Решение - Audi R8

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Защо при изренденото ми изображение във Vray Buffer е ок цветноста, а като го отворя е толкова избеляло?

  Диана:

  Защо при изренденото ми изображение във Vray Buffer е ок цветноста, а като го отворя е толкова избеляло?

  Налага се да го оправям доста във Photoshop :( Имате ли идея каква е причината?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, напиши в mini listener-а на Мах командата "fileOutGamma=1.0" както е показано на прикаченото изображение, натисни Enter и пробвай отново.

  Диана:

  Това определено реши проблема! Благодаря ти, Иво!

 • Като завършек на този чудесен курс. Какво може и какво не може в едно портфолио?

  Георги :

  Здравейте, Искам да запитам нещо което може би интересува много от нас. Какво може и какво не може в едно пртфолио. Реших да си задам въпроса след последния урок по V-ray, понеже това е PRO курс по 3ds max и вече започват да се задават подобни въпроси. Примерно ако потърсим в Гугъл изображения на екстериор или интериор излизат много резултати. Но голяма част от тях са на архитектурни студия и може би са защитени с авторски права. От друга страна изображенията от типа "Free" са или малки или неясни или нямат нужната информация (ракурси), докато картинките от архитектурни студия са с голям размер имат изгледи от всякъде и могат да се пресъздадат сравнително лесно. Мога ли да взема коя да е картинка от Гугъл и да я пресъздам като моя??? Не е тайна че съществуват библиотеки с готови елементи за 3ds Max. Тези библиотеки са платени един вид, но едва ли има някой който не се се сдобил поне с 50 - 60% от тях по някакъв начин. Може ли да се използват такива елементи в портфолио. Много бих се радвал, ако освен водещия на курса и други участници споделят своя опит и мнение. Благодаря.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Георги,
  ще се опитам накратко да кажа какво е моето мнение по въпроса (без да съм сигурен, кое е най-правилното решение в случая) и какво бих направил аз, но преди това да уточня че ако става въпрос за нещо сериозно с комерсиална цел и искаш да пресъздаваш нечии труд, независимо в какво отношение е и след това искаш да го представиш като „нов“ личен продукт, винаги е добра идея да питаш за разрешение автора (така поне ще разбереш какво е забранено и какво не е) или да направиш една консултация с адвокат по патентно право / интелектуална собственост. Когато нещата не са толкова сериозни обаче – искаш просто да пресъздадеш някоя снимка и да си я напарвиш 3D и да си я сложиш я портфолиото, според мен е достатъчно просто да споменеш например в описанието на проекта, че си използвал конкретно някое изображение като референция и за вдъхновение. Виждал съм много пъти надписи като „inspired by”,”original photo by”,”credits go to”,”original work by” в проекти който пресъздават нещо вече направено. И според мен това е достатъчно на това ниво, дори не е задължително, а по-скоро препоръчително, защото вие правите различни продукти – независимо, че представят едно и също нещо. Започваш от нулата и ти го създаваш. Според мен, ако харесаш някой много готин интериор например, независимо дали е визуализация или снимка и можеш да го пресъздадеш в 3D и да изглежда също толкова готино можеш да го направиш и да го сложиш в портфолиото си. Ще е хубаво ако и други споделят своя опит и мнение и стигнем до някакво „доказано становище“, тъй като това което казвам по-горе е само мое мнение.

  Георги :

  Благодаря Иво. Наистина ще се радвам и на други мнения.