Създаване на меню за уеб сайт

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое е най-важното при създаването на меню за нашия сайт?
Да бъде удобно за навигация към страниците на сайта 
Да бъде изпълнено с дълги описания към името на всяка страница
Да съдържа само страниците Начало и Контакти

Въпроси и отговори

 • Как да изтрия елемент от главно меню?

  Diana Siteva:

  Създадох главно меню, в него сложих и потребителска връзка. после реших да я премахна, и понеже не намерих как, изтрих цялото меню и го създадох наново. Това ли е начинът?

  Иван Цукев:

  Не е необходимо.


  Може да се кликне върху връзката (стрелкичката надолу) и там може да се кликне изтриване.

 • Иван Цукев:

  Коя тема по-точно?

  Ако става въпрос за twenty fifteen - да, може. Просто елемент от менюто се придърпва под основния елемент и той става подчинен на него (child).

  Ето демо на темата с подменю:
  https://twentyfifteendemo.wordpress.com/

  Евелина:

  За темата колор маг става въпрос.Това което намирам като информация е само съсCSS.Въпроса ми е може ли без да съм специалист по CSS, с някой плъгин или нещо друго да имам падащо главно меню т.е. под всяка категория да излизат имената на статиите в нея.

  Emi Todorova:

  И за тази тема става по гореописания начин. От Външен вид -> Менюта

  От ляво са: Страници,, Публикации, Категории и т.н. Избираш си публикациите които искаш да добавиш, натискаш бутона "Добавяне към менюто" и когато ти се появят вече като елементи в самото меню, ги придърпваш под елемента, на който искаш да се появяват като подменю. Но НЕ трябва да са точно под него, а малко по-навътре. Когато го направиш, ще ти изпише, че е подменю. 
  След това : "Запис на менюто" и готово. Дано да съм го обяснила разбираемо :)
  Евелина:

  Благодаря!

  Emi Todorova:

  Моля,ето и изображение :)

  Евелина:

  Благодаря ти!Още вчера го направих с твоя помощ.

 • МОже ли да се добави подменю ?

  Асен Маринов:

  Може ли с тази тема да се добави подменю, примерно - към рецепти отдоло да има видове да кажем, и да се изборяват - с месо, без месо, с гъби....и т.н.

  Иван Цукев:

  Да, може. Просто елемент от менюто се придърпва под основния елемент и той става подчинен на него. Получава се дървовидна структура.

 • Иван Цукев:

  Има такава опция, но трябва да се включи.


  Избира се "настройка на изгледа" (1)
  Активира се "цел на връзката" (2)
  И вече се появява оцпията за отваряне в нов прозорец (3)

  Това между другото е доста добър въпрос. 

  В началото и аз се дразнех защо на един wordpress има тази опция, на друг я няма... а то просто е настройка на изгледа.

  инж. Димитрина Янева:

  Сърдечно благодаря!!! Никога нямаше да се досетя за тази възможност !

  Jullian Angelov:

  Това е с WordPress 4.3.1. А как стои въпроса с 4.7.1 който сега се предлага като версия?

  Jullian Angelov:

  Добавянето на target="_blank" към тага за линк ( препратка), който можем да добавим ръчно отваря линка в нов прозорец (сесия) на текущият браузър. Линковете на някой сайтове, обаче се отварят не в нови прозорци на тек. браузър, а в новоотварящ се браузър. Как става това?

 • Може ли ...

  Даниела Йорданова:

  Да изкажа голяма благодарност за професионално направените курсове ( този ми е третия) от инж. Иван Цукев. Поздравления!

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Радвам се, че сме от ползва и че курсовете ти харесват. Ще предам благодарностите ти на инж. Иван Цукев. Винаги можеш да напишеш мнението си за курсовете и експертите в профила си. :)) Бихме се радвали да го споделиш и там.

 • Как да създам допълнително второ странично меню, видимо само на определена страница

  Мария:

  Искам да създам странично меню само за определена страница. Направих опит с plugin - pagebuilder -->add widget -->custom menu, но не ми допада ефекта, не мога да подравня самото меню с името му, името застава мнго в страни от самото меню. Може ли да ми дадете идея как да го направя и да изглежда добре. Благодаря предварително.

  Лилия Ласкова:

  Здравей, Мария. Тъй като проблемът ти е чисто "дизайнерски", ще можеш ли да ни пратиш скрийншот, за да видим какво не ти харесва точно как изглежда. :)

  Мария:

  Здравейте, Изпращам скрийншот на проблема ми :)

  Лилия Ласкова:

  Здравей отново. Доколкото виждам, проблемът не е сериозен, но действително дразни. Разминаването се получава заради настройките в темата ти и от там идва самото разминаване. Текстът ти е позициониран на дължина, а не на ширина. Предполагам сама си я направила така. Влез в настройки на тази страница и в долния десен ъгъл тествай с шаблон full width и обнови. Ако не се получава така, ще те помоля да ми пратиш скрийншот на настройките, за да ги видя и да се опитаме да ги променим и всичко да изглежда както трябва. :)

 • Защо публикацията не влиза в определената страница?

  Росица Певецова:

  Здравейте, Успоредно с курса изграждам и моят реален сайт. Курса е страхотен, поздравления! Но на този етап се сблъсках със следния проблем: създала съм няколко публикации, които са с различни категории, според които "сами се" подреждат в съответните страници на сайта. Но една от публикациите "Избор на плат", въпреки че съм избрала категория "съвети" не влиза в страница "съвети", а излиза на страница "Начало". Страница "Съвети" си стои празна. На какво се дължи това и как да вкарам публикацията в желаната страница?

  Грациела Георгиева:
  Здравей,
  Радвам се, че това е мнението ти за курса. Мога ли да те помоля обаче да направиш screenshot на админ панела с частта с категориите? Подозирам, че като отидеш в Публикации и после избереш Категории, то там трябва да се направят настройки. В името на категорията ти вероятно си изписала Съвети, но какво си попълнила в кратко име? Там трябва да е "съвети", съдейки по url-то на твоя сайт, което е .../съвети/.
  
  Росица Певецова:

  Здравей, благодаря за отговора, ето и скрийншотове на категориите:

  Краткото име съм попълнила "saveti", a не "съвети" на крилица, от там ли идва проблема?

  Росица Певецова:

  Ето така смених краткото име на категорията, но все още не ми излиза в страница съвети, все още е в страница "начало"...

  Emi Todorova:

  Здравей, а защо не избереш като елемент на менюто Съвети от Категории, вместо от Страници?

  Росица Певецова:

  Здравей Еми, Благодаря за съвета! Така се получи :)

 • Защо, когато добавих новата страница "Магазин" /boutique/ под нея ми излиза текст Uncategorized, 

  Димитър Димитров:

  тове не е ли само за публикациите? Същото и за страницата "Контакти". Отделно при клик на "Начало"/Accueil/ , страниците "Магазин" и "Контакти" се появяват, като последни публикации. Моля да съдействие къде точно греша. Благодаря предварително.

  Иван Цукев:

  Uncategorized е името на категорията. Задава се от най-дясната колона. На твоя екран не се вижда, но е под Featured imaga.

  Jullian Angelov:

  Категориите всъщност излизат ли пред посетителят на сайта ни и ако не - то тогва а какво им е URL, че да добавяме кратък адрес на латиница? А кой адрес да зададем в потребителски връзки наместо zdravec.aula.bg за да не се мешим със сайта на курса?

  Jullian Angelov:

  Да, излизат, но го видях в уроците от раздела за създаване на блога на Аула

 • Може ли да вградим линк към страница, която не е от Wordpress?

  Jullian Angelov:

  Може ли (и как) в меню на WP да вградим като елемент линк към друга страница, която не е страница или публикация от сайта, който правим, евентуално изпълнена по съвсем друг начин ( примерно чист HTML или Joomla)? Примерно към всеки клиентски сайт дискретно да добавяме ефектно направена страничка "За автора" В добавка един такъв линк към интересен сайт и обратен линк към сайта, който правим освен другият замисъл би трябвало и да помогне за SEO на сайта.

  Иван Цукев:

  Да, може да добавиш потребителска връзка, която е към произволна страница - независимо дали страницата е на нашия сайт или към външен сайт.

 • Как да напиша в категориите във Wordpress?

  Memo:

  Когато създавам категория ,,Съвети" нямах къде да напиша ,,saveti"" както се показва в урока. От какво може да е?

  Иван Цукев:

  Ако нещо липсва в този тип екрани, има "настройка на изгледа" и от там се слага/маха какво да се вижда.

  Memo:

  Благодаря ви!

 • Защо не се визуализират по страници публикациите ми?

  Пламен:

  Здравейте . Проблемът ми е че не се визуализират по страници публикациите ми ! Какви настройки трябва да променя за да се получат нещата ? Благодаря предварително .

  Ивелина Цветкова:

  Здравейте проверете в Настройки - Четене ( Reading ) дали сте посочили, че публикациите ви искате да се показват в страница Рецепти?

 • Защо категории вместо страници в менюто?

  Ивелина Иванова:

  Защо в урока се слагат категории в менюто, а не страници? Това ли е стандатният ред? В предвид, че ние трябва да използваме категории, как те биха се използвали извън менюто?

  Иван Цукев:

  Всичко зависи как искаме да се организира сайта. Ако е статична страница тип "контакти" ползваме страница. Но често искаме да е динамично съдържание - примерно статии от блога, които са в дадена категория - тогава можем да сложим категория.

  Т.е. няма правило - "в менюто се ползват само страници" - зависи от това, което искаме да постигнем със сайта.

 • Има ли начин да се добави една категория в менюто, без да съм администратор?

  Vesela Hristova:

  Здравейте, тъй като нямам връзка с администратора на сайта, а се налага да направя допълнение в менюто, има ли някакъв начин да се направи това? Имам само редакторски права и нямам достъп до менюто.

  Ivan Pukov:

  За съжаление , няма такава опция. Освен ако не се договорите с администратора да ви разшири опции за редактиране. Всичко за ролите може да видите на линка: https://firstsiteguide.com/wordpress-user-roles/

  Мария:

  Здравейте,

  Сайта ми прилича повече на блог отколкото на нещо друго. Всички менюта са най-отдолу и трябва да скролнеш до най-последната публикация за да се видят категориите. Каква ми е грешката?