Проект 1 – Дневна 2 – Анализ

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Може ли...

  Георги :

   Здравейте, Честита нова година на всички съфорумци и на целия екип на Аула. 

   Има ли смисъл в сетъпа на осветлението да се използват толкова много събдиви, като ефекта от тях се вижда само в изображението Vray Raw Lighting.....май? При моите опити, от 16 събдива нагоре, времето започна да се увеличава, но разлика в качеството на картинката нямаше сякаш. VrayIES източниците на светлина могат ли да се копират като инстънсни копия? Пробвах да създам само единия източник от трите и да го копирам с Shift. получи се, но настройките за всеки източник трябваше да се задават поотделно, не знам защо. При настройките на събдивите, винаги стойностите който слагате са някакви кратни на "8" ( 16, 32 ,64). Това някаква "подходяща" стойност за макса ли е? Пробвах с някакви приблизителни на тези стойности но не намерих разлика. В предния курс имаше урок за дневна система която се активира от Systes > Daylight. Тя може ли да се използва със V-ray? В нея има опция за Sunlight - V-ray обаче в опцията Skylight няма V-ray. Благодаря.
  Ивайло Искренов:

  Здравей, Честита Нова Година  :)

  1- броя на samples за осветлението - щом има noise в Light pass-a, значи този "шум" съществува и в RGB pass-а, но ако не е много забележим (смесва се добре) и може да се пренебрегне, тогава могат да се използват и по-малки стойности. С експерименталното установяване на броя на събдивижъните в случая не съм се стремял да оптимизирам времето, а да постигна noise-free image (без компромиси в качеството) ... а иначе баланса качество/време продължава да съществува :) . Сравни рендер-паса който имаш с този от урока, като гледаш основно в тавана и в сянката зад колоната от ляво - там е основната видима разлика.
  2- VrayIES Instance - може да, дори е препоръчително в случая. Ако при преместването с Shift излиза менюто за избор на Copy или Instance, би трябвало да е ОК.
  3- стойности за subdivs - по-скоро избирам стоности който да са степен на 2 , а не кратни на 8 ... не мога да кажа, че това са "подходящи" стойности, но прочетох някъде, че пресмятанията стават "по-лесно и по-бързо" с такива стойности и от тогава ми е навик ... а и лесно се дублират.
  4- Daylight system - в стандартната дневна система на Max има възможност за избор вместо стандартното слънце да използваш VraySun. Когато го избереш, излиза автоматично прозорец за избор - "дали искаш да използваш VraySky в околната среда" - с Yes това нещо става активно и системата е сетната. Друг е въпроса, че тази система става малко тромава и според мен даже неизползваема по този начин, защото просто не е необходимо - със създаването на VraySun и потвърждение за VraySky в околната среда, дневното осветление е готово, без да създаваш система (* което даже звучи сложно :) *)
  Георги :

  Много благодаря за отговора.

 • Защо няма?

  Vicka Dimov:

  Защо няма примери/упражнения с нощно осветление (Exterior и Interior)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в курса са разгледани както създаването на динамична дневна система, така и отделни примери за постановки в различно типово осветление и на интериор и на екстериор. Можете да се упражнявате върху каквито други примери искате и ако срещнете трудности при изпълнението им може да отворите нова тема тук във форума. Опитайте се да разберете, че е много трудно да има "всичко". Постарали сме се от всички интересни области да има примери.

  Vicka Dimov:

  Здравейте! Аз съм абсолютно наясно, че е трудно да се обхване всичко. Просто на мен там ми е драмата - нощни заведения и тяхното реалистично осветяване. Иначе курса е наистина една много добра основа.