V-Ray Материали – VrayFastSSS2

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
VrayFastSSS2 е по-скоро ?
материал, подобен на стандартният VrayMtl от тип „хром“;
матераил, с който се симулира разпространение на светлината под повърхността на обекта;
матераил, който не е прозрачен;
материал, с който се симулира дървесна текстура;

Въпроси и отговори

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,

  при използването на опцията backface cull, във viewport-a се виждат само лицевите страни на полигоните, а опъката страна на всеки полигон ще бъде прозрачна. когато имаш затворена геометрична фигура и всички видими страни са от лицеви полигони, тогава винаги ще се вижда "затворена" фигурата. За да получиш ефекта който виждаш във видеото, трябва да трансформираш куба в Editable Poly, да селектираш ниво на селекция Element да избереш куба (сега трябва да се маркиран целият куб) и да избереш бутона Flip от Modify панела - с други думи да "обърнеш" всички полигони - да размениш опъката и лицевата им страна.
 • Защо не се ползва diffuse color?

  Ralitsa Krushkova:

  В присета, който се използва във видеото (ketchup), diffuse color-a не се ползва изобщо. Защо? В кои случаи се позва и той? За по-реалистични изображения кое е по-добре: да се свесва diffuse color със sub surface color или diffuse color да не се ползва изобщо (да е черно)?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  преценката за това дали да се използва diffuse color и с какъв цвят много зависи от материала който се създава и обстановката в която се показва- къде са светлинните източници и как да изглежда по-добре обекта. Това дали да се използва diffuse-a се определя от Diffuse Amount-a (ако е 0 не се използва, ако е 1 се използва максимума и не се виждат жветовете под него - в дълбояина на материала) а не от неговият цвят. С други думи ако избереш черно за diffuse ще имаш черен цвят по повърхността. Това дали да го използваш изобщо е контролируемо, защото при недостатъчно осветление може да се налага да се засили ефекта, което иначе няма как да стане ако не се променят светлините. Експериментирай за твоята сцена и се опитай при твойте условия да изглежда максимално добре.

  Ralitsa Krushkova:

  До колкото разбирам от разясненията и от моите опити, ако Diffuse Amount-a e 1, това вече си е "обикновен" материал. А при плодове и тн. е препоръчително да е на 0 и да се работи с другите параметри. Затова исках да попитам за пример, в който да се ползва diffuse-a и да изглежда естествено.

 • Как  да направя с V-RAY материал огън за камина.

  Миглена Петрова:

  Тъй като не виждам слот CUTOUT, бихте ли разяснили как се получава.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  във Vray материала за прозрачността му отговаря слота Opacity. Логиката е същата както с Cutout и може да се контролира с чернобели карти.

  Миглена Петрова:

  Благодаря.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, провери дали на отбелязаното място в скрииншота е избрано V-Ray ->