Цялостно тестване на работния пулт

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Има ли начин да се показва помощния правоъгълник за формулите, когато ги пишем например в Name Manager?

  Boris_Grancharov:

  Здравейте, бих искал дали има начин да се нагласи да излиза помощния правоъгълник с последователността на елементите на формулата, когато пишем формула (както е в bar-a за формули), например в Name Manager (05:09 във видеото), понеже не винаги помня за всяка една формула последователността на въвеждане на нейните компоненти?

  Дарина Иванова:

  Като се стартира команда Insert Function се отваря прозорец-помощник, в който всеки параметър на избраната функция се въвежда в отделна текстова кутия

  Boris_Grancharov:

  Може би не съм се изразил съвсем правилно. Имах предвид, когато въвеждаме формула така, както е на снимката, която съм качил (в случая е за Data Validation), как да ми излезне малкия правоъгълник с подсказките за формулата, за да мога да я въведа правилно в случай, че не се сещам точната подредба на нейните елементи?

  Никола Петров:

  Прозорецът - помощник, за който пише г-жа Иванова, може да се покаже и чрез комбинациите Ctrl+A или Shift+F3 при написана функция във клетката. Вие, г-н Boris_Grancharov, питате за този, очертаният правоъгълник с аргументите на функцията, независимо коя е, ако разбирам правилно. Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Прозорецът - помощник, за който пише г - жа Иванова, показан чрез комбинацията Ctrl+A. Лек ден!

  Boris_Grancharov:

  Да, точно за този правоъгълник, който сте показали на 1-вата снимка става дума...Колкото за другия прозорец(Insert function), не ми дава да го ползвам в конкретния случай, за който питам първоначално във въпроса ми..

  P.S. С Ctrl+A не се ли маркира целия Sheet (или цялата таблица при маркиране на дадено поле от нея)?

  Никола Петров:

  Няма да се маркира целият лист, защото има избрана клетка и в нея е записана функция. Лек ден!

  Boris_Grancharov:

  Да, проверих го, благодаря Ви за разкритата функционалност...въпреки това, обаче все още нямам отговор на първоначалния ми въпрос.

  Дарина Иванова:

  Според мен Data Validation се използва, за да се зададе името на зоната, но не и за да се въведе самата функция. След задаване на зоната чрез Data Validation се получава падащ списък за съответната клетка. В съседната на нея (или на друго желано място) въвеждаме по традиционен начин функцията, която ми е необходима (в частност VLOOKUP). В следното видео има примерен вариант, който макар на английски език, според мен е разбираем: https://www.youtube.com/watch?v=Ko68RF89JVk

  Boris_Grancharov:

  Здравейте, напълно съм наясно с функционалността на Data Validation. Но може да се въвежда и функция, например Indirect, когато съзадаваме свързани падащи менюта. Или Offset при Name Manager за съзадаване на динамични източници на данни и т.н. Колкото до въпросът ми, пробвах всякакви варианти, но нито един не дава резултат и най-вероятно няма как в тези полета да излизат подсказките за функцията и просто преди да я въвеждам, ако не си я спомням, ще трябва да отварям Insert function менюто и така. Благодаря Ви все пак за отделеното време!

  Дарина Иванова:

  Оказа се, че сте прав - точно в това поле не се показва помощника за функцията. Във видеото предлагат вариант как да се реши подобен проблем: Динамично обновяване на списък или падащ списък: https://www.youtube.com/watch?v=kuUjENs5lrY

  Никола Петров:

  Тъй като говорим за Data Validation и Offset, ето една възможност за приложението им: Написани са използваните функции, в клетки S5 и S6 е направена Data Validation, а в S7 е резултат, чиято функция е написана отдолу и са оцветени в еднакъв цвят: Промяната на данни от Data Validation ще промени резултатът, ще се преместят хоризонталната и вертикална колони и ще се види резултата в пресечната клетка. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

 • Защо при рефреш ми дава грешка и не се актуализират формулите?

  Красимир Стайков:

  ЗАЩО ПРИ ЦЯЛОСТНОТО ТЕСТВАНЕ НА ПУЛТА, ПРИ ДИНАМИЧЕН ИЗТОЧНИК НА ДАННИ, СЪЗДАДЕН С ФОРМУЛАТА ОТ УРОКА/С OFFSET И COUNTA/ ПРИ РЕФРЕШ МИ ДАВА ГРЕШКА И НЕ МИ СЕ АКТУАЛИЗИРАТ ПРОМЕНИТЕ, НАПРАВЕНИ В ИЗТОЧНИКА НА ДАННИ.ВЕРСИЯТА НА СОФТУЕРА Е EXCEL 2013.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимир.

  Каква точно е грешката, която ти се изписва при актуализцията?

  Красимир Стайков:

  Здравей Краси, Грешката, която ми се изписва е: The PivotTable field name is not valid.To create PivotTable report, you mits use data that is organized as a list with labeled columns, is you are changing the name of a PivotTable fieldq you must type a new name for the field. Освен това - на пощата на Мария съм изпратил работния си файл. Моля да го проверите и да посочите допуснатата от мен грешка. Поздрави от слъчев Гоце Делчев.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимир.

  Това което се е получило при теб е че си сложил диапазон (range, обхват), в който имаш колони който са празни, и още по-лошото в случая за една pivot таблица, те нямат заглавия.

  Това, което те съветвам да направиш е да избереш Pivot тaбалицата (снимка 1 позиция 1), да отидеш на раздела Analyze (снимка 1 позиция 2), след това кликни на Change Data Source (снимка 1 позиция 3)

  Снимка_1

  На снимка 2 се вижда какво точно е селектирано. В момента е селектиран охвата от клетки наречен danni, и както е посочено на снимка 2 този обхват съдържа колони без заглавия.

  Снимка_2

  На снимка 3 са направени промените, като е зададен нов обхват, този обхват го създадох предварително съветвам те да направиш същото, и този обхват вече както се вижда на снимка 3 не съдържа колони, които нямат заглавия на колоните

  Снимка_3

  На снимка 4 вече е показан вече резултатът, ако избера Refresh, информацията, без никакъв проблем ще се обнови.

  Снимка_4


  И само да вметна още една препоръка -

  *В курса Анализи по Ексел има едни добавки, които са насочващи и силно ги препоръчвам ,т.к. това реално са най-важните моменти от дадения урок.

  Снимка_5