Препоръчителни начални настройки на Wordpress

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Коя от постоянните връзки е препоръчителна за задаване на адрес на статия/пост?
Име на публикация
Различна структура
По номер на публикацията
По подразбиране
По дата и име
 
При настройките за "Четене" как НЕ бива да настройваме сайта си?
Да маркираме опцията "Не позволявайте на търсещи машини да индексират този сайт" и да спрем всякакъв трафик на потребители от Google
Да не маркираме опцията и да позволим на търсещите машини да индексират сайта ни
Да допуснем по-голям трафик на потребители чрез търсещите машини на Google
 
Защо се препоръчва изключване на настройката за коментарите първоначално?
Спестяване на проблеми със СПАМ и недобронамерени коментари, създаващи проблеми
За да караме потребителите да искат да се регистрират на сайта ни
За да одобряваме ръчно коментари постоянно
Няма нужда да я изключваме, не е необходим план за справяне с коментарите

Въпроси и отговори

 • Каква е разликата между WordPress адрес и Адрес на сайта? 

  Венцислав Василев:

  Може ли да инсталираме WordPress в някоя вътрешна папка на сайт, който имаме, а пък публичния адрес да е чист ( не вътрешен) за сайта? Какво означава всеки да се регистрира - при членството? Появява се възможност за регистрация при коментарите ли?

  Иван Цукев:

  Може wordpress да се инсталира в папка.


  Например, може адресът moiatsite.com да е празен и да дава празна страница, а сайтът да е на moiatsite.com/blog/ или друга вътрешна директория.

  Това не означава, че всеки трябва да се регистрира, просто че трябва да знае адреса с подпапката.

  Има безброй опции, въпросът е каква ни е крайната цел да слагаме wordpress във вътрешна папка.
  Венцислав Василев:

  Явно не зададох правилно въпроса. Трябва ли wordpress да е инсталиран в директорията на сайта, който се показва публично, или може да в директорията на друг сайт, но като се отвори да показва домейна, който искаме. Т.е. сайта ни да е moiatsite.com, а пък инсталацията на wordpress да е drugsait.com/blog? Това ли е разликата между WordPress адрес и Адрес на сайта?

  Огняна:

  Да, и мен ме интересува този въпрос. Може би с някакъв redirect? Но не съм сигурна кое би било работещо и добре от гледна точка на SEO. Ще се радвам на конкретен отговор..

  Иван Цукев:

  Wordpress е проектиран да се инсталира в публична папка - т.е. в папката на moiatsite.com. Не е невъзможно да се инсталира по друг начин, но всичко зависи от случая и в 99,9% от случаите не е необходимо.

  Аз бих препоръчал да се избегнат редиректи, когато това е възможно.

 • Къде са?

  Даниела:

  Може ли настройките "Постоянни връзки" да са поставени на друго място в програмата, тъй като ги нямам?

  Иван Цукев:

  Не са на друго място - ако ги няма, може да е ограничена инсталация, например, ако се ползва безплатен хостинг за wordpress.

 • Как да направим настройки на постоянни връзки ?

  Леа:

  Ако сайта ни е фирмен и в него рядко има публикации или изобщо няма такива? Пак ли трябва да отбележим в настройките име на публикация?

  Иван Цукев:

  Wordpress има "публикации" и "страници". В един от следващите уроци разглеждаме подробно тази тема:

  http://aula.bg/wordpress-razlika-mejdu-stranica-i-publikaciia


  Страниците са за по-статични неща - "за нас", "история", "контакти", които рядко се променят.
 • Грациела Георгиева:

  Здравей, По принцип опцията за "Членство" е една идея по-нагоре от това, което си показал на screenshot-a. Тя се намира над формат на дата и час. Но нейната липса може да се дължи на това с коя версия на Wordpress работиш. В курса експертът използва Wodpress 4.3.0, но може при по-стара версия някои настройки да ги няма. Моят съвет е, ако не използват тази версия или по-нова, да update-неш старата до поне 4.3.0.

  Dobri Tsekov:

  Благодаря за отговора! Предполагах, че е възможно да е от версията.

 • Може ли целият адрес да е на латиница?

  Кристиана Лазарова:

  В показания пример, част от адреса е "добре-дошли-в-здравец" и се генерира автоматично от системата. Това нещо може ли да се избегне и адреса да го задаваме ръчно, както и да бъде на латиница?

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Възможно е целият адрес да е на латиница, дори е препоръчително, защото при копиране на URL, което съдържа кирилица, линкът често става твърде дълъг и частта на кирилица не се чете, тоест променят се символите, защото се кодират. В Wordpress в меню Настройки >> Постоянни връзки >> Общи настройки може да избереш опцията "Име на публикацията". Чрез нея ще имаш възможност при създаване или редакция на публикация да използваш нейното име в URL-тo, но да го оказваш изрично и дори да е на латиница (препоръчително).

  Кристиана:

  Благодаря за отговора :) Междувременно намерих настройката :)

 • как да се справя с постоянните връзки в wordpress.....

  Rumen Gotsev:

  /home/bounty1212/Изображения/Снимка от 2016-06-30 17:56:16.png

  /home/bounty1212/Изображения/Снимка от 2016-06-30 17:55:54.png /home/bounty1212/Изображения/Снимка от 2016-06-30 17:56:16.png /home/bounty1212/Изображения/Снимка от 2016-06-30 17:56:29.png

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Би ли споделил какъв точно е проблемът с относителните пътища? :))

 • На каква платформа е създаден сайта Aula.bg ?

  Krasen Kunev:

  бих искал да попитам на каква система е създаден сайта Aula.bg или е custom написан

 • Може ли да се възстановят на настройки в хост, домейн и Word Press

  Калин Здравков:

  Здравейте, За целта на курса си закупих хост пространство и домейн име. Размислих и реших да премахна тирето между двете думи на домейн името. В Word Press от настройки направих промяната и разбрах, че съм допуснал грешка. Резултатът е че немога да вляза в сайта като администратор отново. Как мога да възстановя всички настройки и започна отночоло?

  Лъчезар Николов:

  Защо НИКОГА НЕ ПОЛЗВАМ ПРЕВЕДЕНИ НА БЪЛГАРСКИ КОМПЮТЪРНИ И IP ТЕХНОЛОГИЧНИ ТЕРМИНИ - "ХРАНИЛКИТЕ"!!! ЩЕ СЕ Н******** ОТ СМЯХ, ИЗВИНЯВАМ СЕ..,А FEEDBACK КАТО ОБРАТНА ХРАНА ЛИ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЕДЕ, ИЛИ МОЖЕ БИ КАТО ПОВРЪЩАНО!!! Извинявам се много, но толкова смехории с такива преводи съм видял и чул за 17 годишната си работа в IT сектора....А сега да продължим сериозната си работа с джаджите на WordPress! Успешна работа! :)

 • Може ли да поставим отметка на Видимост на сайта, докато стане готов?

  Александра:

  Здравейте, относно отметката Видимост на сайта за търсещи машини - ако бъде отметната тази опция, докато сайтът стане готов, и след това се махне, потребителите вече ще виждат готовия сайт и няма да бъде проблем, така ли? Т.е. можем да я включим, докато сайтът стане готов?

  Михаил:

  Здравейте, Сещам се за 3 варианта на решение: 1. чрез добавяне на безплатен плъгин Hide My Site (има платени опции в него, но работи и без тях) и съответно поставяне на парола за достъп до сайта (само парола - без потребителско име). След вписване на парола може да се разглежда сайта като гост - т.е. удобно за изпращане до определени хора, които да го видят докато се довършва без да са логнати (пълен гост тест). 2. отново чрез плъгин: underConstruction WordPress Plugin - тогава е скрит изцяло (имате достъп до админ панела). 3. добавяне на .htaccess файл в главната директория на сайта със съдържание:

  RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} (googlebot|bingbot|Baiduspider) [NC] RewriteRule .* - [R=403,L]

  При метод 3 е важно да знаете, че сайта ще бъде видим ако някой напише адреса, но реално ще бъде невидим за роботите (търсачките) и няма да бъде индексиран. Не забравяйте да премахнете след това този файл или поне това съдържание (ако има друго в него), защото няма да бъде индексиран никога.

  Има и вариант чрез защита на директорията на сайта чрез потребител/парола, което често може да бъде направено чрез хостинг акаунта (админ панел). Резултатът е сходен с вариант 1.

  Александра:

  Много Ви благодаря за помощта!

 • Каква е разликата между WordPress адрес и Адрес на сайта?

  Петър Панайотов:

  Здравейте, въпроса вече е зададен, но отговора не е насочен към него. Има ли значение дали са еднакви двата адреса и има ли нужда да се променя wordpress адреса по какъвто и да е повод ?

  Иван Цукев:

  Здравей, така зададен въпросът няма как да има точен отговор.

  Един сайт може да има адрес http://blog.aula.bg Инструментите за администрация на сайта биха били на адрес http://blog.aula.bg/wp-admin (евентуално това може да се нарече wordpress адрес).

  Но ако става дума за съдържанието на сайта - няма разлика между wordpress адрес и адрес на сайта. След като сайта е на wordpress то е едно и също.

  Иван Цукев:

  Тук има по-разширена дискусия: http://aula.bg/question/10421

  Все пак ще се радвам да уточниш въпроса си, за да мога да го отговоря по-точно, защото имам усещането, че просто не го разбирам :)

 • Как да се организират файлове

  Красимира Кръстанова:

  Здравейте, има ли възможност, освен по месец и година, изображенията да се подреждат и показват в папки по съдържание? Според мен, по-удобно е файловете да се търсят не по логиката на качване по дати, а по логиката на смисъл и съдържание, което имат. Ако да, как бихме могли да направим такива папки?

  Memo:

  Да, има възможност с google drive или с допълнително разширение!

  Красимира Кръстанова:

  Благодаря! Не ми се иска да използвам google drive, защото там имам различни неща, които се отнасят не само до информация, която бих искала да публикувам в сайта. Какво е допълнителното разширение, което може да се използва?

  Memo:

  Разширението NextGEN Gallery за изображение! Ако малко се боравите с разширението, ще откриете, как да си подредите изображенията, като цяло, както си искате по ден, месец или година. И предполагам същото разширение има опция да се качват изображенията и да се запазват по папки, в платената версия! Пробрайте! Успех!

  Красимира Кръстанова:

  Благодаря! Ще пробвам :)

  Красимира Кръстанова:

  За да се организират снимките в папки в Media Library, към темата трябва да се добави разширение: https://bg.wordpress.org/plugins/media-library-plus/