VRaySun & VRaySky

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Има ли значение за интензитета на светлината, това колко високо е над хоризонта слънцето VraySun ?
да, колкото по-високо е толкова и интензитета е по-голям;
не, интензитета се контролира само от intensity multiplier;
не, защото интензитета за VraySun е постоянна величина и нямаме контрол над него;

Въпроси и отговори

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, 

  в зависимост от типа на сградата, нейната големина, заобикалящата среда, част от деня и други фактори може да са подходящи много различни сетъпи. Като добра отправна точка може да използваш VraySun&VraySky в комбинация с физическа камера на V-Ray (със стойности по подразбиране). Избора на самите настроики на рендера също варира в големи граници, но отново като първоначално решение може да използваш preset-ите за екстериорни сцени (VRay Quick Settings) от тулбара на Vray.
 • Защо моето слънце е толкова силно?

  Veronika:

  Създадох слънце и интензитетът му е огромен. Нищо не се вижда на рендера. Как да помогна на сцената? Мерси.   Ивайло Искренов:

  Здравей,

  направи ако обичаш и един screen-shot на настройките на камерата да погледнем там как са нещата. По принцип ако използваш настройките на камерата и на слънцето по подразбиране те са "синхронизирани" и не би трябвало да има такъв резултат.
  Veronika:

  Здравей Ивайло, отворих сцената още веднъж, наново и се получи. Проблемът е, че аз си направих фотометрична камера. Можеш ли да ми кажеш каква камера използваш? Мерси и поздрави.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Вероника,
  във повечето случай използвам VRayPhysical Camera (а в Мах 2016 може и стандартната камера на Мах, която вече е като тази на VRay), а относно настройките ... зависи от типа на сцената. Например за екстериор, като добра отправна точка (ако използваме VRaySun + VRaySky) можем да използваме камера със нейните стойности по подразбиране fnumber = 8 ; shutter speed = 200 ; ISO = 100. За интериор може да започнем от fnumber = 8 ; shutter speed = 20 ; ISO = 100. Като тук вече много зависи от вторично осветлени, архитектурни отвори и т.н. За продуктово визуализиране обаче не съм сигурен, че може да се говори за "ориентировъчни" настройки, защото възможностите и целите който имаме могат да варират страшно много.

     Другото което правя като допълнение към настройките на камерата е да сменя White balance на Neutral и да махна отметката на vignetting, тъй като имаме достa по-добър контрол над тези ефекти в post (например Photoshop).
 • Как да настроя слънцето при изгрев?

  Ralitsa Krushkova:

  От къде е добре да се промени отенъка на цвета на слъцето ( слънчевата светлина), така че да се получи реалистична синкава (студена) светлина за изгрев?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  можеш да използваш системата VRaySun/Sky и да определяш динамично цвета на небето, само с позицията на слънцето. В твоят случай може да оставиш слънцето ниско до линията на хоризонта.

  Нина Георгиева:

  Здравейте! Имам проблем със светлините. Като задам слънчева система и рендерирам, итензитетът на светлината е голям и всичко е в бяло. Как да се справя с този проблем? Max 2017 и V-ray 3.5.

  Георги :

  Ако използваш Физическата камера на 3ds Max пробвай да промениш ( да увеличиш ) Експовеличината и би трябвало проблемът да се реши. Примерно за точно тази сцена аз съм задал стойност 14. Във сцената също съм добавил и HDRI карта в слота за Enviroment (8), където при тебе е Vray skay. Същата тази карта е и поставена в куполен източник за светлина (Doom) Като цяло от нея аз получавам по плавни тонове в сцената . Целия изглед на сцената И какво получавам за финал

  Георги :

  Какво е Експовеличина заедно с примерна таблица с различни стойности при различни условия. Wikipedia

  Нина Георгиева:

  Благодаря!

 • Какъв е проблема с Environment?

  Boyan:

  Привет, използвам МАХ 2016 и VRay 3.4. Имам проблем когато поставя VRaySun и HDRI карта в слота на Environment панела - в стандартния на МАХ, а друг път и в този на VRAY, винаги излиза черен фон зад обектите. Не ми рендира HDRI картата и съответно отраженията от огледалните обекти не се появяват. Как мога да реша този проблем?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, за да използваш картите в тези слотове, трябва да сложиш и отметката пред "Map". Иначе може да пробваш да изключиш тези слотове и да си сложиш HDRI изображението в един Dome Light ... много по лесно се управлява - можеш да си контролираш интензитета на светлината и можеш да заключиш изображението към позицията на обекта, и със завъртането на светлината, завърташ и изображението.