Редактиране на теми. Съвети

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

 

Линкове към урока

https://codex.wordpress.org/Child_Themes

Тест за преминаване към следващия урок

 
Препоръчително ли е да актуализираме темата си?
Не, трябва да е много наложително и да сме добре запознати със синтаксиса на CSS и HTML
Да, хубаво е да променим някои неща в нея
 
Кога да редактираме една тема?
Когато искаме да актуализираме темата
Когато шрифтът не е кирилизиран
 
Какво става като сами редактираме темата си?
След модификацията спираме да получаваме полезните ъпдейти на темата си
Губим всички настройки по темата
Подобряваме сигурността на сайта
Решаваме много проблеми по функциите

Въпроси и отговори

 • Евелина:

  Извинявам се не зададох коректно въпроса.Интересува ми точния синтаксис на кода за махане датата на публикацията.

  Emi Todorova:

  Това е кода:

  .below-entry-meta {visibility:hidden;}
  Евелина:

  Еми , отново много ти благодаря! Въведох кода както си го написала и се получи от първия път. БЛАГОДАРЯ!

  Любомир:

  Ей Еми и аз ти благодаря , но не мога да се справя нещо сам :)

  Emi Todorova:

  Здравей, Любомире, Ако темата , която използваш е същата и запишеш точния код в Custom CSS би трябвало да стане. Пробвай направо с copy/paste на кода и внимавай да не пропуснеш точката в началото :) Също така не забравяй да натиснеш бутона "Запис и публикуване". За да видиш дали се е получило, направо си отвори сайта в нов прозорец и след всяка промяна му прави рефреш. Успех :)

  Цветелина Лалева:

  Здравейте, аз копирах и поставих заедно с точката, но не се получи при мен. С друга тема съм, но това има ли значение?

  Тодор Пламенов:

  Цвети, да, има значение. Ако си с друга тема трябва да разбереш кой елемент искаш да махнеш. В темата от урока посочените дати под публикациите имат клас с име "below-entry-meta", съответно за да кажеш на браузъра да не го визуализира трябва да му сложиш опцията hidden. В твоя случай няма как да помогна, понеже не знам коя е темата и какво искаш да махнеш, но се надявам да съм успял да хвърля поне малко светлина по въпроса ти. Също така може да кажеш коя тема използваш и да се опитам да помогна като я активирам при мен :)

  Евелина:

  Здравей! Надявам се да помогнеш и на мен, темата ми е Enigma. Къде точно да видя какъв е класа на датите?

  Тодор Пламенов:

  Свалих въпросната тема и след известно ръчкане стигнах до следните изводи, опитай да сложиш следния код в Custom CSS: .enigma_blog_thumb_date{ visibility:hidden; } Това ще скрие автора, датата на създаване и броя на коментари на въпросната публикация. (от публикациите на началната страница)

  В раздел рецепти открих, че можеш да изтриеш само датата на създаване като сложиш: .enigma_post_date{ visibility:hidden; }

  Надявам се тези варианти да те устройват. Успех :)

  Евелина:

  Благодаряти много! Получи се! Вчера пробвах варианти, пред enigma слагах и li и т.н. Още веднъж много ти благодаря! :)

  Цветелина Лалева:

  Темата ми е Juliet. Аз се оправих с този казус. Остана ми обаче едно нещо нерешено. Не мога да си преведа темата и на едно място си стои Previous Posts. Прилагам всичко точно от урока за превода и не иска...

  Тодор Пламенов:

  Аз пробвах превод преди няколко дена с poedit програмата (както е в клипчето). Направи ми впечатление, че трябва да имаш два изходни файла (*.po и *.mo), които после да качиш на хостинга (или в папката на wordpress, както беше при мен) и тогава нещата стават. Виж дали е от това, ако не - ще го мислиме пак. Успех :)

  Цветелина Лалева:

  Ама и аз така правя, качвам и двата файла и не става нищо...и сега на сайта имам на две, три места английски текст :-(

  Nadya Stanoeva:

  Темата ми е Sydney. Как да скрия датата на публикациите и автора? Благодаря!

 • Как?

  Леа:

  Как да сменя снимките в темата? Прилагам скрийншот на сайта, на страница Галерия и на колонката със снимките в стр. Галерия в админ панела. Благодаря

  Леа:

  Успях да си реша проблема. Направих нова  страница, в която създадох галерия. Оттам копирах номерата на изображенията  и ги сложих на мястото на предишните.

 • Може ли и как в WordPress да се вкара специфичен шрифт?

  Jullian Angelov:

  и как в WordPress да се вкара специфичен шрифт, какъвто не се използва масово от потребителите - примерно bCAD (технически шрифт) от http://www.fonts-bg.eu/, но може да бъде и черковно - славянски, готически или друг. Ако разчитаме на популярните шрифтове които има и във Windows, но не се среща в мобилни или Apple устройства е много възможно заради разлика в ширината на символите редовете да се разместват и да не приличат на нищо. Подобно използване но за HTML има демонстрирано в http://www.w3schools.com/w3css/w3css_fonts.asp но там всичко се прави от един наистина огромен CSS файл.
  В какви формати са използваните от WordPress шрифтове и как можем да конвертираме в такъв формат шрифт, съвместим със системен шрифт за Windows ?

  Иван Цукев:

  Шрифтът зависи от темата. Ако трябва да се смени шрифт, вече се изискват HTML умения. Имаме цял курс за това, но е толкова специфично, че май дори там не е споменато.

  HTML позволява да се ползва всеки един шрифт - най-грубо казано, ако потребителят няма шрифта е указан адрес в кода и броузъра си го сваля и визуализира страницата коректно. Естествено това може да води до забавяне при зареждането на страницата.

  инж. Юлиан Ангелов:

  Toва стилиране:

  Thanks { ...друго стилиране, не касаещо щрифта за #Thanks ... ; font-family: bCAD, Georgia, Ariel, Times New Roman; font-size: 20px; font-style: italic; color: #801103; transform: rotate(330deg); }

  решава доста въпроси с шрифтовете, като дефинира размера на шрифта, цвят, наклон на изписване и използва по реда в списъка шрифтовете, инсталирани на машината на посетителят на сайта ни ( bCAD, Georgia, Ariel, Times New Roman). Всъщност използва се първият намерен от браузъра шрифт по списъчен ред инсталиран на машината, а ако браузъра не намери никой от тях изобразява надписиите с някой от наличните инсталирани на него. Проблемът е, че за да получим желаният ефект е нелепо да се надяваме посетителят на сайта ни да си инсталира дадени шрифтове. (особенно незнаейки с какво устройкство и операционна система ще влезе) В показаното в http://www.w3schools.com/w3css/w3css_fonts.asp видях какво е направено, но зад шрифта се крие някакъв наистина огромен CSS файл от десетки килобайти и показаният шрифт е само на латиница и явно показаното не може да се направи с произволни шрифтове. Затова идеята ми беще да конвертирам еднократно някак си желаният шрифт и да го кача в сайта си. Всъщност със стилирането в http://www.w3schools.com/w3css/w3css_fonts.asp е направено точно това, но шрифтът някак си е представен чрез CSS стилиране. Дриг е въпросът, че не успях да задам собствено CSS стилиране на шредвидените а това места в темите.

 • Може ли веднъж изготвен МО файла да се използва и за вече обновената тема?

  Jullian Angelov:

  По принцип при обновлението на темата ние нямаме точна представа за характерът и механизмът на обновленията, но се очаква визионният дизайн и потребителските интерфейси да са останали непроменени и ако сме заменяли само надписи с български надписи да не "счупим" темата.

  Иван Цукев:

  Обновяването на темата не променя като цяло превода, но ако в темата има по-сриозни промени, може да се наложи да се добавят преводи във файла за превод.

  Евелина:

  Само два надписа си направих на български, инсталирах 3 плъгина и от менюто на таблото ми изчезна опцията за редактиране. Външен вид-теми-настройки-джаджи-менюта-фон и нямам редактиране, а се появи About Color Mag и Install Plugins. Защо ми изчезна опцията за директно редактиране и как по-друг начин да вляза в темата за редакция?

 • Тодор Пламенов:

  Като отидеш в менюто с темите като минеш с мишката върху темата, която искаш да изтриеш ще ти се появи опция "Подробности за темата". Влизаш във въпросните подробности и долу вдясно ще видиш бутон "Изтрий". После потвърждаваш и това е. Успех. :)

  Евелина:

  Благодаря!

 • Какъв е CSS кода за скриване на дата на пост за тема Sydney?

  Nadya Stanoeva:

  Какъв е CSS кода за скриване на датите на постовете и автора за тема Sydney?

 • Къде да намеря CSS кода?

  Буряна Пенкова:

  Във всяка тема корекцията на CSS кода за скриване на дата и автор на публикацията е различна. В кои файлове и как да търсим зададения код, за да го променим? Аз правя упражненията с ColorMag, но искам да тествам и с други теми.

  Ivan Pukov:

  В зависимост от това , дали има имаш достъп до хостинга или wp-admin-а , начините са следните: 1) През WP-admin-a влизаш на "Външен вид" ->"Редактиране" и ще ти се отворят всички CSS на текущата тема и може да и скролваш из всички тях. От падащото меню може да избереш необходимата от инсталираните теми . А ако решиш , че искаш да пишеш върху всичко в опциите на тема има поле "Собствен CSS" 2) Влизаш в папката с инсталирания Wordpress ( с помощта на Cpanel-a(или там каквато система използват) през browser-а или пък с FTP клиент ( Fillezila , aceftp или др.) ) и влизаш в папката на темата , най-често е: "wp-content > themes > името на темата" И най-важното преди да правиш промени по css задължително си направи един бекъп за всеки случай.

 • Как да реша този проблем?

  Симеон:

  Здравейте! Знаете ли как да реша този проблем?

  Иван Цукев:

  Не би трябвало да получаваш такава грешка. Вероятно проблем в темата.

  Ето едно решение, което видях в интернернет. С две вероятно PHP версията има проблем или липсващ превод.

  The warning you are seeing may be being caused by text missing in a translation file, or it may be being caused by your PHP version being strict with how the code is being used within Storefront. There is a change in this section in the next release that may fix this, but you may also want to check your translation file to make sure it is correctly translating “Posted on” as shown here:

  https://github.com/woocommerce/storefront/blob/version/2.4.2/inc/storefront-template-functions.php#L440

  For now, if you would like to hide the warning from appearing on your pages, you can turn on WordPress debugging and logging and the warnings will no longer display, they will go to a log. https://codex.wordpress.org/Debugging_in_WordPress#Example_wp-config.php_for_Debugging