Основни концепции. Домейн и хостинг

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое от посочените НЕ ни е необходимо за стартиране на уеб сайт?
IP адрес
сървър
домейн
опитен програмист
 
Кое от изброените е реален IP адрес?
aula.bg
130.185.253.108
APACHE
mySQL

Въпроси и отговори

 • Как става прехвърлянето на сайт при закупуване на хостинг

  Сияна Петрова:

  По какъв начин става прехвърлянето на моя сайт от моя компютър на сървърите на фирмата, чиито хостинг съм закупила?

  Miroslava Camburova:

  Принципно да се смени домейна на даден сайт изисква известно количество работа. Ако не извършите процедурата правилно, също така рискувате да изгубите посетители и трафик. Затова Ви препоръчвам да избирате разумно домейните си още от самото начало. Архивиране на изходния сайт.За Ваша собствена сигурност, винаги архивирайте редовно сайта си, особено когато правите сериозни промени по него. Това ще Ви позволи да го възстановите, ако стане гаф. За целта можете да ползвате безплатно разширение от типа BackWPup.

  Същинското прехвърляне на сайта ръчно – препоръчвам Ви да ползвате безплатния скрипт WordPress Search and Replace Tool

  Често добри резултати дава и едно безплатно разширение – Duplicator.

  Настройка на Google Webmaster Tools-Влезте в Google Webmaster Tools и изберете изходния сайт. Отидете на Конфигурация>Промяна на адреса и извършете съответната настройка.

  Промяна на вътрешните линкове-Проверете дали вътрешните линкове в сайта са сменени и ги настройте към новия домейн, ако това не е така. Също така проверете дали адресите на картинките са правилни и дали сайтът не ползва картинки от стария домейн. Направете нужните промени.

  Смяна на линковете към сайта-Сменете външните линкове от други сайтове, така че да водят до новия Ви домейн. Това ще е възможно само донякъде. Препоръчително е да го направите особено за по-важните Ви линкове, т.е. тези от сайтове с висок PR-рейтинг

  За съжаление, няма автоматичен начин, по който може да стане прехвърлянето на даден сайт от един хостинг акаунт в друг.

  За да може да се премести сайта, е необходимо да се свалят файловете, базите данни и цялата информация от хостинг акаунт1, след което да се качат в другия хостинг акаунт2.

  Изпращам Ви две примерни указания на : http://help.superhosting.bg/move-site-to-new-account.html http://help.superhosting.bg/move-to-superhosting.html https://host.bg/bg/info/kakvo-e-transfer-na-domein/ https://host.bg/bg/info/kak-da-transferiram-domeina-si-pri-hostbg/

  Сияна Петрова:

  Благодаря за конкретния отговор, изключително ми са ми полезни съветите Ви!

  Irina:

  Изключително полезни съвети, казани по лесно разбираем начин.

  Irina:

  Как мога конкретно мнение под урок да запиша в моите Букмарки? Конкретно отговорът на Мирослава Камбурова бих искала да ми бъде "под ръка" и да мога да правя справка с него при нужда, без да се връщам на урока, а от моите Букмарк (те са много добре структурирани).

  Блага:

  Когато нямам по-удобен начин за организация на материали като отговора на Мирослава Камбурова, правя скрийншот. :)

 • Защо …?

  Нели Великова:

  Здравейте, гледам безплатните уроци и още на втория ми излиза проблем. Каква е причината?

  Ivan Pukov:

  Пробавйте да го заредите в друг browser ( firefox , chrome , opera или др.) Проверте дали нямате включен някой ad bloker . Може да погледнете и за решение на този линк https://appuals.com/fix-the-media-could-not-be-loaded-either-because-the-server-or-network-failed-or-because-the-format-is-not-supported/

 • проба

  Vesselin G Tsukev:
  Vesselin G Tsukev:

  проба 2