Plane Light

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
От кой параметър се котролира интензитета на Vray Plane Light ?
Color;
Directional;
Double-sided;
Multiplier;

Въпроси и отговори

 • Защо липсва свтлината

  Cveti Arsova:

  Здравейте, наскоро минах на 3Dmax 2016 и съответната Vray версия, но досега всеки път щом ренедирам всичко е в черно, колкото и каквито и светлини да добавям. Сега отворих един стар файл, чиято Plane свтлина работи при ренедиране, но когато дори само веднъж "скролна" с мишката и отдалеча леко сцената, отново няма светлина

  Ивайло Искренов:

  Здравей Цвети,
  мога ли да те помоля да ми изпратиш някой проблемен файл да видим дали и при мен ще има същите проблеми и дали можем да намерим решение. Провери все пак настройките на камерата и виж как е exposure-a, ако трябва промени shutter speed-a на камерата, за да се оправи.

 • Как влияе следната настройка?

  Valia_K:

  Здравейте,

  Една от възможните настройки на VRay Plane Light е Store with Irradiance Map. По подразбиране няма отметка на тази опция. Как влияе върху сцената ако е включена и обвързана ли е с включване или изключване на някоя от другите настройки?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, тази опция има смисъл само ако използваш Irradiance map. Ако се използва тази опция V-Ray ще пресметне резултата от светлината и ще го запише в Irradiance map. Като цяло според мен има смисъл от това ако има повече светлини в сцената, тък като това малко или много ще ускори рендера, но за сметка на предварителното пресмятане на Irradiance map, което ще е малко по-бавно. Бонуса от цялата система е, че Irradiance map може да се прекалкулира и запише и след това да се преизползва от външен файл. Така дори и да е било по-вано пресмятането на тази фаза, после се прейзползва а рендера е по-бърз. Имай предвид, че скоростта на рендера зависи и от много други обстоятелства и параметри, така че разликата в твоята сцена може да не е толкова осезаема.

  Valia_K:

  Благодаря