Има ли начин да се показва помощния правоъгълник за формулите, когато ги пишем например в Name Manager?

MS Excel
Електронни таблици
MS Office
Excel VBA
Анализи с Excel

Здравейте, бих искал дали има начин да се нагласи да излиза помощния правоъгълник с последователността на елементите на формулата, когато пишем формула (както е в bar-a за формули), например в Name Manager (05:09 във видеото), понеже не винаги помня за всяка една формула последователността на въвеждане на нейните компоненти?

Като се стартира команда Insert Function се отваря прозорец-помощник, в който всеки параметър на избраната функция се въвежда в отделна текстова кутия

Може би не съм се изразил съвсем правилно. Имах предвид, когато въвеждаме формула така, както е на снимката, която съм качил (в случая е за Data Validation), как да ми излезне малкия правоъгълник с подсказките за формулата, за да мога да я въведа правилно в случай, че не се сещам точната подредба на нейните елементи?

Прозорецът - помощник, за който пише г-жа Иванова, може да се покаже и чрез комбинациите Ctrl+A или Shift+F3 при написана функция във клетката. Вие, г-н Boris_Grancharov, питате за този, очертаният правоъгълник с аргументите на функцията, независимо коя е, ако разбирам правилно. Лек ден и успехи!

Прозорецът - помощник, за който пише г - жа Иванова, показан чрез комбинацията Ctrl+A. Лек ден!

Да, точно за този правоъгълник, който сте показали на 1-вата снимка става дума...Колкото за другия прозорец(Insert function), не ми дава да го ползвам в конкретния случай, за който питам първоначално във въпроса ми..

P.S. С Ctrl+A не се ли маркира целия Sheet (или цялата таблица при маркиране на дадено поле от нея)?

Няма да се маркира целият лист, защото има избрана клетка и в нея е записана функция. Лек ден!

Да, проверих го, благодаря Ви за разкритата функционалност...въпреки това, обаче все още нямам отговор на първоначалния ми въпрос.

Според мен Data Validation се използва, за да се зададе името на зоната, но не и за да се въведе самата функция. След задаване на зоната чрез Data Validation се получава падащ списък за съответната клетка. В съседната на нея (или на друго желано място) въвеждаме по традиционен начин функцията, която ми е необходима (в частност VLOOKUP). В следното видео има примерен вариант, който макар на английски език, според мен е разбираем: https://www.youtube.com/watch?v=Ko68RF89JVk

Здравейте, напълно съм наясно с функционалността на Data Validation. Но може да се въвежда и функция, например Indirect, когато съзадаваме свързани падащи менюта. Или Offset при Name Manager за съзадаване на динамични източници на данни и т.н. Колкото до въпросът ми, пробвах всякакви варианти, но нито един не дава резултат и най-вероятно няма как в тези полета да излизат подсказките за функцията и просто преди да я въвеждам, ако не си я спомням, ще трябва да отварям Insert function менюто и така. Благодаря Ви все пак за отделеното време!

Оказа се, че сте прав - точно в това поле не се показва помощника за функцията. Във видеото предлагат вариант как да се реши подобен проблем: Динамично обновяване на списък или падащ списък: https://www.youtube.com/watch?v=kuUjENs5lrY

Тъй като говорим за Data Validation и Offset, ето една възможност за приложението им: Написани са използваните функции, в клетки S5 и S6 е направена Data Validation, а в S7 е резултат, чиято функция е написана отдолу и са оцветени в еднакъв цвят: Промяната на данни от Data Validation ще промени резултатът, ще се преместят хоризонталната и вертикална колони и ще се види резултата в пресечната клетка. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.