Какво са разширенията (plugins). Съвети за разширения

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Внимателно подбраните разширения за сайта могат да:
Забавят зареждането на сайта
Загрозят сайта с много банери и картинки
Създадат конфликти между различните разширения и сайтът да се счупи
Увеличат възможностите на сайта
 
За какво се използват плъгините (разширенията)?
Това са допълнения, които се инсталират на вашия wordpress сайт, като добавят различни функционалности в сайта.
Това са допълнителни настройки, без които не може да работи сайтът и задължително трябва да имаме инсталирани поне 10 плъгина.
Използват се за създаване на Wordpress теми.

Въпроси и отговори

 • Как да запазя размера на изображението?

  Ivelina:

  Намирам големи снимки, но щом ги сваля със "Запазвам изображението като..." се записват маx. на 300px Може би в настройки някъде автоматично се намаляват при копирането? (Windows 8)

  Цанко Дилов:

  Ivelina, 300px е резолюция на изображението при принтиране, и не е големина на снимката. Може да се намали, но не много за да не се пикселизира при принт. От показаните начини за редактиране на изображенията, за да са с големина, подходяща за Wordpress (1200x630), най-подходящ естествено е Photoshop. Има и допълнителни екстри с него. Можем да изрежем снимка с голям размер по такъв начин, че от нея да е избрана най-подходящата за публикация част. Освен това намаляването на нейния файл става много лесно.

  Велко Михайлов Велев:

  При мен си се свалят нормално, ти да не даваш "запазвам изображението като ..." върху някакво умалено изображение? Отваряш изображението и както е голямо върху него натискаш десен бутон и .....
  Не ми е известно да има настройка с каква резулюция да се свалят снимките.

  Десислава  Малджанова:

  Размер и резолюция на изображението са две различни понятия.

  Наистина в уроците се посочва размер а се говори за резолюция което е малко объркващо за незапознатите предварително курсисти.

  Размер - брой пиксели по хоризонтала и вертикала на изображението

  Резолюция - брой пиксели на един инч от изображението ( Photoshop дава възможност за мерна единица брой пиксели на сантиметър, но за наше съжаление понеже американци са измислили стандарта се ползват пиксел на инч за мерни единици в цял свят ) Резолюция за печат  300 pixels/inch. От А6- до А0 стандартни размери за листи. Колкото повече изображението се увеличава толкова тази мерна единици намалява. Ако се печата мегаборд (10x8 метра) например може да се намали до 50 pixels/inch. пропорционално с увеличаването на размера. Това е така защото тези печатни материали са толкова големи че се гледат не от близко а то далече и качеството на изображението може да падне понеже човешкото око слива дребните детайли когато визира отдалече. Освен това има машини за широкоформатен печат които не отпечатват на повече от 70 pixels/inch, a и ще ви се получи огромен файл който много трудно ще се работи. Така че ако изображението ти е на 300 pixels/inch то става за печат но е с прекалено високо качество за web (и пак зависи колко му е общия размер).


  Резолюция за всички web изображения независимо дали ще бъдат публикувани във Facebook или в отделен сайт - 72 pixels/inch.


  А препоръчителния РАЗМЕР на изображението 1200x630 (първо се изписва широчината а после височината в брой пиксели ) е просто препоръчителен но не и абсолютен и е посочено че може да падне до 600x315.

  Тук целта на по ниското качество и малките размери е всички изображения да се зареждат бързо. И целта на по малката височина за сметка на ширината е да може изображението да се вижда изцяло от потребители с по малки монитори и дисплеи. Например аз гледам този сайт през лаптоп и няма да видя прекалено високи снимки веднага а ще трябва да ги скролирам. Ако в един сайт имате галерия с ваши снимки и те са с огромно качество (резолюция и размери) ще се зареждат бавно и никой потребител няма да стой и да чака да се заредят за да ги гледа а по скоро ще премине към друг сайт. Потребителите в интернет са нетърпеливи хора с огромен избор. 

  Ето някои разновидности на мерната единица резолюция които можете да срещнете при различните дигитални устройства.


  SPI (samples perinch- мостри на инч) е мярка за резолюцията при сканиране. Представляваброя на индивидуалните проби, които са взети в един инч от изображението. За дасканира едно изображение, скенерът взема проби от него. Колкото повече проби севземат толкова сканираното изображение ще е по-близо до оригинала.

  PPI (pixels perinch - пиксела на инч) представлява мярка за екранна резолюция - на екранаизображението е представено от съвкупност от пиксели.

  DPI (dots per inch -точки на инч) е мярка за резолюцията на печатащото устройство. Отговаря наточките от мастило или тонер, от които се състои едно принтирано изображение.Колкото повече са тези точки, толкова по-добро е качеството.

  LPI (lines per inch -линии на инч) мярка за честотата на редовете в полутонов печат (най-често черно/бяло изображение - 85 lpi за вестници и над 133 lpi за списания ). Принтерът представя изображението като линии отполутонови точки.

  PPI (пиксели на инч) иDPI (точки на инч), често се използват взаимозаменяемо понеже числовите им стойности във всяко примерно изображение са еднакви. За да бъде напълно правилно, си струва да сеотбележи, че резолюцията при дигиталните устройства и всички дисплеи сеизмерва в PPI докато при принтерите се измерва в DPI. Сега вече вие знаетеразликата.

  МEGAPix (1 мегапиксел =1 000 000 пиксела ), използва се най-често като мерна единица за максималенразмер на снимка заснета  при даден модел дигитален фотоапарат.Представлява умножения брой пиксели по височина и дължина, тоест сбора навсички пиксели от които се състои  изображението. Например снимка 1280 x1024 = 1 310 720 пиксела. Това е равно приблизително на 1,3 мегапиксела.

   

  Ivelina:

  Blagodarq, много пълна информация, но все още имам проблем и то май доста елементарен. 

  1.Избирам голямо изображение напр. 3070 на 2480
   2. С десен бутон "Запазване на изображението като..."
  3. Давам му име в jpeg формат Save
  4. Щом го отворя в папката си вече е с размер 360 на 115
  И ако реша да го увеличавам с Ph Shop не стои добре И тъй като това става при абсолютно всяка снимка си мисля, че е някаква генерална настройка. Моля подскажете ми вариант.
  Цанко Дилов:

  Ivelina, от една страна смяташ проблема си за доста елементарен, а от друга допущаш, че е необходима генерална настройка!? Освен това работиш с Photоshop, където увеличаваш изображение, което не стои добре. Най-вероятно се пикселизира. Както се казва варианти много, но не очаквай отговори с изображения, след като задаваш въпроси без такива. Виж как се прилагат изображения със специалния инструмент на Аула, и каквото и да покажеш от твоите картинки, ще ти бъде от полза. 

  Peter:

  Аз под размер до сега разбирах размер на файла на изображението в някакви байти, кило, мега ..., а пикселите ги разбирам като брой, броят формира разделителната способност. "От своя страна “пиксел” (pixel) произлиза от комбинацията “PICture Element”, или това е един базов елемент от графично изображение. " - http://www.computers.bg/piksel_megapiksel_i_gigapiksel.html


  Цанко Дилов:

  Здравей Peter,

  Как не разбираш какъв е размерът на изображенията и какво  са пикселите, след като си завършил успешно курса "Тайните на Фотошоп"?! И с този линк, който си приложил, можеш само да се объркаш. Става въпрос за камери на телефони и други джаджи, които правят само растерни изображения и които за "простота" най-вероятно наричат цифрови графични файлове. Подсказват какво е мегапиксел, /като произведение от ширината и височината на изображението, които са в пиксели/. Друг е въпросът в каква дименсия са мегапикселите, след като например см.х см. са сантиметри на квадрат.
  Зорница Статкова:

  Здравей Ивелина,Ако търсиш снимки в Google и си задала да са с голям размер, трябва да кликнеш на изображението. След като се зареди голямото изображение, му даваш "Запази изображението като..." Тъй като иначе сваляш само превю-то на снимката.Можеш и да отидеш на линка (маркиран с 2) и да отвориш в нов прозорец... понякога има по-добър размер на търсеното изображение. Надявам се да съм помогнала. Успех :)

  Петър Триндев:

  Ивелина, имам един пост по Вашия въпрос в урок 2 на модул 3, който е малко дълъг и затова не искам да го повтарям тук. Това, което основно си струва да знаем, че в даден сайт за картинките са зададени предварително (по настройка) размери (не "резолюция", а физически размери в пиксели) напр. 1200х630 или 600х315 или 300х201 в зависимост от мястото, където поставяме картинката. Пример: имате картинка с размери 12000х6300. Ако я поставите в заглавието на публикация, Wordpress (WP) ще намали размерите така че да я вмести в разполагаемото място до 1200х630. Т.е. в сайта Вашата картинка ще е 100 пъти (10 по ширина х 10 на височина) по малка. На екрана на един лаптоп картинката е приблизително със същото качество (ако екранът е примерно 1200х800). Но големият размер на картинката ще направи зареждането на сайта Ви много бавно. Следователно разумно е предварително да намалим размерите в съответствие с изискването за съответното място -за заглавна картинка - 1200х630, за картинка в текста - 300х201 и т.н. НИКОГА не увеличавайте размера на малка картинка - качеството ще се влоши задължително.

 • Какво се има предвид с въпрос "Разширенията НЕ могат да:" в края на урока?

  Зорница Каракулева:

  Здравейте,


  Препоръчвам в теста в края на урока да се перифразира въпрос "Разширенията НЕ могат да:", тъй като в момента остава впечатлението, че отговорът потвърждава твърдението: 
  Разширенията не могат да се избират свободно и има строг списък от 37, които задължително трябва да инсталираме. 

  Мария Балева:

  Здравей Зорница, да наистина въпроса беше зададен неправилно. Вече е направена корекцията. Благодаря ти за обратната връзка.

 • Как да оправя бутона ми за Начало?

  Evgeni:

  Добър ден искам да попитам как мога да оправя бутона ми за Начало в моят сайт. Преди няколко урока направих Home бутона и нещата който трябва да са ми за Начало отиват там.Като натисна Начало ми изписва: Oops! That page can’t be found. It looks like nothing was found at this location. Try the search below.

  Emi Todorova:

  Здравей, личното ми мнение е, че ако се припокриват Начало и Home бутона няма смисъл и от двата, но ако държиш да ги имаш си създай във Външен вид > Менюта -"Начало" от Потребителски връзки и му задай адреса, който искаш.

  Evgeni:

  Много Ви благодаря за полезната информация. Вече работи всичко.

  Петър Триндев:

  Коментар за практиката. Екранът на вашия компютър е с размери на матрицата 1280х720. Т.е. с тези размери виждаме снимките независимо, че в оригинал може да са с 10 пъти по-големи размери 12800х7200. За показване на екрана компютърът автоматично "смачква" 10 пиксела в 1 пиксел по височина и по ширина. Препоръчвам ви тест: вземете най-голямата по размер снимка, която имате и я намалете до размер 1280х720. Запишете това копие на снимката в папката на оригинала. Превключвайте бързо от едната на другата снимка – няма да забележите разлика в качеството, а само във времето на зареждане, което естествено е по-голямо при оригинала. Или в слайдера поставете една до друга оригиналната снимка с лимони и нейно копие с 3 пъти по-малка размери. Виждате ли разлика? А съотношението в мегабайти е 5 пъти (327:61), което влияе на скоростта на зареждане. В резюме – по-голяма размери на снимката ни трябват, само ако ще вадим и увеличаваме детайл от снимката, но това не е нашият случай в Wordpress. Важно е съотношението ширина/височина на снимката. В днешно време стандартът е 16/9=1,78. В това съотношение са: екранът на лаптопа (в см.), матрицата му(в пиксели) (1200/675 или 1280/720(HD) или 1920/1080(Full HD)), екраните на телевизорите, на смартфоните и т.н. За себе си стигам до извода, че трябва да се спазват размерите (в пиксели) приети в избраната тема. Така ще се вместим в големината на файла (в килобайти). Дано не греша с тези разсъждения!

 • Как да разбера кога много плъгини забяват сайта ми?

  Ивелина Иванова:

  Здравейте, искам да разбера какво имате впредвид във видеото под "много качени плъгини забавят сайта"? В момента имам 10 активни плъгина и сайта ми се отваря бавно. Каква може да е причината? Има ли начин да се проверява скоростта на отварянето на сайта и какъв е той?

  Ивелина Цветкова:

  Здравейте, ако реално имате инсталиран плъгин, който не използвате от тези 10 бих препоръчала да го деактивирате и изтриете. Проблемът е, че всеки един от тези плъгини има ресурси подобни на вашата wordpress инсталация, които се зареждат при отваряне на сайта в браузъра. Съответно колкото повече плъгини (ресурси) имате толкова по-бавно се зарежда сайтът ви, докато зареди всичко. Това включва и изображения (затова е важно да са уеб оптимизирани). Гугуъл имат един доста добър инструмент за анализ на сайта, като включително ви дава информация, кое точно го забавя: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

 • Може ли да се инсталират plugins, при безплатна инсталация на WordPress?

  Velizar Varbanov:

  Може ли да се инсталират plugins, при безплатна инсталация на WordPress?

  Недялка Александрова:

  Обикновено тази възможност е ограничена, ако се ползва чужда инсталация на WordPress. Най-добре е да имате хостинг и да си инсталирате WordPress там.

 • Как може да се плаща през сайт?

  Viacornewadd:

  Как може да се добави плащане през платежна система и скъпо ли е?

  Ivan Pukov:

  По принцип не е сложно за реализация и не чак толкова скъпо. Макар че повечето изпозват готови платформи , като epay.bg , paypal.com и др.

  Viacornewadd:

  Да, това ми е въпросът. Какви са финансовите условия за това? Ако някой е запознат, моля да сподели.