Как да редактираме базата данни. PhpMyAdmin

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Съвет:

Ако притежавате стар Wordpress сайт, който е минал през много актуализации на разширения, теми и има много съдържание, може да оптимизирате работата на базата данни с разширението WP-Optimize.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Необходимо ли е да променяме различни неща в базата от данни?
Да! Можем да променяме каквото поискаме.
Не! Това се използва само в крайни случаи, когато никой друг способ не може да ни помогне.
Зависи, ако ни е интересно, може да променяме каквото преценим.
 
Трябва ли да архивираме базата от данни?
Да, след като сме направили нужните промени в нея.
Не, губим ценно време.
Да, ако се случи нещо и след това искаме да възстановим данните, които сме премахнали или редактирали.

Въпроси и отговори

 • Как може да се възстанови забравена парола за базата данни?

  Зорница Каракулева:

  Здравейте, къде се запазва парола за базата данни, автоматично генерираната при инсталацията на Wordpress, и как може да се възстанови забравена парола? 

  Иван Цукев:

  Най-лесно се възстановява парола от страницата за влизане в администратоския панел
  Ако поради някаква причина това не работи, чак тогава се "бърка" в базата данни и това е доста рискова операция, ако човек няма опит с mysql.

  Влиза се в таблица wp_users и колона user_pass

  Зорница Каракулева:

  За вход в PhpMyAdmin същите потребителско име и парола ли се използват (както за вход в администраторския панел)? Когато ги въведа, се извежда грешка за невъзможна връзка с MySQL сървъра?

  Асен Маринов:

  аз щях да питам същото за базата данни:)

  Иван Цукев:

  Потребителското име (username) за Mysql (вход през PhpMyAdmin) е root.


  Паролата е тази, която е зададена при инсталация.
  Асен Маринов:

  а понеже не съобразих първоначално да я запиша за всеки случай, не се сещам какво написах...тя не е пас какъвто е пас за вход в сайта нали ? ако може да я променя или ресетна ?

  Асен Маринов:

  оправих се :) с любезното съдействие на Грациела (комплименти за качествения служител)  :) 

  Асен Маринов:

  Зори, в Битнамито(ако си с такова на компа) влизаш там и в сърча пишеш config.inc.php и там пърия файл който излиза от горе, влизаш в него(с Нотпад може да го отвориш) и търсиш където са записани юзер - руут и под него е скрипта за паролата - там може да я видиш, ако има нещо пиши да ти направя скрийшот понеже сега не мога.

  Иван Цукев:

  Асен, да! Това е дори по-лесен начин за намиране на паролата за базата данни.
  Но все пак става въпрос за достъп към базата данни, не към самия админ профил на Wordpress (освен ако не са останали еднакви паролите)


  Зорница Каракулева:

  Асен, благодаря за инфото :)

  Ivan Pukov:

  Паролата , потребителя и името на базата данни , ако е правилно навързан и работещ Wordpress ,може винаги да намериш в файла (отваряш с Notepad++ , за по-лесна ориентация или с обикновения Windows-ки Notepad) wp-config.php в папката www/public_html/htdoc в зависимост от това какъв сървърен софтуер използваш. Повечето CMS я записват в подобен config файл . Например при Joomla e configuration.php ...

  Константин Петров:

  Асен, може ли скриншот, понеже виждам някакви неща под руут , но незнам кое ми трябва.

 • Как се отразяват и доколко всеобхватни са промените в базата данни?

  Зорница Каракулева:

  Здравейте,


  Бих искала да попитам в каква дълбочина се отразяват промените в базата данни в сайта. Както в примера - промяната в потребителското име се отразява в URL-адреса при избор на потребителя в дадена статия, но не се отразява в администраторския панел в меню Users/ All Users -> Edit -> поле Nickname. Каква е зависимостта?
  Иван Цукев:

  Цялата текстова информация в сайта се пази в базата данни - текст, информация кои изображения се използват, пароли, настройки на сайта.


  Менютата на Wordpress са създадени за да улеснят редакцията на тези данни. Например вмето през phpmyadmin да си пишете статиите, да имате един приятен и лесен за употреба интерфейс за създаване на статия.

  Всяка промяна в phpmyadmin се отразява в Wordpress сайта. Ако не се отрази промяна, то просто не е намерено коректното поле, което да се редактира.

  За някои промени трябва да се излезне и влезне на ново в самия админ панел на Wordpress.

  Няколко пъти казвам - използването на PhpMyAdmin за редакция на базата даннни е само в краен случай, когато никакви други похвати не могат да оправят проблема, който имаме.

  "Бърничкането" в базата данни може да доведе до необратими щети по сайта и трябва да се прави винаги след създаване на "бекъп" на базата данни - или чрез плъгин или чрез опциите на вашия хостинг.
  Зорница Каракулева:

  T.e. в конкретния случай nickname-а от меню Users/ All Users -> Edit сe пази в различна таблица/ поле в базата данни (а не в таблица wp_users)?

 • Защо не се отваря страницата PhpMyAdmin?

  Мартин:

  Здравейте! Когато напиша следният уеб адрес: imenasaita.wordpress.com/phpmyadmin/ , не се отваря страницата PhpMyAdmin. Какво URL трябва да напиша, за да ми се отвори PhpMyAdmin страницата?

  Румен:

  imenasaita.com/wp-admin

  Татяна Илиева:

  Май така няма да намири PhpMyAdmin. Моят съвет е следният: Потърси в Google phpmyadmin . Аз например потърсих phpmyadmin bluehost, защото моят сайт се хоства на bluehost.
  Намерих информация къде от bluehost мога да получа достъп до phpmyadmin. Общо взето където очаквах --> в cpanel в раздела databases. Сигурна съм, че и ти ще откриеш phpmyadmin някъде в твоя cpanel, който ти предоставя hosting компанията.

  Мартин:

  Благодаря за отговора!

  Лъчезар Николов:

  Как се закоментират определени редове в html и php, ако в някой от тях възникне проблем, напр. случайно изтриване или грешка. Например имал съм такъв случай с темата и сайта ми се скапа. Наложи се намеса на администратора за да закоменира определените редове, за да може да се поеме отново контрола върху сайта и Wordpress?

 • Защо "приложение"

  Константин Петров:

  До сега в уроците говорихме за разширения и плъгини, а сега казвате приложението PhpMyAdmin. Та до въпроса : Това е разширение(плъгин), което трябва да инсталираме и стартираме, и след това да се опитваме да влизаме с локалхост/phpmyadmin . И ако е така ,тази парола и юзър това "приложение" ли ги генерира? Понеже първо сме в здравец, а там не се виxда да има такъв плъгин(ако това е такова разбирасе), после отиваме на локалния и там директно пишем .../PhpMyAdmin. Малко се забърках в урока, затова имам такива въпроси.

  Ivan Pukov:

  Май явно не сте внимавали много с въвеждащия урок и желателно да ги прегледате доста обстойно . PhpMyAdmin няма нищо общо с Wordpress и не приложение, па камо ли плъгин. Някакво елементарно обяснение може да видите тук : https://bg.wikipedia.org/wiki/PhpMyAdmin . Но накратко PhpMyAdmin е част от хостинг услугата ( част от cpanel-a) , ако изпозлвате онлайн или част от някой от пакетите за локален сървър ( Xamp , Wamp и др.) и служи за осъществане на връзката на базата данни със сайта...