HTML. Базови знания за нуждите на Wordpress

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Съвети

Научаването и използването на базов HTML и CSS ще ви помогне да сте по-гъвкави в създаването на уеб сайтове с Wordpress. Те обаче не са задължителни, когато използвате Wordpress и научаването им е по желание. 

 
 
 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво се получава, когато не сме указали encoding-а в head частта на нашата html страница, и въвеждаме текст на кирилица?
Текстът не се показва на мястото, където се предполага, че трябва да се намира.
Тестът се показва под формата на странни символи.
Тестът е с различен цвят и шрифт.
 
Можем ли да добавяме изображения в html страница?
Не, html се използва за създаване на страници само с текстово съдържание
Да, html поддържа тази възможност
Зависи от изображението
 
Кое от изброените НЕ е вярно за тага ?
Дефинира тялото на страницата както трябва да се вижда
Дефинира фон на страницата
Дефинира размер и цвят на текст
Дефинира началото на нов параграф

Въпроси и отговори

 • Мария Балева:

  Здравей, Ивелина може да изтеглиш .html страницата, за да видиш най-ясно всички тагове и как е създадена страницата.

  Мартина:

  За съжаление мета тага не се вижда от html страницата. Може ле да изпишете мета тага за кирилицата?

 • Евелина:

  Разбрах!Смених шрифта и проблема се реши.

  Евелина:

  Явно не е било от шрифта,пак се получи.Незнам какво не правя както трябва или по-точно какво съм направила,че на текстовия редактор да не ми се появяват HTML кодовете.

  Diana Siteva:

  html файла отвори с notepad

  Николай Коцев:

  Отдясно има 2 бутона - Визуален редактор/Текстов редактор

 • Мога ли да си направя дъщерна тема както е основната? Какви са изискванията за дъщерна тема? Лесно ли се създава дъщерна Тема?

  Rumen Gotsev:

  wordpress версия 4.5.2 - година 2016. Да покажете един модул как се създава дъщерна тема в Wordpress. Много ви благодаря! вие сте най добрите!

  Иван Цукев:

  Здравей,

  този урок е за дъщерна тема: http://aula.bg/wordpress-sazdavane-na-dashterna-tema-child-theme

 • Тодор Тодоров:

  За какъв бутон искаш? С иконка ли или да е с текст?

  Живко Казаков:

  Това може да се направи с двойка линкове. Единият е в началото на HTML файла - Бутон Начало и другият на края на файла - Бутон Към началото

  Като единият линк трябва да сочи (href='#end') към името (name='end') на другият. "Бутон Начало" и "Бутон Към началото" могат да бъдат текст или изображения.

  Живко Казаков:

  Очаквах да изглежда малко по-различно :)

 • Може ли

  Jullian Angelov:

  едно допълнение? При работа с HTML в текстовият редактор WordPress е леко капризен към синтаксиса понякога дори за излишни интервали в кода. Поддържа стандартен HTML, но ако дописваме нещо ще трябва да проявим търпение и да го добавяме и тестваме контейнер по контейнер и даже таг по таг. Освен това на няколко пъти работещ и изтестван код ми се провали само защото след като съм го публикувал не затворих страницата която правех, а оставих компютъра да работи при отворена страница и се заех с друго - не на компютъра. Възстанових го от архивните копия описани в уроците как се редактират публикации, но след време по подобен начин се случи отново и отново.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Вече разбрах как се проваля HTML код. Аз работя на хостинг от SUPERHOSTING.BG с инсталирана тяхна версия на WP. A кодът се проваля след като е написан в текстовият редактор и премина обратно във визуалният редактор. Обикновено изчезват отварящ и затварящ таг, но понякога изчезват заедно със съдържанието между тях. Ако запазя ( обновя) страницата и изляза от нея без да я пипам повече - работи и не се разваля. При влизане тя си е пак в текстов редактор и ако не мина във визуалният редактор - остава да работи, дори и да съм я променял. Засега нямам друго решение по проблема, освен да копирам кода на страницата в текстов режим с Ctrl-A, да я изтествам на друг предварително отворен браузър и ако е ОК да изляза от нея, а ако не - да върна копираният код. Междувременно с HTML се запознах по- обстойно в курса на Аула по HTML / CSS. Някой елементи от синтаксиса WP не ги възприема - например игнорира тага ( вероятно и други), a при опит да вкарам в кода ( в текстов редактор) мета тагове - WP видимо ги възприема, но те не работят. Като надникнах в кода на страничката се оказа,че WP е вкарал мета тагът в таг параграф и се е получило

  и тагът не работи. Но при повторен преглед в кода на текстовият редактор всичко изглежда както би трябвало да бъде. В крайна сметка ползвайки Yoast не можах да вкарам мета таг с ключови думи и не мога да популяризирам сайта, което го обезсмисля като сайт. Не съм правил по- задълбочени опити да изградя реална страничка с помощта на разширението Page Builder защото там така и не успях да използвам CSS стила с който иначе се справям с лекота след курса HTML / CSS на Аула + още четене и практика.

 • Може ли да ми дадете мета тага за кирилица? 

  Мартина:

  Първо искам използвам възможността да ви благодаря за хубавия курс. Моля да изпишете мета тага за кирилицата, тъй като не мога да го видя на видеото нито го виждам в .html файла като го отворя с Ctrl+ Shift+ I /Developer tools на Chrome/.

  Ivan Pukov:

  За да ти стане трябва да я настроиш на windows-1251(кирилица) или UTF-8(универсална). За да го направиш трябва да напишеш ето този код:

  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8>

  или този:

  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251>

  Напиши някой от двата кода в секцията head ето така:

  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251>
  Мартина:

  Благодаря.