Избор на хостинг

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Изисквания към хостинг за wordpress 

Преди да изберете хостинг компания, свържете се с тях и питайте на коя версия PHP и MySQL работи хостинга.

Минималните изисквания за Wordpress са:

 

 • PHP версия 5.6 или по-висока
 • MySQL версия 5.6 или по-висока

Повече информация има тук: https://wordpress.org/about/requirements/

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой доставчик предлага безплатен хостинг?
wordpress.org
ICN.bg
SuperHosting.bg
BlueHost.com
Google

Въпроси и отговори

 • Иван Цукев:

  Аз бих регистрирал домейна там, където се очаква да бъде по-голямата посещаемост. Например, може да е много популярен в България и малко посещаван в САЩ, въпреки че там има повече потребители.


  За това сайтът да е двуезичен има доста опции. Всичко зависи от целите на сайта, какъв точно е сайта и как е реализиран.

  Може да се направи bg.domain.com и en.domain.com
  Може да се направи domain.com/bg/ и domain.com/en/
  Може да се напррави така, че да няма промяна на адреса и domain.com при натискане на бутон да става на различни езици.

  Зависи от нуждите, това може да се реши понякога много лесно с инсталиране на едно разширение, което разглеждаме в следващите модули.

  Съветът ми е да започнете с основния език и в последствие да добавяте допълнителен език.
  Христина:

  Благодаря!

  Silvia:

  Извинявам се, че пиша под този пост, но системата не иска да публикува въпроса ми отделно.Може ли е да се ползва хостинг на моя компютър или wordpress и да се активира там истински домейн, който вече имаме платен, но не е направен сайт и няма хостинг. Благодаря предварително.

 • Защо ползвате три различни хостинг доставчици?

  Татяна Колева:

  Какъв е смисълът трите Ви сайта /както споменавате във видеото/ да се хостват при три различни хостинг доставчика и да плащате три пъти хостинг? 

  Иван Цукев:
  Ако правя сайтовете сега наведнъж, ще избера един хостинг.

  Но те са правени през годините, за различни проекти са, собственост са на различна фирма, на различни фирми се издава фактура и е имало различни причини да са на отделен хостинг.

  Също така, някои от тях надминават параметрите, които дават хостинг компаниите на първо ниво. Така или иначе или плащам два малки хостинга, или плащам един, но с по-високи параметри, т.е. по-скъп.

 • Защо меню Plugins липсва при инсталация чрез wordpress.org?

  Зорница Каракулева:

  Здравейте,

  При инсталация чрез wordpress.org достъпно ли е въобще меню Plugins? Пробвах с няколко теми, но при всички липсва...

  P.S. Бих била благодарна, ако препоръчате подходяща тема.

  Мария Балева:

  Здравей, да през wordpress.org раздела за пъгини е достъпен и не би трябвало да зависи от избора на тема, а да си го имаш винаги в дашборда. Провери дали не си влязла като потребител, който има ограничени права и не може да достъпи раздела за разширения или не си направила инсталацията през Wordpress.com. В .com няма плъгини.

 • Как да направя трансфер на сайт от Битнами в Хост.бг

  Емилиан Беляшки:

  Има ли възможност след като съм си направил сайт с Битнами, сега да го кача в Хост.бг. И дали трябва да купувам тема отново.

  Мария Балева:

  Здравей Емилиан, в сайта на битнами не е записано, че не може, така че не би трябвало да има проблем. Необходимо е да изтеглиш цялото файлово съдържание на сайта на твоя компютър, след което да качиш съдържанието в ново-активирания хостинг акаунт. Моя съвет е да се свържеш с host.bg и да направиш една консултация с тях. Успех в начинанието :)

 • Какво мислите за тази хостинг компания?

  Сияна Петрова:

  Какво мислите за комапнията https://www.prohost.bg/ , защото условията им са доста примамливи?

  Николай Коцев:

  Какво значи "примамливи"? 1 Цена 2 Предоставяно място 3 Какви технологии предоставя 4 Под чия юрисдикция се намира 5 Лесно ли се свързвате с отдел "поддръжка" 6 Други важни за Вас критерии.

 • Може ли да ползвам безплатен хостинг от wordpress.org?

  Татяна Илиева:

  Мисля, че когато се говори за безплатен хостинг се има впредвид wordpress.com. Греша ли?

  Jullian Angelov:

  Във www.wordpress.ORG може да се създаде безплатен хостинг, но ако го използвате не можете да инсталирате разширения и освен това някъде пишеше че може да има теми, които да не можем да ползваме.

 • Как, по какви критерии, да избера хост компания?

  Vicka Dimov:

  Здравейте! Как, по какви критерии, да избера хост компания? По-конкретно ме вълнува, ако искам сайта ми да е "пъргав" и достъпен за Европа (където има и англоговорящи) къде да го хостна?

  Vicka Dimov:

  пропуснах - щатите не ме вълнуват

  Irina:

  Колкото се може доставчикът (твоята хост-компания) да е чисто физически по-директно свързана със собствения си доставчик.

  Значи, интернетът има ядро в САЩ, от там започват нещата. И там има едно нещо, наричано ГРЪБНАК (backbone) на цялата мрежа - мощни сървъри, безотказно (я, не съвсем) захранване с ток, сигурност - това са наистина "плантации" от големи компютри в стерилни зали, много защити, най-вече наличие на ток. Чрез презокеански кабели се прехвърля в Европа и другите континенти, където също има хостинг-компании от 1-во ниво с подобни мерки за сигурност. Те обикновено предлагат услуги за "риселъри", по-рядко директно или поне е по-скъпо.

  Както в Щатите, така и в Европа можеш да ползваш хостинг-компания която е близко или отдалечено свързана с най-основното ниво на Нета или междуконтиненталната връзка.

  Как да разбереш точно тази чисто географска, а в допълнение и физическа свързаност?

  Според моя опит начините са два:

  По-повърхностният е, да четеш условията на хостването. Параметрите са трафик и обем информация, която можеш да качиш на сайта си. Това са техническите параметри. Може да има още, но тези са достатъчни. Това е съществено, затова ще ти опиша картинка: имаш тръба с определе цолаж и напор (дебит). Поредният търговец иска да изцеди максимум печалба, т.е. максимум клиенти, т.е. към основната тръба да върже колкото се може повече разклонения.

  Стана дълго, ще продължа в следващ пост.

  Vicka Dimov:

  Ирина, БЛАГОДАРЯ за отговора до тук. Не успях да разбера накъде е тръгнала последната ти мисъл, но ако правилно съм усетила - тръбата е с постояно сечение/дебит. Това означава, че ако преминаващата информация е много по-малка от това сечение, тази информация "препуска" или може изкуствено да бъде ограничи от доставчика. Картинката се променя обаче, когато по тази тръба се навържат много желаещи да "точат" инфо. Сечението се разделя на броя желаещи (пример,силно условен! - 1000 дебит; 5 потребителя > скорост 1000/5;; 150 потребителя > 1000/150). Така обаче може да се стигне до драстично спадане на скоростта и затова доставчиците се застраховат, като изрично подчертават, че посочената от тях скорост е ориентировъчна и зависи от....

  Irina:

  За дебита сте в 10-ката - точно това имах предвид.

  Иска ми се да ви покажа с картинки как да се ориентирате кой къде е в "играта с тръбички" като ползвам податката на инж. Краси Кръстев, но малко трудно се справям. А след малко и домашните ми задължения ще ме отвлекат в друга посока.

  За намиране на инфо за хостинг-компания (или който и да е сайт) ползвам Who is на този адрес (има и други, а това е само пример): http://cqcounter.com/whois/domain/securepaynet.net.html

  [Няколко пъти ми се загуби текст, тъй че малко тромаво ще си изградя отговора, моля за търпение]

  Прекъсвам, за да видя как изглежда отговорът ми дотук.

  Irina:

  Налага ми се да направя пауза.

  Прегледай какво предлага TraceRoute при избран сайт - отгоре има табличка, отдолу - карта. Най-отдясно на табличката е разстоянието от извора до мястото, от което черпиш Интернет.

  Колкото по-кратка е табличката - толкова по-близко си до извора. Картата отдолу дава илюстрация.

  Направи го за трите доставчика, които ползва Аула (описани са около 3-тата минута на урока). Има нещо интересно и неочаквано за мен.

  Ще коментираме утре :-).

 • Коментар по отношение на домейните?

  Irina:

  Това е само проба, в следващия коментар ще бъде по същество.

  Irina:

  Всъщност искам да направя коментар, а не да задам въпрос.

  Обикновено хостинг-компаниите предоставят безплатна регистрация на домейн (име на сайта, съответно с букви и разбираемия начин за мрежата - с цифров код) при хостване при тях. Регистрацията на име обикновено се прави за периода за хостинг - около година-две са обичайните планове и се подновява след всяко подновяване на договора за хостинг.

  Всъщност регистрацията на домейн (име на сайта) е отделен разход (и действие), макар и да не е голям. Информацията ми е отпреди 3-4 години, но предполагам, че няма съществена промяна. Скъпи са имената на сайтове с разширение com (комерсиални) - от порядъка на 12 USD на ГОДИНА. Прави се при "РЕГИСТРАР" - директно или през хостинг-компания. Хостинг-компаниите имат пълен набор опции.

  Може първо да се регистрира домейн (име на сайта) при Регистрар, но за време от порядъка на 10 години (120 USD максимално), което е по-малко от 200 лева вложение. След това да се избере къде да се разположи съдържанието (хостинг). Това е за дългосрочни проекти.

  Съдържанието може да се държи на собствения компютър, но на него трябва де се инсталира уеб-сървър - има безплатни. Това е малкото "главоболие". Голямото е защитата, поддържането на резервни копия, както и това, че за да се вижда сайтът в мрежата, компютърът ви трябва да е денонощно включен! Дори, когато спре токът :-), т.е. UPS със мошщни батерии. А те струват скъпо.

 • Как да задам въпрос в Aula?

  Irina:

  Ако Пак проба. Сори, но това е един от начините, по които се уча. (Първият въпрос под темата НЕ започва с фразите, предложени в карето отгоре).

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  тук: Задаване на въпроси и отговори към курс има кратко видео как да зададете въпрос

  Тук: Markdown има малко пояснение по вмъкването на снимки в коментари и теми.

  Надявам се да са Ви от полза.

  Irina:

  Благодаря! Клипчетата не отговарят на въпроса ми, но ми бяха изключително полезни.

  Все пак - успявам да осъществя комуникация, макар и малко тромаво :-). Ще свикна със средата и изглежда, че ще ми хареса.

  Краси Кръстев:

  Радвам се че са препратките са били полезни. По отношение на въпроса, мислех че изпитвате затруднения по отношение на задаването на въпроса и двете препратки уточняват именно това.ОК, мисля че ще свикнете с форума и всичко ще е ОК :).

  Irina:

  Ще се справя, макар и със затруднения.

  Проблемът ми беше, че пиша текст за въпрос, а системата не ме пуска да го публикувам и да създам обяснението.

  Ще свикна с форума - неминуемо е. Просто тук ми харесва. Е, ще създам малко притеснения на досегашните разговарящи, но предполагам че всеки е минал подобен път.

  Благодаря на всички за съдействието.

  Краси Кръстев:

  По отношение на това че системата Ви изхвърля, се дължи най - вероятно на това че неполълвате някое от полетата (било то полето с въпроса или пък полето с описание на въпроса) или пък в горната част там където задавате въпроса не използвате някоя от ключовите думи за започване на въпрос - Как, Защо, Къде...

  Ще свикнете, във форума е интересно :).

 • Какъв хостинг да избера за сайт на малък бизнес с еднаква посещаемост от България и Русия?

  Елина:

  Домейнът е .com. Важно ми е сайта да се вижда еднакво добре и в България, и в Русия (Санкт Петербург, Москва), като двете държави са еднакво приоритетни.От второстепенна важност са Австия и Холандия.

  В такъв случай добър избор ли е български хостинг или има по-подходящо решение?

  Боряна Велева:

  Привет, Елина! :)

  Предполагам, че под "еднакво добре" се има предвид скорост за свързване. Важно е, че това не е единствения фактор, който оказва влияние при скоростта на зареждане на дадена страница от различни дестинации. Друг фактор - броя на прикачвания, докато се стигне до целта. Затова може да се използва и допълнителна услуга, (освен споделения хостинг) - CDN.

  CDN (content distribution network) мрежите представляват мрежи от сървъри, разположени на различни дестинации по света, като основната цел е да подпомагат скоростта на зареждане през различни локации.

  Има хостинг компании, които предлагад CDN безплатно към своя "абонаментен план". Бих препоръчала ICN.BG

 • Трябва ли

  Михаела:

  На SuperHosting трябва ли там да се плаща нещо освен платения курс за wordpress

  Сърджан Тодоров:

  Разбира се, че трябва.