Датите не са това, което са

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Допълнение:

ФУНКЦИЯТА ISNUMBER

=ISNUMBER(стойност)                 =ISNUMBER(value)

 • Стойност / Value - Стойността, която искаме да проверим. 

Ако е изпълнено условието, търсената стойност да е число ( Number ), функцията записва True, ако не False.

ФУНКЦИЯТА ISTEXT

=ISTEXT(стойност)                          =ISTEXT(value)

 • Стойност / Value - Стойността, която искаме да проверим.

 Ако е изпълнено условието, търсената стойност да е текст ( Text ), функцията записва True, ако не False.

ФУНКЦИЯТА DATE

=DATE(година;месец;ден)               =DATE(year;mouth;day)

 • Година / Year     -  Стойността на аргумента годинa.
 • Месец / Mouth   -  Стойността на аргумента месец.
 • Ден / Day            -  Стойността на аргумента ден.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Искате да извадите само годината от датата 25/04/2016, която е в клетка А1. Това ще направите с:
isnumber (а1)
year (а1)
date (а1)
month (а1)
 
Защо една дата може да излиза във формат 41498?
И двата отговора са верни
защото това е числовият еквивалент на датата по "екселско летоброене"
защото не е във формат Date

Въпроси и отговори

 • Как да се оправи грешката с датите в случая, когато форматирането на дата за компютъра е друго?

  Камелия Андонова:

  Здравейте. Как да се справя с проблема - форматирането за дата в Excel при мен е с точка, а не с наклонена черта. В случая не мога да използвам обръщане в текст.Моля за помощ. Благодаря.

  Камелия Андонова:

  Въпросът реших със собствено форматиране на клетките, но ако някой знае друг начин нека сподели :)

  Камелия Андонова:

  Всъщност избързах - и с това форматиране не се получават нещата. Визуално форматирането е еднакво, но всъщност не е. Наистина ми е необходима помощ.Благодаря

  Камелия Андонова:

  Решението - заместване на знака "/" с "." навсякъде в колона "I". Дано е полезно за някой с този проблем. :)

  Krastana_kostova@abv.bg:

  Виждам , че първите два реда са разделени в отделни колони дните , месеците и годините. Това е защото в "Други" си записала като разделител, че ползваш наклонена черта( / ). Ако не отбелязваш в "Други" нищо и не му слагаш отметка няма да ти дели датата.

  Krastana_kostova@abv.bg:

  ако пък искаш да сложиш вертикална черта / аз ползвам това при импорт на данни към програмата/ в документ Notepad с Replace заменям точки или хоризонтални черти с ( | ). исках да го покажа , но не се получава.

  Krastana_kostova@abv.bg:

  долу е първоначалния вариант, а горе е трансформирания

  Daniela:

  Здравей, Проблема се получава, защото датите са ти подредени в неподходящ ред. Месец дата година И ексел не разпознава всичките Защото датата ако е по голяма от 12 всичко се превръща в не дата. Подреди датите в реда ДАТА МЕСЕЦ ГОДИНА И всичко ще се получи

  Камелия Андонова:

  Благодаря, но подреждането не съм го правила аз. Това е изтегленият файл за упражнения. Аз си реших проблема както обясних по-горе :)

  Peter:

  Аз не разбрах, как Камелия е решила задачата, чрез заместване на "/" с ".". Проблемът тук, както е отбелязала Даниела е, че в част от данните форматът е месец-ден, а в останалата - ден-месец. Решението е дал лекторът в урока. Името на лектора още не съм разбрал, затова го именувам така :) Както и с каква версия на Ексел работи.

  Peter:

  Горното го написах, без да съм решавал файла за домашното, съжалявам! :)

  Витали Бурла:

  Здравейте,

  не съм сигурен докъде различните участници във форума са стигнали, но ето два варианта за решаване на проблема:

  1) Можете с опцията Text To Columns да разбиете текста в три колони, след което да обедините трите колони наново с формулата Date (ако сте запознати с нея вече); 2) Ако пък сте вече запознати с формулте за текст - Left, Right, Mid, можете да вземете съответно годината, месеца и деня от клетката за да ги преобразувате - пак посредством Date

  Обърнете внимание - формата на клетката не влияе на съдържанието в нея - с други думи - независимо дали използвате Custom Formatting или не, проблемът би останал.

  Поздрави,

  Витали

  Peter:

  Вчера се запознах с формулите за текст, но основно визуално, понеже почти няма звук от някакъв момент :). Не ми мина през ума да решавам предната задача чрез този метод, благодаря!

  Violeta Stancheva:

  Здравейте! Г-н Бурла, моля Ви отговора, което давате по-горе на Камелия обясните с видео отговор, за да се види точно как става: точките да станат /. В урока е ясно, явно нещо допълнително следва да се направи в настройките вероятно. Поздравления за добрия английски!

  Витали Бурла:

  Здравейте,

  ще ъплоудна видео до края на седмицата при първа възможност. Радвам се, че урокът ви представлява интерес!

  Поздрави

  Витали

  Daniela:

  Защо се получава при някои точка, а не наклонена черта в урок2 "датите не са това...." на модул 1

  След като пробвах няколко варианта и се уверих откъде идва проблема. Всичко това е от предварителните настройки на Ексела. В Control panel Clock, Language and Region Change display language Region and Language Formats Сега следва интересното.... Bulgarian (Bulgaria) Ти настройва Short date 10.8.2016 Long date 10 август 2016 г. И Text to columns не ги разделя Ако се избере Formats English (United Kingdom) Става така Short date 10/08/2016 Long date 10 August 2016 След това се дава Apply и OK По друг повод това го има обяснено някъде, но не знам къде точно. Сега отговарям, защото потърсих варианти, как се получава по различни начини.

  Бранимир:

  Много добре обяснено. Благодаря!

  Александър Вецов:

  Камелия, и аз имах твоя проблем. Смених точката с наклонена черта (Custom date), но пак не се получи разделянето на датите. В крайна сметка ми помогна отговора на Димитринка Вълкова (виж малко по-долу). Оказва се, че ние работим с генерални настройки за България, а за да се получат резултатите от този урок, генралните настройки трябва да са English(United State) и да форматираш дата в Ексел с Short date.

  Александър Вецов:

  Витали Бурла, нека да уточним предварително с какви генерални настройки ще работим, защото ако някои от нас използват Bulgaria, а Вие English(United States), се получавата разминавания и не всеки от нас ще достигне до желния краен резултат.

  Витали Бурла:

  Здравейте инж. Вецов,

  Напълно с умисъл колоните са направени така, именно за да търсим решение на проблема.

  Напълно с умисъл също така съм подбрал дати които да се разчитат независимо от формАта на датите - т.е. 06/05/2016 може да се чете както като шести май, така и като пети юни, в зависимост от формата.

  Целта на това упражнение е да се съобрази, че всъщност, данните, които имаме са в американски формат и е нужно да ги преобразуваме в европейски. С това симулираме напълно реалната ситуация (която един колега имаше в петък) да получим данни с такова форматиране от онлайн система работеща с нетипична за нас подредба на датите.

  Що се отнася до мен, по принцип винаги ползвам българските настройки по простата причина, че смятам американската подредба е за нелогична (месец-ден-година) - за мен трябва да се върви от най-малкото към най-голямото или обратното.

  За решението - както писах по-горе - може със стъпка 1) Text-to-Columns и стъпка 2) формулата Date. Особеното тук е, че при Date (Year, month, date) трябва да се съобрази, че месеца е в първата колона, а не във втората.

  При допълнителни въпроси - пишете. За съжаление не мога да обещая бърз отговор поради причини ограниченото време с което разполагам, но ще пиша при първа възможност.

  Юлия Иванова:

  Аз винаги си оправям първо регионалните настройки да са български. Когато имам проблем с дати, изписани с / използвам find and replace. Разделянето в 3 колони също помага.

  За десетичната запетая обаче внимавайте, защото в опциите на Ексел може да се зададе различна, въпреки регионалните настройки.

  Райна:

  Моето решение: След прилагането на 1) Text-to-Columns и използване "/" за Delimiter, то тогава в първата колонка са датите (БГ настройки) а другите две са празни. 2) използвам формулата =IF(L2=0;K2;DATE(M2;K2;L2)), т.е проверявам втората колонка празна ли е, и ако "да" = това е датата, ако "не" записвам датата с функцията DATE

 • Как се прави запълване на 1000 реда с формула с-1 клик?

  Peter:

  Как се прави запълване на 1000 реда с формула с-1 клик? Примерно, когато лекторът пуска формулите в колони J,K,O?

  Витали Бурла:

  Здравейте,

  с двоен клик в долния десен ъгъл на клетката, Excel ще попълни дотам, докъдето в съседната колона има текст.

  Успех :)

  Diana Siteva:

  При мен нещата са като в първия пост - европейско форматиране с точка за разделител. Разреших проблема така: 1, General формат в колоната за датата; 2, Заменям "/" с "." ; 3, Date формат. От тук нататък е както в урока, като разделителят е "." вместо "/". Но с теста не съм съгласна.

  Diana Siteva:

  Моят компютър е с това форматиране на датата: 14.07.2016. Затова във файла на урока: 1 - General формат на колоната за дата; 2 - заменям "/" с "."; 3 - Date формат на датата; и след това е като в урока, но с разделител "." Но не съм съгласна с теста

  Витали Бурла:

  Верният отговор е третия подред във вашия скрийншот. Възможно е да сме допуснали грешка в случая, за което се извинявам.

  Mariela Veleva:

  Аз решиш проблема по друг начин - 1-во направих това, което казва Витали Бурла: "с опцията Text To Columns да разбиете текста в три колони, след което да обедините трите колони наново с формулата Date." След това там където числата бяха дати и формулата Date даде грешка използвах формулата IFERROR и в клетка L2 формулата стана: =IFERROR(DATE(N2;L2;M2);L2)

  Доля МИРчЕВА:

  Извинявам се предварително, че задавам въпроса тук, но горе не можах да го изпратя. На упражнението при мен се получават два различни разделителя на датите точка и наклонена черта. Как мога да ги направа да са едни и същи? Иначе не мога да направя упражнението.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Доля.

  Трябва да промениш настроиките на разделителя на датите, така че да бъдат същите както показаните във видеото.Като цяло може да работиш с твойте в случая пак имаш дати и числа (различни данни)

  Как става това може да видиш тук:

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата

  Доля МИРчЕВА:

  Много благодаря Краси сега вече направих упражнението след като разделител сложих точка.

  Доля МИРчЕВА:

  Много се извинявам, но па съм аз. Сега забелязах какво в същност се е получило. на датите където бяха наклонени черти се получиха датите от 1900 год.

 • Защо в теста под урока "датите не са това, което са" на въпроса - защо една дата може да излиза във формат 41498 , отговора е защото е погрешно въведена.

  Daniela:

  Мисля, че и другите два отговора може да са верни. Това е числовия вариант по екселско летоброене. Нали брои от 01.01.1900 . Защото е в различен формат от този, който компютъра разпознава. Би могъл да бъде във формат number. Или може би греша?

  Дарина Иванова:

  В ексел датите са числа (формат Date който се отъждествява с Number), които съответстват на броя дни, изминали от 01.01.1990 г. до зададената дата. Правилно въведената дата се подравянява дясно, каквото е правилото за числата. Това позволява и обработката на датите с функции.

  Ваня Драганова:

  Даниела, според мен си права. 41498, въведено като число, дава 12 Авг 2013. Предполагам

  Ваня Драганова:

  Предполагам, че дребните несъответствия в тестовете постепенно ще се коригират.

  Краси Кръстев:

  Вече има малка промяна в конструкцията на Въпроса и отговорите.

  Снимка_1

 • Как да се оправи форматирането на датата, за да се получат датите, както е показано в урока?

  Руска Кънчева:

  Здравейте. При мен в първият изтеглен файл за упражнения в урока"Датите не са това, което са" разделителят в колонката за Дата на продажбата е точка. Следвайки споделените съвети стигнах и до колонката DATE, където при сглобяването на датата, разделителят отново е точка, а не наклонена черта.Опитах да сортирам датите, но опита бе неуспешен.

  Дарина Иванова:

  След като маркирате първата колона "Дата на продажба" избирате форматиране (или от падащия списък на General или с отваряне на прозореца за форматиране на страница Number), с което да уеднаквите формата в клетките - например от вида "03.03.2015". Според мен след това няма да има проблем със сортирането.

  Дарина Иванова:

  Сега видях, че имате колона, в която проверявате дали въведената дата се тълкува като число или като текст. Това е много важен момент, тъй като датите по своята същност са числа, които показват, колко дни са изминали от трайно зададена начална дата (01.01.1900) до зададената конкретна дата. Тоест в колоната "Дали е число" ако се чете FALSE, това означава, че датата не е въведена коректно. Ако целта е задължително да се постигне форматиране с наклонени черти, а то не се появява в списъка от формати, бихме могли да си го създадем като изберем категория Custom в страница Numbers на прозореца Format Cells. На базата на съществуващия формат с точка, създаваме нов стил с наклонена черта - редактираме съществуващия и го избираме. Той ще се появи в списъка за по-нататъшна употреба.

  NB! Още с въвеждането може да разберем дали въведена дата е коректна. След като сме форматирали зоната във формат за дата, например "ден/месец/година" и въвеждаме конкретни дати, те трябва да се изобразяват в клетката дясно подравнени. Ако се появят ляво подравнени, трябва да обърнем внимание на последователността на изписване на датата - дали съответства на избрания формат.

  Руска Кънчева:

  Благодаря за отговора. Получи се.След като избрах категория Custom в страница Numbers на прозореца Format Cells, чрез редакция на съществуващия формат с точка, създадох нов с наклонена черта.

 • Защо не се получава показаното в урока ?

  Hristiqna:

  Направих всичко показано в урока. Разделих датата в три колони като при мен разделителя е точка. Събрах с функцията DATE , но в пилот таблицата пак не мога да ги групирам . С Excel 2010 българска версия съм.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Hristiqna.

  Първо по какво съдите, че групирането не се получава. Излиза ви някакво съобщение или просто не изглежда както в урока.

  Ако нещо не се случва както в урока ето кратки обяснения, какво бихте виждали, ако направите определени действия.

  Ако групирането е по месеци, БЕЗ дни, следва да виждате това което съм показал на снимка 1.Така както са показани на снимка 1, наистина изглежда всякаш няма никакво групиране.

  Снимка_1

  Ако групирате едновременно дни и месеци, и не промените броя на дните в групирането, т.е. броя остане 1 ден, следва да виждате това което съм показал на снимка 2.Като ако разкрия един от месеците, може да видите какво се съдържа на по - долно ниво - снимка 3.

  Снимка_2

  Снимка_3

  Така, ако групирането на само по дни, и периода е 7 дни, следва да видите показано на снимка 4.

  Снимка_4

  Обърнете внимание, да не би да сте взела полето в което стойностите не са дати.Освен това е хубаво тези дати освен да са създадени с Date функцията да са с формат Long Date.

  Обърнете внимание дали сте селектирала клетка от колоната дата в Pivot таблицата (както е направено на всички снимки, които показах малко по - горе).

  Покажете снимка и дайте малко повечко информация, за да може да се види от къде евентуално идва проблема.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Как да Въвеждаме дати ?

  Жеко Тонев Тонев:

  Как да получим правилни данни за отчети в Pivot таблиците, как е правилно да въвеждаме първоначално в таблиците датите ? С командата DATA ли само ? Няма ли да става много бавно?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Попринцип датите трябва да се въвеждат като дати.Смисъл такъв че ние въвеждаме данните, ако имаме дати то те трябва да са с формата си и стойността в клетката да не е текст.Какво имаме предвид да са с формата си ще разберете от следващите уроци в курса.

  Вкарвайки датите ние предварително ще сме форматирали клетките като short date например и ще ги въвеждаме с разделители така че да са в съотвествие с нашите регионални настройки съответно директно при въвеждането им те да се разбират като дати, а не текст.

  В случая по-скоро е показано проблема, когато вкарваме данни от друг източник на данни и съответно датите не са това което трябва да са ... НЕ са дати ами текст, затова в урока е показано как да се премени това.

 • Може ли да се работи с дати преди 01.01.1900г.?

  Свилен Петков:

  Как да работя с дати по стари от 1900г.? Как се форматират, събират и изваждат? Може ли да се работи с отрицателни дати? Преди нашето летоброене.

  Дарина Иванова:

  Датите, които са преди 1900 година се изобразяват като текст в клетката. За текстови данни има няколко функции, с които може да се обработят - например да се извлекат цифрите на годината и да се изтълкуват като число, с което могат да се извършват аритметични действия. Във видеото има обяснение, което мисля е разбираемо, макар и на английски език: https://www.youtube.com/watch?v=nBza7QxFLdA

  Свилен Петков:

  Благодаря, ще го изгледам.

 • Защо Групирането е неуспешно във личните ми файлове?

  Hristiqna:

  Когато го правя във файла от урока всичко е ок. Но когато го пробвам на лични файлове по същия начин както е показано в урока ми излиза това. ЗАЩОООО ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  като за начало сигурна ли си че датите са дати.

  Дарина Иванова:

  В Ексел датите са числа, тоест при правилно въвеждане се изобразяват дясно подравнени. На снимката те са ляво подравнени, което подсказва, че е възможно да не са форматирани правилно като дати. Може да опитате с друг формат за дата.

  Hristiqna:

  както се вижда датите след формулата DATE са форматирани с формата Дълга дата това не е ли достатъчно за да разбера че датите са дати ?

  Краси Кръстев:

  @Hristiqna, все пак ги провери. Промени ги в Number формат и виж дали ще се получи число.

  Другото което се сещам че би попречило на групирането са празни (Blanks) клетки в основната ти информация.

  Hristiqna:

  Числа са , проверих. Нещо не те разбрах за тези празни клетки.

  Дарина Иванова:

  Как трябва да се направи селекцията - като зона от последователни клетки или от самостоятелни клетки? Не виждам в маркирания участък бяла клетка.

  Hristiqna:

  Пак се получава това ?

  Hristiqna:

  Някаква друга причина сещате ли се ?

  Димитринка Вълкова:

  Христина, на картинката виждам, че данните са подравнени в ляво, т.е. като текст. Проверете разделителя за дата и настройките на ексел. Ако е текст, няма как да се получи групирането. Проверете настройките в Control Panel --> Regional Settings

  Обърнете внимание на: 1. Format 2. Short Date 3. Long Date

  Надявам се това да Ви помогне. Ако това не помогне, пишете за да намерим решение!

  Hristiqna:

  Наистина много ви благодаря за отделеното внимание и помощта - това са форматите на компютърът
  ; а това на ексел

  Димитринка Вълкова:

  Определено датите са показани като текст. Опитайте да промените разделителя за дати, например с "/" или "-"

  Дарина Иванова:

  От снимката се вижда, че когато датата е написана в избрания формат, в полето SAMPLE се чете точно това, което сме въвели. Тъй като при Вас се вижда числото, което описва броя изминали дни до дата 14.03. 2016, това означава, че не е форматирано в посочения тип.

 • Може ли да споделя едно решение за извличане на дни, месеци и година при объркани формати за дати?

  Tatiana Petkova:

  Аз използвах функции. За да намеря първо месеца, проверявам дали стойността е текст и извличам лявата част, а ако не е текст - взимам месеца, като полученият резултат обръщам в число: За месеца: =NUMBERVALUE(IF(ISTEXT(I2);LEFT(I2;SEARCH("/";I2)-1);MONTH(I2))) За дните: =NUMBERVALUE(IF(ISTEXT(I2);MID(I2;SEARCH("/";I2)+1;2);DAY(I2))) - тук в Search броят на търсените символи е 2, защото ако има само една цифра, стойността автоматично се обръща в правилната дата с нужния формат и вече не е текст За годината: =NUMBERVALUE(IF(ISTEXT(I2);RIGHT(I2;4);YEAR(I2)))

  По-нататък вече няма проблем с обединяването на числата в една дата и създаването на PivotTable

  Краси Кръстев:

  Здравей, Татяна.

  Много добро допълниние!

  Благодарности :) !

  Tatiana Petkova:

  Освен това, преподавателят е допуснал една техническа грешка, затова резултатите не съвпадат (поне крайния файл за урока). При използването на Text to Column в първата колона отива всичко, което е най-вляво - т.е. месец. Но в "нормалната" дата това не е месец, а е ден. Например, в един от горните редове, където оригиналната дата е 5 януари, след трансформацията датата става 1 май. Първо се зачудих, къде сгреших при разделянето, защото за януари и някои други месеци данните не съвпадаха. Но след това видях 5 януари - 1 май и ми стана ясно, че грешката не е при мен. Не е лошо това да се коригира, защото, ако стойностите се използват по-нататък, ще има разминаване в данни.

 • Защо има проблем с преобразуването на датите?

  Росица:

  Здравейте, не знам дали обърнахте внимание, но в показания в урока пример има грешно преобразуване на датите. Така например 06 November 2015 се е трансформирал в 11 June 2015, 05 January 2015 в 01 May 2015 и т. н. Фактически всички първоначални дати са се трансформирали неправилно в колона Date. Това може да доведе до колосални грешки, особено, когато се предоверяваме на софтуера и по презумпция не го проверяваме. Моля, за Вашият коментар по темата...

  ... По въпроса със заместването на знака "/" с "." – след като изпробвах различни методи, които не водеха до резултат, като този показан на сн.1

  Най-накрая реших да заместя всички знака "/" с "." чрез Намиране и Заместване. За съжаление, проблемите не свършиха, защото не успях да вмъкна обобщена таблица.

  Ще се радвам да получа съвет от знаещите! :)

  Kocho:

  проблемът с датите не мога да разбера какъв е от картинките. Ако имам файл ще е по-лесно. Но Обобщена (pivot) таблица не се получава, защото колони J и K нямат наименование (клетки J1 и K1 са празни).

  Росица:

  Благодаря Кочо, получи се! Както казват, голямата картина е в детайлите, а това с много голяма сила важи за Excel. Очаквам някой да изкаже компетентно мнение и по първия казус, още повече, че той касае пряко обучителното видео.

  Росица:

  Защо след като 06 November 2015 е число, се е превърнал в 11 June 2015? И обратното – защо след като 03/20/2015 не е число, а текст си е останал 20 May 2015? Защо Datevaleu не превръща датата, въведена като текст в екселска дата, така както бе показано в урока “Числа в Excel”?

  Kocho:

  А може ли да покажеш формулите в колони L и M? Трудно е да се отговори какъв е проблемът без да се видят формулите

  Краси Кръстев:

  Росица прегледай, тези настройки тук:

  Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата

  Ще ти даде обяснение за десетичния разделител в Excel.

  Росица:

  Кочо, в колона L формулата е: =DATEVALUE(J), а в колона М е: =DATEVALUE(I)

  Росица:

  Към инж. Кръстев: в случая питането ми не е за регионалните настройки на Windows и Excel, а за това, което е показано във видеото. Ще повторя въпроса: защо след като 06 November 2015 е число, ( и би трябвало да е вярната дата) се е превърнал в 11 June 2015? И обратното – защо след като 03/20/2015 не е число, а текст ( и би трябвало да грешната дата ) си е останал 20 May 2015? Коя от двете дати - 06 November 2015 или 03/20/2015 е вярната в крайна сметка? Ако съдим по резултатите от видеото, това е 03/20/2015, защото тя си е останала същата, НО 03/20/2015 е форматирано като текст. Тогава как да сме сигурни, че това е правилната дата и не допускаме грешка? И защо Datevalue не превръща датата, въведена като текст в екселска дата, така както бе показано в урока “Числа в Excel”?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Росица.

  Грешката е моя, носочих те попринцип не напразно към регионалите настройки, но трябваше да дам по-конктретен отговор, защото наистина урока създава лека заблуда.

  Преподавателят е допуснал нещо като умишлена техническа грешка, затова резултатите не съвпадат.

  Обърнете внимание на записа в колона I той е в следната последователност :

  МЕСЕЦ / ДЕН / ГОДИНА, формата който изпозлват САЩ, ако получите документ от там следва да имате казуса разгледан в урока, Освен ако регионалните ви настройки не са USA.

  В 80 % от типичните регионални настройки, формата за дата е : ДЕН / МЕСЕЦ / ГОДИНА, което би превърнало един Date - a запис от вида 06/11/2017 в 06.Ноември.2017, ако обаче е записано 06/29/2017 съответно дори и да се зададе формат дата, следва че няма как да имаме 29 месец и съответно Excel няма да ни даде дата.

  И тук става интересното, записа на дати очевидно е в порядък МЕСЕЦ / ДЕН / ГОДИНА ако сменим регионални настройки за начина по който се записва датата, следва в колона I всички дати да се превърнат в дати, без проблем. Но ние не искаме това т..к. в е прието записа да е първо с Деня след това месеца, след това годината. т.е. в колона I макар да получаваме запис 06.Ноември.2017 той е грешен поради факта че поглеждайки към другите дати, ясно се вижда и формата на датите от цялата съвкупност от данни.

  Именно поради този запис в урока се прави text to column, след което се прави така, че числата се взимат в правилната последователнсот и благодарение на функцията =DATE() правим всички дати в правилни формат. И сега в колона О вместо грешната дата 06.Ноември.2017 която е плод на друг начин на форматиране (МЕСЕЦ / ДЕН / ГОДИНА) ние получаваме релната дата която 11.06.2017 или 11.Юни.2017, 11 - беше месец Ноември , а 6 беше деня в "грешно" форматираната дата.

  И едно вмъкване урока от снимката е :* "Датите не са това, което са"*

  Росица:

  Благодаря на инж. Кръстев за бързия и изчерпателен отговор! Ако позволите ще направя следното резюме (по процедура): Приемаме, че сме получили файл от човек, който е с регионални настройки USA, а ние сме с BG и това е довело до гореописаното изписване на датите. Изниква въпросът: кои са реалните дати? Правим проверка с „Дали е число? Или Дали е текст?“ и какво разбираме? – че числата са грешно въведена дата, а реалните дати са представени под формата на текст (така както е показано във видеото на урока „Датите не са това, което са“. От тук следва резонния въпрос: дали и защо да проверяваме дали стойността е текст или цифра, след като ни връща резултат, който би могъл да ни заблуди и да приемем нещо за вярно, а то да не е това, което си мислим. И защо да не си направим директно разпределение на числата в колони по мес./дата/год.? И още нещо: когато прехвърляме числата в колони, виждаме, че числата се разпределят в колони чрез сепаратора „/“ и/или „.“, след което ние ги кръщаваме като мес. ден и год. Казано с други думи, разделяме числата от датата в отделни колони. 06/11/2017 06 I 11 I 2017 03/20/2015 03 I 20 I 2015 И след това даваме собствена интерпретация на това, кое е мес. ден и год. А какво правим, ако числото е напр. 16/11/2017 и Excel няма да ни върне дата, защото такъв мес. не съществува?

  Защо Datevalue не превръща датата, въведена като текст в екселска дата, така както бе показано в урока “Числа в Excel”?

  Краси Кръстев:

  Да, разбирам.

  Ами първото, което бих направил е да видя формата на датите, от към формат Ден, Месец, Година .Лесно може да разбереш какъв е точния стил, като обърнеш вниение на общатата съвкупност от дати. Ако са USA стил, то моментално следва че всички стойности който са от вид: 05/20/2015 следва със сигурност че това не е дата, щом не е дата означава моментално че не е число. Тук със сигурност моят Excel ще разбере записа като текст

  Другите записи обаче са от вида - 11/05/2015 - могат да са текст, мога и да са дата, дали са дата (или число=дата) или не, тук вече идва ролята на десетичния разделител и регионалните настройки по отношение на десетичния разделител и самото форматиране - Това вече е обаснено тук Ето какво да правите, ако Excel ви обръща числата в дата в темата която ти описах по-горе.Т.е. аз мога да запиша 11/05/2015 но формата разделител да ми е точка 11.05.2015 и съответно 11/05/2015 да си остане текст, НО може да имам 11/05/2015 с настроен рзделител / , обаче да съм форматирал записката клетката като Text и съответно пак си ще е текст, А не дата

  Росица:

  Здравейте инж. Кръстев, предизвикахте любопитството ми с тези регионални настройки и реших да видя как стоят нещата. :) Това се получи с Win10 и Excel 2010 със системен разделител (.)
  Вариант US Вариант BG Датите не се промениха, въпреки очакванията ми и си останаха 18-11-2017г. Ако обаче следвам логиката на видеото, крайната дата би била друга. Очаквам мнението Ви, дали греша и ако е така – къде? Благодаря! :)

  Росица:

  Искам да поясня, че Вариант BG e същият файл, в който първоначално сме въвели датите в съответствие с регионалните настройки в US, запаметили сме го, сменили сме регионалните настройки с BG и едва след това сме го отворили повторно. Подозирам, че този казус се предизвиква от усъвършенстван алгоритъм в Excel или може би във Window 10. :) Каквато и да е причината и обяснението обаче, за да сме сигурни, че сме точни и изрядни, би трябвало да тестваме Excel в този случай...или за всеки (друг ;) ) случай. :)

 • Краси Кръстев:

  Здаравей, Асен.

  Ако мога да те помоля да опишеш какво точно си направил на този етап от време, за да се ориентираме тук във форума от къде може да идва проблем.

 • Как се работи с дати в Пивот таблици?

  Елица Попова:

  Здравейте, Преди време имах същия проблем и успях да се справя. Само, че не си спомням как :) и сега хем знам, че има решение, хем не го намирам никъде.

  Датите в таблицата със сурови данни са форматирани като дати и могат да се ползват филтри за месеци, години, дни. Генереран е Пивод, в който обаче датите се визуализират единично и съответно няма как да бъдат приложени филтри за месеци, години дни.

  Kocho:

  Изключително лесно е. Трябва да се сложат датите в Rows. Най-добре е да няма нищо друго.

  Десен бутон върху която и да е дата > Group

  Излиза едно меню, в което може да се избират Seconds, Minutes, Hours, Days, Months, Quarters, Years.

  Просто цъкате с левия бутон на мишката върху Days, Months и Years, давате ОК и готово. В Pivot Table Fields ще ви се появят най-отдолу Months и Yеars, които вече можете да използвате като всяко друго поле в пивотката.

  Елица Попова:

  Благодаря, но да имете решение по въпроса да не са в rows, а във filter полето? Защото там не ми се получава никак.

  Kocho:

  А пробва ли с drag & drop да сложиш месеците и годините във филтъра?

  Елица Попова:

  Да! Без значение дали ги избирам или ги драг-вам, във филтъра те изглеждат по начина, по който съм направила скрийн шота.

  Kocho:

  Тогава значи не са дати. или поне част от това, което изглежда като дата всъщност е текст. Трябва да превърнете текстът, който изгелжда като дата, в дата

  Димитринка Вълкова:

  Ако правилно съм разбрала, искате да сложите във филтъра (Filter Area) месеци и години. Най-напред групирайте датите, Kocho е обяснил много добре, а след това сложете месеците и годините във филтъра.

  Елица Попова:

  всичко е дати! затова и изпратих двата скрийншота... единият е на датите в суровата таблица, а вторият е как същите тези дати се интерпретират в пивота. В таблицата са идеални дати, които могат да се филтрират по години, месеци, дни, докато пивота сякаш не ги разпознава. Странно е.

  Димитринка Вълкова:

  Проверете настройките в Excel дали има отметка Да не се групират автоматично датите в пивот таблицата. За автоматично групиране не трябва да има отметка, както е на картинката:

  Kocho:

  Не би трябвало да е от това. Елица, може ли да ми изпратите файла на kochomindev@gmail.com

  Елица Попова:

  Здравейте Димитрина, Кочо, Advanced настройката е без отметка, така че не е това. По-скоро открих някаква зависимост за реда, по който се драгват редове, колони, стойности и филтри в Pivot table fields... Струва ми се, че ако датата се заложи първа и след това се запълнят останалите параметри, се получава групирането. Но пак е странно... Ще ви изпратя файла, Кочо.

 • Защо Получавам дати при използване на Text to Column?

  Alexander Jordanov:

  здравейте и от мен с голямо вълнение започнах този курс но още в самото начало изникна проблем а именно след форматиране на колона I "дата на продажби" като short date се получи това някой от датите са с точки а не с наклонена черта и по този начин не мога да приложа text to columns снимка 1 ето какво се получава след text to columns снимка 2 снимка 3

  Десислава Петрова Дженкова:

  Получава се така, защото едните стойности са числа и Excel ги разпознава като такива, а другите стойности са текст и остават с наклонена черта. Най-лесният начин (според мен разбира се) е да направиш Find & Replace. Замени символа "/" с "." и по този начин ще можеш да направиш Text to Columns.

  Десислава Петрова Дженкова:

  И още нещо от мен - чети въпросите и коментарите под урока, защото там има подобни казуси. Приятен ден!

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  Това което Десислава е дала като вариант за справяне с проблема, след вече изпозлване на Text to Column е вариант.

  За да избегнеш тази грешка в бъдеще Александър, препоръката ми да е погледнеш тази статия от блога на Аула и по специално Стъпка 3 от нея.

  Как се разделя съдържанието на една колона в няколко нови?

  Във блога на Аула има наистина разяснени ТОП интересните теми и най-често срешаниете казуси от практиката, като темите са събрани на база на многобройите теми тук във форума на Аула. Сигурен съм че ако поглеждаш към блога и четеш темите под всеки урок тук във форума ще вземеш много много много повече от престоя си в Аула.

 • Как да пресметна в Excell дати?

  Филиз Велиева:

  Здравейте, Искам да използвам Ексел, за да пресметна на трудовия стаж на даден служител. Например е започнал работа на 12.05.2019 до 24.08.2019 и накрая да получа резултат 3 месеца и 12 дена. Коя комбинация от формули да използвам

  Kocho:

  Ако в клетка С3 е началната дата, а в D3 - крайната, тогава:

  =DATEDIF(C3;D3;"m") - изчислява броя пълни месеци между двете дати

  =DATEDIF(C3;D3;"md") - изчислява броя на дните от последния непълен месец между двете дати

  Филиз Велиева:

  Офис пакета ми е 2016г., но не разполага с тази функция. Друг начин, по който мога да го изчисля броя на години, месеци и дни.

  Kocho:

  тази функция е, така да се каже, нелегална. Напишете формулата и ще видите, че работи. Но функцията я няма в пакета.

  Витали Бурла:

  Може и така:

 • Теодор:

  Използвай фукцията "Рестарт бангия" :)

 • Как се попълва при Вас формулата надолу без издърпване, с клавишна комбинация?

  Tanya Zhelyazkova:

  Как се попълва при Вас формулата надолу без издърпване, с клавишна комбинация? При мен Ctrl enter не работи.

  ана:

  С 2 клика с левия бутон на мишката върху плюсчето в десния ъгъл на клетката (плюсчето за радърпване)

 • Дали може датата, зададена чрез =DATA(година;месец;ден) да бъде изпълнена по някакъв начин без годината?

  Ivan Ivanov:

  Дали може датата, зададена чрез =DATA(година;месец;ден) да бъде изпълнена по някакъв начин без годината?

  Димитринка Вълкова:

  Има различни варианти. 1. Custom number format , който да показва само ден и месец.

  1. Функция Text