Външни източници

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Създаването на Pivot таблица, базира на външен източник, минава през следните фази:
създаване на Pivot таблица, създаване на връзка към външен източник, създаване на външен източник
използване на външен източник, създаване на Pivot таблица, създаване на въшен източник
създаване на връзка към външен източник, използване на връзката към външен източник, създаване на таблицата
 
Предимството на външния източник е:
не увеличава особено големината на файла
използваме само данните, които са ни нужни
за разлика от vlookup към външен файл, не е нужно външният файл да е отворен
всички отговори са верни

Въпроси и отговори

 • Защо липсва работният файл към урока?

  Ваня Драганова:

  Бих искала да обърна внимание, че работният файл към урока липсва. Разбира се, с данните от миналите уроци може да се упражни материала, но ще има разминаване.

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо благодаря за обратната връзка, след като сте видяла нередност, много ценен въпрос в тази тема.

  Под урока (снимка 1 позиция 1) са поставени допълнителните файлове и се свалят безпроблемно.

  Може би в началото да е имало технически проблем или пропуск, и съответно не са били добавени, за което моля за извинения.

  Сега мисля всичко е наред.

  Снимка_1

 • Как да задам формата на данните при внасяне от външен файл?

  Весела Костадинова:

  Правя връзка с файл, в който има номера на поръчки, имена, статуси и т.н. Изваждам си пивот само с номерата на поръчките и статусите, но номерата на поръчките са в текстов формат и не мога да ги ползва за VLOOKUP-а. Като извадя таблица с всички данни, виждам, че всички числа са в текстов формат. Опитах се да ги форматирам, но не се получава. Може ли при внасянето на данните от външния файл да се задава и формата (както се прави при импорт на текстови файлове) или трябва да правя допълнителни формули за да ги обръщам в числа?

  Daniela:

  Маркирай клетките с номера на поръчки. Отроре вляво се появява прозорче с удивителна и стрелка за избор. Натисни на стрелката и избери Convert to number. Номерата на поръчките вече са числа.

  Весела Костадинова:

  Благодаря, Дани, само, че това не мога да го направя като са в таблица. На мен номерата на поръчките са ми в Pivot таблица, внесена от външен файл и аз искам да ми идват в същия формат, в какъвто са в него. Иначе, всеки път като правя refreshv трябва да ги копирам и обръщам в числа.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, поне това което разбрах мога да те посъветвам следното:

  Предварително дефинирай мястото където ще дойдат данните от външния файл ( клетките, range - a ) да бъде Number.Като и във външния файл се увери че числовите стойности са Number format, а не General ( или Text ).

  Весела Костадинова:

  Благодадаря за бързия отговор. Не става и така, но явно външния файл нещо не е наред, защото и дуги данни не се импортват както трябва. Колоната, от която копирам във външния файл е с различни данни - и числа и текст, така, че явно това е проблем. Като копирах данните в друг файл се получи без да се налага да дефинирам нищо допълнително.

  Людмил:

  В файла на Ексел в произволна празна цифра пишеш 1 и Задаваш copy. Маркираш всички клетки, на които искаш да промениш формата - задаваш paste special - опция Multiply. Ако не се получи третирай запетаи и точки като разделителни знаци,ако има зададени такива в числата - изчисти ги с Find & Replace.

  Никола Петров:

  В полето за формули напишете следната формула =--A2 и натиснете Enter. (както знаем, минус по минус е равно на плюс). Дано да помогне! Лек ден!

 • Защо не ми се появява опцията Power View Report?

  Методи Атанасов:

  Бихте ли обяснили и как оформихте колоните "Код" и "Главен продавач" да са в две колони?

  Краси Кръстев:

  Здравей, най - вероятно трябва да го активираш е първото ми предположение, ако обаче не се получи второто ми прдположение е ползване на 365, а не Pro .

  Ако искаш да активираш Power View Report, може да отидеш на File ( снимка 2 позиция 1 ), след това Options ( снимка 1 позиция 2 ), след това отиди на Add-ins ( снимка 1 позиция 3 ), след от падащото меню избери COM Add-ins ( снимка 1 позиция 4 ) и след това избери бутона GO ( снимка 1 позиция 5 ).

  Снимка_1

  Трябва да имаш опция Power View ( снимка 2 позиция 1 ), ако си с Excel Pro, сложи отметка ( снимка 2 позиция 1 ) и затвори с ОК.

  Снимка_2

  Друг вариант за справяне с проблема е да си добавиш командата Insert Power View Report в Ribbon менюто и стартирайки я за първи път да и дадеш Enable.

  Друг вариант е в 2016 Pro трябва в File, след това Options, след това Advanced след това Enable Data Analysis add-ins:Power Pivot, Power View, and Power Map след да Power view да се активизира.

  По отношение на втората част от въпроса : Как Код и Главен продавач са в две колони. Изберете Pivot таблицата ( снимка 3 позиция 1 ), след което отидете на Design ( снимка 3 позиция 2 ), след което от Report Layout ( снимка 3 позиция 3 ) от падащато меню изберете Show in tabular form ( снимка 3 позиция 4 ) и следва Код и Главен продавач да са в две отделни колони.

  Снимка_3

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Методи Атанасов:

  Получи се още с първото предложение за активиране на Power View Report. С Show in tabular form се оправи и подредбата. Точен и полезен отговор. Благодаря за помощта.

  Стоянка:

  Здравейте, има ли клавишна комбинация, която се прилага за приближаване/увеличяване на менюто или отворен прозорец от менюто?

 • Защо не ми дава менюто Workbook Connection?

  Красимир:

  Някаква идея защо при натиснат connection не ми изкарва менюто Workbook Connection?

  Красимир:

  Бих направил корекция и да изтрия единия коментар, но АУЛА не предлага меню "редактирай" и за това са два, за което се извинявам. :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимир.

  Коя разновидност на 2016 версия на Excel ползваш?

  и ако може да покажеш какво точно включва раздела Data при теб, помогне за разрешаване на проблема.

  Най-вероятно при теб в Data (снимка 1 позиция 1) раздела, бутона не е само Connection - както е показано във видеото или както е примен (снимка 1 позиция 2), ами при теб най-вероятно е Quiries & Connections ?

  Снимка_1

  Ако е така най-вероятно ползваш Excel 2016 с последни update или си с 365 варианта.

  Виж дали не може от Costomize ribbon (снимка 2 позиция 1) да добавиш само Connections.

  ИЛИ

  Пробвай през Get External data (снимка 2 позиция 1) и избери Existing connection (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

  Излиза същия прозорец (снимка3 позциия 1), както когато си натинсал бутона Add при отворен Workbook connection.

  Снимка_3

  A пък вече създал една две връзки в дадения файл избирайки Quiries & Connection ще виждаш вече създадените от теб връзки.

  Краси Кръстев:

  *Кой е коментара, който искаш да премахнеш, към кой урок?

  Красимир:

  Здравей Краси, да ексела ми е последна версия с последните ъпдейти(купих си го преди няколко месеца- office 365, но самия пакет е инсталиран на компютъра, а не е онлайн версията) и може би това е проблема. Довечера ще пробвам и ще пиша предложения от теб вариант. В data бутона е Quiries & Connections, а не само Connections и като цъкна на него излиза показания на снимката подпрозорец с две опции: Quiries и Connections. Тук нито едно от двете не активно. Относно коментара за триене - вчера направих нова снимка, точно за да покажа в data какво има и го добавих в коментар. От компютъра вкъщи ми излезнаха два еднакви коментара като по-горния(исках да изтрия единия). Сега от друг компютър виждам само единия. Може би е някакъв моментен бъг, защото и onenote не можах да си отворя.

  Краси Кръстев:

  Да може, би е някакъв бъг това с коментара, затова и попитах за кой става дума, т.к. само тук видях зададена директно темата.

  Да предположението ми се е оказало правилно, по отношение на версията сега даже седнах на компютъра в офиса, където ползвам Оffice 365 и съотвенто картинката е точно както при теб (снимка 1 позиции 1 и 2)

  Снимка_1

  Пробвай по предложенията които са описани в по-горния коментар, пък да видим.

  Най-вече този вариант с Existing connection (снимка 2 позиция 1). Където както писах по-горе се отваря менюто което би се появило при натискане на Add бутона в Workbook connection.

  Снимка_2

  Красимир:

  Здравей Краси, стана по описания от теб начин. След като направя връзката се отваря и от "data"(снимка 2). Относно тези връзки ще има ли по-подробно обяснение за тях по-напред в уроците? Дали с тези "conection" може да се препраща информация от конкретна клетка в друг файл? Примерно искам в таблица "В" определени клетки да взимат данни от клетки в таблица "А" и клетки от таблица "Б"(три отделни файла)?

  Краси Кръстев:

  Супер е че се е получило и при теб!

  Ами по натам в уроците се говори за препратки, но дори и да няма нещо което търсиш, винаги може да зададеш въпрос под урок и ще ти се обясни и помогне.

  Kocho:

  Моят съвет е щом имате Ексел 2016 да не се занимавате с Get External Data, а направо с Power Query, което се намира в таб Get & Transform

 • Защо не се осъществява връзка с "външният източник"?

  Люба Аврамова:

  Привет. Ползвам Excel 2013. Дали бихте могъл да предположите каква е причината да не се осъществява връзка с file "Продукти"? Ето как изглежда при мен пътя на свързване:

  Дарина Иванова:

  Когато записах екселския файл във формат .csv се получи връзката.

  Люба Аврамова:

  Много Благодаря Дарина, пробвам веднага

  Люба Аврамова:

  Получи се връзката, след като записах файлът във формат .csv. Още веднъж, много благодаря за идеята Дарина

  Valionn:

  Здравейте, може ли да се направи връзка с файл в OneDrive или Dropbox?