Универсални настройки на V-Ray

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Универсалните настройки имат за цел?
да дадат възможно най-добрият рендер като качество;
да дадат възможно най-бързият рендер;
да дадат добро качество на рендера, независимо от времето за рендериране, с контролиране само на един параметър (Noise Threshold), като не се налага познаване на работата на рендер-енджина;
да рендерираме възможно най-бързо с най-високо качество;

Въпроси и отговори

 • Как да определя динамичен лимит на Ram паметта?

  Йорданка Димова:

  Здравейте. В някои от уроците бяхте обяснили как се определя динамичния лимит на рам паметта.Не успявам да се сетя къде точно обяснявахте,за това бихте ли ми обяснили как да го определя?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  виж прикаченото изображение ... а ако си с някоя от по-новите версии - 3,0 и нагоре, може да наравиш това число 0 и V-Ray сам ще прецени колко да използва от твоята RAM памет.

  Йорданка Димова:

  Благодаря за бързия и полезен отговор!

 • Как да импортна 3д модел от archicad в 3dsmax?

  Aleksandar Hristov:

  Аз предпочитам да направа 3д модела в archicad и след това да го импортна в 3dsmax за да го рендвам с Vray? в Archicada мерните единици са ми милиметри а в 3dsmaxa са сантиметри?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, при импорта на обекта, през менюто Import има опция Rescale и избор на мерни единици. Ако не се получава, може като следваща мярка да селектираш всичко след импорта и да го скалираш с точен процент (селектираш всичко и десен бутон на иконата на Scale Tool).

 • Какво ще стане ако в полето за лимит на памет не въведа нищо?

  Йордан:

  Имам въпрос относно лимита на рам памет! Какво ще стане ,ако в полето не е въведено нищо ? Какво ще стане ако е въведено максималната рам? и какво ще стане ако е въведена 90% от рамта? и защо трябва да се вписва,не е ли програмата автоматично зависимост от сцената да си активира сама нужните gb рам?

  Йордан:

  Аз имам 32 гб рам , как да преценя колко да сложа?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, в по-новите версии на V-Ray този избор за лимита на RAM паметта може да го направиш да се избира автоматично и рендер-енджина да прецени и да използва колкото му е необходимо. Това става с вписване на стойност "0" (нула) за изплзваното количество памет.

  Йордан:

  Благодаря!

 • Защо при мен има опция bucket и progressive?

  Йордан:

  При мен ,явно съм с по висока версия на vray, на клипчето е adaptive,но при мен има 2 опции byket и progressive,кое да сложа?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, виж тази тема, може да помогне.

 • Василена:

  Открих отговора във форума на Аула в последващите уроци .

 • Защо при мен е различно?

  Аделина:

  Защо при мен се различават Adaptive image sampler и Global DMC

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с малко по-нова версия на V-Ray си и има някой изменения в интерфейса, кликни с десен бутон на зеленият бутон Default и избери Switch to Expert и така ще виждаш всички бутони от менюто.

 • Защо имам толкова шум с универсалните настройки? 

  Йордан:

  Защо имам толкова шум с универсалните настройки? Всичко беше наред докато не смених настройките на универсални(както е дадено в урока) и не знам какво стана ,но не мога да върна ''гамата'' на светлините както си беше и качеството. Може и вината да е в мен не знам ако има как да пусна фабричните настройки на врей или ако ми видите грешката ми я споделете :) пробвах,какво ли не и ставаше още по зле с изгаряне или затъмняване на рендера без никаква промяна в качеството или реалноста на обектите.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, ако иска да използваш настройките по подразбиране, може да отвориш нов Мах и от Import -> Merge да го импортнеш и след тов ада го ресейваш - препоръчвам с ново име. Иначе ако си направил сетъпа на рендера и е работил добре, защо ти е да връщаш универсалните настройки :) целта на универсалите настройки е да работят добре за повечето сцени - не за всички и не перфектно. Препоръчвам ти преди да правиш е големи промени да си запазваш и едно копие на файла в който работиш. Другият вариант ако нещо се прецака във файла е да се връщаш в autoback файловете и от там да си го взимаш преди промените.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, може ли да направиш един скрииншот да видим как изглежда. всичко наред ли е с регистрацията и инсталацията на продукта?