Задача. Уеднаквяване на изображения за публикацията

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое НЕ е свързано с уеднаквяване на изображенията на сайта ни?
Пропорционалност на ширина и височина на изображението
Еднакъв размер на изображенията
Последователност и идентичност на сайта
Изображенията могат да се уеднаквяват само чрез Photoshop
 
Какъв е препоръчителният размер на изображенията?
1200 x 200
1200 x 630
1800 x 2000

Въпроси и отговори

 • Мария Балева:

  Здравей,

  имаше проблем в самия тест, но сега оправихме нещата и всичко е ок. Може да избереш правилния отговор и да продължиш напред.
 • Какви?

  Манол Перпериев:

  Какви трябва да са размерите на изображение, на което височината е по-голяма /портретно/?

  Мария Балева:

  Здравей, няма конкретни правлини размери, всичко зависи от личния избор, изображенията които са подбрани и това как стоят в сайта. По-важно е, че всяка тема има различни изиксквания за размерите на изображенията и е най-добре да се придържаме към тях, за да изглеждат най-добре нещата. Естествено може да изберем да работим и с други размери :) Все пак ето тук има полезна информация за размерите на изображенията в темата colormag

 • Как трябва да действаме в случаите, когато изображението,което имаме е дори под границите наполовина 600х315?

  Надежда Димитрова:

  Как трябва да действаме в случаите, когато изображението,което имаме е дори под границите наполовина 600х315?Тогава не можем да използваме това изображение или?

  Кристиана:

  Най-добре е да си намериш изображение, което да отговаря на размерите.

  Адриян Бойков Хаджийски:

  В последните си версии Photoshop се справя доста добре със запазването на качеството, когато увеличаваме размера на някое изображение. Според мен преди да се търси ново, си струва да се пробва и да се прецени дали резултатът е удовлетворителен или не :)

  Rumen Gotsev:

  А какво мислите за Gimp? Тази програма е свободно разпространяема и може да свърши чудесна работа. Ето ви Gimp за Windows:

  https://www.gimp.org/downloads/

  Ако хората нямат достъп до Photoshop, а самия Photoshop е много тежък и отнема от ресурсите на RAM паметта. Gimp като програма е много по-лек като програма и не затормозява компютъра, нито отнема от ресурсите на паметта на компютъра.

  Имам една идея: Да има курсове за Gimp, Inkscape, Scribus, Blender. Предполагам, че ще има хора, които ще имат желание да се научат.

  Любомир Жипонов:

  Бих искал да ви споделя един важен съвет за изображенията в уеб. Добре е по-големи изображения да ги превръщате в по-малки според идеята ви, но не и обратното (разваля се качеството). Важно е и резолюцията (DPI), освен dimensions - DPI за WEB 72 или 96 pixels/inch, не повече (при Print е 240-300px/inch диапазона за high quality). Важен е и цветовия режим за уеб: RGB 8bits/channel с профил на изображението sRGB IEC61966-2.1 (не AdobeRGB, не CMYK). И не на последно място ако искате изображенията да ви се отварят супер бързо в сайта ви от потребителите (тоест да са с възможно най-малкия размер като големина в MB, но да не се разваля същевременно с това качеството) ви препоръчвам една програма JPEGmini Pro. Бърза, лесна, БЕЗ никакъв компромис в качеството, както за принтиране така и за уеб, при намаляване на изображението като големина приблизително няколко пъти. Ако ползвате също фейсбук и се съобразите с техните изисквания например 960 или 2048px/inch по дългата страна и след това "хвърлите" изображението през тази програма и го upload-нете във фейсбук - ще виждате кристално ясно изображението, както когато си го гледате локално на вашия компютър (фейсбук не прилага компресията си, която по принцип прави за изображенията с цел да достигнат до около 100kb снимките).

  Вера Строй ЕООД:

  Аз лично предпочитам Faststone image viewer и IrfanView.

  Ivan Pukov:

  Аз лично използвам SlowView ( http://www.brennig.com/ ) един стар редактор - работи под всички windows-и и такива операции ги решава за секунди

 • Защо всички изображения нямат визуализация?

  Албена Христова:

  Здравейте ! Няма причина да не ми се визуализира изображението, но не се получава - 194 КВ, 1200 × 626. Същото се получава и с останалите изображения от упражнението. Каква може да е причината ?

  Петър Триндев:

  Направено е нарочно, за да не се ползват готовите изображения. Трябва да се направи упражнението с Resize и полученото собствено изображение ще се визуализира.

  Васил Хитров:

  Най-вероятно името на файла е на кирилица. Сменете го на латиница и вижте пак.