как да влиза в такъв тип проблеми, на кратко, която и тема да вземем няма да е проблем да си направим наш сайт и той да е в публичното пространство ?

  Грациела Георгиева:

  Здравей,

  Не би трябвало да има какъвто и да е проблем. При закупуване или използването на тема от Wordpress винаги съществува вероятност дадената тема да се използва и от други хора. Не можеш да си сигурен, че друг няма да избере същата. Това, което мога да те посъветвам, е да прочетеш внимателно документацията на темата, която си избрал. Досега не съм срещала теми, които да са платени и да се предлагат от Wordpress и в същото време да имат ограничение за покупка само от един-единствен потребител. Все пак идеята на темите е да се продадат на възможно най-много брой хора, за да улеснят работата на потребителите. Предполагам, че единственото, върху което човек може да претендира за авторски права, ако използва тема от Wordpress и не си е направил дизайна на страницата сам, е негови лични снимки и съдържание.
  Асен Маринов:

  MHm, ами добре, благодаря ти  :)

  Иван Цукев:

  Ако откраднеш тема, която е правена специално за даден сайт - да, проблем е.


  Ако си свалиш тема от директорията с теми на Wordpress  - нямаш проблем.

  Проблемите идват най-вече от копиране на чуждо съдържание, рядко има проблем с темата.
 • Emi Todorova:

  Здравей, това е обяснено в Урок 7: Редактиране на теми. Съвети

  Можеш да видиш кода във въпросите и отговорите след урока.

 • Грациела Георгиева:

  Задълбочих се малко в изследването на зададения от теб казус и най-накрая отново опрях до ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СХОДНИТЕ МУ ПРАВА. В глава 5, член 24 - Свободно използване без заплащане на възнаграждение - изключително подробно е описано кои действия са позволени и в какви ситуации. Упоменато е, че може да се използват цитати или части от произведения при изричното посочване на източника и името на автора с образователна цел или в подкрепа на направен анализ, коментар, отчет. Моят съвет е да допълниш и с връзка/линк към източника на материала.

  Недялка Лазарова:

  Има сайтове, в които изрично се упоменава, че цитиране на публикуваната информация да не се прави без тяхно разрешение. Това трябва да се вземе в предвид!

  Любомир Жипонов:

  Всеки, който е създал нещо сам има ексклузивни (изключителни) права върху своята работа (освен ако не е уговорено писмено друго с възложител и т.н.). Ако не са прехвърлени правата, творецът има право да бъде възпроизвеждана неговата работа, да се правят копия, да модифицира работата си (прави версии), да я разпространява или публикува (освен ако не в противоречие с други висшестоящи закони), правото да я показва. Всички права запазени означава, че просто казвате на аудиторията, че вие сте творецът и имате горните права, освен ако не е уговорено друго с насрещна страна. Може дадена работа на която попаднете в интернет (снимка, статия и други) да няма ясно означение за автор, но това НЕ ОЗНАЧАВА че можете да ползвате тази работа. Ако вие не сте творец на дадена работа, винаги трябва да търсите и искате разрешение за ползване на чужди такива. Показването на източник, референция при цитиране или ползване на чужда творба (снимки) не ви спасява в доста случаи, освен евентуално в случаи на образователна, учебна цел, други предвидени в закона, като и тук нещата могат да са спорни и винаги зависят в частни случаи. Нещо намерено свободно в интернет, не означава че може да бъде свободно ползвано, особено с комерсиална цел. Аз не съм адвокат, юрист или експерт по авторско право и по-горе написаната информация не може да я считате за правен съвет, а по-скоро за обща информация, до колкото на мен са ми ясни нещата по тази тема. Най-добре е да се свържете с професионалист в тази област, ако имате сериозни проекти или дейност.

 • Грациела Георгиева:

  Здравей, Child темите в Wordpress са теми, които имат функционалността и стиловете на друга тема, наричана тема-родител. Когато искаме да направи промени по оригиналната тема, е препоръчително да се използват child темите. Има няколко основни причини да ги използваме:

  • Ако направим промени директно върху темата-родител и след това тя бъде обновена, то модификациите може да се загубят. Затова с използването на child тема си гарантираме запазване на нашите промени.
  • Използването на child тема може значително да ускори времето за разработка на дадена тема. Просто с промяна на отделни стилове и елементи, а не с разработка от нулата (from scratch).
  • Чрез използване на child темите може да научим много за разработката на Wordpress теми и в последствие да решим да пуснем свои.
  Rumen Gotsev:

  Много благодаря! Ще се радвам да има такъв модул: Как се правят Дъщерни теми в WordPress.