Задача за модул за разширения (plugins)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Видяхте, че има едно голямо многообразие от разширения, които може да използвате.
Задачата ви за този модул е да се замислите, каква функционалност бихте искали да има на вашия уеб сайт.
Потърсете такъв плъгин и го инсталирайте, пробвайте да го настроите така, че плъгина да работи по начин, по който вие желаете.
Под това видео, ако искате може да зададете въпрос, какъв е плъгин ви трябва за определена задача.
Ако не намерете такъв плъгин и също така може да споделите кои плъгини сте използвали и кои ви харесват и обичате да използвате.
И препоръчвате другите да ги използват.

Въпроси и отговори

 • Велко Михайлов Велев:

  Пробвай го. Рискуваш да си скапиш сайта, ако това се случи гледаш модул 6 урок 5 и го махаш приложението и търсиш ново.

  Николай Коцев:

  Може би е добра идея да се архивира сайтът преди това?

 • Мария Балева:

  Здравей, не знам конкретно приложение, но предполагам, че има wordpress теми предназначени за готварски сайт и според мен ще има различни темплейти за изглед на страницата. Не успях да намеря точно такъв плъгин, но това мисля, че този би свършил работа- Плъгин за бележки

  Jullian Angelov:

  За разширение нямам виждане, но разгледайте темата Anarcho Notepad - Може и да Ви хареса за целта.

 • Може ли

  Mila Ilieva:

  да намеря разширение, което прави проверка на правописа в страницата и когато съм влязла като администратор да ми покава грешно изписаните думи?

  Мария Балева:

  Здравей Мила, със сигурност има такива приложения, но най-вероятно работят с английски и едва ли има за български, поне аз не знам :) Потърсих в приложенията на Wordpress и ми изляхо доста предложения Ако ти трябва проверка за английски език, може да избереш някое приложение с добър рейтинг и ще ти свърши работа. Не знам конкретно приложение, което поддържа български. Мисля че има вариант след като инсталираш приложението да добавиш желан език, но това означава да се дописват неща по кода на приложението, а може и по самата тема. Ако се чувстваш уверeна може да направиш подобни промени, като се поровиш и по форумите за wordpress, но има и вероятност да се обръркат доста неща после по темата.

  Rumen Gotsev:

  Аз бих направил корекцията на текста в MS Word или Libre Offise Writer и тогава копирам и поставям текста в wordpress. Така е най-сигурно, че няма да допускам правописни грешки.

  Милена Димитрова Бакалова:

  ако използвате Firefox като браузър, ще имате проверка на правописа по подразбиране

  Mila Ilieva:

  Toва е някаква нова информация за мен - аз работя на Хром ... Ще пробвам.. Много благодаря, Милена ... :)

  Милена Димитрова Бакалова:

  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/bulgarian-dictionary/ този адон трябва да се инсталира в браузъра. После при писане в wordpress, например в страница, може от десния бутон на мишката да изберете спелчекинг, да настроите и езика да е български. Веднъж като сте добавили българския речник (някъде при инсталирането още можеше да се укаже, но може и после), каквото и да пишете в браузъра, може да го проверявате.

  Мартина:

  Благодаря, Милена

 • Може ли да игнорирам предложението?

  Ivelina:

  Трябва ли непременно да правя обновяване на плъгините при подобно съобщение. "Има нова версия на NextGEN Gallery by Photocrati. Преглед на версия 2.1.26 или обновяване."? най вече заради загубата на допълнителни настройки при превод, например

  Pavel Kamburov:

  Ако дадено приложение работи добре и те удовлетворява, няма нужда да се обновява. В случай, че искаш да се възползваш от опции в по-новата версия, можеш да обновиш, но внимавай с приложенията, които нямат достатъчно висок рейтинг или тегления.

 • Може ли да...?

  Ana:

  ...ми препоръчате плъгин за двуезичност на сайт?

  Лилия Ласкова:

  Здравей, Ана. Има доста плъгини, които можеш да използваш с тази цел. Не мога да ти кажа кой е най-добрият, тъй като не съм ги използвала, но можеш да си избереш според рейтинга и коментарите на другите потребители. Ето няколко безплатни варианта: qTranslate, Transposh, Multilingual Press Free, xili-language. Предполагам, че платените плъгини са по-добри, но смятам, че и безплатните могат да ти свършат работа. Успех! :)

 • Как можем да направим сайта си така, че Google да го превежда, ако се отвори от чуждоезичен потребител?

  Jullian Angelov:

  При посещение на някой сайтове забелязвам, че се отваря Google преводача, а на други не. Предполагам че е нужно някакво разширение за това. Ето една ценна страничка по тема разглеждана по- нататък в курса ни, на която обаче не сработва Google преводач: https://wpmaintainers.com/transfer-wordpress-site-to-new-host/?utm_content=buffer2859b&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

  Тодор Пламенов:

  Аз за един проект използвах разширението Polylang при работа с wordpress платформа. Съответно всяка страница/статия трябва да се преведе и на съответния език, но е сравнително лесно откъм интерфейс. Иначе има и начин директно през google translate, както казахте, но за мен лично е адсни неудачно решение, понеже всички знаем как Google превежда по-дълги и сложни изречения. :)

  инж. Юлиан Ангелов:

  Интересното е, че Google превежда някой сайтове на Български приемливо добре, а някой фапиращо зле. И най-куриозното (по мои наблюдения) е, че Google се справя най-зле именно със статиите за работа с продуктите на Google - Google Adwords, Gogle Analitics и др с които е интегриран - Yoast SEO и др. И така т абзац с около 500 думи той вади несвързан превод съдържащ 20-30 думи. Но там е работата, че някой посетени сайтове Google превежда, а за други въобще не покава лентата на транслейтъра и не ги превежда по никакъв начин. Обичайно използвам Internet Explorer с инсталиран Google Toolbar - с тях ми е най-удобно.

  Георги Димитров:

  Може да се ползва разширението WPML. Дава възможност за автоматичен превод на много езици, но понякога трябва да се прегледа превода и да се дооправи за точност.

 • Как да се съобразим с GDPR? 

  Ивелина Иванова:

  Здравейте, радвам се, че в този модул подробно разгледахме използването на плъгините. От 25 май 2018 вече се въведе известният регламент за защита на личните данни (GDRP). Можете ли да препоръчате плъгини, които биха ни помогнали. Видях на сайта Ви, че също сте сложили съобщения. Ако те са направени също с плъгини, ще Ви много благодарна да ми покажете как става това.

  Иван Цукев:

  Здравей, ето тук има дискусия по темата: http://aula.bg/question#id-210035200001

 • Как и къде да 

  Meрал Мехмед:

  открия и поставя разширения за поставяне на бутони като: харесай (или друг текст или картинка) като на тази страница тук http://hooponopono-chudesa.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d1%85-%d1%81-%d0%b1%d0%be%d0%b3/ Искам да сложа под всяка статия.

  Иван Цукев:

  Като всяко друго разширение за wordpress. 1. Отиваш за сайта на wordpress разширения и търсиш по ключови думи Пример: https://wordpress.org/plugins/search/facebook/

  1. Тестваш няколко разширения. Избираш това, което най-много ти пасва на идеята.
 • Георги Янев:

  Навярно не е много коректно от моя страна, но "публикации" и "статиите" трябва да се запишат така...Има още и необходимост от три корекции, но това е вече друга тема.

 • Какви пъгини да сложе на сайта си ?

  Tsvetanka Georgieva:

  Здравейте бихте ли ми казали какви плъгини да сложа на сайта си да се разделят публикациите по градове , да има карта на обекта, да се свържат с конкретния обект по телефон ,емейл или сайт Пример като този сайт https://pochivka.bg/ Да има филтриране по

 • Как да видя галерията

  Лилия Georgieva:

  Инсталирах NextGEN включен е в разширенията но не го виждам в таблото?

  Иван Цукев:

  Виж дали е активиран, не само инсталиран.

  Лилия Георгиева:

  Да не беше активен благодаря

 • Кои са използваните плъгини?

  Марина Будинова:

  Здравейте, може ли да ми кажете кои са използваните плъгини за визуализацията на имотните обяви в тези два сайта: https://www.denirahomes.com/ https://smhome.bg/

  Или нещо подобно ми трябва т.к. в момента правя сайт за имоти.

  Благодаря ви предварително! Марина Будинова

 • Можете ли да ми препоръчате някакъв плъгин

  Васил Иванчев:

  Здравейте, трябва ми плъгин за таскове от сорта на To do. Който обаче при рефреш на публикацията да се нулира и само аз да мога да го редактирам. Потребителите само да могат да изпълняват тасковете.