Изображение за публикацията. Featured Image

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Изображенията ни НЕ трябва да са:
Ниски като височина
Дълги като ширина
Равни като ширина и височина
 
За какво служи инструментът Crop?
За скрийншот на екрана
За копиране на изображението
За поставяне на изображението
За изрязване на изображението
 
С кой бутон правим скрийншот на екрана?
PrintScreen
Caps Lock
Pause/Break

Въпроси и отговори

 • Защо не работи Print Scr?

  Марина Лазарова:

  Здравейте!
  На няколко пъти опитах да копирам изображението на екрана с бутона Print Screen, но не мога да разбера дали въобще копира. Когато се опитам да поставя копирано изображение в paint нищо не се случва. Дали не трябват някакви настройки за този бутон?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  Виж да не би клавиатура ти да е с second function бутона ( обикновено на бутона пише Fn ).

  Ако имаш такъв бутон има 99 % вероятност print screen бутона на работи в комбинация с този бутон т.е. Fn + Pri sc.


  Иван Цукев:

  Да, при някои лаптопи може да се наложи да се натисне функционалния клавиш (Fn) + Print Screen

  Марина Лазарова:

  Благодаря! Така вече работи.

  Жеко Тонев Тонев:

  Защо картинката не излиза върху публикацията, след като е обработена в paint?  Върху нея излиза хикс.

 • Може ли да се настрои...?

  Даниела Найденова:

  Може ли да се настрои Wordpress така, че когато добавяме връзка, по подразбиране да е поставена отметка за отваряне в нов прозорец, а не да трябва да чекваме всеки път?

  Лилия Ласкова:

  Здравей, Даниела. С отметката е по-лесният начин за отваряне на страницата в нов прозорец. Другият вариант е с писане на код, но отново ще трябва да го правиш за всеки нов добавен линк. Така че със сигурност ще е по-лесно за теб да си ползваш отметката.

 • Какво мога да направя, за да огранича (забраня) свалянето на качени от мен изображения в Wordpress сайт?

  Елионора:

  Здравейте, Искам да попитам как мога да защитя качените от мен изображения в Wordpress сайт? Възможно ли е да се забрани опцията "Save image as.."?

  Мария Балева:

  Здравей, със сигурност има плъгини, които могат да ти помогнат да реализираш тази опция. Провери тези два: Content Copy Protection & Prevent Image Save и WP Content Copy Protection & No Right Click . Като цяло не е много добре да инсталираш много на брой плъгини, защото сайта става по-бавен, а и преди да инсталираш нещо, проверявай доколко е читаво разширението.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Някъде във във въпросите и отговорите от този курс, за подобен въпрос инж. Цукев беше дал съвет да се инсталира приложение, което забранява десният бутон на мишката, което на практика осуетява възможността а Save As, но не мога да го намеря кое беше, а го търся и аз. Друг е въпроса че чрез обидно лесни прийоми такава защита може да се заобиколи.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Двуумях се дали е коректно да обясня как може да се "открадне" изображение въпреки защитите за които говорим. От една страна - това не е редно, от друга страна ще е наивно всички други заинтересовани да знаят, а обучаваните в Аула - не. По принцип по- лесно се свалят картинки от действаща страница с Mozilla. Тя различава и картинката на фона и позволява свалянето й. Докато напиша този отговор, случайно попаднах на следният сайт който е много удобен за илюстриране на това което исках да покажа: http://www.podoko.eu/?p=211 Ако отворим страничката с Google Chrome, едната възможност е да кликнем на изображението с десният бутон и да зададем "Търсене на изображението чрез Google. И наместо да си откраднем картинката, по възможност да я намерим в мрежата. Възможно е дори да я намерим с по- голям размер в пиксели, по- добро качество, както и без нанесени други означения на нея. Нарочно не споменавам за авторските права понеже така и така сме тръгнали да крадем картинка, но по принцип трябва да уредим и правата за ползване.

  Ако заредим страничката с Google Chrome, с Ctrl-U можем да разгледаме HTML кода на самата страничка. Познанията по HTML от курса за WordPress на Aula са достатъчни да направим това. С Ctrl-F включваме търсачката. Интересуваме се от картините - значи с търсачката търсим JPG, или JPE, или PNG или GIF - разширенията на популярните файлови формати. Маловероятно е да е в друг графичен формат. Каквато и защита да има - нали в края на краищата картинката трябва да бъде заредена в страницата, за да излезе на екран? Е ние търсим линка към нея. В лошият случай може да попаднем на друга картинка, но след няколко опита ще стигнем и до желаната. Не ми е известно да има начин на ниво хостинг да бъде забранен достъпа до картинките, но и да има - едва ли мнозина го знаят.

  И така - с Copy-Paste копираме линка в адресната лента на браузъра, зареждаме само картинката и даваме Запази изображението
  В единични случаи кодът на страницата не е достъпен с Ctrl-U за което има сложена някаква защита и излиза съобшение alert за това. Оказа се, че ако понахалстваме малко защитата все пак ни пуска и спира да издава съобшение. Ако не - по подобен начин можем да заредим страничката където е картинката в Mozilla. Да дадем Запази като --> Уеб страница - всичко

  А в папката където е това "всичко"имаме това:

  И си търсим желаната картинка измежду другите или в папките. Ако я няма там - преглеждаме HTML файловете за линк по вече обясненият начин с който и да е редактор - добра работа върши дори Notepad.

  В някой сайтове картинките са показани през Open Graph Протокол. И редовете, където са линковете съдържат OG:image - обикновенно такива са заглавните картинки, които Facebook показва за статиите. Въпросът е разгледан подробно в съотв. видеоурок на настоящият курс, сега говорим как да си "откраднем" картинка. Редът с OG:image се вижда на илюстрацията където съм показал линковете намерени с Ctrl-F

  Научавайки в настоящият курс как работят разширенията надникваме да видим дали ще намерим в кода думичката Plugins. Ако я има - тя е името на папката, в която са инсталирани разширенията на WordPress - значи сайтът е правен на WP и можем да видим какви разширения има инсталирани в него а според видяното да проучим кое може да отговаря за въпросната защита, която виждам в сайта.:

  Извън въпроса - по същият начин можем да видим и какви теми има инсталирани във WordPress сайта търсейки themes

  инж. Юлиан Ангелов:

  Всички разширения са описани в www.wordpress.org където има и вътрешна търсачка. Обикновено там работи и Google преводача за да прочетете по- лесно опианията им, но често те са само анонс. Освен проучване на разширенията от папката може и да се направи една "залъгалка" - да създадем един прозрачен (PNG формат) слой с големината на изображението за което искаме да защитим и да го надсложим върху истинското като му зададем висок z-index. Който иска - ще кликне с десният бутон, ще свали картинка, но тя ще е прозрачна като целофан. Ако не погледне на момента какво е свалил - после може и да е забравил къде беше сайта. А ако погледне - да си остане с приятната загадка защо има картинка, а няма нищо на нея. Това се прави с лекота на HTML, но във WordPress не ми се получава нормално стилирането с CSS и трябва да поработя над това - главно за други цели, а не за тая. От няколкото опита които направих имам чувството, че рзличните теми се отнасят различно към CSS и може би ще трябва да инсталирам разширението Page Builder by Site Origin което също се изучава в този курс, но как ще работи - зависи от използваната тема.

  Kocho:

  Аз пък да ви кажа - най-простият начин да си откраднеш картинка е да се натисне бутонът Print Screen, след това се отваря Paint се пейства, изрязваме каквото ни трябва и готово

  Краси Кръстев:

  :) Звучи супер, Kocho.

  Тук обаче един въпрос, на който не съм намерил достатъчно добро решение. Как бихме решили проблема с качеството на снимката направена от Print Screen. Да определено понякога снимките, които се поставят в някоя блог публикация, във форума както е тук, но ако ни трябва по-висока резолюция на изображението. Става дума за screenshot на каквото и да било.

  Ще съм много благодарен на мненията и препоръки.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Да, с PrintScreen се сваля, но се сваля цялото екранно изображение, след което трябва да "доуточняваме" картинката - да изрежем излишното около нея. понякога е закрита частично от банери... Зависи как е създадена страничката - възможно е картинката да е с доста по- голям размер в пиксели от това, което се показва на екран и всъщност да е по- качествена, а PrintScreen да отреже и това. Частично решение не проблема идва с използването на вграденият изрязващ инструмент на Windows (7 го има, XP - Не, а за Vista не знам)

  Той позволява да изрежем точно по контур желаната част от екрана, но се зарежда бавно и е тромав за ползване. ( Вместо него аз ползвам Ultrasnap Pro). След което имайки чистото изображение да го отворим като картинка с Google Ghrome (с Open As / Отвори със). Естествено, че Google Chrome ще го отвори, понеже той отваря изображенията в състава на страничката - ще отвори и единично изображение. А като го отворим - да опитаме по гореописаният начин да си намерим същото или доста подобно изображение с по- добро качество и да се придържаме към авторските права...

  Краси Кръстев:

  Благодаря, Юли.

  Интересен ми е проблема с пикселите.

  Иначе да се включа и аз с Snagit, която върши доста добраработа за PrintScreen -не е тежка, има доста инструменти, изрязва се определена част от екрана, може и видео да запишеш. С Snagit има един вариант пикселите, но ми интересно другите как биха подходили. Snagit я препоръчвам читава е. Естествено може да се използва и вградения snipping tool на windows

  инж. Юлиан Ангелов:

  Моля! :) Естествено с така заснето от екрана изображение не можем да направим чудеса с пикселите и първата ми работа би била да го потърся през Google Chrome както съм описал с илюстрация по- горе. Ако няма - тогава бих опитал (така, както е заредено в браузъра) да ивелича мащаба на показване с Ctr - + Браузърите имат някакви скрити алгоритми за интерполация на изображението и така успяват да го поразпънат в някакви граници без да става видимо по- грубо. А Ultrasnap Pro е резидентна, има горещи клавиши и се извиква без никакви менюта. Това позволява в повечето случаи да "заснемем" желаното без да развалим постановката на екрана отваряйки други менюта и е особенно ценно ако правим дипломна работа, описания на продукт или нещо такова. В много малко от случаите не съм могъл да заснма с него желаното защото се е променила формата на курсора или в това което правя участва клав. комбинация с Ctrl и извикването на Ultrasnap разваля това, което се вижда на екрана ( то е като да снимаш малко дете - докато извадиш апарата то те вижда и престава да прави това с което е интересно за заснемане)

  инж. Юлиан Ангелов:

  Виждам че съм пропуснал да спомена, че след увеличението с Ctrl + трябва да изрежа наново увеличеното изображение и ако не е пикселизирано да запиша него.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Само че в дискусията, ако и да изнесохме доста други полезни знания, ние поехме обратна на поставеният от Елионора въпрос - как да защитим изображенията си. И като се замисля - от това, че някой непрофесионално ще свали красива картинка за лексикона си или за десктоп не бива да правим трагедия. Той няма да я използва за стопански цели. А реална защита не от професионалисти, ами и от напреднали потребители няма... Може би разумното би било да се отработи с Photoshop (Аула има такъв курс)ненатрапчивото поставяне на "воден знак" или надпис на изображението с URL на сайта. Дори тогава от мое гледище е съблазнително картинката да е толкова хубава, че човека който си я свали да си я сложи за изображение на работният плот заедно с адреса на сайта и така адресът да му е винаги пред очите без да полагаме повече усилия за това. В полза на доработката с фотошопа (и стимул за записване за курса) е че можем да редактираме и подобрим качеството на изображението

  инж. Юлиан Ангелов:

  Известно време след тази дискусия се натъкнах не нещо интересно: В този сайт - http://www.168chasa.bg/article/5872204 картинките се свалят с лекота, но ТЕКСТЪТ е защитен. Ако опитате да копирате текст с Copy-Paste се копира нещо друго. Сайтът не е направен на WordPress - не можах да определя на каква платформа е, но не съм се и занимавал достатъчно, за да го проуча, но ефектът е интересен. За да сваля текста го пуснах за изпечатване на виртуален принтер DoPDF за който бях споменавал и във въпросите и коментарите на курса по Windows 10, след което прекарах PDF файла през Adobe Finereader, който от 10-та версия и нагоре работи и с PDF-и

  инж. Юлиан Ангелов:

  Пак в тая връзка:

  Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си. Компанията се оплака от интернет търсачката, защото изображенията ѝ могат да се открият и свалят твърде лесно без необходимия лиценз или разрешение, предава БНТ. След въведената промяна потребителите трябва да влизат в интернет сайта, в който е качено изображението, за да го свалят. Друга промяна, свързана със споразумението между „Гугъл“ и „Гети имиджис“, е премахване на опцията за търсене по изображение, която позволяваше да се намери версия на дадено изображение с по-висока резолюция или качество.

  http://www.pan.bg/view_article-5-419459-gugyl-ogranichi-svalyaneto-na-snimki-zaradi-sporazumenie-s-geti.html

  Vesela Hristova:

  Много полезна информация от инж. Ангелов! Благодаря. За копиране на текстове от часовите вестници ползвам някое от разширенията на Мозила тип Reader.

 • Защо не се визуализират преоразмерени снимки?

  Албена Христова:

  Защо вместо изображението което искам да вкарам в публикацията се появява бяло каре? Изображението е 592 КБ. Това се получава, когато преозмерявам изображението и в папката, в която сложих едно преоразмерено изображение - всички снимки вече излизат в подобно бяло каре и не могат да се публикуват. Къде може да е проблема. Направих лого, което поради същата причина не мога да публикувам.

  Албена Христова:

  Стана, получи се след като го направих няколко пъти.

  Минка бергова:

  Аз имах същия проблем (с някои снимки), когато ги преоразмерих с фотошоп. Същите снимки, преоразмерени по друг начин си ги качих на сайта. Не успях да разбера защо се получава така.

  Албена Христова:

  Днес пробвах с две изображения на които пикселите им бяха почти равни, а първото изображение WORDPRESS ми го качи отново като бяло квадратче. Това, което WORDPRESS качи като изображение беше запаметено с име на латиница, така, че това е проблема.

  Минка бергова:

  Да от името на файла е. Пробвах с един и същ файл. Веднъж именуван на кирилица и втори път на латиница. Първия път се появи като бяло квадратче, а втория път се отвори.

  Дарина Иванова:

  Именуването на файловете за интернет е по-надеждно, ако се използват само латински букви и цифри. За прегледност всяка дума в името се пише с главна буква (разбира се без интервали).

 • Защо да не пробвате полезна лека програмка за обработка на Print Screen изображения с опция за директно качване и изпращане на линк към него - LightShot?

  Primeintime:

  Споделям безплатна лека програмка, за Preent Screen, която има и опция директно да изпратиш линк към изображението, което копираш: PrntScr

  Иван Цукев:

  Препоръчвам и аз. Точно това използвам. Доста базова програмка, но безплатна и върши работа.

  SnagIt е друга такава, от която съм много доволен - вече с много повече възможности, но е платена.