Настройки на една Wordpress тема

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое НЕ е вярно за Wordpress темите?
Можем да правим модификации чрез преглед на документацията на темата
Можем да получим дизайнерски вид на сайта ни бързо и лесно
Можем да използваме една и съща тема многократно
Можем да ги използваме само с помощта на дизайнери и програмисти

Въпроси и отговори

 • Може ли да се променя размера на логото?

  Марина Лазарова:

  Добавих лого в сайта, но излиза прекалено голямо. Има ли начин да се променя размера?

  Грациела Георгиева:

  Здравей,

  Да, има начин да се промени размера. Най-простият вариант е да избереш една от програмите за редакция на изображения, да промениш размера му и да качиш изображението. След което да го зададеш като лого. Но съществува и друг начин, чрез който можеш да промениш размерите на вече качено в Wordpress темата изображение. Ако използваш темата, която г-н Иван Цукев използва в курса, това става по следния начин:
  1. В администраторския панел избираш полето "Файлове" > "Библиотека"
  2. Избираш изображението, чийто размер искаш да промениш и натискаш "Редактиране на детайлите"
  3. След това бутона "Редактиране на изображението"
  4. Имаш 2 варианта да преоразмериш изображението или да го изрежеш. Това може да стане от двете форми вдясно. 
  Марина Лазарова:

  Благодаря за отговора! Получи се.

  Kana:

  Здравейте,

  и аз се възползвах от въпроса и съответния отговор. И при мен се получи. Много благодаря и на двете. :)
  Николай Коцев:

  Не съвсем. Така само променяте броя пиксели, при което картинката или се размазва, или се зарежда твърде бавно. В HTML има 2 начина за задаване на размер - твърд в брой пиксели и мек в % от ширината на екрана. При мен в "адаптивна" тема размерът е мек и това поражда някои въпроси с размера на картинката за различни устройства.

 • Защо ми дава грешка при качването на лого

  Радослав Любенов:

  Здравейте,

  При опита ми да кача логото, което съм избрал ми дава, че има грешка при качването на файла. Аз ли допускам някъде грешка или е причинена от друго? Опитах да кача и друга картинка, но отново ми изписа същия надпис. Какво мога да направя в този случай?
  Мария Балева:

  Здравей, провери дали файла, който се опитваш да качиш не е прекалено голям.

  Красимир Христов:

  Здравейте! Има ли вариант заглавията на страниците да не излизат на самите страници. Например "НАЧАЛО" на началната страница. Благодаря!

  Недялка Лазарова:

  Зависи от темата. Един от начините е със CSS да се направи невидимо заглавието.

  Красимир Христов:

  Благодаря!

 • Въпросът ми е ? Как да си подредя менюто . 

  Любомир:

  Здравейте , Тъй като си харесах класическата тема . Тя няма всичките тези опции , като Вашата тема по която обяснявате .. И се получи разместване на менюто .. Въпросът ми е ? Как да си подредя менюто . Сега начало ми е по средата . Говоря за тема Twenty Thirteen Благодаря предварително ! И поздравления за Вашите курсове. Чудесни са ; Дори и за супер образовани ''технически '', като мен :)

  Peter:

  Аз съм го решавал като изтривам създаденото от мен меню и го създавам отново, понякога в самата тема има допълнителни установки на менютата/сетинги/.

 • Как да инсталирам тема?

  Леа:

   Имам закупена тема, която искам да използвам, но при опита ми за инсталация, ми дава следното съобщение: Warning: POST Content-Length of 24528595 bytes exceeds the limit of 16777216 bytes in Unknown on line 0. Може би е много голяма? Но ми се иска да използвам точно нея. Какво да направя? 

  Peter:

  Това вероятно админите на вашия хостинг могат да го решат, на мен ми се е случвало. Свържете се с тях.

  Peter:

  Това е съобщение на php - указва се размер на памет във файл php.ini в сайта ви. Например тук има описание на проблема - https://wordpress.org/support/topic/cant-install-theme-14 


  Леа:

  Благодаря за помощта. Решението е следното: Cpanel - PHP Manager. Там променяме стойностите на: memory_limit: , upload_max_filesize и post_max_size.

 • Как да премахна заглавията от страниците?

  Красимир Христов:

  Здравейте! Има ли вариант заглавията на страниците да не излизат на самите страници. Например "НАЧАЛО" на началната страница. Благодаря!

  Мария Балева:

  Здравей Красимир, за себе си открих един начин, който при мен работи, но не е много добър, защото трябва да се прави за всяка страница и ако имаш сайт с много страници ще изгубиш време. Ако искам да махна заглавието на страницата от самата страница, отварям страницата и в текстовия редактор най-горе слагам, кода, който се вижда в прикаченото изображение. Предполагам, че има и по-интелигентен начин и ще се радвам да споделите ако сте открили как става :)

  Мартин:

  Здравейте! Когато напиша кода в текстовия редактор и натисна бутона "Обновяване", таговете

  Вижте снимките:

  Мартин:

  ...таговете

  Stamen:

  Аз използвам разширението "Title Remover", https://wordpress.org/plugins/title-remover/ [При редактиране на страницата излиза в страничната лента, почти най-отдолу. Просто се отмята да скрие заглавието и готово.]

 • Как да добавя социална мрежа?

  Цветелина:

  Здравейте, избрах си тема, която в настройките няма заложено да добавя социална мрежа. Въпросът ми е мога ли да го добавя и ако може как става това?

  Недялка Лазарова:

  Може с плъгин.

  Недялка Лазарова:

  В модул 7 има обяснение и за още начини.

 • Живко Казаков:

  Мисля, че качването на логото става в Header Media

  В Header Oпtions само се указва, какво да се извежда на екрана.

  Петър Триндев:

  Качване на лого става от "Идентичност на сайта" в настройките на темата.

  Петър Триндев:

  Новата тема colormag добавя нови възможности за настройки, които открих с налучкване. Споделям като не-напреднал в областта. В admin - лентата: клик върху името на сайта отваря Табло-то, с което вече сме свикнали. А клик върху "настройки" отваря настройки на темата, които се различават от Табло-то. Тук се намира "Идентичност на сайта" за качване на лого. Излизане от тези настройки - клик върху знака "х" горе вляво.

 • Как да се покажат категориите на header менюто

  Miglena Dimitrova:

  Здравейте, защо страниците, които съм сложила в Header menu не се показват на началната страница на сайта? Темата ми е colormag.

  Иван Цукев:

  На началната страница обикновенно се появяват публикации, не страници. Виж урока за разликата между двете.

 • Защо не ми се появява изображението за фон?

  Евелина:

  При ColorMag не ми се появява изображението, което се появява за фон, а го има като опция при настройките. При други теми не се появява този проблем.

  Евелина:

  Извинявам се за граматиката ми. :) Ще си перефразирам въпроса. При настройката на ColorMag темата, избирам изображение за фон>задавам картинка> записвам> и нищо не се получава.

  Stamen:

  И при вен не стана. Затова зададох фон от картинка 'чрез редактиране на страницата. /Не забравяйте да зададете височина на картинката, за да стане видима./

  Stamen:

  *мен

 • Коя тема за страница подхожда за целите на упражнението ни?

  Пламен:

  Здравейте . Успоредно с инсталацията на Wordpress на PC съм си направил регистрация и в https://wordpress.com и там търся подходящ облик за страницата която е подходяща за целите на нашето упражнение. Може ли някой да ми помогне ?

  Ивелина Цветкова:

  Аз лично съм фен на divi и avada, но те са платени теми. От безплатните теми на wordpress бих избрала Hestia. Тя има една доста модера и актуална визия с много приятен grid, който вярвам, че ще ви свърши работа независимо на каква тематика ще е сайтът ви. https://wordpress.org/themes/hestia/

  Павел Певичаров:

  Изборът на облик за сайта е нещо твърде индивидуално и зависи от целта на самия сайт. Като за начало е добре да се избере нещо по-семпло от https://wordpress.org/themes/, като например Twenty Nineteen, Clean Biz, Eco Friendly Lite ...

  Павел Певичаров:

  Преди да се свали темата е добре да се разгледат More info и Preview, за по-обстойно запознаване с опциите и настройките й.

 • Даниел Бонев:

  Отива се в документацията на тема намира се основния файл и там се гледа с какви такове е настроена и се премахват тези за въртящите картини

  Павел Певичаров:

  На https://wordpress.org/themes/vantage/ Прегледайте: More info -> Preview и Browse the Code

 • Има ли възможност да не използвам никаква готова тема?

  Мария Димова:

  Избрах тема, която не ми харесва, но виждам само възможности как да избера нова, а не и да се върна на тази, която беше по default.

  Мария Балева:

  Здравей,
  default темите на wordpress са поредицата Twenty, мисля че за 2019 е Twenty Nineteen, а преди това са Twenty Fifteen, Twenty Seventeen, Twenty Sixteen и така нататък. Когато инсталираш wordpress ще имаш добавена Twenty Nineteen default wordpress тема. Независимо колко теми си инсталирала и си сложила в wordpress, винаги може да се върнеш към първоначалната тема по подразбиране.
  За целта, трябва да отвориш администраторският панел на wordpress, в менюто вляво натискаш върху Apperance и след това избираш Themes. Ще се покаже списък с всички инсталирани теми. Те са подредени в хронологичен ред, като най-горе ще са последно добавените теми, а темата по подразбиране ще е по-надолу в спискъка. Може да скролваш, докато откриеш Twenty Nineteen или да я изпишеш в търсачката. Когато откриеш темата, ще видиш бутон Activate. Дано съм била полезна.

 • Как да направя "Sticky Menu" на моята тема която е "Ocean" WP.

  Александър:

  Как да направя "Sticky Menu" на моята тема която е "Ocean" WP.

  Ivan Pukov:

  Качи си този плъгин https://wordpress.org/plugins/sticky-header-oceanwp/ с останалото преполагам , че ще се справиш сам :)

  Александър:

  Благодаря със Sticky Menu се оправих но ще погледна и това което предлагате за инфо.

 • Защо се появява надпис архив на категория?

  Станислава:

  Как да премахна този надпис "архив на категория", който се появява на всяка публикация?

  Ivan:

  Здравей, такъв тип проблеми най-често зависят от темите и съответно е добре да се пита разработчика, който е създал темата. Но е много вероятно това да си е от превода и ако редактираш превода за български език да може да промениш този текст както ти прецениш.

 • Може ли да сменям цветовете на менюто в безплатната версия на Colormag?

  Валери Кондев:

  Цветовете на менюто не ми харесват, възможно ли е да ги променя?

 • Защо не ми се показват страници с зададени "родителска страница"?

  Ели Здравкова:

  Здравейте, темата ми е Twenty Seventeen, Имам платен хостинг и домейн. Правя нови страници, с включени галерия от снимки, задавам родитеска страница, публикувам, но нищо не се появявава. Къде може да бъде проблема? http://www.interiorsbyeli.eu/-проекти/визуализации/бани и детски стаи, но не се показват.

  Dimas4:

  Като направите страницата и я публикувате, то трябва и да я добавите в менюто.

 • Може ли да ми помогнете?

  Венцислав Поев:

  Здравейте, Търся човек, който да ми помогне при настройките на темата Travel Ultimate PRO, защото има функции, които не разбирам. Закупих и WP Travel PRO, но и там имам много неща, с които не се справям.

  Поздрави!

  Иван Цукев:

  Здравей, когато говорим за толкова специфична тема, на първо място най-добре подготвени са разработчиците на темата. Ето сега, отварям им сайта и виждам, че предлагат различнин опции, включително експерт от техния екип (hire our customizer) да настрои темата: https://themepalace.com/support/ Отделно ако искаш самостоятелно да се справиш, имат: + форум + често срещани въпроси + документация

  Когато се купува такъв тип тема, винаги изисква човек да се зарови в документацията. И аз правя това за темите, които съм инсталирал и настройвал.

 • Защо...  Стики меню при мен не е статично

  Chvdr:

  Здравейте, при мен стики менюто не работи. В смисъл, има си меню и т.н., само че при скролване надолу менюто не остава статично, а се скрива. Темата е абсолютно същата, но ъпдейтната до актуалната в момента.