Резолюция и размери на изображения за уеб

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое НЕ е подходящо за подбора на изображенията в сайта ни?
Файлът да не е прекалено голям - до 500 kb и максимум 2MB допустими
Изображението да е съобразено с препоръчителните резолюции на Facebook
Да се прави компресия на файла чрез .jpg формат при нужда от намаляване на изображението
Да се използва максималната резолюция на изборажението

Въпроси и отговори

 • Иван Цукев:

  В следващите модули имаме специален урок за това. Ако промяна на езика на самия Wordpress не го направи, трябва да се преведе самата тема. В модула за теми разглеждаме как става това.

  Николай Коцев:

  Как да ползвам три различни размера на картинката, т.ч. да имам добро качество при десктоп и да не се зарежда прекалено бавно при мобилни устройства?

  Иван Цукев:

  Николай, всъщност много рядко се правят различни картинки за десктоп и мобилно устройство, въпреки че логиката ти е напълно правилна.

  Причината основно е, че това са допълнителни усилия, коит повечето хора искат да си спестят.

  Автоматично е възможно, но зависи изцяло от подбора на тема и плъгини, което е вече дискусия за конкретен сайт, а не по принцип.

 • Защо на 3 снимки с еднаква височина, на слайдера едната избутва публикациите надолу?

  Константин Чалбуров:

  Имам 3 снимки, които с еднаква височина (630 пиксела), като ги сложа на слайдера едната снимка се появява с по-голяма височина и избутва публикациите надолу. Как да го оправя?

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Моят съвет е при подобен тип въпроси да прикачваш и изображения. Моля да сложиш един printscreen, за да ни се изясни ситуацията. :))

  Людмил:

  А ширината еднаква ли е!?

 • Защо да се resize - ва снимка за сайта?

  Петър Триндев:

  Малко съображения от практиката. Приемам, че екранът на вашия компютър е с резолюция (правилният, но по дълъг термин е "разделителна способност") 1280х720. Т.е. в тази резолюция виждаме снимките независимо, че в оргинал може да са с резолюция 12800х7200 т.е. 10 пъти по-голяма. За показване на екрана компютърът автоматично "смачква" 10 пиксела в 1 пиксел по височина и по ширина. Препоръчвам ви тест: вземете най-голямата по размер снимка, която имате и я намалете до размер 1280х720. Запишете това копие на снимката в папката на оргинала. Превключвайте бързо от едната на другата снимка – няма да забележите разлика в качеството, а само във времето на зареждане, което естествено е по-голямо при оргинала. Или в слайдера поставете една до друга оргиналната снимка с лимони и нейно копие с 3 пъти по-малка резолюция. Виждате ли разлика? А съотношението в мегабайти е 5 пъти (327:61), което влияе на скоростта на зареждане. В резюме – по-голяма резолюция ни трябва, само ако ще вадим и увеличаваме детайл от снимката, но това не е нашият случай в Wordpress. Важно е съотношението ширина/височина на снимката. В днешно време стандартът е 16/9=1,78. В това съотношение са: екранът на лаптопа (в см.), резолюцията му (1200/675 или 1280/720(HD) или 1920/1080(Full HD)), екраните на телевизорите, на смартфоните и т.н. И вероятно ще трябва да се съобразява съотношението прието в избраната тема. Дано не греша с тези разсъждения!

  Мария Балева:

  Здравейте, много добре сте описали логиката защо трябва да се resize-ва снимка за уеб сайт.Колкото по-голяма е резолюцията, толкова повече информация съдържа снимката и толкова по-голям е размерът й. Става ясно, че качването на снимки с висока резолюция ще повиши времето за зареждане на уеб сайта. Препоръчително е снимките да са с подходяща резолюция, нито малка, нито голяма. Когато говорим за оптимизация, имаме предвид, че уеб страницата трябва да изглежда и да работи оптимално на най-различни устройства с различни размери на екрана. Повечето wordpress теми имат и препоръчителни размери за изображенията в сайта, за да изглеждат добре нещата.

  Jullian Angelov:

  При високоскоростен интернет и какъвто и да е компютър размерът на файловете за зареждане не е критичен. Но в последните години процентът на мобилните устройства нараства и вече спокойно може да се каже че надхвърля 35%. От една страна въпреки че някой от тях вече са дву-четири ядрени, даже има и с 8 ядрени процесори, но са далеч още от масовото използване) те са по- бавни от какъвто и да е компютър дори използвайки WiFi. От друга страна по ред причини българите си вземат "малки " планове за мобилен интернет. И когато се наложи да се зареждат файлове от по половин - два мегабайта снимката, то първо се изчерпват доста по- рано "бързите" мегабайти от плана, а после "неограниченият достъп пада при различните оператори на 64 или 128 килобита и тогава големите файлове се зареждат вече наистина бавно.

  Васил:

  а за още по-голямо улеснение, аз ползвам този сайт https://compressor.io/compress качвам *.jpg, компресира го и няма никаква разлика в качеството. после при тест на скороста на страницата е на шест

 • Как да елиминирам автора и датата ва дадена публикация, които се появяват на сайта?

  Asen Goshev:

  Как да елиминирам автора и датата ва дадена публикация, които се появяват на сайта? Само аз публикувам друг не може.

  Иван Цукев:

  Здравей, погледни в настойките на темата.

  Ако там няма такива опции (повечето нямат, но някои по хубави теми имат.), трябва да се направи child theme и да се редактира темата с CSS правила. Обикновено е лесно - два три реда код, но ти трябва човек, който разбира.