Основно изображение на публикациите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как е препоръчително да се копира текст във визуалния редактор?
Copy - Paste
Copy - Paste as Plain Text
Copy - Paste Special
 
Кой редактор се препоръчва за употреба?
Визуален редактор
Текстов редактор
Няма разлика между двата редактора
 
Какво НЕ е препоръчително да правим при публикуване на нов текст?
Предварителен преглед на публикацията
Форматиране на текста в редактора
Добавяне на основно изображение
Да правим директно copy - paste на готовия текст

Въпроси и отговори

 • Това ли са всички възможности за форматиране, които предлага визуалният редактор?

  Зорница Каракулева:

  Има ли възможност за двустранно подравняване, промяна на шрифта и размера на текста, оцветяване на текста, други видове булетии и др.?

  Мария Балева:

  Здравей Зорница,

  в приложеното изображение може да видиш бутончето, от което да избереш допълнителните опции за форматиране на текст. От тази лента може да подравняваш текста двустранно, да сменяш цвета, да поставяш подчертаване и да промениш стила на текста (параграф, заглавие1, 2 и т.н ).

  Всяка тема си има по подразбиране добавени шрифтове. Има различни шрифтове и настройки, като дебелина, цвят и подчертаване, спрямо това къде ще се показва текста- заглавие, подзаглавие, основен текст и др. . За това когато правиш публикация не може да смениш шрифта, защото wordpress използва шрифта, който е вграден в темата. Мисля, че може да смениш този шрифт от настройките на темата (в някои теми това е в настройки или изглед тема и typography).
  Ако все пак държиш в самата публикация да промениш шрифта има плъгини (разширения), които може да инсталираш, но това може да натовари сайта ти. Имай в предвид, че не всички шрифтове работят с кирилица.

  Надявам се, че съм била полезна.

  Зорница Каракулева:

  Мария, много благодаря за своевременния отговор и полезната информация :)

  Peter:

  На мен във фейсбук ми излезе линк от Аула за плъгин - poetica, за който пишеше, че подобрявал възможностите на визуалния редактор, по-специално за вмъкване на форматирани в уърд текстове.

  Анета Михайлова:

  Мария, много благодаря за този отговор.

 • Мария Балева:

  Здравей
  Ивелина,

  В този урок все още се използва темата, която е по подразбиране веднага след инсталация на wordpress, същата тема ли използваш или работиш с друга?

  И при мен имаше същия проблем, но той се появи на различна тема. Виждах изображението в раздела „Основно изображение“  в публикацията, но не се визуализираше в сайта.

  При мен проблема опираше до настройване на темата. Просто трябваше да и задам настройка да визуализира Основното изображение. При всяка тема е различно, дори при някои не е въобще необходимо да се настройва, както в темата от курса. В моята worpress тема разреших проблема от настройките в темата, потърсих Dynamic images  и след това Automatic Image Thumbnail  и го включих. Ако работиш с друга тема, потърси и в твоята тема къде са настройките за изображения в публикациите. Може да провериш в документацията на темата.

  Ivelina:

  Много благодаря, действително с друга тема излезе. Ура! :) Много хубав курс! Браво на вас!!!


  Miroslava Camburova:

  може ли да се  редактира самата снимка. Като размер,можели да се работи по нея вътре в Wordpress, да се намалява или увеличава, дасе мести нейното местоположение?

  Светла:

  Много благодаря! Много хубав курс! Браво на вас!

 • Мария Балева:

  Здравей Евелина,

  Не съм сигурна защо не ти излиза като опция при натискане на десния бутон, но може да не си кликнала в полето, в което се слага текста. Този проблем може да се получи, ако се опитваш да кликнеш някъде по средата на страницата. Пробвай при мигащия маркер съвсем в началото при набора на текст. Но ти предлагам да пробваш следното нещо - натисни CTRL+Shift+V.

  Това е клавишната комбинация, която отговаря на Paste as plain text, или включи бутона за тази цел. Когато е включен този режим, всеки един текст, който поставяш, ще губи предварително създаденото форматиране от word или от друг текстов редактор.

  Даниела Найденова:

  Paste as plain text липсва като опция при ползване на mozilla, излиза при отваряне на страницата в chrome, но клавишната комбинация Ctrl + Shift + V работи при всички браузери :)

  Живко Казаков:

  Аз работя с FireFox и при мен има само опцията paste. Обаче, комбинацията Ctrl + Shift + V не работи по очакваният начин. Вместо да изпълни Paste as plain tex, тя отваря нов прозорец - Blockable items on current page. Решавам си проблема, като пейстна копираният текст в notepad. От там пак го маркрам целия и го копирам в редакторът на WordPress.

 • Даниела Найденова:

  Опцията за преглед е в дясната част на страницата, под "Публикуване".

  Hristiqna:

  Ооо да видях я, много благодаря :)

  Наталия:

  И при мен не сe появява винаги меню с Paste as plane text. Вече знам кога се появява, кога не. Клавишната комбинация би била полезна винаги. Но пък се забравя...:)) Но пък текстът с форматирането от word всъщност беше добре.

  Даниела Найденова:

  Разминаването идва от ползването на различни браузъри :) Хората ни казват в началото на всеки курс: "за да избегнете технически проблеми, ползвайте chrome" - но аз упорито отварям всичко през mozilla, защото ми е по-удобна :))

 • Може ли  файлове- снимки JPG?

  Mihnev:

  Защо след като качвам в тестовият Wordpress снимки не ми ги приема като изображения излизат като качен файл но не се визуализира изображението и не излиза в публикацията.

  Тодор Тодоров:

  Може би снимката ти е с друг формат. Използвай фотошоп и смени самата компресия на снимката в .jpg след това пак я качи.

  Mihnev:

  JPG. е формата с който работя. Големината на файловете е около 5mb. Дали проблемът не е в това?

  Irina:

  Главните букви на разширението на картинката създават проблем. Трябва още на твоя комп да ги смениш с малки.

  инж. Тодор Тодоров:

  Да, голяма е. С голяма резолюция ли е? Намали я на по-малък размер и тогава ще стане :)

  инж. Тодор Тодоров:

  Не е от буквите на формата ;) във фотошоп всички формати са с големи букви. За да не я чете идва тежка за браузера, а от там идва и забавянето и нечетливостта на файла. Гледай да качаш снимки, които са с малък размер на файла. Но има една подробност, че във фотошоп има няколко разширения на JPG. Ти кой избираш? Този ти е нужен: JPEG ("JPG; JPEG; JPE") :)

 • Защо ми изписва грешка

  Mihnev:

  Значи при качването на снимка в JPG ми изписва / HTTP грешка /

  Божан Ганев:

  Защото файлът е по-голям от 2 MB.

 • Защо ми изписва грешка

  Villy:

  При качването на снимка JPG ми изписва / HTTP грешка / (снимката е малка)

  Tanya:

  Намерих статия, обясняваща възможните причини за HTTP error. Ето линка: https://themeskills.com/fix-http-error-when-uploading-images-to-wordpress/ . Там освен да намалите размера на изображението в мегабайти се препоръчва и да намалите размерите в пиксели - не повече от 2000x1500px. После да опитате да смените разширението на файла - от .jpg на .png и пак да опитате да качите изображението. И така нататък - прочетете самостоятелно.

 • Как да форматираме Уърд <> УПрес

  Irina:

  УПрес чудесно "чете" форматите от Уърд, стига да са направени със стилове. Т.е. профи форматиран текст в Уърд + профи зададени h1,2... в css-а на УПрес е вярното решение.

  Иван Цукев:

  Здравей, трябва да се внимава :)

  Принципно е много удобно, но изисква коректно форматиране в Word. Иначе може да се "омаже" HTML-а доста сериозно.

  Препоръката ми е винаги като paste-ваш текст да поглеждаш текстовия редактор и да проверяваш дали е чист HTML-а.

  Ето пример за една наша статия, която е публикувана, но при paste HTML-ът не е чист. Тук не е толкова проблем, но често става доста по-зле. Това трябва да се избягва

  Irina:

  Задължително е в Уърд да НЕ е прилагано директно фарматиране, т.е. всичко да идва от настройките на стила.

 • Защо бутона Избор на файлове не работи?

  Miglena Dimitrova:

  Защо когато искам да заредя картинка и когато натисна бутона Избор на файлове не се отваря нищо, сякаш бутона не работи? Не съм сменяла темата

  Иван Цукев:

  Здравей, виждам че си задала няколко въпроса, но колкото и да имам желание аз или някой друг да ти отговор - просто липсват детайли, които да ни подскажат къде е проблема.

  За да можем да ти отговорим, моля те, изпрати скрийншоти, какви плъгини и тема ползваш, по-подробно описание на проблема, най-добре линкове към сайта (ако е в Интернет).

  Комбинациите между плъгини, теми и настройки са безброй, за да можем да разберем къде е проблема от два реда описание.

  Miglena Dimitrova:

  Имам сайт на сървъра, но няма почти нищо на него защото следвам уроците и го правя в същото темпо. Използвам същата тема като на урока, защото още не съм избирала друга нито пък плугини. Отивам на медия-прибави-и кликвам на бутона Избери файл и нищо не се отваря, става син, но нищо повече http://natureolh.club

  Иван Цукев:

  Пробвай през друг browser - Firefox/Safari, дори Internet Explorer.

  Пробвай през друг компютър.

  Ако на всякъде не работи - свържи се с хостинг компанията за помощ

 • Как мога да форматирам заглавието?

  Анета Михайлова:

  Курса е много интересен, работейки изникват въпроси. Не можах да подредя текста както аз искам. С точно определена големина на отстъпите. Също така не мога да сменя шрифта.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Доста често това се коригира с писане в HTML кода през текстовият редактор ( вдясно от визуалният), но при някой тагове темата на WordPress проявява капризи, а и не се знае дали няма след обновление на темата или WOrdPress да ни изненада. Стилирането на надписа обикновено не е трудно, но с отстъпите може и да има проблеми.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Заглавието (както беше казано във видео уроците) винаги е в таг

  <

  h1>, простият вариант е да намерим изредените CSS стилове h1 до h6 и да променим стила. Но при първо обновяване на темата промените ще отпаднат. Добрият вариант е да направим дъщерна тема или да използваме допълнителният CSS от настройките на темата. Изготвянето на дъщерна тема е разгледано в уроците за WooCommerce, а как се работи с допълнителният CSS трябва да се прочете описанието на темата.

  Анета Михайлова:

  Благодаря!

  Живко Казаков:

  Мисля, че е най-добре ще е да използваме CSS в комбинация със style атрибутът в самият таг - h1 примерно. Приоритетът на style e най-висок и промените, които може да направи онбовяването на темата, ще бъдат презаписани със зададените от нас. Не съм пробвал това, обаче.

  Анета Михайлова:

  Много благодаря!

 • Как да платя за един месец за домейн за сайт направен с Wordpress?

  Димитър:

  Има ли сайт който да предлага плащане за домейн месец за месец? Може ли да ме насочите? Благодаря!

  Ралица Красенова Николова:

  Домейна се плаща за година.

  Димитър:

  Благодаря!

 • Къде ми е лентата с инструменти за текст?

  Албена Христова:

  С версия 4.9.1 съм, но визуалния редактор, който е под бутона: " Добавяне на файл " го няма.

  Албена Христова:

  Когато стартирам програмата - тя се отваря в INTERNET EXPLORER и затова нямам визуален и текстов редактор. какво да направя, за да се стартира програмата в CHROME ? Благодаря !

  Буряна Пенкова:

  Трябва да направите Chrome дефолтен браузер. Отваряте Settings в Chrome, търсите Default browser и натискате Make Default. Така всички линкове ще се отварят с Chrome.

 • Защо

  Willy Georgiev:

  Защо нямам опцията "Paste as a plane text" ? Имам само Paste. Благодаря.

  Ivailo:

  Ограничен брой шрифтове , кодировки ...

 • Защо нямам опцията "неномериран списък" и някои други от опциите? 

  Nikoletad:

  Не мога да разбера къде да намеря тези опции или въобще липсвам на тази версия. На версия 5.0.3 съм.

  схйл: ZhelyoЖельо Стоянов:

  маркира се текста,, отива се в промяна вида на текста и се избира списък

  Константин Петров:

  На параграфа като цъкнеш, първия бутон в ляво, и там има списък.

 • Как да махна Остави коментар - не го искам това изобщо!!!

  Damyann Christoff:

  Тази опция не я искам да се появява!!!

  Разгледах цялата секция за дискусии - освен това, че ТУК (на снимката долу) НЯМАМ отметка - не виждам как се премахва тази опция. Наистина добър съвет е да не използваме коментари, но това нещо Leave a comment няма ли начин да се махне?

  Damyann Christoff:

  Вероятно трябва да сменя темата на Wordpress… Нали? :-)

  Ivan Pukov:

  Не е задължително , може да се поровиш из css на темата - не е препоръчително , но може да използваш и plugin . Препоръчвам този https://wordpress.org/plugins/disable-comments/ лесен е за използване и решава този проблем на почти всички версии ( без най-старите ест) . Ако имаш някой plugin за защита , SEO или оптимизация - то в тях също има отметки с подобни функционалност...

  Константин Петров:

  Според мен само ти го виждаш това.

 • Защо не се визуализира целият редактор

  Красимира Кръстанова:

  Когато добавя "нова публикация", при мен не се визуализира редакторът, а се появяват само отделни инструменти за работа

  Красимира Кръстанова:

  След като прегледах въпросите и отговорите на/от другите потребители, разбрах, че просто нямам инсталиран плъгин, което направих и сега си имам редактор/Editor.

  Таня Тотева:

  Кой е този плъгин?

 • Защо имам син филтър на калената снимка

  Ивалина Иванова:

  Успешно качвам снимка към публикацията. Отстрани снимката се визуализира нормално, но като я отворя с preview, снимката все едно има син филтър и става значително по-тъмна. Имате ли идея от къде може да се получава този ефект?

  Rumen Gotsev:

  Проверете дали правилно сте качили снимката.

 • Как се добавят снимки в wordpress.com?

  Станислава:

  В сайт на wordpress.com може ли да се добавят повече от една снимки на публикация? Снимките могат ли да се оразмерят или винаги са на цял екран? Имат и филтър, може ли да се махне? Такъв ли е само видът на сайт, направен в wordpress.com?

  Станислава:

  Получих отговорите с напредването на уроците. Много полезен курс. Благодаря Ви!

 • Защо вашата страница е подредена ?

  Tsvetanka Georgieva:

  Вашата страница е много подредена ,вляво е колонката с архиви , коментари и др ,а при мен са много разпръснати, Каква е причината? В моята явно по нова версия нямам визуален и текстов редактор.Мога ли да го сваля някъде това иприложение и да го кача на моя Уордпрес ,защото ми е много трудно да ряботя

  Иван Цукев:

  В седващите уроци ще сменим темата и всичко ще се уеднакви визуално. Малко търпение. Разликата идва от това, че при вас по подразбиране е различна темата.

 • Защо,когато кача снимка тя става синя?

  Християна:

  ще приложа и втора снимка от къде качвам по конкретно снимката ,къде бъркам ?Етикети– картинка на публикацията в десния ъгъл

  Росица Стоянова:

  И на мен ми става синя с конкретна тема, когато сменям темата, се оправя.

  Константин Петров:

  Християна здравей. Първо пробвай с друга тема, или опитай да го промениш от настройките. И второ, понеже виждам че горе долу вървим еднакво в уроците, и версията ни е еднаква Wordpress 5.3 , та да не пускам нова тема, вижда; ли си някъде бутона за текстовия редактор, защото аз не го намирам? благодаря.

 • Защо при мен няма визуален редактор?

  ЗОРНИЦА ЙОНЧЕВА:

  Защо липсва визуален редактор? Виждат се само опциите за текстовия. Може би трябва да направя нещо?

  Константин Петров:

  Изображението е много малко и нищо не се вижда. Направи Prt sc принт скрийн, и тук дирекно постави с ctr+v. Тогава ще имаш по голям шанс ,някой да ти помогне.

  ЗОРНИЦА ЙОНЧЕВА:

  Мисля, че точно това направих :) а и се вижда съвсем ясно, че редакторът е един.

  Иван Цукев:

  Здравей, има много варианти, ето няколко идеи:

  1. провери, дали не ти е изключен от профила

  2. Дай hard refresh. Става с CTRL + F5 Някои хора са се оплаквали, че изчезва при слаба Интернет връзка и може да не се е дозаредила страницата.

  3. Провери тези решения (изискват повече технически умения) https://wordpress.stackexchange.com/questions/126110/visual-editor-missing-server-side-problem-how-would-you-debug-it/126156?utm_medium=organic&utm_source=google_rich_qa&utm_campaign=google_rich_qa

  https://www.medinaminds.com/wordpress-visual-editor-not-showing/

  https://wordpress.org/support/topic/visual-editor-not-showing-7/

  ЗОРНИЦА ЙОНЧЕВА:

  Благодаря!