Препоръчителни начални настройки на Wordpress

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Защо се препоръчва изключване на настройката за коментарите първоначално?
Спестяване на проблеми със СПАМ и недобронамерени коментари, създаващи проблеми
За да караме потребителите да искат да се регистрират на сайта ни
За да одобряваме ръчно коментари постоянно
Няма нужда да я изключваме, не е необходим план за справяне с коментарите
 
Коя от постоянните връзки е препоръчителна за задаване на адрес на статия/пост?
Име на публикация
Различна структура
По номер на публикацията
По подразбиране
По дата и име
 
При настройките за "Четене" как НЕ бива да настройваме сайта си?
Да маркираме опцията "Не позволявайте на търсещи машини да индексират този сайт" и да спрем всякакъв трафик на потребители от Google
Да не маркираме опцията и да позволим на търсещите машини да индексират сайта ни
Да допуснем по-голям трафик на потребители чрез търсещите машини на Google

Въпроси и отговори

 • Каква е разликата между WordPress адрес и Адрес на сайта? 

  Венцислав Василев:

  Може ли да инсталираме WordPress в някоя вътрешна папка на сайт, който имаме, а пък публичния адрес да е чист ( не вътрешен) за сайта? Какво означава всеки да се регистрира - при членството? Появява се възможност за регистрация при коментарите ли?

  Иван Цукев:

  Може wordpress да се инсталира в папка.


  Например, може адресът moiatsite.com да е празен и да дава празна страница, а сайтът да е на moiatsite.com/blog/ или друга вътрешна директория.

  Това не означава, че всеки трябва да се регистрира, просто че трябва да знае адреса с подпапката.

  Има безброй опции, въпросът е каква ни е крайната цел да слагаме wordpress във вътрешна папка.
  Венцислав Василев:

  Явно не зададох правилно въпроса. Трябва ли wordpress да е инсталиран в директорията на сайта, който се показва публично, или може да в директорията на друг сайт, но като се отвори да показва домейна, който искаме. Т.е. сайта ни да е moiatsite.com, а пък инсталацията на wordpress да е drugsait.com/blog? Това ли е разликата между WordPress адрес и Адрес на сайта?

  Огняна:

  Да, и мен ме интересува този въпрос. Може би с някакъв redirect? Но не съм сигурна кое би било работещо и добре от гледна точка на SEO. Ще се радвам на конкретен отговор..

  Иван Цукев:

  Wordpress е проектиран да се инсталира в публична папка - т.е. в папката на moiatsite.com. Не е невъзможно да се инсталира по друг начин, но всичко зависи от случая и в 99,9% от случаите не е необходимо.

  Аз бих препоръчал да се избегнат редиректи, когато това е възможно.

 • Къде са?

  Даниела:

  Може ли настройките "Постоянни връзки" да са поставени на друго място в програмата, тъй като ги нямам?

  Иван Цукев:

  Не са на друго място - ако ги няма, може да е ограничена инсталация, например, ако се ползва безплатен хостинг за wordpress.

 • Как да направим настройки на постоянни връзки ?

  Леа:

  Ако сайта ни е фирмен и в него рядко има публикации или изобщо няма такива? Пак ли трябва да отбележим в настройките име на публикация?

  Иван Цукев:

  Wordpress има "публикации" и "страници". В един от следващите уроци разглеждаме подробно тази тема:

  http://aula.bg/wordpress-razlika-mejdu-stranica-i-publikaciia


  Страниците са за по-статични неща - "за нас", "история", "контакти", които рядко се променят.
 • Грациела Георгиева:

  Здравей, По принцип опцията за "Членство" е една идея по-нагоре от това, което си показал на screenshot-a. Тя се намира над формат на дата и час. Но нейната липса може да се дължи на това с коя версия на Wordpress работиш. В курса експертът използва Wodpress 4.3.0, но може при по-стара версия някои настройки да ги няма. Моят съвет е, ако не използват тази версия или по-нова, да update-неш старата до поне 4.3.0.

  Dobri Tsekov:

  Благодаря за отговора! Предполагах, че е възможно да е от версията.

 • Може ли целият адрес да е на латиница?

  Кристиана Лазарова:

  В показания пример, част от адреса е "добре-дошли-в-здравец" и се генерира автоматично от системата. Това нещо може ли да се избегне и адреса да го задаваме ръчно, както и да бъде на латиница?

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Възможно е целият адрес да е на латиница, дори е препоръчително, защото при копиране на URL, което съдържа кирилица, линкът често става твърде дълъг и частта на кирилица не се чете, тоест променят се символите, защото се кодират. В Wordpress в меню Настройки >> Постоянни връзки >> Общи настройки може да избереш опцията "Име на публикацията". Чрез нея ще имаш възможност при създаване или редакция на публикация да използваш нейното име в URL-тo, но да го оказваш изрично и дори да е на латиница (препоръчително).

  Кристиана:

  Благодаря за отговора :) Междувременно намерих настройката :)

  Атанас Малинов:

  Здравейте. Може ли при създаване или редакция на публикация, името на кирилица в URL, да се трансформира в латиница автоматично. Дано правилно поставих въпроса?

 • как да се справя с постоянните връзки в wordpress.....

  Rumen Gotsev:

  /home/bounty1212/Изображения/Снимка от 2016-06-30 17:56:16.png

  /home/bounty1212/Изображения/Снимка от 2016-06-30 17:55:54.png /home/bounty1212/Изображения/Снимка от 2016-06-30 17:56:16.png /home/bounty1212/Изображения/Снимка от 2016-06-30 17:56:29.png

  Грациела Георгиева:

  Здравей, Би ли споделил какъв точно е проблемът с относителните пътища? :))

 • На каква платформа е създаден сайта Aula.bg ?

  Krasen Kunev:

  бих искал да попитам на каква система е създаден сайта Aula.bg или е custom написан

 • Може ли да се възстановят на настройки в хост, домейн и Word Press

  Калин Здравков:

  Здравейте, За целта на курса си закупих хост пространство и домейн име. Размислих и реших да премахна тирето между двете думи на домейн името. В Word Press от настройки направих промяната и разбрах, че съм допуснал грешка. Резултатът е че немога да вляза в сайта като администратор отново. Как мога да възстановя всички настройки и започна отночоло?

  Лъчезар Николов:

  Защо НИКОГА НЕ ПОЛЗВАМ ПРЕВЕДЕНИ НА БЪЛГАРСКИ КОМПЮТЪРНИ И IP ТЕХНОЛОГИЧНИ ТЕРМИНИ - "ХРАНИЛКИТЕ"!!! ЩЕ СЕ Н******** ОТ СМЯХ, ИЗВИНЯВАМ СЕ..,А FEEDBACK КАТО ОБРАТНА ХРАНА ЛИ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЕДЕ, ИЛИ МОЖЕ БИ КАТО ПОВРЪЩАНО!!! Извинявам се много, но толкова смехории с такива преводи съм видял и чул за 17 годишната си работа в IT сектора....А сега да продължим сериозната си работа с джаджите на WordPress! Успешна работа! :)

  Elika:

  FEEDBACK=ОТЗИВ ИЛИ ОБРАТНА ВРЪЗКА :)

 • Може ли да поставим отметка на Видимост на сайта, докато стане готов?

  Александра:

  Здравейте, относно отметката Видимост на сайта за търсещи машини - ако бъде отметната тази опция, докато сайтът стане готов, и след това се махне, потребителите вече ще виждат готовия сайт и няма да бъде проблем, така ли? Т.е. можем да я включим, докато сайтът стане готов?

  Михаил:

  Здравейте, Сещам се за 3 варианта на решение: 1. чрез добавяне на безплатен плъгин Hide My Site (има платени опции в него, но работи и без тях) и съответно поставяне на парола за достъп до сайта (само парола - без потребителско име). След вписване на парола може да се разглежда сайта като гост - т.е. удобно за изпращане до определени хора, които да го видят докато се довършва без да са логнати (пълен гост тест). 2. отново чрез плъгин: underConstruction WordPress Plugin - тогава е скрит изцяло (имате достъп до админ панела). 3. добавяне на .htaccess файл в главната директория на сайта със съдържание:

  RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} (googlebot|bingbot|Baiduspider) [NC] RewriteRule .* - [R=403,L]

  При метод 3 е важно да знаете, че сайта ще бъде видим ако някой напише адреса, но реално ще бъде невидим за роботите (търсачките) и няма да бъде индексиран. Не забравяйте да премахнете след това този файл или поне това съдържание (ако има друго в него), защото няма да бъде индексиран никога.

  Има и вариант чрез защита на директорията на сайта чрез потребител/парола, което често може да бъде направено чрез хостинг акаунта (админ панел). Резултатът е сходен с вариант 1.

  Александра:

  Много Ви благодаря за помощта!

 • Каква е разликата между WordPress адрес и Адрес на сайта?

  Петър Панайотов:

  Здравейте, въпроса вече е зададен, но отговора не е насочен към него. Има ли значение дали са еднакви двата адреса и има ли нужда да се променя wordpress адреса по какъвто и да е повод ?

  Иван Цукев:

  Здравей, така зададен въпросът няма как да има точен отговор.

  Един сайт може да има адрес http://blog.aula.bg Инструментите за администрация на сайта биха били на адрес http://blog.aula.bg/wp-admin (евентуално това може да се нарече wordpress адрес).

  Но ако става дума за съдържанието на сайта - няма разлика между wordpress адрес и адрес на сайта. След като сайта е на wordpress то е едно и също.

  Иван Цукев:

  Тук има по-разширена дискусия: http://aula.bg/question/10421

  Все пак ще се радвам да уточниш въпроса си, за да мога да го отговоря по-точно, защото имам усещането, че просто не го разбирам :)

 • Как да се организират файлове

  Красимира Кръстанова:

  Здравейте, има ли възможност, освен по месец и година, изображенията да се подреждат и показват в папки по съдържание? Според мен, по-удобно е файловете да се търсят не по логиката на качване по дати, а по логиката на смисъл и съдържание, което имат. Ако да, как бихме могли да направим такива папки?

  Memo:

  Да, има възможност с google drive или с допълнително разширение!

  Красимира Кръстанова:

  Благодаря! Не ми се иска да използвам google drive, защото там имам различни неща, които се отнасят не само до информация, която бих искала да публикувам в сайта. Какво е допълнителното разширение, което може да се използва?

  Memo:

  Разширението NextGEN Gallery за изображение! Ако малко се боравите с разширението, ще откриете, как да си подредите изображенията, като цяло, както си искате по ден, месец или година. И предполагам същото разширение има опция да се качват изображенията и да се запазват по папки, в платената версия! Пробрайте! Успех!

  Красимира Кръстанова:

  Благодаря! Ще пробвам :)

  Красимира Кръстанова:

  За да се организират снимките в папки в Media Library, към темата трябва да се добави разширение: https://bg.wordpress.org/plugins/media-library-plus/

 • Как мога да корегирам настройки четене ?

  Tsvetanka Georgieva:

  Как мога да корегирам настройки четене допуснала съм грешка не съм оставила последна публикация и сега съдържанието е много малко Настройки за четене В блога се показват най-много
  10 публикации RSS потоците да показват последните 10 публикации За всяка публикация в RSS поток да се показва За всяка публикация в RSS поток да се показва Пълен текст Резюме

  Видимост на сайта за търсещи машини Видимост на сайта за търсещи машини Не позволявайте на търсачките да индексират този сайт Спазването на това условие зависи от търсещите машини.

  Иван Цукев:

  Здравейте, разбирам че сте се свързали и с колегите по отношение на вашия въпрос. Честно казано, не мога да го разбера. Думите се сливат, няма запетайки и точки и не се разбира смисъла на това което питате. Моля, за да ви помогнем, задайте въпроса си отново, ако може по-ясно и със скрийншоти.