Какво да правим, ако сайтът се "развали" след инсталиране на тема или разширение

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кога сайтът може да се "развали" след инсталиране на тема или разширение?
Ако използваме най-популярните разширения.
Ако използваме разширения, които са свалени от други потребители най-много пъти.
Ако се получи конфликт при инсталиране на няколко разширения едновременно.
 
Как може да деактивираме разширение, ако то блокира сайта и администраторския ни панел?
Като намерим папката на самото разширение в съдържанието на директорията, където е Wordpress, и променим името на папката. Това автоматично води до деактивиране на разширението.
Като изтрием разширението от администраторския панел.
Като изберем от администраторския панел бутона "Деактивирай".

Въпроси и отговори

 • Как да оправя сайта

  Асен Петров:

  След ъпдейт на Wordpress, всичко на сайта ми изчезна. Или по точно картинките които трябва да се показват вече не се показват иначе визуално на пръв поглед структурата на сайта и вписаните неща са си ок но всичко що е свързано с появата на картинка го няма и на негово място е само бял фон.

  Peter:

  Ако не си свалял резервно копие при теб, най-добре се свържи с админите на хостинга, да опитат да ти върнат предишно състояние от бекъп.

  Асен Петров:

  С малко повече главоблъсканици намерих решение. След като ъпдейтнах и самата тема всичко си дойде на мястото. Тия ъпдейти са много кофти работа. Вярно че с всеки ъпдейт се подобряват нещата но в същото време може да ти съсипят целия труд.

  Rumen Gotsev:

  Най-доброто решение е да се научим на HTML, CSS, Javascript и PHP програмиране, след което ще можем да си правим дъщерна тема като я направим на локалния компютър по следния начин:

  1. Избираме съответната тема. Например: ColorMag.
  2. Отиваме в папка wordpress - wp-content-themes-
  3. създаваме нова папка и я наричаме: twenty-fifteen-child
  4. отваряме новата папка twenty-fifteen-child
  5. в същата папка създаваме документ с Notepad++ с файл stylе.css.
  6. вмъкваме това:

  /* Theme Name: Twenty Fifteen Child Theme URI: http://example.com/twenty-fifteen-child/ Description: Twenty Fifteen Child Theme Author: John Doe Author URI: http://example.com Template: twentyfifteen Version: 1.0.0 License: GNU General Public License v2 or later License URI: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html Tags: light, dark, two-columns, right-sidebar, responsive-layout, accessibility-ready Text Domain: twenty-fifteen-child */ 7.запазваме файла Ето източника: https://codex.wordpress.org/Child_Themes. ...това се вижда много сложно... Намерих още един източник за създаване на подтеми, който е много по-ясен: http://code.tutsplus.com/tutorials/child-themes-basics-and-creating-child-themes-in-wordpress--wp-27475. Успех!

  Живко Казаков:

  Преди ъпдейт, е почти задължително, да се прави бекап. Защото, като се наложи да се прави рестор, е добре да има нещо, което да се ресторне :)

 • Може ли да „влизам“ в сървъра на хостинг доставчика ми?

  Радослав Станчев:

  Може ли да „влизам“ в сървъра на хостинг доставчика ми, само през браузъра или е задължително (или желателно) да ползвам друг софтуеър (ФайлЗила - примерно)?

  Живко Казаков:

  "Влизането" в сървъра на доставчика, всъщност предствалява "влизане" в твоята зона. То се осъществява от програма, която е инсталирана на сървъра и дава достъп към много функции - управление на имейли (създаване и триене), управление на бази данни и т.н. Едно от тези неща е достъп до файловата структура. Това са директориите и поддиректориите в които са файловете ни. Достъпът до тях се осъществява чрез протокол за трансфер на файлове (File Transfer Protocol). ФайлЗила е една FTP (File transfer Protocol) програма, която обаче е инсталирана на нашияткомпютър и се актуализира много често. Когато имаме за цел само да работим с файловата система на сайта си, ползвенето й е силно препоръчително. ФайлЗила е може би най-разпространената FTP програма и е безплатна. Освен нея, почти всеки редактор предлага достъп до файловата система на сайта ни по FTP протокол. Например Notepad++

  Радослав Станчев:

  Благодаря за дългия отговор! Всъщност, важното за мен е, че ползването на токова програма е „силно препоръчително“. (Това беше въпросът ми!) Щом е така - доверявам се и ползвам програма... Още веднъж благодаря за труда, който сте си направили!

  Ivan Pukov:

  В зависимост от това , кой е hosting provider и каква платформа използва, може да влезнеш през browser-a си да управляваш услугата си , без да е наложително да инсталираш какво и да било. (разликата е че във външния вид и различното разположение на функциите , но в повече случаи са почти еднакви и лесни за ориентация. През browser е малко по-тромаво за работа и че при един crash на страницата или загубата на интернет , губиш промените и създаваш грешки. Но ако за кратки промени или редактиране е идеално :)

 • Как да процедираме ако по време на инсталация YOAST се счупи?

  инж. Юлиан Ангелов:

  да процедираме ако се случи следното: на работещ сайт инсталирах Yoast. Но по време на инсталацията тя е счупи. Самият Yoast работи, но не може да се активира. Не могат да се инталират и други разширения. При опит да се инсталира или обнови което и да е разширение, екранът се изпълва с редове с код и Деинсталирах Yoast-a но пак не можеше да се инсталират други приложения. Иначе от отвън сайтът си работи видимо нормално, но не мога да го популяризирам и да обновя нито разширение нито тема. Не мога и да добавя нови. В крайна сметка правя сайта наново на друг хостинг и сега ще отигравам преместването на новосъздаденият сайт.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  Ако имаш достъп до папката на WordPress през ftp или примерно cpanel, отиваш в папка wp-content/plugins/ и изтриваш папката на yoast. Това ще деактивира разширението. След това може да пробваш да го инсталираш на ново.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Да, това беше урок от курса и го направих веднага. Всъщност първо го преименувах, нямаше ефект а после като видях че не се получава го деинсталирах, но проблемът си остана и не можех вече да инсталирам никакво разширение, вкл и друго за популяризация. В крайна сметка копирах текстовете и картинките, унищожих базата данни от CPanel-a и направих целият сайт наново, защото без популяризация нямаше защо да съществува, а клиентът настояваше.