V-Ray Материали – Vray2SidedMtl

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Vray2SidedMtl е подходящ материал за ?
метали;
пластмаси;
гуми;
полу-прозрачни повърхности;

Въпроси и отговори

 • Как да разменя двата цвята в V-ray2sidedMtl...

  Георги :

  Здравейте, Как мога да контролирам цветовете на материалите които са нанесени за Front и Back material? Например за преден цвят наложих по - бежовия текстил, за заден по - лилавия. Пробвах да променя цвета на картата на Тranslucency и  наистина в семпъл слота  в материалния редактор цвета се променя. Обаче в рендъра сякаш изображението става или по светло или по тъмно. Това така ли трябва да бъде или греша някъде? Благодаря.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  в този пример имам един червен (front) и един зелен (back) цвят като материали на VRay2SidedMtl. Когато Translucency е 0, ще виждам 100% от front материала - червеното (1) и 0% от back. Kогато е 255, ще виждам 100% от back материала - зеленият (2) и 0% от front материала. И в двата случая имам полу-прозрачен материал - затова и цветовете няма да изглеждат като в семпълслота. А зеленото изглежда много по-тъмно, защото е от вътрешната страна на обекта, докато от лицевата съм избрал да не виждам никакъв цвят. Ако Translucency е посредата (3) - 128, би трябвало да виждам от двата цвята по равно и би трябвало да се смеся. Това обаче не е точно така докато отметката на чекбокса Force single-sided sub-materials е сложена. Ако се махне ще започнат да се смесват така и ще имаме резултата (4).
     И двата материала от двете страни ги приемай за полупрозрачни. С параметъра Translucency ще контролираш кой от двата да виждаш повече, но според мен основната му сила е в използването само на фронт материал, без back. Реално в много малко случай от двете страни ще траябват два различни материала.
     
  Георги :

  Благодаря за отговора :)

 • Petar Ivanov:

  Получи се "нещо", но защо се отваря още един прозорец и има малко разлика в двете картинки.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, виж в модул 5 - Lens Effect може да е полезно.

  Petar Ivanov:

  Благодаря!

 • Ивайло Искренов:

  Здравей. основната разлика е в това, че през първият вид текстил светлината не може да премине - повърхността остава плътна. 2SidedMtl от своя страна има контрол на прозрачността и е много по добър вариант, когато през текстила преминава светлина - например завеси.