Цялостно тестване на работния пулт

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Има ли начин да се показва помощния правоъгълник за формулите, когато ги пишем например в Name Manager?

  Boris_Grancharov:

  Здравейте, бих искал дали има начин да се нагласи да излиза помощния правоъгълник с последователността на елементите на формулата, когато пишем формула (както е в bar-a за формули), например в Name Manager (05:09 във видеото), понеже не винаги помня за всяка една формула последователността на въвеждане на нейните компоненти?

  Дарина Иванова:

  Като се стартира команда Insert Function се отваря прозорец-помощник, в който всеки параметър на избраната функция се въвежда в отделна текстова кутия

  Boris_Grancharov:

  Може би не съм се изразил съвсем правилно. Имах предвид, когато въвеждаме формула така, както е на снимката, която съм качил (в случая е за Data Validation), как да ми излезне малкия правоъгълник с подсказките за формулата, за да мога да я въведа правилно в случай, че не се сещам точната подредба на нейните елементи?

  Никола Петров:

  Прозорецът - помощник, за който пише г-жа Иванова, може да се покаже и чрез комбинациите Ctrl+A или Shift+F3 при написана функция във клетката. Вие, г-н Boris_Grancharov, питате за този, очертаният правоъгълник с аргументите на функцията, независимо коя е, ако разбирам правилно. Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Прозорецът - помощник, за който пише г - жа Иванова, показан чрез комбинацията Ctrl+A. Лек ден!

  Boris_Grancharov:

  Да, точно за този правоъгълник, който сте показали на 1-вата снимка става дума...Колкото за другия прозорец(Insert function), не ми дава да го ползвам в конкретния случай, за който питам първоначално във въпроса ми..

  P.S. С Ctrl+A не се ли маркира целия Sheet (или цялата таблица при маркиране на дадено поле от нея)?

  Никола Петров:

  Няма да се маркира целият лист, защото има избрана клетка и в нея е записана функция. Лек ден!

  Boris_Grancharov:

  Да, проверих го, благодаря Ви за разкритата функционалност...въпреки това, обаче все още нямам отговор на първоначалния ми въпрос.

  Дарина Иванова:

  Според мен Data Validation се използва, за да се зададе името на зоната, но не и за да се въведе самата функция. След задаване на зоната чрез Data Validation се получава падащ списък за съответната клетка. В съседната на нея (или на друго желано място) въвеждаме по традиционен начин функцията, която ми е необходима (в частност VLOOKUP). В следното видео има примерен вариант, който макар на английски език, според мен е разбираем: https://www.youtube.com/watch?v=Ko68RF89JVk

  Boris_Grancharov:

  Здравейте, напълно съм наясно с функционалността на Data Validation. Но може да се въвежда и функция, например Indirect, когато съзадаваме свързани падащи менюта. Или Offset при Name Manager за съзадаване на динамични източници на данни и т.н. Колкото до въпросът ми, пробвах всякакви варианти, но нито един не дава резултат и най-вероятно няма как в тези полета да излизат подсказките за функцията и просто преди да я въвеждам, ако не си я спомням, ще трябва да отварям Insert function менюто и така. Благодаря Ви все пак за отделеното време!

  Дарина Иванова:

  Оказа се, че сте прав - точно в това поле не се показва помощника за функцията. Във видеото предлагат вариант как да се реши подобен проблем: Динамично обновяване на списък или падащ списък: https://www.youtube.com/watch?v=kuUjENs5lrY

  Никола Петров:

  Тъй като говорим за Data Validation и Offset, ето една възможност за приложението им: Написани са използваните функции, в клетки S5 и S6 е направена Data Validation, а в S7 е резултат, чиято функция е написана отдолу и са оцветени в еднакъв цвят: Промяната на данни от Data Validation ще промени резултатът, ще се преместят хоризонталната и вертикална колони и ще се види резултата в пресечната клетка. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

  Надежда Попниколова:

  Здравейте, не знам дали не е късно за този отговор, но като отворите Data Validation, може да натиснете Help (въпросителната в десния горен ъгъл), където може да намерите функцията, която ви трябва и да копирате синтаксиса й в полето Source. На версия 2016 съм, но предполагам, че Help го има и в по-старите версии.

 • Защо при рефреш ми дава грешка и не се актуализират формулите?

  Красимир Стайков:

  ЗАЩО ПРИ ЦЯЛОСТНОТО ТЕСТВАНЕ НА ПУЛТА, ПРИ ДИНАМИЧЕН ИЗТОЧНИК НА ДАННИ, СЪЗДАДЕН С ФОРМУЛАТА ОТ УРОКА/С OFFSET И COUNTA/ ПРИ РЕФРЕШ МИ ДАВА ГРЕШКА И НЕ МИ СЕ АКТУАЛИЗИРАТ ПРОМЕНИТЕ, НАПРАВЕНИ В ИЗТОЧНИКА НА ДАННИ.ВЕРСИЯТА НА СОФТУЕРА Е EXCEL 2013.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимир.

  Каква точно е грешката, която ти се изписва при актуализцията?

  Красимир Стайков:

  Здравей Краси, Грешката, която ми се изписва е: The PivotTable field name is not valid.To create PivotTable report, you mits use data that is organized as a list with labeled columns, is you are changing the name of a PivotTable fieldq you must type a new name for the field. Освен това - на пощата на Мария съм изпратил работния си файл. Моля да го проверите и да посочите допуснатата от мен грешка. Поздрави от слъчев Гоце Делчев.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимир.

  Това което се е получило при теб е че си сложил диапазон (range, обхват), в който имаш колони който са празни, и още по-лошото в случая за една pivot таблица, те нямат заглавия.

  Това, което те съветвам да направиш е да избереш Pivot тaбалицата (снимка 1 позиция 1), да отидеш на раздела Analyze (снимка 1 позиция 2), след това кликни на Change Data Source (снимка 1 позиция 3)

  Снимка_1

  На снимка 2 се вижда какво точно е селектирано. В момента е селектиран охвата от клетки наречен danni, и както е посочено на снимка 2 този обхват съдържа колони без заглавия.

  Снимка_2

  На снимка 3 са направени промените, като е зададен нов обхват, този обхват го създадох предварително съветвам те да направиш същото, и този обхват вече както се вижда на снимка 3 не съдържа колони, които нямат заглавия на колоните

  Снимка_3

  На снимка 4 вече е показан вече резултатът, ако избера Refresh, информацията, без никакъв проблем ще се обнови.

  Снимка_4


  И само да вметна още една препоръка -

  *В курса Анализи по Ексел има едни добавки, които са насочващи и силно ги препоръчвам ,т.к. това реално са най-важните моменти от дадения урок.

  Снимка_5

  Aliona Peycheva:

  Здравейте, При мен същият проблем се появява и същата грешка. Чета препоръките, прочетох и отговора, направих същото, но като го дефинирам после с формулата от урока да е динамичен - изписва същото при Refresh. Като го отворя да сменя източника на данни пак си влизат въпросните празни колони, точно като на снимките. След три опита се престраших да задам същия въпрос...Дали може да покажете какво точно е във Вашия масив Danni_Krasi? И той ли е с offset? Явно греша някъде, но наистина не съм избирала тези колони, просто с edit въведох формулата от урока за danni, откъде се появяват после? Благодаря предварително

  Надежда Попниколова:

  Здравейте, при мен този проблем се получи, когато създадох пивот таблицата на същия sheet. Заради counta(1:1) прихваща колоните в пивот таблицата и ги прибавя към началната таблица, но празни и затова дава грешка. При направени пивот таблица и диаграма на друг sheet всичко работи коректно при всеки refresh.

  Надежда Попниколова:

  Пропуснах да напиша, че се получава ако е създадена на същия sheet в първия ред. Ако е по-надолу, няма проблем.

  Lili Stanimirova:

  След малко мъки от същия сорт, описан по-горе,успях да го направя, като двете колони с номерата и имената на месеците отидоха на съседен sheet, а vlookup формулата беше редактирана, за да хваща данните от този нов sheet :)