Изчислени полета

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред
В този урок има два файла за сваляне. Изтеглете първо този, на който пише "начало", за да се упражнявате по време на урока. След като приключите, можете да изтеглите и файла с текст "готово", за да сверите дали сте работили правилно.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Пивот таблиците ни позволяват да разглеждаме стойностите в тях като:
само като брой
само като сума
само като усреднена стойност
всички отговори са верни
 
Calculated fields или изчислените полета са:
клетки с формули
допълнителни, специални полета в Пивот Таблиците, които се получават чрез математическа манипулация на други полета
стойности, които създаваме при групирането на полета в Пивот таблиците

Въпроси и отговори

 • Защо не се сумира правилно стойностите?

  Mira:

  При базови данни от първия прикачен файл и направена Пивот таблица се вижда, че при Петя сумата от изработеното време не е вярна, както и тоталите в Пивот таблицата. Къде е грешката?

  Димитринка Вълкова:

  Здравей Мира, проблемът идва от форматирането - избрала си формат за време hh:mm:ss, затова отрязва часовете, които надвишават 24 часа. Подходящият формат в случая е: [h]:mm:ss.

  Mira:

  Побучи се! Много благодаря, пробвах какви ли не формати, но този не бях. Може би трябва малко повече обяснение в уроците, в какви случай, кои формати са подходящи.

  Todor Angelov:

  Здравейте, при направата на Pivot tab при форматиране на колоните [h]:mm:ss отново има грешка. Защо?

  Дарина Иванова:

  В коя колона виждате грешка?

  Todor Angelov:

  в колона В и С

  Todor Angelov:

  Не са Изчислени полета...всичко разбрах и поправих. Получи се. Благодаря.

 • Къде можем да видим списък с всички формати на данните и какво означават?

  Христо Владимиров:

  Очевидно една малка разлика от вида [h] решава проблема със сумирането на часовете. Но как да го знаем?! Затова е добре да видим списък с всички параметри и кой какво означава.

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж урок 13 от модул 2

  Разширено форматиране - 5205

  Под него са описани основните параметри по отношение на времето.

  Снимка_1

  Татяна Илиева:

  Може да се добави още малко информация, а именно каква е разликата между h:mm:ss и [h]:mm:ss, което се оказва съществено при обработката на времена.

  h:mm:ss се използва за записване на време, което се показва от часовника, т.е. има максимална допустима стойност и тя е 23:59:59. При изчисления с времена е по-добре да се използва [h]:mm:ss. В този формат няма максимално допустима стойност и калкулациите винаги ще показват верен рeзултат, дори когато резултатът /часовете/ излизат от 24-часовия интервал на часовника.

  Аналогична е разликата между [m]:ss и m:ss. В m:ss минутите са ограничени в интервала 0-59, а в [m]:ss ограничение няма т.е. може да се покажат неограничен брой минути, напр. 125:00. Аналогично за секундите - ако форматът е s или ss има ограничение в интервала. За да няма ограничение се използва [s].

 • Защо звукът е толкова слаб?

  Богомил:

  Гласът на преподавателя много слабо се чува и в този, и в предишния урок. Каква е причината и как да я отстраня при мен?

  Теодора Стефанова:

  При мен се чува отлично. Да не би да е от личните ви настройки на звука?

  Неделина Бунчева:

  Това е курса, от който навярно ще се откажа, а ми е един от най-необходимите, само заради слабия звук и гласа на преподавателя. Напрягащо е да се вслушваш така дълбоко, за да чуеш нещо. П.С. не е от настройките на компютъра или уеб браузъра или видеото.

  инж. Евгени Генчев:

  Здравейте! Със слушалки всичко се чува много добре!

  Георги Влайков:

  На лаптопа ползвам слушалки или тонколонки а на компютъра само тонколонки.

 • Защо не ми позволява да сумирам времето?

  Силвия Сивова:

  Здравейте! След приключване на урока, реших да преповторя стъпките, които лектора е направил в приложените файлове като използвам същата база от данни (файлове). Генерирах нова пивот таблица, но след като избрах кои полета да бъдат калкулирани, по подразбиране ми излиза опцията count, опитах да сменя на sum, но ми излиза съобщение за грешка. Каква може да бъде причината за това и как мога да се справя с проблема, за да продължа?

  Димитринка Вълкова:

  Здравейте, Силвия. Проверете, дали всички стойности в полето, което обобщавате, са числа. По принцип, Pivot table избира Count, когато има данни, които не са числа.

  Силвия Сивова:

  Здравейте, Димитринка!

  Направих проверка и установих, че всички полета са стойности, доказателство за това е че във същия файл имаме създадена пивот таблица, в която ги използват за извършване на подобни аритметични действия. (Аз използвам приложения към урока файл).

  Установих също, че при създаването на Pivot таблицата аз избирам отметката Add this data to the Data Model, защото от дискусиита в предходните уроци останах с впечатление, че е важно тя да бъде избрана още в началото при създаване на таблицата и е важна за част от функионалностите в последствие. Ако обаче не сложа отметка на тази функция, всичко работи и мога да си сумирам числата.

  Дали може да ми обясните малко повече за функцията Add this data to the Data Model, какво точно прави, кога е необходимо да я избираме и кога не и как рефлектира на целия процес на обаботка на данните? Ако при създаването на Pivot таблицата не се избере, възможно ли е в последствие посредствем някакви настройки да се промени това и да се добави?

  Предварително благодаря за съдействието!