Инсталация и конфигуриране на WooCommerce

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Дойде прекрасния момент, в който ние ще направим нашия електронен магазин в нашия сайт "Здравец".
Ще инсталирам приложението или разширението woocommerce.
За целта търся разширенията, то е безплатно, така че се намира в директорията на wordpress със разширенията.
Виждате че има над 1 млн.
активни инсталации и има 1130 мнения от които повечето са пет звезди, така че това е един добър избор.
електронен магазин, щом толкова много хора са го инсталирали над един милион инсталации има, то със сигурност и при вас има голям шанс да ви свърши работа.
Включвам разширението.
Ще трябва да мина през един първоначален процес на настройка на разширението.
Аз мога да пропусна тази стъпка, но ви препоръчвам да я минете защото по този начин ще си спестите доста работа, ръчна която то от този процес ще ви свърши.
Другото нещо което искам да покаже е че ако вашия сайт е с менюта на английски и сте избрали английски език, то и бутоните и нещата които са вътре в електронния магазин ще бъдат на английски, затова ви препоръчвам да си смените, естествено ако сайта вие на английския и е насочен към английска аудиторията.
няма нужда да прави това нещо, но ако е към българска аудитория си сменете езика на български.
В случая woocommerce ми казва, че е намерил че може сайта на български искам ли да инсталирам този превод и аз ще натисна инсталирай превода.
Това ще позволи веднага всички бутони, менюта да бъдат на български език.
Да започваме и ще направя някой настройки, които след това могат да се променят.
Това, което wordpress с това разширение ще направи е, че има няколко служебни страници, които иска да създаде и тези страници са: магазин, в която реално ще бъде като челната страница на магазина с всичките продукти.
Ще има страницата количка, която ще помага хората като добавят в своята количка или в своя shopping cart продуктите, След това да кликнат на страница колички да видят какво са добавили за поръчка.
ще видят страница, която се казва "поръчка" на която е информацията с която хората потвърждават и плащат своите закупени стоки и накрая имаме една служебна страница "Моят профил" в която хората ще виждат информацията, която те са попълнили за себе си, както и ще виждат минали поръчки.
Продължаваме напред тези страници ще бъдат добавени.
В момента wordpress ги добавя и даже може да видим, Няма да затварям този прозорец, но тук може да видим че в страници.
Вече имаме "моят профил".
Аз бях направил страница "магазин" затова има две, но имаме и "контакти", "количка".
Тук ще кажем къде се базира вашия магазин за целите на този модул, аз ще направя демонстрация с български магазин, който продава продукти в България.
България и ще добавим София-град.
Валутата не австралийски долар, а е български лев.
След което позиция на символа на валутата ляво или дясно.
В България пишем "лев" след цифрата, примерно ако използвате долари е отляво т.
е.
преди цифрата, т.
е.
дясно с интервал ще избера.
Разделител за хилядите не е много често използвана в България, но ще оставя тук запетайка, а за десетичния знак избирам точка.
Тук можем да избираме килограми и сантиметри като мерни единици.
След което трябва да настроим нашите настройки за доставка.
Това, което аз ще направя ще добавим на опцията за доставка, т.
е.
тук въпроса е ще изпращате ли продуктите с куриер "Да ще ги изпращам" и какви са разходите.
Примерно могат да бъдат "Общо за доставката" или определена сума на отделно нещо, тоест примерно 5 лв на всяка стока или общо да кажем 7 лв.
доставка за местните доставки и за международните примерно 45 съвсем примерни числа слагам тук.
Другото което е настройка за такси, има много настройки за този sale tax-a и с две думи ще кажа какво представлява sale tax-a за опростяване на този магазин аз ще вкарвам a цените с ДДС, тоест ние няма нужда да калкулираме този да е някакво някакви данъци, но sale tax-a се използва примерно в Щатите, в Канада.
където се залагат цените без данък.
В Щатите имат sale tax-a и разликата между нея и ДДС, е че ДДС начисляваме винаги при всяка една доставка,
ако сме регистрирани по ДДС, докато sale tax-a е нещо подобно на ддс-то, но то се начислява само към краен клиент, тоест ако една фирма предава на друга фирма, която ще препродаване не се начислява този sale tax.
Tова са чисто счетоводни неща, ако ще използвате електронния магазин за да продавате в чужбина, задължително да препоръчвам да си направите консултация със счетоводител, но не просто счетоводител, ами счетоводител който има опита с тези международни доставки за да ви консултира къде, какви данъци има.
Нещата, които знаем за България с различно нещата, които са в повечето страни, така че има специфични неща за различните страни.
Затова е важно да се консултирате със счетоводител.
Aз тук в случая няма да начислявам този sale tax,
Просто когато пиша цената тя ще си бъде с ДДС в България сравнително е опростено в това отношение не трябва за всяка една доставка да изчисляваме различен данък, което се налага в някои страни.
Кликвам на продължи.
Това са базови настройки за плащанията, най-популярния начин за разплащане в интернет е PayPal.
В България не е толкова популярен, но започват хората да го използват.
Ако искам да използвам начин за плащане PayPal тук ще сложа имейл адреса си, който е свързан с PayPal акаунта ми.
За другия вид плащания които имам опция тук плащане с чек, с наложен платеж или така нареченото Cash on Delivery.
Във България е много популярен наложения платеж, също така за демонстрационна цел ще добавя и банков трансфер.
Ще говорим за тези плащания в отделен урок за сега това са първите настройки, които ще нагласим тук.
Нашият магазин е готов.
Създателите на това разширение предлагат да събирате данни за аналитични данни за ползваемостта.
Аз ще кажа "Не благодаря", защото това е сайт за демонстрационна цел, ако имате някакви данни най-вероятно ще ги объркам и следващите стъпки тук са да създадем нашия първи продукт и ще кликна за да направим това.
Нека да разгледаме преди това обаче, Какво се случва в самия сайт? Трябва да видим адреса на страниците засега няма промяна, защото страните които се добавиха не се добавиха автоматично в нашето меню аз ще трябва да им видя къде са им адресите и примерно магазин.
Преглед нямаме Нямаме продукти, които са в магазина все още затова магазина е празен.
Това бяха първите настройки, в следващите видеа ще добавим продукти и ще го донастроим нашия магазин, което ще ни позволи да го видим и да видим какво се появява в нашия уебсайт.

Важно за WooCommerce на български език

Ако сте решили да ползвате WooCommerce на български език, е важно детайлно да прочетете и да се запознаете с документацията на разширението тук:

https://docs.woothemes.com/document/woocommerce-localization/

 

 

Въпроси и отговори

 • Как да настроя woocommerce на български?

  Ивайло:

  Здравейте! При мен самата опция в началото да преведе всичко на бг липсваше. Как мога да го направя по друг начин? Благодаря!

  Emi Todorova:

  Здравей,

  погледни  следващия урок, където съм задала същия въпрос и има отговор.
  При мен се получи, предполагам и при теб ще стане със същата настройка.
   
  Ивайло:

  Здравей :) мерси за напомнянето, но за съжаление написах коментара след като пробвах по описания начин и не се получи. Искам да те попитам ти просто кликна на Force translation Upgrade, или ръчно мести po-файловете? При мен не стана с Force. Мерси :)

  Emi Todorova:

  Не съм ги местила ръчно, само кликнах и всичко стана автоматично. 

  Съжалявам, че при теб не се е получило. 
  Освен да пробваш някои от другите начини, описани в документацията или да си потърсиш самите файлове и да ги добавиш... 
  Аз преди да задам въпроса тук, пробвах този вариант и пак стана, но имаше и малко непреведени нещa. Обаче и това може да се оправи с PoEdit. 
  Все ще се намери някакво решение. Успех :)
  Татяна Илиева:

  Тази вечер и аз си пробвах късмета с локална инсталация на woocommerce версия 2.6.8 върху WP 4.6.1-5 /bitnami/ Темата е colormag 1.1.5. Сайта е нов т.е. липсва друго съдържание. Избор на език - естествено бъргарски,направен от настроките, защото bitnami инсталацията не поддържа български.

  Опит 1: Скапах сайта. Таблото спря да се зарежда. Самият сайт да - но без табло за управление - получи се нещо неуправляемо. Опитах се да деактивирам woocommerce с преименуване, но тава не промени нищо. Имах някакви празни страници създадени по подразбиране от woocommerce при началната конфигурация на английски и толкова. Какво го обърка? Може би това, че не успя да се кирилизира, а аз започнах да създавам продукти на български. Мъчих се известно време да оправя кашата, но се отказах да спасянам почти празния site. Деинсталирах bitnami и започнах на чисто.

  Опит 2: Успешно инсталирах транслациите ръчно. Четох внимателно препоръките за локализация. Свалих си .mo и .po файл с български приводи. Преименувах файловете както е указано в документацията. После ги копирах там където ми се стори логично да бъдат: wp-content/languages/pluginя/woocommerce макар, че в документацията пише друго: wp-content/languages/woocommerce И наистина се получи .... вече можех спокойно да конфигурирам настройките на woocommerce на български. За пръв път видях конфигурационните екрани на български и си отдъхнах :-)

  Но за мое съжаление осъзнах, че този път в бързината съм инсталирала bitnami на грешния диск. Така, че за втори път деинсталирах всичко и започнах отначало.

  Опит 3: Тази инсталация вече стана на магия :-) Аз ли задобрях толков много, plugin-a ли взе да ме разбира по-добре ... не знам ... останах изумена :-) woocommerce се инсталира автомотично на български!!! Сама не мога да повярвам как стана това чудо. Още при самата инсталация на plugin-a започна да инсталира транслации и за мое голямо учудване българският език беше сред избраните няколко езика. Преди не избираше български - само някакви странни и безполезни езици /да се чуди човек по кой критерий се зареждат тези езици/. Но сега най- сетне се разбрахме :-). Как? Не знам и съм удивена ! Нищо повече не съм направила освен да му подам същия .zip файл за инсталация. Третият опит започна абсолютно от 0-та като предните два . Кое е различното? Нищо, абсолютно нищо. Всички файлове от Опит 1 бяха изтрити. Нищо от старите инсталации не е било в помощ при опит 3.

  Това произволно поведение на woocommerce ме накара да си направя следните изводи: 1. Преди инсталирането на този plugin архивирането е задължително за работещи сайтове. 2. Транслациите за бълг. език си идват с инсталацията. Има ги. Видях ги с очите си, а и Опит 3 показва, че транслациите на български са част от самия plugin. Следователно дори не е нужно да се свалят от интернет. 3. Има някаква неконсистентност относно мястото, където woocommerce ги търси. Взима ги от различни места. В инсталацията са на едно място /изглежда че това е мястото от където се взимат транслациите при начална инсталация на plugin-а, само обаче ако различи съответният език за приоритетен и реши да го зареди. Какви критерии използва не знам, защото инсталира транслации, които не ми трябват, не отговарят и на избрания език на сайта/. В документацията пише да се сложат на друго място /може би това е мястото, където ги е търсил преди 1.2 3 или 4 версии назад и няма кой да опресни документацията/, а аз ги сложих на 3-то място /опит 2/ и то взе че тръгна /вероятно това е мястото, където ги търси сега, в последната версия или в последните няколко версии/.... 4. Така, че в крайна сметка с малко повече късмет всичко може да стане и без усилия ... но колкото повече човек научава къде какво да пипне ... толкова по-лесно става.

  Успех на всички! Мисля, че кирилизацията на woocommerce е сложно, но преодолимо препятствие! PS: Ако ви прецака сайта при начален опит /по-добре да сте подготвени за това, като сте архивирали/, при третия опит ще се реваншира и ще ви спести страшно много усилия :-)

 • Защо когато си направя сайта на български, категориите в woocommerce спират да работят ?

  Ivailo_raikov:

  <

  p>Здравейте като сменя езика на сайта ми на български категориите спират да работят. На главното меню магазин съм ги направил, като по-меню.

  Ivelina:

  Не виждам Force translation Upgrade и никак не мога да се справя с превода.

  Иван Цукев:

  Пробвай да преименуваш страниците да са с адрес (URL) на латиница вместо на кирилица.

  Rumen Gotsev:

  За мене най-доброто решение е да се свали инсталация на WordPress на български от тук: https://bg.wordpress.org/

 • Иван Цукев:

  За да се решат тези проблеми е необходимо детайлно да се запознаете с документацията на темата ви и на самия plugin. Няма как да включим всичко в курса, защото трябва да направим два курса само за WooCommerce.

  До колкото разбирам, в последната версия са премахнали опцията за force translation.

  Разчитат на това, че ако зададеш език на Wordpress да е български, то и Wordpress ще стане на български език.

  Пълното ръководство е тук: https://docs.woothemes.com/document/woocommerce-localization/

  В настройките трябва да е зададено български език:

 • Каква e причината? 

  Ivelina:

  WP 4.1.3 С PoEdit преведох абсолютно всички изрази и думи в магазина. Поставих .po и .mo файловете в сървъра и ми излиза само частичен превод. Тук-там по някоя преведена дума. Моля за отговори и от преподавателите, защото задавам въпроси, за които със седмици никой не се включва, а виждам, че и други курсисти биха ги задали.

  Иван Цукев:

  Здравей, това много зависи от темата.

  Ако темата не е добре преведена, трябва да бъркаш в кода. Ако всичко във файловете е преведено и не се появяват на сайта, то това е най-вероятно проблема. (да не кажа направо сигурно).

  В такъв случай, не може да се направи нищо друго, освен да се смени темата или да се редактира самата тема (което изисква HTML познания).

  За да избегнат тези проблеми, хората най-често избират платени теми - купуват си нещо за 30-40-50$, в което влиза поддръжка и съответно пишете за проблема на създателя на темата и той ви я оправя.

  Тук също може да пробвате този подход. Пише им, но ако е безплатна, не са длъжни да си решават проблема.

  Погледни тези теми могат да те насочат и помогнат:

  Превод на тема без .po файл

  Превод на "read me" бутон не се променя

  Rumen Gotsev:

  Трябва да се направи чиста инсталация на български от самото начало!!! :) Дори на локалния компютър. https://bg.wordpress.org/. Успех!

 • Как да настроя woocommerce на български?

  Румяна Йоцева:

  Много хора са задали същия въпрос, но няма отговор. И при мен липсва тази опция в началото и нямам Force translation Upgrade. Моля преподавателите да ни обърнат малко внимание и да помогнат.

 • Как да оправя този проблем?

  Ana:

  Здравейте! Woocomerce при мен не се превежда по посочените в урока начини и следвах стъпките тук : https://docs.woothemes.com/document/woocommerce-localization/ Експортнах mo. файла по обяснения начин, но там пише в следната директория : wp-content/languages/woocommerce/ При мен не съществуваше, създадох, не стана...пробвах в :plugin/ woocommerce/i18n/languages/, не стана ! Първият ми въпрос е къде да сложа този файл? Пише, че въпросния файл трябва да се преименува на woocommerce-BG.mo, но по-нататък в описанието го срещам с друго наименование : woocommerce-bg_BG.mo Вторият ми въпрос е как се преименува този файл? Да споделя, че пробвах много варианти... Пробвах чрез filezilla и Poedit по описания в предишни уроци начин и така не стана. Пробвах с Poedit и по описания начин в документацията, но там пише че woocommerce идва с два pot. файла: woocommerce.pot – Contains frontend strings woocommerce-admin.pot – Contains admin strings, които трябва да се преведат по отделно в Poedit. Не ги открих... Включвах и изключвах плъгина, както и няколко инсталации... Темата ми е учебната -Colormag Всичко това пробвах на локалния компютър, после на хост и НЕ СТАВА ! Гледах клипчета в ютуб и там не открих нещо, което да свърши работа. Моля за някакви насоки, идеи, нещичко...и усмивка ще свърши работа до някъде...

  Emi Todorova:

  Здравей Ана, надявам се да успея да ти помогна. Тъй като и други хора писаха, че имат този проблем, реших да кача моите файлове в DOX.bg. Това са линковете за сваляне:

  Файл : woocommerce-admin-bg_BG.mo Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=ed16582e58

  Файл : woocommerce-admin-bg_BG.po Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=89c59422c8

  Файл : woocommerce-bg_BG.mo Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=98a2bce854

  Файл : woocommerce-bg_BG.po Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=2973edd08e

  След като ги изтеглиш, ги сложи във:
  wp-content > languages > plugins
  /моите са в тази папка/ и... стискам палци да се получи :)

  Ana:

  Еми, хиляди, хиляди БЛАГОДАРНОСТИ - за бързия отговор и труда, който полагаш за всички курсисти и за всякакви проблеми!!!

  Свалих файловете, като при мен заработиха (частично) в тази директорията - wp-content> plugins> woocommerce> i18n> Languages.

  Сега ще се опитам да ги допреведа. Ако открия нещо нова ще пиша.

  Отново хиляди благодарности!

  Emi Todorova:

  Здравей, Ана, радвам се, че има все пак някакъв резултат :) В тази папка : wp-content > plugins > woocommerce > i18n > Languages имам само един .pot файл. Нямам никакви .po и .mo файлове, нито български, нито на други езици. Качих и него в DOX:

  Файл : woocommerce.pot Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=d967f665d2

  ако искаш го изтегли и пробвай да оставиш само него там, а другите сложи във: wp-content > languages > plugins и пиши какъв е резултата :)

  Emi Todorova:

  Да допълня само, че аз съм с WооCommerce Version: 2.5.2 и WordPress Version: 4.4.2. Ако твоите версии са други, може това да е причината да не заработят както трябва.

  Ana:

  Да, версиите са същите и на двете.

  В тази папка : wp-content > plugins > woocommerce > i18n > Languages и аз имам само един .pot файл. Но това е единственото място, където твоите заработиха частично.

  Сложих ги тук, както ми беше писала първоначално : wp-content > languages > plugins, но не се получи. В тази папка изобщо нямам нищо на woocommerce, а в документацията също пише, че тук трябва да се поставят файловете.

  След като си включила плъгина в тази директория ли са се появили двата пот файла, за които пише в документацията по подразбиране wp-content > languages > plugins ? Аз така и не ги намерих къде са. Но твоите работят в другата директория, ха ха (там са се почуствали полезни :D ).

  МНОГО БЛАГОДАРЯ за вниманието!!!

  Emi Todorova:

  Да, автоматично са се настанили там, не съм ги местила. При мен също не се появи Install Translation при инсталацията и ползвах опцията Force translation upgrade / която, доколкото разбирам, вече я няма /. Да се надяваме, че при следващия update ще се оправи този проблем с превода, но за всеки случай те съветвам да си запазиш файловете някъде в твоя папка, за да можеш да ги добавиш пак, ако се наложи.

  Ana:

  Ясно. При мен ги няма там, и при двете инсталациии както писах по-горе - на локален компютър и на хост, но ВАЖНОТО Е, че твоите работят в тази директория wp-content > plugins > woocommerce > i18n > Languages. За тези, които имат проблеми да се пробват по този начин.

  Благодаря!

 • Как да запазя настройките на woocommerce, за да не ми се бърка превода при актуализация на разширението?

  Delyana:

  Преди седмица имах проблем, при който, при актуализацията на woocommerce се объркаха много неща- превод, изглед на снимки на продукти и т.н. Оправих си проблема като си върнах старата версия на woocommerce. В момента всичко е наред. Въпроса ми е какво да правя от тук нататък с актуализацията на woocommerce- да спра да актуализирам приложението, да забраня атоматичните актуализации или трябва да направя нещо друго? Защо точно при тази актуализация станаха тези проблеми? До сега съм правила всички актуализации и никога е нямало проблем. Можете ли да ми предложите някакво решение, за да избегна в бъдеще подобен проблем.

  Jullian Angelov:

  Здравейте! :) Много вероятно е WooCommerce да не е идеално съвместим с използваната от Вас тема. Автоматичните актуализации бих Ви препоръчал да ги спрете по причина че е възможно за в бъдеще отново да объркат магазинът Ви. Имам 30 годишен опит в работа със софтуер и съм дълбоко убеден, че ако нещо работи и сте доволни от него - по- добре не го обновявайте. Особенно силно това важи за софтуер на машини, на които се прави едно и също и няма и изгледи да се променят предназначението им или начинът по който се използват. WordPress и WooCommerce не са на Вашата машина, но грижите за тях са си Ваши, а новите версии на магазина едва ли ще подобрят търговският резултат. Ако се вземат мерки за създаване на архив ( което беше разгледано в модул 6 - Сигурност, поддръжка и архив на Wordpress сайт) сайтът ще може да се възсанови като сайт, но ще е объркана наличността от стоки в магазина, цените, които сте поставили, евентуално неизпълнени поръчи и в крайна сметка ще Ви отвори много работа. При реална складова база заради проблем със базата данни на складовата програма се наложи да правят физическа ревизия и да проверяват и стоката и баркодовете и после с месеци ме гледаха накриво. Споменахте и че темата е превеждана, а в хода на курса инж. Цукев неведнъж предупреди за редактираните теми и посъветва да създадем дъщерна тема. Според мен приемлив вариант е да опитате да смените темата на WordPress с такава, която е оптимизирана за WooCommerce. Такива теми за WooCommerce видях на този линк: https://blog.jump.bg/20-bezplatni-temi-za-woocommerce/ Самите теми не знам защо не се теглят от сайта, там само можете да прочетете за тях, а бутоните не работят. За доста от темите пише че са дъщерни теми на други теми ( упоменато е на кои) и вероятно са преработени за да няма проблеми. Доста от тях имат над 20 000 действащи инсталации.
  Темите ги имаше и във https://Wordpress.org - там е пълно с форуми за тях - явно се ползват и явно разглеждат казуси. Не успях да изтегля от дъщерните теми- вероятно дъщерните са платени, но трябва да изберете няколко, които харесвате и да потърсите "майките" от които са създадени дъщерните. Може те да са безплатни и вероятно оптимизирани за WooCommerce. Хубавото е че и във https://blog.jump.bg/20-bezplatni-temi-za-woocommerce/ и в wordpress.org Гугъл преводача работи. Гаранция за успех няма, а на мен ми е сложно да експериментирам, понеже експериментирайки с Yoast разруших учебният сайт с магазин на WooCommerce и за да пробвам различни теми за Commers-a трябва първо да изградя наново сайт с магазин, да го наситя - това което правихме цял модул от курса, а аз отговарям на момента като ми дойде въпроса.

  Този линк също може да Ви е от полза: https://docs.woocommerce.com/document/third-party-custom-theme-compatibility/?_ga=1.216226774.1977379966.1492884055

  Успех!

  Delyana:

  Ясно, значи може би проблема е в темата.... Ще помисля за вариант за дъщерна тема... Добре, но тук беше казано, че е добре приложенията и темите да се обновяват... а вече от няколко места ми казват да забраня всички обновявания... Кой е по-добрият и сигурен вариант? Ако забраня обновяванията, това няма ли да навреди за в бъдеще на сайта?

  Delyana:

  При спиране на автоматичните актуализации, обаче те продължават да се нареждат и да чакат за актуализация. Кой плъгин използвате за да не се виждат и да не излизат нови актуализации?