Уеб анализи. Статистики за нашия сайт с Google Analytics

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Едно от най-важните неща, когато имаме "Website" е да знаем кои са нашите потребители.
Колко потребителя идват, от къде идват.
Всякакви анализи и статистики за нашите потребители.
Може би стандартът за такива статистики в "Google" е "Google Analytics" или "Google" анализ.
Mоята препоръка е да си инсталирате "Google Analytics".
Ако нямате профил.
Създавайте нов профил и по този начин вътре ще получавате "Analytics" или анализи за вашия "Website".
Изключително важно е това нещо.
Няма да се спираме в "Google Analytics".
Той има много възможности, но на първо време създайте си профил и ще видите какви данни ще ви даде.
"Google Analytics" ще ви даде един код.
И вие трябва да го вкарате на вашия "Website".
Как да го вкарате на вашия Website? Може би най-лесният начин е да влезнем и да си инсталираме плъгини за "Google Analytics".
Има два варианта, някои теми имат поле за "Google Analytics", тоест в момента, в който "Google Analytics" ви даде кода може да го сложите в темата, ако тя поддържа такива опции.
Но примерно нашата тема не поддържа такава опция.
Затова ще влезем в разширение и ще ще си потърсим разширение за "Google Analytics".
Като нещо популярно ни излизат много разширения.
Аз ще разгледам.
Знам затова разширение, че е достатъчно качествено.
Използвал съм го, така че ще го инсталирам него.
Включвам разширението.
И се появява "Google Analytics", като трябва да му кликна на настройките.
Имаме две опции.
Едната е да кликнем и да потвърдим нашият профил в "Google Analytics" или просто ръчно да добавим кода, който "Google Analytics" ни дава след регистрация.
Направете го това нещо и в момента, в който го направите няма нужда да правите сложни настройки.
Само това е цялата опция, трябва да си въведете кода oт "Analytics" сайта, за да може вашият "Wordpress" сайт да изпраща към вашият "Analytics" данните и ще получават едни страхотни статистики за вашия "Website" сайт.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Google Analytics НЕ отчита:
Текущи посетители
Местоположение
Източници на трафик
Преглеждано съдържание
Събития
Разширения
 
Как да свържа моя Wordpress сайт с Google Analytics?
Трябва да се регистрирам в Google Analytics и да получа код, който трябва да въведа в разширението за Google Analytics
Трябва да регистрирам сайта с домейна и хостинга в Google Analytics
Трябва да инсталирам специализирана тема, която ми позволява подобно връзка

Въпроси и отговори

 • Защо?

  Delyana:

  Защо не мога да намеря разширението Goggle Analytics by Yoast? Търсих го с цяло име, само с analytics...и всякакви други варианти, но не излиза...

  Мария Балева:

  Здравей, пробва ли само с Yoast, при мен така излезе. Имат ъпдейт и вече пълното наименование на плъгина не е Goggle Analytics by Yoast, както се вижда във видеото, а само Yoast SEO. Успех :)

  Живко Казаков:

  И аз можах да го намеря и инсталирах друго - Google Analytics от WebDorado. Добавя се към Dashboard-a. Предполагам, че извежда подобна информация.

  Ana:

  Няма как да намерите Google Analytics by Yoast, защото са с нов собственик и сега e Monsterinsights. Излиза първо при ключови думи " Google Analytics". https://yoast.com/new-home-google-analytics-plugins/

 • Къде в Yoast SEO се слага кода от Google Analitics?

  Delyana:

  Търсих, но никъде не го намерих, обновената версия е различна от това, което е показано в урока.

  Delyana:

  В SEO в Search Console - си поисках код от Google... сложих го отдолу и натиснах да го обнови... но ми даде съобщение -Не са открити профили -Повторна автентикация пред Google


  Тук ли трябва да се сложи кода? и ако е да- Защо не става?

  Димитър Димитров:

  И при мен се получава същото. Моля за помощ - как се активира Google Analytics in SEO Yaost?

  Георги Младенов:

  аз също получих такава грешка когато в полето за кода копирах script-а.после копирах кода UA-.......... и стана. Пробвайте трябва да стане.

  Delyana:

  Георги къде е това поле за код... може ли по точно да кажете

  Delyana:

  много благодаря :)

  Delyana:

  Георги, когато щракнете пред кода на Google Search Console - какъв надпис ви дава, защото на мен ми изписва това: failed for http:........... using the HTML file method (2 hours ago). Your verification file was not found.... освен това в Google analytics- също ми казва, че няма връзка със сайта... Иначе кода ми го прие и ми изписа, че е успешно записан...

  Delyana:

  в Google analitic горе вдясно, на камбанката като се щракне ми изписва- Липсва проследяващ код

  Delyana:

  Георги, при мен стана- вижте тук как става...https://www.youtube.com/watch?v=R9DqDEG9I0Y

  Jullian Angelov:

  Здравейте! :) Бих искал да споделя малко опит, който се надявам да бъде полезен и на вас. За да работите с какъвто и да е продукт предлаган от сайт на Google (gmail.com, Google Analitics, You Tube, Google Adwords, Google Maps (за контактните форми), Android...), вие трябва да имате Google акаунт. В рекламите на Google твърде често се споменава фразата „един акаунт за всичко” и наистина с този един акаунт се оторизирате навсякъде пред Google. Заради високата популярност и рейтинг на Google, освен сайтовете - собственост на компанията, и други сайтове и дори софтуерни продукти използват за оторизация Google акаунта ви. И така: За да инсталирате успешно Google Analitics и Yoast – правите си една gmail поща, която е най-добре да остане служебна само за сервизно – утилитарни нужди на сайта който правите. И в нея поща да пристигат всички служебни съобщения от оператора на хостинг услугата, разни свързани сайтове, разширения ( както в случая). И без да се занимавате със сортиране, пресяване и подреждане на съобщения всичко свързано само със сайта да е на едно място без „боклучави” съобщения. Най – добре е този акаунт да бъде създаден преди инсталирането на WordPress и по време на инсталацията да зададете за администраторски mail именно адреса от gmail-a, там да в идва и "забравена парола", макар че ако сте достигнали до Google Analitics и Yoast за сайта който правите вече е късно. Нищо - опитайте това с всеки следващ сайт. Аз съм направил отделен акаунт за всеки сайт по който работя. С mail-овете на сайтовете работя когато имам активна работа по тях, иначе не е нужно да ги следя непрекъснато. Те не са оповестени другаде освен във връзка със сервизното обслужване на сайта и няма кой друг да ми пише там. За да инсталирате успешно Google Analitics и Yoast, НА РЕАЛЕН ХОСТИНГ - влезте предварително през браузъра на който работите в пощата на Gmail-a така, че на браузърът да е активен профилът който е направен за сайта. И тогава през нов таб на същият браузър влезте във WordPress. Когато разширенията, които са обвързани с Google акаунта поискат код - те сами активират Google през активният профил и в повечето случаи се отваря Pop-up прозорче в което е кода и на Вас ви остава само с Copy-Paste да го копирате и поставите в желаното поле. Илюстрацията е направена на Google Ghrome, защото се вижда добре профила, но на който и браузър да влезете в профилът който сте направили заради сайта в gmail.com – докато не излезете изрично от профила – той остава отворен даже и след рестарт на компютъра ви. Излиза се или чрез Изход или като влезете в друг профил през Добавяне на профил. Не съм пробвал как става това на Bitnami защото не го използвах, но така или иначе ако още ще не сте започнали да работите на реален хостинг – скоро ще ви се наложи.

  Мартина:

  Благодаря, Юли!

 • Може ли да се гледа видеото към урока?

  Георги :

  Здравейте, Как може да се изгледа видеото? Изписва грешка и не се зарежда. Благодаря

  Грациела Георгиева:

  Здравей, При мен видеото тръгва и няма никакъв проблем при гледането му. Моят съвет е да изполваш браузъра Google Chrome или да опиташ през алтернативния Player. :)

  Любомир Жипонов:

  Видеото и при мен е бъгнато през Google Chrome. Не стана и с алтернативния плеър. Но се получи с Firefox browser.

  Лъчезар Николов:

  Темата ColorMag, поне при мен е така няма html editor, което значи, че няма как да се копира мета тага в Webmaster инструменти в SEO. Най-сигурният и изпитан метод си остава - свалянето на html файла от конзолата на Google и качването му в уебсайта ви чрез FTP за проверка. За да получите достъп до таблото на сайта си в Webmaster инструменти трябва да добавите сайта си и да го проверите. Ето как става това./трябва да имате google account/ 1.Влизате в Webmaster tools. 2.Избирате: "Add a property" - добавяте сайта, който притежавате или администрирате. 3.След добавянето на сайта, ще видите надпис, че сайта ви трябва да бъде проверен. 4.Натискате: "Verify" /проверка/. 5.Появява се прозорец в който се появява инструкция как да стане проверката. 6.Сваляте html файла, който Google ви предлага. 7.Инсталирате си FTP клент, ако нямате и го отваряте. 8.Въвеждате данните за FTP-то си - host, username и парола. Портът по подразбиране е 21. Може да не го въвеждате. 9.Избирате свързване. 10.Когато се свържете отваряте папката: "public_html. 11.Качвате чрез FTP-то html файла, кото сте свалили 12.Можете да направите проверка, дали файлът е качен, като кликнете върху линка, който конзолата ви дава - файлът се изписва в горният ляв ъгъл. 13.Натискате: "Verify" и очаквате успешната проверка. П.П.Възможно е FileZilla да ви даде: "Несигурна връзка" при свързването. Тогава трябва да се свържете чрез Site manager. File>Site mаnager>New site>Name/именувате си го/. Въвеждате си данните за FTP, от Encryption падащото меню избирате: "Only use plain FTP"/Много важно/. Свързвате се. :)

 • Защо Google Analitics, не се настройва?   

  Георги Крумов:

  Винаги ми съобщава за грешен код. Моят уеб сайт е на външен хостинг. Работя и с вътрешен, който използвам за тенировка с изображения. Истинския уеб сайт не може да има много картини. В него преобладават лекциите. Това е неговото начало:

  инж. Тодор Тодоров:

  Може би, защото не си го конфигурирал добре и за това дава грешка. Пробвай с приложението Monster. https://bg.wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/ дава добри статистики и е лесен за работа. Може да се свърже пак с Гугал. Използвам го за доста сайтове :) няма никакъв проблем :) Ще дам още един за СЕО-то: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ . Чрез кратка настройка на плъгина ще ти показва как е най-добре да пишеш пост, какво е нужно, за да се вмъкне в Гугал и т.н. :)

  (П.с. извинявам се за спама).

 • Защо се изпращат толкова много изображения при задаване на въпрос?

  Георги Крумов:

  Копирам изображението с PrtSc и след редакция и запис го поставям с Ctrl +V. Изпращам и виждам цяла редица от него! Защо се получава така? Във връзка с приложението за анализ видях, че доста хора получават съобщение за грешен код. Приложението "Акисмет" също не работи. Дали при мен се получава това, защото съм регистриран като ПЕРСОНАЛЕН и имам желание да използвам уеб сайта си за продажба на е-книги?

  Боряна Велева:

  Здравей, Георги! Навярно резолюцията на монитора ти е много висока. Намали я или на 1920х1080, или 1080х720.

 • Как да настроя Google Analitics, ако сайтът ми за момента не е в мрежата?

  инж. Кремена Митева:

  Защо не мога да използвам Google Analitics, когато правя сайта си без да е качен в мрежата? Така ли е по принцип или аз съм допуснала някъде грешка?

  Ivan:

  Конкретно този плъгин явно не може - изрично пише, че не поддържа localhost инсталация. Но може да сложите много други плъгини, които поддържат google analytics - просто потърсете в директорията. А и прегледайте настройките на темата. Някои теми може да се добавя кода за аналитикс без допълнителни плъгини.

  инж. Кремена Митева:

  Благодаря :)

 • Как да Ъпдейт на plugins

  Chvdr:

  Здравейте,

  Имам въпрос, който е може би малко встрани от темата, но като гледам програмата си мисля, че мястото му все пак е тук.

  Въпросът е свързан с начина, по който ще се ъпдейтват вече инсталирани plugin-и на сайта. Нека предположим, че сме си направили работещ блог, който нямаме намерение повече да променяме структурно, а само ще добавяме информация в него. В него периодично плъгините алармират за налични ъпдейти. Опасно ли е да правим това без да се потготвим с бекъп на системата (или поне уебсайта)? Дори има функционална възможност да се отключи автоматичен ъпдейт. Това, което ме притеснява е, дали в даден момент няма да стане така, че след поредния ъпдейт ъпдейтнатите плъгини по някакъв начин да конфликтират помежду си и това да доведе до трагични последствия.

  Въпросът ми е продиктуван от (горчив) опит в други CMS системи, не в Wordpress. Просто нямам представа как стоят нещата тук.

  Ако не достатъчно ясно си формулирах въпроса, моля кажете.

  Иван Цукев:

  Здравей, това е доста добър въпрос.

  И в двата варианта има рискове -и да update-неш плъгините и да не ги update-неш.

  Ако не актуализираш плъгините до последната версия рисковете са за сигурността - често с актуализации оправят някоя открита дупка в сигурността. Другият риск е ако плъгина много остарее да спре да работи.

  Ако актуализираш плъгините пък има риск нещо в сайта да се счупи и да спре да работи. Тук голяма роля има избора на плъгини. Ако се избират плъгини от проверени доставчици, които са сериозни фирми, то рискът е по-минимален, защото те си тестват доста обстойно плъгините. Ако се инсталира на кило каквото дойде, може по-скоро да има проблеми.

  Моята препоръка е:

  1. Винаги да се актуализират плъгините до последнта им версия;

  2. След актуализация да се проверяват основните фукнционалности на сайта

  3. При проблем, който много рядко, но има риск да се получи - просто се намира решение и се оправя.

  Chvdr:

  Благодаря